Rabu, 20 Julai 2011

ANAK MUDA SEGALA BANGSA MELAKAR SEJARAH
SALUT UNTUK YANG BERANI
MAKNA DAN TANDA 9 JULAI

Dalam pensejarahan, setiap negara bangsa akan wujud satu tarikh untuk diingati dan dikongsi bersama. Warga Palestin mengingati Nakba atau Malapetaka pada 15 Mei setiap tahun. Pada tarikh ini Israel telah diwujudkan. Pada tarikh ini juga tanah-tanah warga Palestin mula di rampas oleh kaum Zionis.

Semenanjung Tanah Melayu menyambut Hari Malapetaka ialah pada 31 Ogos setiap tahun. Malapetaka menimpa Tanah Melayu ditarikh ini apabila British mengaggihkan kuasa pentabiran tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Malapetaka ini sedang sama-sama kita rasakan.

Tetapi apa sangkut pautnya Malapetaka ini dengan tarikh 9 Julai? Bukankah pada 9 Julai yang baru lepas hanyalah hari Perhimpunan Bersih? Untuk memahami 9 Julai ini saya akan bawa kembali kepada surah surah sejarah agar para pembaca yang budiman akan dapat memahami makna dan tanda tarikh dan haribulan ini.

Saya bawa kembali para pembaca ke zaman Julius Ceaser dan kerjaaan Rom. Di Utara Itali ada sebatang sungai bernama Rubicon yang airnya berlumpur merah. Sungai ini telah dijadikan garis sempadan. Kerajaan Rom telah membuat perundangan bahawa tidak ada sesiapa pun boleh melintasi Sungai Rubicon ini dengan membawa bala tentera.

Pada tahun 49 Sebelum Masehi, Julius Ceaser telah melintasi Sungai Rubicon dengan membawa satu ketumbukan bala tentera menuju ke arah kota Rom. Menyeberangi Sungai Rubicon memberi makna bahawa tidak ada lagi jalan pulang melainkan mengambil kota Rom. Tetapi 9 Julai kita dahulu lebih dari ini.

Kini biar saya bawa pula ke zaman sesudah Perang Dunia Pertama. Pada tahun-tahun 30’an kerajaan Peranchis telah mendirikan tembok-tembok pertahanan di sempadan Perachis/German. Tembok dan kubu-kubu pertahanan ini di panggil Garis Maginot – ini nama menteri pertahanan Peranchis sebelum Perang Dunia Kedua. Garis ini cukup kukuh - dengan kubu-kubu batu, tembok yang lengkap dipersenjatai dan pengkalan askar yang stratejik – di atur disepanjang Garis Maginot.

Apabila Perang Dunia Kedua pecah, Hitler telah mula menyerang Peranchis. Kubu-kubu di Garis Maginot pada awalnya kelihatan kukuh dan mustahil untuk soldadu German menerbus masuk ke Peranchis. Tetapi pada 10 Mei 1940 Garis Maginot ini ditembusi oleh soldadu Hitler. Pada 14 Jun 1940 Peranchis jatuh ke tangan Nazi. Tetapi 9 Julai kita dahulu lebih dari ini.

Biar saya bawa pula para pembaca yang budiman ke tahun 711 – di zaman kegemilangan tamadun Arab. Pada 29 April 711 Tariq ibni Ziyad panglima perang dari Moroko telah berjaya menyeberang Laut Tengah dan memasuki Semenanjung Ibera. Sesampai di pantai selatan Laut Tengah, Tariq telah membakar semua kapal-kapal yang membawa bala tenteranya.

Tariq ibni Ziyad telah menerangkan pada bala tenteranya bahawa di hadapan mereka terbentang luas negara Sepanyol yang subur dan menjanjikan untuk diambil. Di belakang mereka ialah Moroko. Tetapi mereka tidak memiliki pilihan kerana semua kapal untuk pulang telah dibakar. Hanya satu pilihan - untuk terus mara dan menawan Sepanyol. Tetapi 9 Julai dahulu lebih dari ini.

Sekarang mari kita sesama melihat kembali pensejarahan 9 Julai. Apabila Bersih mengumumkan 9 Julai sebagai Hari Perhimpunan dengan 8 Tuntutan – saya rasa tidak bagitu ramai yang ambil pot. Ada komen yang mengatakan kempen Bersih 2007 dahulu lebih baik kerana masa berkempen agak panjang. Kali ini masanya singkat. Pasti tidak ada sokongan. Ada yang mengatakan bahawa Rosmah dan Najib ini amat popular dan susah untuk digelincirkan. Ada pula yang memberi komen bahawa tunjuk perasaan ini bukan budaya kita.

Semua hujah-hujah ini menjadi hampeh apabila Mat Sabu dipilih untuk menjadi Timbalan Presiden Pas. Semua suasana politik berubah. Perubahan mendadak berlaku apabila Mat Sabu membuat kenyataan terbuka bahawa sebagai Timbalan Presiden Pas , dia akan memastikan 300,000 ahli Parti Pas turun ke jalan raya pada 9 Julai. Kenyataan Mat Sabu ini terus menaikkan berat badan Rosmah Mansor sebanyak tiga kilo.

Biar saya terangkan sejelas mungkin disini. Semua daulah yang zalim - untuk meneruskan kuasa - akan menakut-nakutkan warganya. Ini adalah teknik dan stratiji yang diguna pakai oleh semua pemerintah - raja, emperor, ratu, presiden atau perdana menteri – semua menggunakan ‘takut’ sebagai alat. Warga negara yang takut akan menjadi bodoh. Warga yang bodoh tidak berani bersuara. Warga yang takut dan bodoh amat senang untuk ditambat dan dijadikan kuli batak.

Apa yang telah dilakukan oleh Rosmah dan Najib ialah mengarahkan sepupunya Hishammuddin Hussein untuk menakut-nakutkan rakyat. Yang menjadi barua untuk menakut-nakutkan orang ramai ini ialah Timbalan Ketua Polis. Lihat bagaimana pada satu ketika warna kuning untuk – kasut, payung, baju – telah diistiharkan sebagai warna haram untuk dipakai. Ini contoh terbaik gerak kerja saekor barua.

Tidak cukup dengan tangkapan Polis, rakyat juga cuba ditakut-takutkan dengan kehadiran para pesilat yang memiliki ilmu kebal dan ilmu ghaib. Untuk terus menakut-nakutkan orang ramai tetiba kita melihat kemunculan berita dimana polis dan tentera telah mengadakan latihan bersama. Tidak cukup dengan berita ini ada sepanduk yang tertera dengan tulisan besar dalam empat bahasa termasuk tulisan jawi : Jika Tidak Berundur Kami Akan Tembak.

Taktik untuk menakutkan orang ramai ini dinaikkan lagi suhunya dengan kemunculan Perkasa dengan juruhebohnya Ibrahim Ali. Setiap hari tanpa henti-henti Ibrahim Ali telah berleter dan berheboh dengan segala macam berita yang bertujuan untuk mengancam dan menakut-nakutkan orang ramai dari turun ke jalan raya.

Dalam masa yang sama saban hari media milik United Malay National Organisation telah mengeluarkan dua bentuk berita. Satu berita-berita yang berniat untuk mengancam warga agar jangan berani turun ke jalan raya. Satu lagi berita untuk memburuk-burukan dan memperlekeh Bersih.

Tidak cukup dengan semua ini , 6 ahli Parti Sosialis Malaysia telah ditahan. Kali ini dengan menggunakan Akta Darurat. Entah macam mana – putar dan belit – Rosmah, Najib and sepupunya telah memintal lidah untuk menipu orang ramai. Sepupu Najib telah berkata bahawa 6 anggota PSM ini ingin melawan Agong.

Ya Ampon. Lawak ini menjadi seram apabila kita diberitahu bahawa hanya Dr Jeya seorang sahaja yang tahu dimana rumah Agong dan pernah melihat rupa muka Agong. Ini kerana Dr Jeya seorang ahli Parlimen dan Agong telah beberapa kali datang ke Parlimen. Yang lima lagi ini, saya difahamlan hanyalah aktivis PSM yang rata-rata tidak tahu sangat tentang jalan-jalan di Kuala Lumpur. Malah mereka berlima ini mungkin tidak dapat membezakan muka Agong dengan muka Dugong. Jauh sekali nak melawan Agong.

Dibelakang semua huh hah huha hah ini ada pula perang saraf yang disebarkan oleh ‘desas bin desus’. Ada cerita tetang tangkapan ISA, tentang askar akan ambil alih negara dan kesah penangkapan beramai-ramai ala Operasi Lalang. Cerita peglipur lara dari Desas bin Desus ini sebenarnya adalah sebahagian dari pernah saraf yang tersusun untuk menakut-nakutkan orang ramai.

Apa yang terjadi pada 9 Julai?

Untuk saya bukan 6 ribu, bukan 60 ribu atau bukan 600 ribu warga yang turun ke jalan pada 9 Julai untuk dijadikan ukuran. Untuk saya angka ini bukan persoalan. Kalau pun hanya 6 orang yang turun pada 9 Julai yang lalu – saya anggap ini adalah satu kemenangan. Kenapa saya berkata seemikian?

Mungkin ramai yang tidak sedar. Mungkin ramai yang belum faham lagi. Apa yang terjadi pada 9 Julai dahulu ialah kita warga negara Malaysia telah melintasi Garis Takut. Garis Takut ini adalah sebahagian dari garis saikoloji yang telah dipasang apabila Malapetaka 31 Ogos dihimpapkan kepada kita semua.

Garis Takut adalah Garis Maginot – garis pertahanan untuk United Malay Natiponal Organisation untuk menyebarkan falsafah ketuanan Melayunya. Pada 9 Julai yang lalu Garis Takut ini telah sama-sama kita lintasi. Dari kajian awal Bersih hampir 120,000 warga telah turun dan terlibat di jalan raya pada 9 Julai yang lalu. Kesemua mereka telah melintasi Garis Takut.

Garis Takut ini juga telah memecahkan mitos Mei 13 dan pergaduhan kaum. Babak Mei 13 ini telah meghantui kita selama berpuluh tahun. Pada 9 Julai yang lalu hantu dan mitos Mei 13 hancur berderai-derai. Anak anak muda yang turun ke jalan raya pada 9 Julai yang lalu telah menangkap hantu 13 Mei ini dan memasukkan ke dalam botol untuk dibuangkan ke Laut Kalzom.

Pada 9 Julai yang lalu terbukti anak anak muda – anak semua bangsa - tidak ambil pot langsung terhadap Pekasa, Polis, Tentera atau ISA. Inilah bukti saheh yang mereka telah melintasi Garis Takut. Anak-anak muda di jalan raya telah masuk ke satu dunia yang baru.

Melintasi Garis Takut ini bermakna kita semua – para penyokong Bersih - telah juga menyeberang menyeberang Sungai Rubicon. Seperti Julius Ceaser kita juga tidak ada pilihan melainkan mara mendobrak kezaliman dan ketidak adilan.

Pasti ada yang akan menyoal – kapal mana yang telah kita bakar pada 9 Julai yang lalu?

Senyum dan senyumlah. Kapal yang telah kita bakar pada 9 Julai ialah Kapal Kerajaan Perpaduan. Seperti Tariq ibni Ziyad – pada 9 Julai dahulu segala mimpi, segala angan-angan untuk mengundur pulang ke Tangier telah musnah. Segala mimpi, segala angan-angan untuk Pas dan United Malay National Organisation menubuhkan Kerajaan Perpaduan telah terbakar di Lebuh Pudu, di Jalan Petaling dan di Dataran May Bank.

Tembakan gas pemedih mata di terowong stesen bas KL Sentral adalah mancis api yang membakar Kerajaan Perrpaduan. Apabila Hadi Awang ditangkap dan Mat Sabu dilanggar kereta polis ini adalah keruntuhan tiang layar Kapal Kerajaan Perpaduan.

Kita telah menyeberang Sungai Rubicon, kita telah melintasi Garis Maginot dan kita telah membakar Kapal Perpaduan. Kini kita sedang berada dalam dunia yang baru. Kita berada dalam wilayah yang memungkinkan kita menamatkan Malapetaka yng menghimpap kita semenjak 31 1957 dahulu. Di belakang kita ialah Takut di hadapan kita ialah Puterajaya yang subur dan menjanjikan untuk diambil.(TT)


nota:

tulisan ini tela disiarkan
dalam SUARA KEADILAN terbaru
yang kini dalam pasaran
sesiapa yang ingin melanggan
akhbar mingguan ini sila pukul
talipon : 03-22-72-40-45


WOIT ! JANGAN MENIPULUTUT MAT SABU DIPAKUnota:
ini adalah gambar cahaya x
gambar ini telah memperlihatkan
kepala lutut mat sabu
yang telah diikat degan paku
sepanjang dua inchi

mat sabu telah menjalani pembedahan
selama satu jam

kepala lutut mat sabu telah pecah
ligemen nya putus
akibat dilanggar oleh kereta polis

telah di beritakan bahawa mat sabu
akan mengajukan saman diatas
kejahatan polis ini

nota:
ada lagi yang tak percaya
ada lagi yang tuduh mat sabu berlakun teater
ada lagi yang tuduh mat sabu ketuk kepala lutut sendiri
kah kah kahNAKBA UNTUK TANAH MELAYU
KOMENTAR


ku li adalah perdana menteri yang dinafikan kepada rakyat malaysia
ku li telah di tipu oleh eee madey
ku li menjadi mangsa eee

sayangnya ku li ini macam gajah
telinga besar tak nampak seluruh badanya

bayangkan jika ku li bersama rakyat pada 9 julai
banyangkan jika ku li mengeluarkan kenyataan menyokong 9 julai
pasti seluruh negara akan menobatkan ku li
pasti seluruh negara akan hormat pada ku li

kita tunggu dan nanti
apa dia amanah
kita tunggu dan lihat
siapa dalam amanah

apakah ini last kppek dari ku li
kalau polis pencen
mereka akan bertaubat masuk pas
kalau ku li pencen?


BERNOSTALGIA TAK SALAH
AMANAH DIKETUAI KU LI DILANCAR JUAMAAT SANDAR AMANAT TUNKU
- minsider

Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang akan diketuai oleh veteran negara Tengku Razaleigh Hamzah, yang akan bergerak bagi mengembalikan semangat jati perjuangan kemerdekaan dengan enam objektif, akan dilancarkan Jumaat ini.

Surat jemputan pelancaran yang diterima media menyebut Amanah diwujudkan dengan matlamat mahu menghidupkan legasi “Amanat Merdeka Bapa Malaysia” selaras dengan semangat Perlembagaan Persekutuan.

Tengku Razaleigh yang mesra dikenali sebagai “Ku Li” akan mengetuai Amanah sebagai presiden.

Difahamkan akan ada lapan ahli jawatankuasa mewakili pelbagai kaum dan agama dari seluruh negara.

Tengku Razaleigh yang merupakan bekas menteri kewangan dan naib presiden Umno seringkali menimbulkan perkara-perkara yang menjadi teras objektif Amanah dalam ucapan dan kenyataan media beliau sejak kebelakangan ini.

Beliau kini merupakan ahli Parlimen dan Ketua Umno Gua Musang.

“Amanat Merdeka Bapa Merdeka menyebut bahawa jika kita mahu bersatu sebagai sebuah keluarga di bawah satu bumbung bernama Malaysia, kita mesti jujur antara satu sama lain — Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, Siam dan lain-lain — Muslim, Buddha, Hindu, Kristian dan sebagainya,” kata surat jemputan media.

Ahli jawatankuasa pusat Amanah Wan Saiful Wan Jan ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata, “idea ini diketengahkan oleh Tengku Razaleigh sendiri pada satu mesyuarat baru-baru ini dengan memfokus pada mesej kemerdekaan yang disampaikan oleh (Bapa Kemerdekaan dan Perdana Menteri pertama Almarhum) Tunku Abdul Rahman.”

“Pertubuhan ini mahu menekankan soal perpaduan di kalangan rakyat, agar isu perpecahan antara lain tidak menjadi semakin serius,” kata beliau.

NOTA:

pada 14 mei setiap tahun
rakyat palestine mengingati nakba

pada 31 ogos setiap tahun
rakyat malaysia mengingati nakba

14 mei tanah palestin di rampas zionis
31 ogos gerombolan mula berkuasa menindas kita


NAKBA ialah malapekata untuk palestine
MALAPETAKA ialah nakba untuk semenajung tanah melayu

SEJARAH NEGARA BANGSABILA KAU LIHAT GAMBAR INI

bila kau lihat gambar ini
bila kau teringat gambar ini

ini adalah detik sejarah
detik yang telah dirakam
untuk anak cucu cicit

bila kau lihat gambar ini
bila kau teringat gambar ini
adalah lakaran sejarah negara bangsa
adalah sejarah warga
yang bangun mendobrak kezaliaman
yang bangun menegak keadilan

bila kau lihat amoi ini
bila kau amatio amoi ini
maka kau akan sedar
bahawa 9 julai telah merubah semuanya
bahawa 9 julai adalah perserikatan setiakawaan
anak semua bangsa


SALUT UNTUK YANG BERANI
HENTIKAN PERSOAL PERANAN POLIS - meloya

KUALA LUMPUR 19 Julai – Rakyat dinasihati supaya berhenti daripada mempersoalkan peranan polis dalam mengenakan sebarang tindakan ke atas pihak-pihak yang cuba membangkitkan isu komunisme di negara ini.

Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, isu komunis adalah melibatkan soal keselamatan negara dan justeru ia merupakan 100 peratus tanggungjawab pihak berkuasa tersebut.
Kata beliau, polis mempunyai dua pilihan dalam menentukan bentuk tindakan terhadap mereka yang masih mempunyai fahaman komunis itu iaitu di bawah undang-undang sedia ada atau ordinan darurat.

“Ini masalah keselamatan, 100 peratus masalah yang perlu diambil perhatian oleh polis. Kalau polis rasa ia boleh jejaskan keselamatan maka itu terpulang kepada polis. Mereka ada budi bicara sama ada ambil tindakan di bawah ordinan darurat atau undang-undang biasa.

“Tidak salah untuk polis tentukan bentuk tindakan dan keputusan muktamad adalah milik polis. Kita tidak boleh persoal kredibiliti mereka, ini adalah soal keselamatan negara,’’ katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…INI KENYATAAN MUNKEEE PALING BANGANG…. kah kah kah..

kah kah kah…KENAPA TAK BOLEH PERSOAL KAN PERANAN POLIS?.... kah kah kah..

kah kah kah… KALAU POLIS RASUAH… TAK KAN TAK BOLEH BINCANG… kah kah kah..

kah kah kah…KALAU POLIS JAGA PERNIAGAAN AYAM… TAK KAN TAK BOLEH BINCANG… kah kah kah..

kah kah kah…KALAU POLIS TEMBAK AMINULRASHID… TAK KAN TAK BOLEH BINCANG… kah kah kah..

kah kah kah...MANA KITA TAHU POLIS TAK MENIPU... kah kah kah..

kah kah kah...MANA KITA TAHU POLIS TAK REKA CERITA... kah kah kah..

kah kah kah…POLIS BUKAN NABI?.... kah kah kah..

woit… YANG BAYAR GAJI POLIS DUIT CUKAI RAKYAT…. kah kah kah..

nota:
yang tak menipu hanya
klip bersih dalam youtube
kah kah kahMENDOBRAK KEZALIMANNIK AZIZ : POLIS TINDAS , RAKYAT AKAN TAMBAH BENCI UMNO - minsider

Mursyidul Am PAS Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tindakan keras pihak berkuasa ke atas penyokong gerakan Bersih 2.0, termasuk menahan pemimpin-pemimpin politik Pakatan Rakyat, hanya akan menambah kebencian rakyat terhadap Umno.

“Saya tegas untuk menyatakan bahawa tindakan yang dilakukan ini hanya akan menambah kebencian rakyat terhadap Umno,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan dari Mekah petang ini.

Beliau berkata sekalipun yang bertindak ialah polis, tetapi semua pihak mengetahui bahawa alat kawalan jauhnya dipegang oleh Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan yang juga merupakan Presiden Umno.

“Padahal, apa masalahnya dengan berhimpun?” kata beliau.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyoal “bukankah Presiden Umno baru saja mengumpulkan sejuta belia beberapa minggu yang lalu tanpa ada sedikitpun halangan?”

“Sejuta belia yang dikhabarkan hadir dengan penuh layanan mesra oleh pihak berkuasa tiba-tiba hari ini hanya untuk mengumpulkan 300,000 orang dibalas dengan gari dan semburan gas?

“Bukankah orang yang sama juga pernah menjanjikan bahawa himpunan akan dibenarkan jika dibuat dalam stadium bahkan diberikan keizinan untuk ‘melalak sampai pagi’?” kata beliau lagi.

NOTA:
polis tembak gas pemedih mata
polis pancut air asid
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

bangang
dunia lihat rosmah dan najib
sama macam ben zainal dan leila
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

SALUT UNTUK ORANG YANG BERANI
MENERUKAN PERJUANGAN KITA
nota:
isa telah dilawan
isa dianggap zalim
rakyat telah bangun menentang isa
kita gerombolan memggunakan akta darurat

kah kah kah
kah kah kah
kah kah akh

terbonggeng luas
terbonggeng jelas
malaysia sama dengan mesir di bawah mubarak

malaysia ada undang undang darurat
jelas bahawa malaysia masih dakam darurat


5,000 DOKTOR SWASTA TUNTUT JEYAKUMAR DIBEBASKAN
- mkini
Persekutuan Pengamal Perubatan Swasta yang mewakili kira-kira 5,000 doktor swasta di seluruh negara bergabung dengan pertubuhan perubatan yang lain menuntut pembebasan ahli parlimen Sungai Siput D Jeyakumar.

"Kami amat prihatin dengan tahanan berterusan rakan kami, Dr Jeyakumar Devaraj, yang kami iktiraf dan sahkan sebagai seorang doktor yang mematuhi undang-undang, cekap dan tekun.

"Rekod perkhidmatan awamnya cukup cemerlang dan sepanjang pengetahuan kami, beliau tentunya bukan ancaman kepada keselamatan negara ini,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan media hari ini

NOTA:
lihat ini satu perubahan yang amat ketara
fahamilah berita ini
fahami makna dan tanda berita ini
yang menuntut dr jeya di bebaskan ialah kaum doktor

mereka yang menuntut pembebasan ini
terdiri dari gulungan kelas menengah
mereka warga bandar
mereka berfikir dan berfikir

satu ketika dahulu
amat susah untuk mendapatkan sokongan dari kelas ini
tetapi hari ini semuanya telah berubah

8 march telah mengubah semuanya
9 julai telah mengubah semuanya

lanskap politik di semenajung tanah melayu
telah berubah untuyk selama lama nya

internet
youtube
laman dan blog
telah memperkasakan rakyat tertindas

terima kaseh kepada arwah ronald reagan
kah kah kah

nota:
sesiapa tak faham kenapa tt
berterima kaseh pada ronalad reagan
sila masuk tandas dan pa chu ching cepat cepat
untuk dapat ilham kah kah kah

MENGENAL MAT BUTAK
MAT BUTAK MELAWAK LAGI
THE MALAYSIAN INSIDER UNDANG PERPECAHAN, TREKRUT PEMBANGKANG - meloya

KUALA LUMPUR 19 Julai - Portal berita propembangkang, The Malaysian Insider terus dikecam oleh beberapa pihak kerana dilihat sengaja mengundang perpecahan kaum serta cuba 'merekrut' penyokong pembangkang melalui penyiaran komen negatif para pembacanya.

Menurut Ibrahim Ali, perbuatan tidak bertanggungjawab portal itu jelas terbukti apabila ia 'mencedok' laporan Bernama mengenai pertemuan Najib Razak dengan Pope Benedict XV1 di Rom, Itali, semalam.

Selepas itu katanya, The Malaysian Insider dengan sengaja menyiarkan pula komen-komen yang memperlekehkan pertemuan kedua-dua tokoh tersebut di bawah laporan berkenaan.

"Ini menunjukkan The Malaysian Insider langsung tidak mempunyai kredibiliti dengan cuba memecah belahkan masyarakat pelbagai anutan agama di negara ini melalui komen peribadi individu yang bukan merupakan suara majoriti rakyat.

"Persoalannya, sampai bilakah pihak berkuasa seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mahu berdiam diri dan membiarkan pengendali portal sebegini terus menunjukkan belang mereka?" katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH”
KAH KAH KAH


woit… KAH KAH KAH….. kah kah kah..

woit… MAT BUTAK SUDAH MARAH.....kah kah kah..

kah kah kah...INI MESTI MARAH KERANA ANUGERAH BUTAK TIDAK DILAPORKAN DALAM MALAYSIAN INSIDER….. kah kah kah..

kah kah kah… MAT BUTAK NI… MACAM MACAM….. kah kah kah..

nota:Ini menunjukkan The Malaysian Insider langsung tidak mempunyai kredibiliti....

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… KALAU TAK ADA KREDIBILITI…PASAL APA BISING…. kah kah kah..

kah kah kah…NGOOK BETUL MAT BUTAK INI…. kah kah kah..nota:

natang butak ini bermulut besar
tapi pipinya gebu dan tembam
peha cute dan montok
kakinya tak dapat bergerak
hanya mulut meleter
kah kah kah

SATU PERCUBAANSTESEN RAKYAT TERTINDASnota:
youtube adalah stesen tv yang paling demokratik
youtube adalah stesen tv rakyat malaysia
youtube memberi berita terkini
youtibe memberi berita ternow

bersama menonton stesen tv anda
bersama menonton stesen tv rakyat dunia

bai bai rtm
bai bai tv3
kah kah kah

NOTA:
nak lawan youtube
poooorah!TAYANGAN UMUM VISUAL BERSIH MINGGU INI - meloya

KUALA LUMPUR: Polis akan mendedahkan gambar dan rakaman visual keadaan sebenar ketika perhimpunan BERSIH 2.0, 9 Julai lalu kepada umum, minggu ini bagi menangkis dakwaan polis bertindak ganas dan tidak mengikut prosedur ketika menyuraikan peserta perhimpunan haram itu.

Ketua Polis Negara, Ismail Omar, berkata semua rakaman itu sedang diteliti enam jawatankuasa khas dibentuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) minggu lalu, termasuk pelbagai gambar dan video yang dimuat naik dalam YouTube serta laman sosial lain.

KAH AKH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…. INI FILEM HEBAT…. kah kah kah..

kah kah kah… TAYANGAN TERHEBAT… kah kah kah..

kah kah kah…PASTIKAN ANDA DATANG MENONTON…. kah kah kah..

kah kah ka… SILA TEMPAH TEMPAT DUDUK DARI SEKARANG…. kah kah kah…

kah kah kah…. TAYANGAN INI PASTI PANGGUNG TERHEBAT…. kah kah kah..

kah kah kah…. PASTI DI PANGGUNG CARCOSA SERI NEGARA … kah kah kah

nota:
satu lagi filem keluaran
ngok filem production
dengan kerja sama
dengan sebuah syarikat peranchis
le gande malais idiotic
kah kah kah


MENERUSKAN PERJUANGAN KITA


KERJA BANGANG YANG MENGUNTUNGKAN KITAKELUARAN TERBARU
nota:

kerja bodoh
kerja bangang
gerombilan lupa bahawa lagi disaring
lagi orang percaya tentang berita itu

kerja bangang
kerja bodoh
seluruh rakyat malaysia pun baca tulisan ini dalam internet

bayangkan kalau tak ada dakwat itam ini
pasti tak ramai yang ambil pot

bila berita ini dipadamkan
mek ngoh dan mek tomyam pun
mula membaca economist
kah kah kah


ECONOMIST AKAN SIASAT TAPISAN BERSIH 2.0
- mkini

Majalah antarabangsa The Economist akan menyiasat tapisan atau suntingan Kementerian Dalam Negeri ke atas keluaran terbarunya berhubung laporan perhimpunan BERSIH 2.0 kata pengurus jenamanya Caroline Marrows.

"Kami akan siasat dakwaan itu,” katanya kepada Malaysiakinimenerusi email.

Saya boleh sahkan sebarang bentuk tapisan dalam The Economist di Malaysia minggu lalu bukan kerja kami sendiri. Namun buat masa ini, kami tidak mahu mengulas lanjut.”

Marrows juga berkata majalah mingguan itu juga tidak akan membuat sebarang spekulasi berhubung motif kerajaan Malaysia membuat tapisan itu.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SEMUA NYA SUDAH BERUBAH…. kah kah kah..

kah kah kah…SESUDAH 9 JULAI SEMUA BERUBAH…. kah kah kah..

kah kah kah…INI LAH SEBAB KENAPA PERLUNYA TURUN KE JALAN RAYA…. kah kah kah..

kah kah kah…HANYA JALAN RAYA AKAN MENGUBAH PILIHANRAYA…. kah kah kah…

kah kah kah…DULU MAJALAH LUAR NEGARA SELALU DI SARING… kah kah kah..

kah kah kah..DULU MAJALAH LUATR NEGARA SELALU DI HARAMKAN…kah ka ka..

woit…SEKARANG … WE TAKE NO SHIT…. kah kah kah..

kah kah kah…FAK YOU NAJIB KANT BLOWER MADER FAKER….. kah kah kah..

kah kah kah…. FAK YOU ROSMAH FAT ARSE…. kah kah kah..

nota:
telah jelas ada perubahan dasar
telah jelas hari hari akhir najib telah kelihatan
kita tunnggu 3 bulan apakah 4 tuntuntn bersih
akan dilakukan
jika tidak
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah


TERUSKAN PERJUANGAN KITAZZZZZ SUDAH BANGUN
MAT ZZZZZZZ SEDANG MIMPI

SATU MALAYSIA DIRESAPI FAHAMAN PLURALISMA?
mkini

Persoalan sekitar satu Malaysia yang diperkenalkan Najib Razak timbul dalam seminar berkaitan Islam dan pluralisme anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di ibu negara pagi ini.

Dalam program berjudul "Seminar al-Quran dan cabaran pluralisme dalam agama", seorang peserta bangun menimbulkan persoalan berhubung timbulnya kekeliruan sama ada pluralisme sudah 'meresap' dalam gagasan satu Malaysia.

Menurut wakil daripada Kolej Universiti Islam Selangor itu, unsur pluralisme itu antaranya dikesan melalui penganjurkan majlis sambutan hari raya pelbagai agama, seperti sambutan yang dikenali sebagai "Depa Raya" atau "Gong Xi Raya".

Bagaimanapun, menjawab persoalan itu, Penolong Profesor Jabatan Usuluddin Kulliyah Ilmu Wahyu Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Dr Mohd Farid Shahran berkata, konsep satu Malaysia lebih kepada kesatuan masyarakat Malaysia dari segi "bangsa Malaysia".

"Kecualilah di kalangan pemimpin negara ada (yang) menggunakan kerangka pluralisme untuk menghuraikan satu Malaysia. Itu masalah. Dan saya tidak menafikan kemungkinan itu.

"Kalau pemimpin kita tidak diterangkan dan diajar tentang apa maksud pluralisme agama, dan apakah bahayanya terhadap akidah Islam, tidak mustahil ada yang mengatakan, ini yang terbaik, (ini) kerangka yang kita nak ketengahkan dalam satu Malaysia.

"Sedangkan konsep satu Malaysia diperkenalkan untuk menyatupadukan rakyat Malaysia. Tujuannya baik," katanya dalam sesi soal jawab ketika membentangkan kertas kerja berjudul "Islam dan pluralisme agama: Isu-isu akidah semasa".

Sehubungan itu, beliau mencadangkan seboleh-bolehnya tidak ada pihak mencampuradukkan majlis keagamaan dengan majlis keraian yang lain.

"Walaupun kadang kala, ia (majlis) makan-makan sahaja. Tak mengapalah makan-makan, (lepas itu) berhenti. Tak mengapa.

"Tapi lepas makan, ada doa bersama, ada itu dan ini. Jadi timbullah syubhah yang banyak dan jatuh kepada faham yang berlawanan dengan akidah," tegasnya.

nota:
apa maknanya berita ini?
ini berita lain dari yang lain
ikim kini menjadi
sarang abdulah badawi
pengaruh zzzz cukup kuat

seminar ikim ini menibai mat mongol


nota:
pak lah masih tak puas hati
pak lah tak puas kerana dia ditendang