.

Selasa, 3 Ogos 2010

ELLLO ORANG ORANG PENCEN
BEBERAPA JAM KEMUDIAN !
Datuk Abdul Aziz Moh Noh bekas ADUN UMNO dan pembantunya seorang perempuan
telah ditembak mati pagi ini.

Bekas YB UMNO ini ialah YB untuk Permatang Selangor.

Bekas YB UMNO berumur 64 tahun.

Bekas YB UMNO ini menjadi YB pada tahun 2004 -2008

Pembantunya dikatakan seorang pembantu muda.

Kejadian pembuhunan bekas YB UMNO ini berlaku
jam 10. 00 pagi tadi di atas
jalan raya tidak jauh dari tempat perhentian
rehat Sungai Buluh.


PECAH BERITA !!!! ELLLO ORANG ORANG PENCEN
INGATAN UNTUK YB YB DAN ORANG ORANG PENCEN !


jaga jaga sikit
jaga duit kwsp
jaga jaga anak dan cucu
jaga jaga kerbau dan lembu

bulan puasa nak datang

jangan sibuk dengan awek muda
bahaya kah kah kah !

ello abang aziz apa khabar?
ada sehat?
ada baik ?
ada makan roti ?

pandu baik baik
bulan puasa nak sampai
nanti naas pulak !

LAPORAN DARI DEWAN NEGARA
JANGAN BONGSAIKAN FIKRAH ANAK MUDA

AUKU DAN PENGLIBATAN POLITIK MAHASISWA


Semasa Pilihanraya Kecil Hulu Selangor baru-baru ini, empat orang mahasiswa UKM telah ditahan oleh kerana mempunyai risalah sebuah Parti dalam kenderaan mereka. Mereka Hilman Idham, Woon King Chai, Azlin Shafina Adzha dan Muhammad Ismai. Mereka dari Jurusan Sains Politik dan merupakan antara yang terbaik dalam pelajaran.

Selepas disiasat mereka dilepaskan oleh pihak polis tanpa apa-apa tuduhan. Akan tetapi, selepas itu mereka didakwa oleh UKM dan mungkin dihukum. Mereka didakwa di bawahSeksyen 15(5)(a) Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU), yang melarang mahasiswa menyatakan sokongan kepada atau simpati dengan atau bangkangan terhadap mana-mana parti politik sama ada di dalam atau di luar Malaysia.

Keempat-empat pelajar ini pergi ke Hulu Selangor untuk memerhati proses perjalanan Pilihan Raya Kecil yang lalu. Yang menarik berkenaan kes ini ialah ketika pilihanraya kecil Hulu Selangor berlangsung mereka sedang menduduki kursus ‘Analisa Pilihanraya’ di Jabatan Sains Politik, UKM. Tujuan mereka turun padang adalah untuk meninjau keadaan bagaimana kempen pilihanraya di negara ini dijalankan. Malangnya, apa yang sepatutnya dipuji sebagai inisiatif yang baik dijadikan jerat untuk memerangkap mereka.

Apa yang menghairankan adalah golongan mahasiswa mempunyai kebebasan yang terbatas berbanding rakan-rakan sebaya mereka yang gagal melanjutkan pelajaran. Kenapa kerana kebolehan mereka untuk menuntut ilmu di Universiti mereka dinafikan kebebasan untuk menyertai kegiatan politik? Bukankah ini mencabul hak asasi mereka?

Mahasiswa sudah lama berjuang menentang AUKU, akan tetapi buat sekian lama perjuangan ini agak sunyi, kerana tiada mahasiswa yang didakwa di bawah akta ini. Kali terakhir adalah kes di Universiti Malaya; seramai 9 orang mahasiswa daripada Persatuan Mahasiswa Islam (PMIUM) dan Kelab Debat Bahasa Cina yang membawa masuk “ahli politik” ke dalam kampus.

AUKU hari ini adalah salah satu warisan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Pada tahun 1975, selaku Menteri Pelajaran ketika itu beliau mengemukakan pindaan kepada akta ini selepas berlakunya demonstrasi besar-besar ajuran gerakan mahasiswa pada tahun 1974. Demonstrasi tersebut dianjurkan bagi membela nasib petani-petani miskin di Baling, Kedah.

Mengikut akta ini, mahasiswa berhak mengundi, tetapi tidak boleh melahirkan sokongan mahupun bangkangan terhadap mana-mana parti politik. Mereka tidak boleh menjadi sukarelawan parti politik, tidak boleh hadir ceramah politik dan tidak boleh meyimpan risalah politik. Ini tidak masuk akal sama sekali. Bukankah perbuatan mengundi itu sendiri satu bentuk sokongan dan bangkangan?

Hak berpolitik wujud bersama hak mengundi. Kedua-dua hak ini adalah saling berkait, Tidaklah wajar untuk kita menghalang pelajar-pelajar yang layak mengundi daripada menyokong atau membangkang mana-mana parti, bahkan bertanding dalam pilihanraya. Jika pelajar-pelajar kita mahu menerajui negara, jika mereka mampu meyakinkan rakyat bahawa mereka boleh menyumbang kepada pembangunan negara, maka mengapa harus kita menghalangnya?

Anehnya pelajar-pelajar kita di luar negara – di Britain, Australia, Mesir dan lain-lain - bebas untuk melibatkan diri dalam politik negara kita. Mereka boleh menganggotai kelab penyokong Umno dan menghadiri Perhimpunan Agung Umno. Kenapakah pelajar dalam negara tidak boleh diberikan hak serta kebebasan yang sama? Apa perbezaan pelajar luar negara dengan di dalam negara? Mengapa rakyat kita di tanahair sendiri dirampas kebebasan mereka? Hakikat bahawa AUKU tidak boleh berkuatkuasa di luar negara tidak harus menjadi alasan. Soalnya: kenapa perlu akta ini?

Undang-undang menurut akta ini dilihat bertentangan sama sekali dengan amalan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan. Perlembagaan kita melindungi hak dan kebebasan warganegara untuk rakyat berpersatuan, bersuara dan mengundi.

Masa depan sesebuah negara sebahagiannya tergantung kepada anak muda khususnya mahasiswa sebagai masyarakat terpelajar. Tidakkah kita semua bersetuju golongan mempunyai peranan besar untuk menentukan masa depan negara dan bangsa kita? Negara sebenarnya memerlukan tokoh-tokoh yang mempunyai idealisme, sifat yang baik dan matang dalam membuat sebarang keputusan. Malangnya akibat AUKU keadaan dan budaya dalam kampus pada hari ini tidak akan melahirkan pemimpin yang kita kehendaki.

Apabila mahasiswa tidak diberi peluang untuk membuat keputusan, maka mereka hanya akan belajar membuat keputusan ketika mereka diperlukan memimpin negara kelak. Universiti hari ini harus berubah dan berperanan sepertimana yang seharusnya. Peranan dan falsafah universiti itu harus dikembalikan dengan perubahan.

Kata Tun Razak pada Ogos 1970, “… universiti mempunyai tugas mengajarkan kebijaksanaan dan bukan sekadar kemahiran, membentuk sahsiah dan bukan sekadar mengajarkan pengetahuan teknikal.”. Sebagaimana kita mahu mengembalikan kegemilangan Dewan Negara yang mulia ini kita perlu kembalikan juga kegemilangan mahasiswa.

Pihak Kerajaan tentu sedar jua bahawa masa depan negara adalah di tangan pelajar-pelajar kita. Kita tidak harus mengongkong perkembangan minda dan syahsiah mereka. Hak dan kebebasan mereka yang asasi tidak harus dikekang.. Justeru itu adalah wajar jika AUKU dimansuhkan.

Ucapan S. Husin Ali di Dewan Negara
03 Ogos 2010


DARI ARKIB SEJARAHDARI ARKIB SEJARAH - BANGKOK 14 OKTOBER
ANAK MUDA BANGUN MELAWANFAKTA SEJARAH SEORANG TUN

Adalah tidak tepat jika dikatakan TUN Ling Liong Sik sebagai TUN yang pertama di bawa ke mahkamah.

TUN
yang pertama dihalau dan di nyahkan oleh rakyat ialah TUN THANOM KITTIKACHORN seorang ditaktor tentera Thailand.

TUN
Thanom telah dihumbankan oleh gerakan mahasiswa Thailand pada 14 Oktober 1973.

TUN Thanom bersama anaknya Narong dan Praphas Charusathien adalah tiga bengolan tentera yang memerintah Thailand.

TUN Thanom bersama dua orang jahat ini telah dihambat keluar dari Thailand hasil dari gerakan mahasiswa dan anak muda Thailand. Para aktivis dan pemimpin pelajar dari Thamassart Universiti telah memulakan gerakan anti-militer. Ketika demo menentang militer Thamassart telah menjadi kubu kuat gerakan mahasiswa dan anak muda Thailand.

Pada awalnya hanya pelajar sahaja yang berdemo – keadaan berubah apabila demo merebak ke anak anak sekolah dan disambut hangat oleh orang-orang kampong. Beribu ribu warga mula turun ke jalan raya. Mereka berkumpul dan berkhemah di sekitar Tugu Demokrasi di Bangkok.

Akhirnya satu juta rakyat Thailand telah bangun dan menghambat keluar TUN Thanom Kittikachorn.

Derajah kebesaran TUN ini telah dia anugerahkan oleh Yang Di Pertuan Agong Malaysia.

Apa yang jelas sebelum 14 Oktober 1973 telah ada satu demo anti TUN di Kuala Lumpur.

Pada 14 Jun 1971 Field Marshal Kittichorn telah melakukan lawatan resmi ke Kuala Lumpur. Semua akhbar dan media Malaysia dengan hormatnya dan takzimnya telah melaporkan nama nya sebagai TUN Thanom ( tak percaya pergi arkib negara ).

Di pagi 14 Jun 1971 ini mahasiswa Universiti Malaya dan UKM telah berdemo menghalang kereta TUN Thanom ini di Lebuh raya Perseketuan. Hanya inilah satu-satunya jalan dari Lapangan Terbang Subang ke pusat kota.

Pelajar Malaysia telah membantah kejahatan TUN ini terhadap warga Melayu di empat wilayah Selatan Thailand. Tunjuk perasaan pelajar Universiti Malaya dan UKM ini telah dilaporkan secara meluas oleh media Thailand.

Di Malaysia seperti biasa hanya laporan kechil tentang tangkapan 16 orang pelajar.

Keberanian pelajar Malaysia ini telah mencabar anak anak muda Thailand. Dan inilah yang melahiran Gerakan Oktober 73 di Bangkok.

Tetapi apabila TUN Thanom ini dihumbankan oleh pelajar dan lari meninggalkan Bangkok pada bulan Oktober 1973 tetiba akhbar dan media di Malaysia senyap dan tidak lagi menulis namanya sebagai TUN.

Tidak jelas apakah derajah TUN ini telah diambil kembali dari orang jahat ini. Atau mak rasa TUN ini memang tak ada kelaS.

nota:
timbulkan sifat rajin membaca dan melihat sejarah
jangan kena tipu dan jadi bodoh macam peminat senario kah kah kah


nota :
gerakan baju merah yang terus
berjuang di thailand itu
ada dari jenerasi 14 oktober.

tak percaya? sila baca.


nota:
akhbar Mahsiswa Negara akhbar resmi
Persatuahn Mahasiswa Universiti malaya
telah mengeluarkan berita LARINYA SEORANG TUN.

sila teka siapa penulisnya kah kah kah

RAKYAT BANGUN MELAWAN DI SELURUH NEGARAANAK MUDA BANGUN MELAWAN

HALANGAN DI BAYAR

POLIS CABUL HAK ASASI RAKYAT


2 OGOS 2010

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) memandang serius terhadap tindakan polis menangkap 4 orang aktivis masyarakat di Speakers Square malam tadi. Penangkapan Sdr. Choo Choon Kai, Kris Khaira, Darshan Singh dan Ong Jing Cheng dalam Perhimpunan Aman Mansuhkan ISA ini amat memalukan. Ini merupakan sejarah hitam dalam amalan demokrasi di negeri ini. Tindakan ini juga jelas telah menunjukkan pihak Polis telah mencabuli hak asasi yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan Deklarasi Hak Manusia Sejagat.

Justifikasi pihak Polis untuk menghalang perhimpunan aman itu dengan mengatakan ia adalah ‘haram’, adalah cukup simplistik. Pihak Polis barangkali buat-buat lupa terhadap pengisytiharan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang sebelum ini telah menyediakan Speakers Corner khas untuk rakyat menyatakan sebarang ekspresi diri terhadap apa jua isu semasa yang berlaku. Penganjur juga telah menuruti arahan Kerajaan Negeri untuk tidak menggunakan sebarang pembesar suara ataupun ‘hellar’. Berdasarkan keadaan ini, pihak Polis sewajarnya menghormati perhimpunan dan hak rakyat ini, dan bukannya menimbulkan lagi suasana tegang.

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) turut mempersoalkan tindakan berat sebelah Polis yang tidak langsung mengambil apa-apa tindakan terhadap kumpulan Pro-ISA yang turut sama hadir untuk ‘menyampuk’ dalam program malam tadi. Mereka secara jelas telah mengeluarkan ayat-ayat provokasi, ayat-ayat lucah dan berbaur perkauman semasa perhimpunan tersebut. Mana dia keadilan dalam tindakan yang diwar-warkan oleh pihak Polis dan dicanang oleh “Kerajaan 1 Malaysia?”

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) juga ingin meminta Menteri yang bertanggungjawab ke atas Polis, memberitahu rakyat dengan jelas, adakah salah untuk rakyat berhimpun untuk meluahkan penderitaan mereka kepada satu akta yang zalim? Salahkah rakyat berhimpun untuk menyatakan mereka tidak mahu dijajah oleh satu undang-undang kolot tajaan penjajah? Salahkah rakyat menunjukkan protes terhadap satu undang-undang yang telah membelit mereka selama 50 tahun? Salahkah rakyat berhimpun dengan aman untuk menunjukkan hasrat murni untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih aman?

Justeru, sebagai sebuah gerakan yang mewakili generasi muda Pulau Pinang khususnya dan Malaysia amnya, Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) ‘dengan penuh rasa hormat dan penuh takzim’ memohon agar pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dapat menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih aman dengan melaksanakan 5 tuntutan anak muda di bawah ini:

1. Meminta pihak Polis menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman.
2. Memohon agar Polis tidak terheret sama dalam agenda membenarkan undang-undang kejam seperti ISA ini dari terus menindas rakyat.
3. Mahu Polis yang menjamin keamanan rakyat dan bukan Polis yang menimbulkan suasana tegang terhadap rakyat.
4. Mahu Polis lebih fokus kepada agenda pembasmian jenayah yang semakin meningkat saban hari.
5. Memohon agar Polis berlaku adil dalam siasatan, khususnya yang melibatkan parti-parti politik, supaya Polis tidak dilabel sebagai ‘bias’ dan pro-kerajaan.


SYED MIKAEL RIZAL AIDID
Setiausaha,
Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang
(AMKPP)SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU
INI HANTARAN MAS KAHWIN MAT MONGOL KETIKA MEMINANG PUTERI GUNUNG REMBAU

SEMUA MENTERI SUDAH ISYTIHAR HARTA KEPADA PM : MUHYIDDIN
– berita hairan

Semua menteri sudah mengisytiharkan harta kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan terpulang kepada beliau sama ada mahu merujuknya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kata Muhyiddin Yassin.

KAH KAH KAH

woit… NAK BUAT APA BAGI TAHU MAT MONGOL…. kah kah kah..

woit… MAT MONGOL NAK BUAT APA DENGAN MAKLUMAT?... kah kah kah…

woit… ZAMAN MAHAFIRAUN… MAKLUMAT HARTA BOLEH BUAT PAU… kah kah kah..

kah kah kah... YANG BANYAK DUIT SEMUA SETIA PADA FIRAUN... kah kah kah..

kah kah kah… ZAMAN MAT MONGOL… MAT MONGOL SENDIRI KENA PAU… kah kah kah…

woit...HARTA MAT MONGL INI... SIAPA PULAK AKAN MELIHAT JUMLAHNYA...kah kah kah..

woit… BUKAN NAK TAHU BERAPA BANYAK?.... kah kah kah..

woit… RAKYAT NAK TAHU MACAM MANA DAPAT DUIT INI JADI BANYAK… kah kah kah…

NAMA TAIK - MACAM MANA DAPAT TANAH TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA
INI TAEK TERJULUR JULUR
ANWAR DAKWA JHO LOW DAPAT LAPANGAN TERBANG SUNGAI BESI - mkini

Ketua umum PKR, Anwar Ibrahim mendakwa jutawan Low Taek Jho, yang lebih dikenali dengan panggilan Jho Low, telah diberikan kontrak pembangunan semula pangkala udara Sungai Besi.

Berucap pada ceramah di Taman Ehsan, Selayang malam semalam, Anwar membidas Najib yang didakwanya tergesa-gesa menswastakan aset negara untuk mendapatkan keuntungan segera.

Menurut Anwar, senarai itu termasuk Lapangan Terbang Sungai Besi yang dianggap sebagai khazanah nasional kerana ia merupakan lapangan terbang pertama negara.

KAH KAH KAH…

woit… SEBAHAGIAN HANGAR TELAH DIPECAHKAN…. kah kah kah..

woit… MALAON YANG JAGA WARISAN…. TAKL KAN INI PUN BANGUNAN SEJARAH TAK ELOK… kah kah kah..

woit… MACAM MANA TANAH INI LEPAS KE TANGAN CUKONG…. kah kah kah..

woit… GEROMBOLAN BERJUANG UNTUK KETUANAN MELAYU…. kah kah kah..

kah kah kah… TAK NAMPAK PUN KETUANAN NYA … YANG NAMPAK HANYA LAYU… kah kah kah

nota:
macam mana taek terjulur julur
dapat tanah sungai besi
ini tanah tudm
macam mana boleh terlepas kepada
taek terjulur julur

nama pun taek - tak ada nama lain ke ..kah kah kah


SESUMPAH INI LAGI

TAK KAN SONGKOK TINGGI MACAM INI PANDAI BERBOHONG
PENDAKWA HARUS DIPERSALAH HUBUNGAN SAIFUL DAN FARAH: KARPAL - berita hairan

Peguam Karpal Singh hari ini meminta seluruh pasukan pendakwaan kes liwat Anwar Ibrahim digugurkan dan mendesak Peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden dipersalahkan terhadap dakwaan wujudnya hubungan antara saksi utama kes itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif.

Beliau memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini, integriti dan keadilan seluruh pasukan pendakwaan dicurigai berikutan dakwaan berkenaan dan dengan itu mahkamah harus membatalkan tuduhan liwat yang dihadapi Anwar.

KAH KAH KAH..

woit…. ADA BEBERAPA PILIHAN…. kah kah kah..

1 – saifool membuat laporan polis dia di rogol oleh farah TAPI ini agak susah kerana dildo tidak memancutkan apa apa untuk di simpan dua hari dalam jubur saiful

2 – farah membuat laporan polis dia merogol saifool TAPI ini agak susah kerana hingga ke hari ini belum di temui dildo yang digunakan oleh farah

3 – saifool bersumpah laknat sekali lagi yang dia di rogol farah TAPI ini juga susah kerana ustaz itu tidak lagi bekerja dengan jawi

4 – kalau tak dapat bersumpah laknat si saifool boleh lakanat sendiri - ini mungkin terbaik kah kah kah…