Jumaat, 24 Jun 2011

MAT BANGANG JADI BODOH
SILA TANYA ISA SAMADnota:
tanya munkee ini
siapa dia budak itam?
apa terjadi dengan budak itam
dalam hotel di port dickson
kah kah kah


ISA SAMAD : PINJAM DUIT KWSP SATU PENGHORMATAAN
– mkini

Mohd Isa Samad berkata tidak ada masalahnya jika Felda meminjam wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – berjumlah RM6 bilion seperti yang ditimbulkan oleh Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) sebelum ini.

Mohd Isa turut menangkis tanggapan bahawa pinjaman berkenaan menunjukkan Felda kini menghadapi krisis kewangan walau dilaporkan meraih keuntungan sebanyak RM1.197 bilion tahun.

Beliau berkata pinjaman berkenaan merupakan satu "penghormatan" kepada Felda kerana ia menunjukkan keyakinan KWSP bahawa lembaga pembangunan tanah itu mampu melunaskan pinjaman berkenaan.

"Apa masalahnya pinjam? Kita pinjam pun daripada (KWSP), (KWSP) bagi kita pinjam itu juga satu penghormatan sebab yakin pada kita, kita boleh bayar.

NOTA:
ini munkee bangang
bangang kerana tak tinggi
inilah sindrom orang bangang dan kontot

soalan ialah pinjam nak buat apa?
felda dikatakan untuk 1 bilion ringgit
tapi ada hutang 6 bilion ringgit
kepala bana apa macam ini

yang nak mampus siang malam ialah peneroka
siang malam pagi petang kerja
yang kaya pegawai felda

dulu madey rembat duit kwsp
nak selamatkan anaknya

kali ini mat mongol pinjam duit felda
keran ank buat kenduri anak nak berancuk
kah kah kah

dulu ghafar ba ba ada cakap macam ini
ghafar ba ba ini cukup bijak
dai ada dua ijazah
satu dari universti malaya dapat ba
satu lagi dari universiti kebangsaan juga dapat ba
kah kah kah

SUAMI ROSMAH SENYAP DAN SUNYI
SOKONG 8 TUNTUTAN BERSIHPAKATAN SOKONG BERSIH, SELAR NAJIB BERDIAM DIRI – harakah daily

Pakatan Rakyat hari ini menyatakan sokongan penuh terhadap usaha Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.
Menurut mereka, usaha Bersih itu wajar dalam usaha memperbaiki dan membersihkan sistem pilihan raya di negara ini yang didakwa tempang.

“Justeru, Majlis Presiden Pakatan Rakyat mendokong inisiatif Bersih mengadakan himpunan secara aman supaya rakyat disedarkan agar wujud perubahan dalam sistem pilihan raya di negara ini,” kata Anwar selepas mempengerusikan mesyuarat Pakatan Rakyat di pejabat Ketua Pembangkang di parlimen hari ini.

Turut serta pada sidang media itu, Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar, Penasihat DAP Lim Kit Siang, Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail, Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Pada sidang media sama, beliau turut menyelar sikap diam diri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, terhadap ancaman yang dikeluarkan pihak-pihak yang membantah usaha murni Bersih itu.

Ianya termasuk ancaman dari pihak polis dan kumpulan pendesak Melayu, Perkasa yang mahu bertembung dengan pihak Bersih dengan membuat perhimpunan bantahan pada hari sama.

Beliau mendakwa sikap Najib itu membuktikan Perkasa dilindungi Umno BN untuk berhadapan dengan Bersih.

“Pentadbiran Najib memperalatkan suara golongan esktrem yang bertugas bagi pihak Umno untuk memperlekeh usaha yang dilakukan gabungan Bersih.

“Ini adalah keterlaluan kerana Najib mengambil pendirian berdiam dan tidak menegur ugutan yang dibuat Polis, Menteri Dalam Negeri dan Perkasa. Jelas ini adalah permainan Umno untuk menakutkan orang ramai,” katanya.

Turut diselar termasuklah ugutan bunuh terhadap Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat, termasuk wartawan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Mahfuz pula mendakwa tindakan kerajaan membiarkan ancaman terhadap Bersih itu menyebabkan ketakutan di kalangan pelabur.

"Saya anggap perbuatan kerajaan dan media arus perdana melakukan provokasi menakutkan orang ramai sebagai mensabotaj ekonomi negara," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… KENAPA TANYA MAT MONGOL HAL INI…. kah kah kah..

kah kah kah…TANYA LAAA BIK MAMA…. kah kah kah…

woit… WARTAWAN WAJI TANYA BIK MAMA…. kah kah kah..

kah kah kah… INI KERAJAAN ROSMAH NAJIB…. kah kah kah…

kah kah kah… MAT MONGOL MANA BERANI BERSUARA…. kah kah kah..

kah kah kah… KENA TUDUH ANAK BERANCUK PAKAI DUIT KDERAJAAN PUN SENYAP…. kah kah kah..
MELAYU KENA TIPU LAGI
LIHAT DAN BACA - MELAYU SEDANG SAKITnota:
inilah tanda perogolan bahasa melayu
nama pesta ini dalam bahasa inggeris
tetapi ada pecubaan untuk
memelayukan PRECINT
kah kah kah


LANGKAH PERKASA BAHASA MELAYU - meloya

Penggunaan bahasa Melayu pada persidangan antarabangsa diharap dapat dilaksanakan tahun ini dalam usaha memartabatkan bahasa kebangsaan itu.

Ia merupakan antara langkah yang dicadangkan oleh Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan untuk memperkasakan bahasa Melayu, selain digunakan dalam surat-surat rasmi kerajaan, syarikat milik kerajaan (GLC) dan swasta.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan, Mohd. Puad Zarkashi berkata, cadangan-cadangan itu akan dibawa kepada makluman Kabinet terlebih dahulu sebelum pekeliling mengenainya dapat dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Tidak salah untuk menggunakan bahasa kebangsaan dalam persidangan antarabangsa termasuk dalam penyampaian ucaptama kerana penterjemah disediakan untuk para peserta.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…IA KE NI?..... kah kah kah..

kah jkah kah.. YOU TALK RIGHT RIGHT…. kah kah kah..

kkah kah kah… NO.. PLAY PLAY LIKE LAST TIME…. kah kah kah..

kah kah kah… YOU CHI CHIT MELAYU PEOPLE…. kah kah kah…

woit.. YOU NO CHEN YOU NAME… kah kah kah..

kah kah kah..YOU NAME INGLIS… YOU CHEN ONE TIME… kah kah kah..

kah kah kah…WHY PRECINT…YOU PLAY PLAY....kah kah kah

nota:
satu konferensi antarbangsa untuk menangani impak globalisati
keatas indek populasi akan diadakan di kl. konferensi
yang berinovasi ini adalah anjuran sebuah ajensi glc
akan ada hindangan nasi nasi
kah kah kahYOU KNOE DIS?

PENYOKONG FRUS MENONGENGMAT BOROI


nota:
salah seorang mat boroi
bertopeng datang ke mahkamah
pagi ini kah kah kah
KUALA LUMPUR, 24 Jun — Kesemua ketiga-tiga Datuk T mengaku bersalah terhadap tuduhan yang dikenakan berhubung kesalahan menayangkan rakaman video seks yang si pelakunya didakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BETUL SANDIWARA…. kah kah kah..

kah kah kah…INGAT NAK LAWAN…. kah kah kah..

kah kah kah…BELUM APA APA DAH MENGAKU SALAH…. kah kah kah..

kah kah kah…FRUS MENONGGENG PENYOKONG DI LUAR… kah lah kah..

kah kah kah…PENYOKONG HARAPKAN KES INI PANJANG…. kah kah kah..

kah kah kah…. KALAU SEBULAN KES INI BERJALAN… BANYAK JUGA MASYUUUK…. kah kah ka…

kah kah kah...KALAU KES INI LAMA... DAPAT BELI MOTOR...kah kah kah


PENYOKONG FRUS MENONGGENGnota:
ini gambaran yang amat baik
ini bukti bahawa demonstrasi
telah menjadi darah daging budaya kita

bila eee firaun lihat ini
mata dia terbeliak
kah kah kah

untuk penyokong datuk t
syabas!
teruskan berdemo
9 julai ini turun sama
kah kah kah

KEMPEN KUNING BERMULA DARI ESOK
MULAKAN KEMPEN KUNING
NOTA:

sila mulakan kempen kuning dari hari esok
boleh pakai baju warna kuninh
ikat kaian kuning di pokok
pakai ribon kuning di kereta
pakai payung warna kuning

lihat pak samad
sedang mencari ihlam sajak
dengan latar belakang kuning

kita jadikan kuning ini warna rakyat
kita rampas kembali hak kitaBUKU TERBARU ZUNARFAT LADY OF MALAYSIA
EVEN MY PEN HAS A STAND - ZUNAR

"EVEN MY PEN HAS A STAND" adalah buku keempat saya bersama penerbit Kinibooks, anak syarikat kepada Malaysiakini. Sebelum ini dengan syarikat yang sama, saya menerbitkan "Cartoons On Tun… and Others" (2005), "1 Funny Malaysia" (2009) and "Cartoon-O-Phobia (2010)."

"Even My Pen Has a Stand..." adalah koleksi karya-karya kartun politik yang tersiar dalam laman web Malaysiakini dari September 2010 sehingga Jun 2011 dan juga yang tersiar dalam laman web antarabangsa, Cartoonmovement.com. Turut dimuatkan kali ini ialah sebuah kartun yang saya lukis ketika di dalam lokap polis September tahun lepas.

Selain itu terdapat satu artwork istimewa dari koleksi peribadi saya, iaitu karikatur wajah saya yang dilukis oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dari dalam penjara Sungai Buloh pada August 2001.

Dalam pada itu, sebagai menjawab soalan dari peminat mengenai di mana saya berkarya sebelum era reformasi, di dalam buku ini turut dimuatkan 12 muka surat "Cartoonology" iaitu sejarah karya saya sejak tahun 1974.

"Even My Pen Has a Stand" dipilih sebagai tajuk kerana selepas saya ditangkap dan diugut, adalah penting untuk saya menegaskan pendirian saya, iaitu "akan terus melukis sehingga ke titisan dakwat terakhir."

Pendirian saya jelas. Saya akan terus melukis kartun dan membongkar perlakuan rasuah kerajaan BN dan juga isu-isu penting lain seperti salah guna kuasa, kekejaman polis, pelanggaran hak asasi dan penyalahgunaan serta pembaziran wang rakyat.

Isu-isu utama yang disentuh dalam "Even My Pen Has a Stand" ialah isu Altantuya ,Scorpene, PM dan Isteri, kenaikan tarik eletrik dan petrol, konspirasi terhadap Anwar, kehakiman, Apco, Mesir, FLOM, pilihanraya Sarawak dan perkauman, antara lainnya.

Pada 24 September tahun lepas, saya ditahan dan dilokap selama dua hari selepas penerbitan buku buku Cartoon-O-Phobia. Sebelum itu kerajaan mengharamkan enam judul buku saya; Gedung Kartun, Perak Darul Kartun, 1 Funny Malaysia, Isu Dalam Kartun Vol 1, Isu Dalam Kartun Vol 2 and Isu Dalam Kartun Vol 3.

Adakah saya akan ditangkap lagi kali ini? Saya tidak mempunyai jawapan untuk itu, tetapi ingin menasihati kerajaan Najib bahawa menangkap kartunis politik adalah satu tindakan tidak bertamaddun.

Tangkapan dan ugutan mungkin perkara biasa dihadapi kartunis-kartunis dari negara Amerika Selatan atau Afrika sebelum kurun ke 19, tetapi dalam dunia moden sekarang ini, kartunis editorial telah diiktiraf sebagai ejen demokrasi.

Malah di Kazakhstan kartunis seperti Vladimir Kadyrbaev bebas mengritik kerajaan dan karyanya disiarkan dalam akhbar perdana!

Penangkapan saya telah menjadi bahan ketawa di kalangan masyarakat kartunis seluruh dunia. Maklum balas yang saya terima dari teman-teman kartunis di Amerika, Indonesia, Thailand, Eropah dan Jepun ialah mereka menyatakan, "Kartun saya lucu, tetapi tindakan kerajaan menangkap saya lagi lucu,"

Tetapi saya bersedia menghadapi sekiranya berlaku tangkapan.

"Even My Pen Has a Stand" adalah setebal 104 muka dengan warna penuh. Sekiranya ia tidak dapat dijual di pasaran terbuka, saya berharapkan sokongan dari peminat, penyokong, pembaca dan masyarakat Malaysia yang perihatin untuk membeli buku ini secara online.

Ini penting bagi memastikan saya dapat terus berkarya bagi menerbitkan kartun-kartun politik yang bermutu untuk manfaat bersama.

Kerana itu, saya ingin menjemput anda semua untuk hadir ke majlis pelancaran yang akan diadakan pada 2 Julai depan, jam 8 malam di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur (KLSCAH). Buku ini akan dirasmikan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

"Even My Pen Has a Stand" dijual dengan harga RM25.00 senaskah dan ia boleh dibeli secara online melalui link ini:

http://www.kinibooks.com/product_info.php?products_id=1232

Zunar
zunar49@gmail.com
03 22724049

LUBANG SAIFOOOL


MULA PAKAI BAJU KUNING
MULA PAKAI BAJU KUNING

PERHIMPUNAN HARAM CEMARKAN IMEJ BAIK MALAYSIA - meloya

Tulang belakang demonstrasi jalanan haram pada 9 Julai, hanya cuba mencemarkan imej Malaysia sebagai sebuah negara yang aman, harmoni dan makmur, dengan harapan satu lagi titik hitam dalam sejarah negara, kata beberapa penganalisis politik.

Mereka mendakwa bahawa penganjur juga mempunyai agenda tersembunyi, untuk mengalihkan perhatian negara daripada kes liwat di mahkamah yang membabitkan seorang pemimpin politik pembangkang.

Pengerusi pertubuhan bukan kerajaan Agenda, Zul Azhar Cha yang juga seorang penulis blog berkata, beliau ada maklumat mengenai demonstrasi jalanan haram itu yang menjemput media antarabangsa untuk membuat liputan mengenai demonstrasi tersebut.

"Kita terima maklumat bahawa media Australia menjemput dan pastinya mereka akan memberikan liputan negatif mengenai Malaysia.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BAGAIMANA DENGAN KES PM TERLIBAT BUNUH MODEL MONGOLIA…. kah kah kah..

kah kah kah…TAK CEMAR IMEJ BAIK MALAYSIA KE?.... kah kah kah….

kah kah kah…BAGAIMANA KES KETUA MENTERI MELAKA ROGOL BUDAK SEKOLH… kah kah kah..

kah kah kah…BAGAIMAANA KES MENTERI ROGOL AMAH…. kah kah kah..

kah kah kah…KES KES INI TAK CEMAR IMEJ MALAYSIA KE?....kah kah kah…

kah kah kah…APA PUNYA TUUUUUR….. kah kah kah

SIAPA TAKUT BACA BERITA INI
MENTERI MANA ROGOL AMAHBEKAS MENTERI DIDAKWA ROGOL PEKERJA DEWANBANDARAYA

PARIS: Seorang bekas menteri dan datuk bandar bagi parti yang memerintah ketika ini dihadapkan ke mahkamah selepas didakwa merogol seorang pekerja wanita yang bertugas di pejabatnya di dewan bandaraya, kata pendakwa raya.

Bekas Menteri Rendah Perkhidmatan Awam, Georges Tron, dari parti UMP diketuai Presiden Nicolas Sarkozy, berdepan tuduhan rogol dan serangan seksual oleh "seorang yang berkuasa", kata Marie-Suzanne Le Queau selepas tampil di hadapan hakim di mahkamah Evry, luar Paris.

Tron dibebaskan dengan ikat jamin. Jenayah itu boleh menyebabkan hukuman penjara sehingga 20 tahun. – AFP

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SILA TEKA SIAPA TAKUT BACA BERITA INI…. kah kah kah…

woit… INI MENTERI KAPIR YANG MAKAN BABI…. kah kah kah..

kah kah kah… BILA ADA TUDUHAN… TERUS LETAK JAWATAN DAN BERHENTI…. kah kah kah..

kah kah kah… TAK MACAM MENTERI ROGOL AMAH…. kah kah kah..

kah kah kah…. ROGOL SENYAP SENYAP....kah kah kah…

kah kah kah….LEPAS ROGOL BUKAN SAJA NAFIKAN…. kah kah kah..

kah kah kah...SAMAN SIAPA YANG MELAPORKAN BERITA MENTERI ROGOL AMAH..... kah kah kah..

kah kah kah…BERITA MEROGOL AMAH PUN TAK BOLEH DILAPOR…kah kah kah


BERSEDIA UNTUK KE JALAN RAYA