Rabu, 29 Ogos 2012

31 OGOS IALAH HARI MALAPETAKA

BERAKHIRNYA JALUR TEMBERANG
Semenjak saya memiliki talian internet, setiap tahun saya menjadikan bulan Ogos sebagai bulan melawan lupa dan melawan penipuan. Telah lebih dari satu dekad saya menjalankan kempen ini. Saya menjadikan kempen ini tugas suci dan rukun hidup.

Melawan lupa bukan satu kerja yang enteng. Melawan penipuan yang dirancang memerlukan tekad. Ini bukan tugas mengasah batang keladi untuk dijadikan tombak. Ianya juga bukan sesenang menjual pelampong di Kapal Titanic. Tetapi satelah lebih dari satu dekad hasilnya telah mula kelihatan.

Kempen awal saya ialah mendedahkan penipuan yang paling besar: iaitu 31 Ogos sebagai tarikh Hari Kebangsaan Malaysia. Sebelum munculnya internet memang ramai warga sedar bahawa 31 Ogos ini satu tarikh penipuan. Warga di Sabah dan Sarawak amat sedar tentang penipuan ini. Di Semenanjung ‘Pil Taikam’ yang bernama 31 Ogos telah ditelan bulat-bulat oleh jenerasi muda.

Pada satu ketika dahulu hegemoni dan kekuatan United Malays National Organisation cukup angkuh. Warga Sabah dan Serawak dipaksa menelan Pil Taikam dengan air liur basi. Warga Sabah dan Sarawak dibuli dan dinjak-injak. Sejarah negara bangsa Sabahan dan Sarawakian diketepikan.

Pembohongan 31 Ogos ini dibantu pula oleh kesah dongeng tentang Sabah dan Sarawak ‘telah masuk Malaysia’. Hingga ke hari ini kesah dongeng ini masih lagi dijaja ke hulu ke hilir. Penipuan fakta ini adalah kerja United Malays National Organsiation. Mengatakan Sabah dan Sarawak ‘masuk Malaysia’ samalah saperti menjual bangkai anjing yang dikatakan daging kambing.


Sabah dan Sarawak TIDAK pernah masuk Malaysia. Sabah dan Sarawak bersama Tanah Melayu menubuhkan gagasan Malaysia. Tanpa Sabah dan Sarawak TIDAK ada Malaysia. Malaysia bukan diwujudkan pada 31 Ogos 1957. Malaysia diwujudkan pada 16 September 1963.

Dengan marak dan berkembangnya nasionalisma Kadazan, Murut, Iban dan Dayak penipuan 31 Ogos telah mula dibongkar. Warga Sabah dan Sarawak tidak mahu lagi menelan Pil Taikam dan membeli dbangkai anjing yang dikatakan daging kambing. Sabahan dan Sarawakian telah mula memiliki keyakinan diri untuk menentukan masa depan nasib mereka sendiri.

Nasionalisma dan hak menentukan nasib sebagai warga yang bebas merdeka telah dibantut dan ditekan oleh hegemoni Ketuanan Melayu. Kini semangat Sabah untuk Sabahan dan Sarawak untuk Sarawakian telah mula berkembang. Justeru, tarikh 31 Ogos tidak lagi dirayakan di Sabah dan Serawak. Gila apa warga Sabah dan Serawak merayakan 31 Ogos?

Selama lebih dari 50 tahun United Malays National Organisation telah membebel menipu tentang perjuangan menuntut Merdeka. Di katakan bahawa Merdeka telah diberikan oleh penjajah British melalui perundingan. Ini adalah satu pembohongan. Ini satu penipuan. Di zaman tanpa internet dahulu ada kemungkinan bangkai anjing ini boleh dijual sebagai daging kambing. Tetapi hari ini mustahil bangkai anjing ini dapat terjual.

Jenerasi muda telah mula mengenal dan melihat imej Ahmad Boestaman, Pak Sako, Rashid Maydin, Chin Peng, Ibrahim Yacob, Mukhtaruddin Lasso, Shamsiah Fakeh, Abdulah Sidi, Burhanuddin Helmi dan Uztaz Abu Bakar Bakir. Kini kesedaran yang ampoh telah sampai untuk menobatkan penjuang-pejuang ini ke dalam tinta sejarah perjuangan melawan British.


Nama-nama pertubuhan nasionalis yang bangun berjuang melawan British kini sedang menjadi buah mulut anak-anak muda. Kesatuan Melayu Muda, Angkatan Pemuda Insaf, Angkatan Wanita Sedar, Parti Komunis Malaya, Partai Kebangsaan Melayu Malaya – kini mula menjadi ingatan bersama. Selama lebih dari 50 tahun gerombolan United Malays National Organsiation telah cuba melupuskan nama-nama ini dari papan sejarah. Kerja jahat ini telah meleset gagal.

Hari ini bukan sahaja nama pejuangan ini diingati kembali malah anak-anak muda telah mengarap lagu, sajak dan seloka berasaskan perjuangan mereka. Sajak dan shaer telah digurindamkan untuk mengingati perjuaangan suci mereka. Wajah mereka bukan hanya dipapan lukis malah kini sedang menjadi ikon untuk baju T anak-anak muda.

Bulan Ogos tahun lalu saya merasakan satu kejayaan besar kerana timbulnya polemik tentang Mat Indera. Sosok pejuang dari Parti Komunis Malaya ini tidak dapat tidak adalah ikon baru dalam pensejarahan Tanah Melayu. Selama puluhan tahun warga telah didodoikan dengan kesah dongeng Bukit Kepong. Tetapi tahun lalu ledakan Mat Indera telah menobatkan imej pejuang ini sebagai ikon anak muda – setaraf dengan Che dan John Lennon.

Semenjak Ogos tahun lalu anak semua bangsa telah mengetahui bahawa rumah pasong Bukit Kepong ialah rumah pasong British. Serangan yang dipimpin oleh Mat Indera ialah serangan untuk mengahalau penjajah British. Tok Sarjan kepala rumah pasong malam itu bernama Ray Dancey. Bendera yang tercacak di atas rumah pasong bukan Sang Saka Tanah Melayu tetapi Union Jack. Tarikh serangan ialah malam 23 Februari 1953. Pada tarikh itu Tanah Melayu ialah tanah jajajan British.

Memang betul ramai mata-mata Melayu yang tewas di tangan nasionalis Mat Indera. Tetapi menjadi Melayu sahaja tidak menjamin apa-apa. Menjadi Melayu bukan bermakna menjadi malaikat. Melayu ini mungkin kerana desakan ekonomi telah menjadi mata-mata dan soldadu upahan British. Ini fakta sejarah yang tidak mungkin dapat disorokan lagi.


Dari dongeng Bukit Kepong yang telah terbarai, mari kita berjoget dan berdendang dengan lagu Memula Moon. Lebih dari sepuluh tahun dahulu setiap bulan Ogos saya telah menimbulkan kes ciplakan Memula Moon. Pada mulanya agak susah juga untuk anak semua bangsa menerima hakikat bahawa lagu kebangsaan Negara-ku ini rupa-rupanya lagu ciplakan. Ciplakkan ini adalah ciplakan kelas kedua. Lagu ini diciplakan bukan dari yang ori tetapi ciplakan atas ciplakan. Lagu Negara-ku ini diambil dari lagu Indonesia – Terang Bulan - yang diciplak dari Memula Moon.

Tentang ciplakan lagu Negara-ku ini gerombolan dan kuncu-kuncu United Malays National Organsiation tidak berani berkata apa-apa. Mereka senyap seperti mayat dalam keranda. Dalam kes Mat Indera mereka bangun menyerang. Kuncu-kuncu Ngo United Malays National Organisation telah menyinsing lengan baju untuk bergaduh. Malah ada yang mengutuk Mat Indera dengan meniru perangai Shahrizat Jalil mengangkat kain untuk menakutkan orang ramai dengan hutan buluhnya.

Tidak dapat tida rakyat Malaysia telah sedar bahawa lagu Negara-ku ini adalah hasil ciplakan. Dalam masa yang tidak lama Memula Moon a.k.a Negara-ku ini akan dilupuskan. Perjalanan sejarah kearah ini tidak dapat dibendung. Yang diciplak telah diketahui ramai. Warga Malaysia yang memiliki hormat diri tidak akan menerima penghinaan lagu kebangsaan mereka sebenarnya adalah hasil ciplakan.

Budaya ciplak ini bukan hanya untuk lagu. Kini anak semua bangsa telah menyedari bahawa bendera Jalur Temberang...opps.... Jalur Gemilang itu rupa-rupanya juga diciplak dari motif bendera Amerika Syarikat.


Jalur Gemilang kini sudah mula dikenali sebagai Jalur Temberang. Bendera ini amat jelas dilihat tidak memiliki apa-apa motif budaya tempatan jauh sekali budaya Melayu Nusantara. Motif Nusantara ialah warna merah puteh saperti bendera Parti Pas, bendera Singapura, bendera Indonesia – malah bendera resmi parti United Malays National Organisation sendiri membawa merah puteh warna motif Nusantara.

Selama 55 tahun di Semenanjung dan 49 tahun di Sabah dan Sarawak - anak semua bangsa telah ditipu dengan Jalur Temberang. Berathun-tahun bendera ini telah dipelok erat oleh United Malays National Organisation. Hasilnya, bendera ini telah dilihat sebagai simbol kazaliman . Bendera ini telah diasosiasikan dengan segala bentuk kerenah dan kemungkaran yang di bawa oleh United Malays Natioanal Organisation. Justeru kebencian anak semua bangsa terhadap Jalur Temberang ini bukan satu yang dapat disorokan lagi.

Sebagai bukti – tulisan ini digarap hanya 4 hari sebelum perayaan 31 Ogos. Tidak kelihatan kereta persendirian, taxi, van atau lori yang mengkibarkan Jalur Temberang ini. Rakyat – anak semua bangsa – telah melihat bahawa bendera ini adalah hak milik United Malays National Organisatgion. Justeru anak semua bangsa tidak ambil pot untuk mengkibarkan bendera ini.

Hanya dibanguan kerajaan sahaja Jalur Tembernag ini berkibar. Ini kerana ada arahan memaksa ketua pejabat memasang bendera ini. Di kawasan perumahan , tepi jalan, di tiang leterik – semua ini adalah projek. Mat Indon dan Mat Bangla telah diupah untuk memasang bendera sebagai projek ‘ masyuuuk’ untuk Ketua Bahagian.

Tidak dapat tidak sentimen anti Jalur Temberang telah meluas. Pada bulan Ogos tahun lalu seoarang ahli parlimen telah mencadangkan agar bendera ini diganti. Saranan ini adalah tepat. Saperti lagu Terang Bulan, Jalur Temberang ini juga akan dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah bersama tuan-tuannya.


Selama 55 tahun pembohongan dan penipuan ditabur. Kini pada tahun 2012 – semua telah terbarai. Kesedaran telah datang melonjak. Saya boleh menarik nafas panjang dan tersenyum kerana kempen bulan Ogos melawan lupa dan melawan penipuan telah mula menampakkan hasil.

Pada tahun 2012 ini bangkai anjing tidak mungkin dapat dijual sebagai daging kambing. Tidak ada siapa yang bersedia menelan Pil Taikam. Opps...hampir telupa...Pil Taikam ialah tahi kambing yang telah disira dengan gula dan dijual sebagai makjun oleh para bomoh.(TT)
NOTA:
tulisan ini telah disiarkan
dalam akhbar
SUARA KEADILAN
yang terbaru - sesiapa ingin
melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
: 03-22-72-40-45
JANGAN SILAP BACA - INI BUKAN BERITA ORANG KAMPONG MINTA GERAN

INI BERITA SAHEH JANJI DI CAPATI


SERAHKAN SEGERA GERAN TANAH
- meloya

PASIR GUDANG 26 Ogos - Kerajaan negeri diharap menyegerakan proses pemberian geran tanah kepada penduduk melibatkan 10 buah kampung di bandar ini seperti mana yang telah dijanjikan sembilan tahun lalu iaitu ketika sesi pembentangan Bajet Negeri 2003.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Mohamed Khaled Nordin berkata, kira-kira 10,000 penduduk di kampung terbabit telah lama bersabar untuk mendapatkan hak masing-masing ke atas tanah yang mereka terokai sejak 20 hingga 100 tahun dahulu.

“Usia perkampungan yang terlibat ada yang mencecah sehingga 100 tahun dan sebagai sebuah kerajaan yang mengutamakan keperluan rakyat, hak mereka selaku peneroka awal kampung berkenaan harus diiktiraf dengan memberikan geran tanah yang telah dijanjikan.

“Ia melibatkan hampir 2,000 buah rumah di 10 perkampungan berkenaan dan sehingga hari ini hanya penduduk di Kampung Pasir Gudang Baru sahaja yang telah mendapat geran masing-masing," katanya ketika melawat mangsa kebakaran di Taman Rinting, Masai di sini kelmarin.

Beliau berkata, hal tersebut perlu dibangkitkan semula memandangkan ia berkait rapat dengan slogan Hari Kemerdekaan ke-55 yang bakal disambut tidak lama lagi iaitu Janji Ditepati dan juga sempena menyambut Aidilfitri.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... INI JANJI DI CAPATI.... kah kah kah..

kah kah kah... INI KAMPONG MELAYU PENYOKONG TEGAR GEROMBOLAN...kah kah kah..

kah kah kagh.....PULUHAN TAHUN GEROMBOLAN TAK AMBIL POT..... kah kah kah..

kah kah kah... TAPI ADA MAKNA LAIN DALAM BERITA INI?.... kah kah kah..

kah kah kah...MAKNANYA MB DAN KAHALID NORDIN SEDANG BERLAWAN... kah kah kah..

kah kah kah.... MAKNA NYA KHALID NORDIN SEDANG BAKAR BUNTUT GHANI... kah kah kah..

kah kah kah...INI UNTUK MENGOLAH PERSETUJUAN BAHAWA KHALID IALAH BAKAL MB.... kah kah jkah..

wouit.... ORANG KAMPONG BOLEEH PERGI MAMPOOOS LAAAAA... kah kah kah..

kah kah kagh....PADAN MUKA SOKONG LAGI GEROMBOLAN.... kah kah kahRAKYAT TAK AMBIL POT - JALUR TEMBERANGH JADI JALUR AMAT MALANG!
BANGUN DAN LAWAN JALUR TEMBERANG
KURANGNYA JALUR GEMILANG MERDEKA KE 55 HAMBAR - harakah daily

Beberapa hari sahaja lagi menjelang tanggal ulang tahun sambutan hari kemerdekaan, rata-rata orang ramai dilihat bagaikan tidak cakna dan tidak pedulikan tarikh yang dianggap “keramat” oleh pemerintah itu.

Ini dapat diukur daripada kurangnya pengibaran Jalur Gemilang di premis-premis perniagaan, rumah kediaman dan kenderaan sehingga sambutan merdeka ke-55 tahun ini dilihat paling hambar.

Memang terdapat gesaan daripada pihak kerajaan terutama melalui media televisyen menyeru rakyat mengibarkan bendera kebangsaan. Namun berdasarkan pemerhatian, gesaan tersebut hanya dipandang sepi oleh umum.

Kenapa? Adakah rakyat negara ini sudah hilang semangat patriotismenya? Atau mesyarakat sudah bosan dan jelak kerana merdeka asyik dikaitkan dengan Umno sahaja? Atau adakah rakyat masih mengambil kira kenyataan seorang profesor tahun lalu bahawa “Tanah Melayu tidak pernah dijajah?”

Persoalan beginilah yang kerap bermain di fikiran orang yang pernah menyaksikan sambutan merdeka saban tahun sejak dahulu.

SANG SAKA TANAH MELAYU

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...NAK TAYA BUAT APA?.... kah kah kah..

kah kah kah... MAT HARAKAH INI VBUAT BUAT DON NOOO.... kah kah kah..

kah kah kah... JALUR GEMILIANG ...OPPPS... JALUR TEMBERANG SUDAH JADI JALUR MALANG.... kah kah kah..

kah kah kah... JALUR TEMBERANG INI MILIK GEROMBOLAN.... kah kah kah..

kah kah kah...RAKYAT BENCI GEROMBOLAN...kah kah kah..

kah kah kah...APA SAJE SIMBOL MILIK GEROBOLAN RAKYAT BENCI.... kah kah kah..

woit...KERANA ITU RAKYAT TAK SUKA JALUR TEMBERANG.... kah kah kah..

woit...MASANYA AKAN SAMPAI MALAYSIA MENUKAR BENDERA BARU.... kah kah kahTERKINI - TERNOW - DARI RADIO BANGSAR UTAMA - ANWAR IBRAHIM MULA BERDENDANG
DENDANG ANWAR IBRAHIMPERTAMA DI ALAM MAYA
radio bangsar utama
menjadi radio pertama
merakamkan lagu nyanyian anwar ibrahim
ini bukan lagu oh nona ku azizah
ini bukan lagu dush dush na raha
ini bukan lagu it's now or never
ini lagu baru khusus
di nyanyikan untuk pru13

JAM 12:00 HARI INI
tepat pada jam 12:30 hari ini
suara anwar ibrahim
akan berkumandang dengan lagu baru
di radio bangsar utama

lagu ini akan diulang setiap 30 minit
ertinya 12:30
ertinya 13:00
ertiny: 13:30 dan dan dan...

AMANAT ANWAR IBRAHIM
untuk sesiapa yang ingin
mendengar amanat anwar ibrahim
akan juga ditemui di radio bangsar utama
amant ini adalah rakaman yang telah
dibuat di jalan kebun tidak berapa lama dahuluRADIO BANGSAR UTAMA
ini adalah stesen punk rock
ini adalah stesen kounter kulture
ini adalah stesen melawan

layari dan dengarilah stesen ini
be cool be dare!


AHAD 2 SEPTEMBER BERHIMPUAN DI PADANG MILO RAUB PAHANG

KOMENTAR TUKAR TIUB


zionis israel ingin menyerang iran pada thun ini
syarikat lynas mahu buka kiliang tahun ini

kenapa?

ini taktik zionis
israel tahu tahun ini tahun pilihanraya presiden
zionis tahu tahun ini tahun pru13 di malaysia

dengan membuat kenyataan ini
maka kaum zionis dari israel
maka kaum zionis dari australia
sedang memberi tekanan kepada najib

ini taktik zionis
dari dulu hingga selama-lamanyaDI JEMPUT BUAT RAMAI

FASA SATU LOJI NADIR BUMI LYNAS SUDAH SIAP
- mkini

Lynas Corporation Limited telah menyiapkan pembinaan Fasa Satu Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) di Pahang.

Pengerusi Eksekutif Lynas Nicholas Curtis berkata sepertimana setiap individu di Lynas, beliau juga teruja menantikan bermulanya operasi di LAMP dan dapat membekalkan produk kepada pelanggannya akhir tahun ini.

"Saya ingin merakamkan penghargaan atas dedikasi staf kami dan kontraktor-kontraktor, kesabaran dan sikap timbang rasa pelabur-pelabur dan pelanggan kami, dan ketelitian para pengawal di Malaysia dan pakar antarabangsa," katanya dalam kenyataan semalam.

Lynas, katanya memberikan komitmen penuh terhadap soal keselamatan, kesihatan, alam sekitar dan nilai-nilai masyarakat dan berazam untuk mencapai matlamat 'Sifar Bahaya'.

"Komitmen kami terhadap keselamatan meliputi rekabentuk dan pembinaan LAMP sehingga pentauliahan, operasi dan penambahbaikan berterusan," kata Curtis.


KOMENTAR TUKAR TIUB
lihatlah betapa anggkuhnya
lihatlah betapa kurang hajarnya
lihatlah betapa tak beradat
syarikat ini

tahukah anada bahawa syarikat santau ini milik mat saleh?
tahuklan anda hubungan syarikat santau ini dengan zionis?
tahunkah anda siapa pemegang saham utama syarikat ini?

pada tahun 1511 portugis datang
pada tahun 1641 belanda datang
pada tahun 1824 british datang
pada tahun 1941 jepun datang

semua perompak
semua lanun
semua dilawan

kucing kurap dari australia ini
wajib dilingkupakan

ini sumpah cucu mat kilau
ini sumpah cucu datok bahaman
ini sumpah sesiapa sahaja yang minum air sungai pahang!layari stesen punk rock terunggulJANJI DEMOKRASI MALAM 30 OGOS JAM 11:00 MALAM

JAM 11:00 BUKAN JAM 10:00 MALAM
Kenyataan Media
Solidariti Anak Muda Malaysia
29 Ogos 2012

Janji Demokrasi: Ayuh Kuningkan Dataran Merdeka !


Sebagai NGO yang terlibat secara langsung, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berdiri teguh di belakang Gabungan JANJI yang menganjurkan sambutan ambang kemerdekaan bersama seruan Janji Demokrasi yang dituntut. SAMM menjangkakan jumlah kehadiran yang besar apabila Dataran Merdeka dijadikan sasaran utama dari dalam dan luar Kuala Lumpur untuk menyambut detik tiba Hari Kebangsaan tahun ini.

Bagi SAMM, Sudah sekian lama rakyat membiarkan aparat pemerintah memperkuda sambutan kemerdekaan demi kepentingan politik mereka dan seolah-olah ianya sambutan hari Umno kebangsaan. Regim pemerintah saban tahun telah mempromosi tokoh kemerdekaan negara hanya dari kalangan presiden Umno terawal hingga terakhir sedangkan ramai lagi tokoh yang berjuang menuntut kemerdekaan telah disembunyikan dari paparan umum ketika sambutan merdeka. Sejarah sebenar disorok supaya dilihat hanya Umno yang memperjuangkan kemerdekaan namun fakta sejarah menunjukkan perjuangan menuntut kemerdekaan negara telah bermula sebelum Umno diwujudkan. Inilah 'lagu' yang didendangkan setiap tahun ketika Hari Kemerdekaan.Kesabaran rakyat akhirnya teruji apabila sambutan tahun ini dicemar secara melampau sehingga tema hari kebangsaan itu sendiri terus disalin tampal (copy paste) daripada tema yang digunakan dalam jelajah BN, iaitu Janji Ditepati. Tanpa logo rasmi dengan berdolak dalik mengatakan logo ditukar setiap dua-tiga hari, nyata semangat Hari Kebangsaan tahun ini telah dirosakkan dengan teruk sekali. Selain itu, lagu tema Janji Ditepati juga mendapat penolakkan hebat dari pelbagai golongan masyarakat termasuklah komen terbaru dari bekas mufti iaitu Dr Asri Zainal Abidin yang mengatakan liriknya menggambarkan sebuah kerajaan yang nazak.

Di atas kesedaran ini, SAMM bersama hampir 50 NGO yang bernaung di bawah Gabungan JANJI menggerakkan sambutan ambang kemerdekaan dengan keunikan yang tersendiri. Dataran Merdeka dijadikan venue utama, kuning warna tuntutan diiktiraf sebagai warna tema, Janji Demokrasi acara ulung mengira detik ambang kemerdekaan.


SAMM juga mengesahkan acara Janji Demokrasi mahupun Janji BERSIH bukan sebuah perarakan dan bukan sebuah protes jalanan. Ia adalah semata-mata acara kiraan detik kemerdekaan edisi ke-55 sepertimana yang disambut di seluruh negara pada setiap tahun, bezanya kali ini setiap yang hadir mengenakan kostum kuning. Ia akan berlangsung dengan aman dan makmur tanpa provokasi dari pihak polis. Mana-mana individu yang bertindak liar akan dicop sebagai agen provokasi tindakan yang wajar akan diambil oleh unit keselamatan.

Merujuk kepada kenyataan Ketua Balai Polis Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad yang tidak memberikan 'lampu hijau', SAMM juga menegaskan bahawa tiada keperluan 'lampu hijau' dari mana-mana pihak untuk mana-mana rakyat yang ingin menyambut hari kemerdekaan. Rakyat punya hak untuk sambut kemerdekaan dengan apa warna sekalipun. Menutup Dataran Merdeka pada malam merdeka adalah satu malapetaka buat regim pemerintah.

Apakah rasionalnya Dataran Merdeka ditutup bagi menghalang rakyat menyambut ambang kemerdekaan?

SAMM juga mengucapkan syabas kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur yang menyarankan Dataran Merdeka tidak ditutup pada malam 30 Ogos untuk beri laluan kepada sambutan ambang merdeka Janji Demokrasi. SAMM juga mengharapkan keputusan Datuk Bandar adalah solid dan kalis daripada dipengaruhi anasir regim yang sempit pemikiran yang juga difahamkan takut kepada perubahan.


Mengenai tuntutan Janji Demokrasi di ambang merdeka, SAMM berpendapat bahawa kemerdekaan ialah berkenaan kebebasan dan jaminan hak warga dalam negara itu dan antara yang paling asas ialah untuk punya hak menentukan/memilih siapa untuk mentadbir negara. Maka jelas urusan menuntut untuk punya proses pilihan raya bebas dan adil bukan urusan politik kepartian sebaliknya ia urusan patriotik yang perlu diusahakan semua pihak. Selaku pihak yang menyelia keselamatan dalam negara PDRM juga harus mendokong usaha ini lebih-lebih lagi antara hak yang paling banyak dicabul ialah hak pengundi pos yang selama ini kertas undi mereka ditandakan oleh orang lain. Pihak polis juga harus 'merdeka' dari terus diperguna demi kelangsungan pemerintah mengekalkan kuasa.


SAMM menyeru kepada semua rakyat Malaysia agar bersama-sama menjadikan sambutan kemerdekaan kali ini lebih bermakna dan terus diingati dalam lembaran sejarah. Pakailah kuning dan hadirlah ke Dataran Merdeka dengan apa jua kebijaksanaan supaya sempat hadir sebelum kiraan detik kemerdekaan bermula.

Kepada seluruh anak muda dan yang berjiwa muda ingatlah, menuntut demokrasi ini diumpamakan seperti menuntut kemerdekaan baru, Merdeka Rakyat dari regim legasi penjajah, nyata acara Janji Demokrasi ini wajib tidak dilepaskan. Jadilah sebahagian daripada sejarah.

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Sebenar-benar Merdeka!!


EDY NOOR REDUAN
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)
www.anakmudamalaysia.com
edyesdotcom@gmail.com


MALAM 30 OGOS 2012