.

Ahad, 21 Disember 2008

DARI JELEBU KE DACCA

Esok Tukar Tiub akan cuba memberi laporan dari Bangladesh.

Tukar Tiub akan cuba memberi laporan suasana pilihanraya kebangsaan Bangladesh yang akan berlangsung diakhir bulan ini.

Tukar Tiub juga akan cuba melihat kesah dan cerita Mat Mat Bangla yang di temui disana.

Tukar Tiub juga akan cuba mencari kesah kesah cinta suci Minah Minah Bangla yang tidak pernah kita lihat wajah dan susuk mereka beligar-ligar di Pasar Seni atau di Stesen Bas Klang. Tukar Tiub akan mencari Minah Cun untuk ditimbang tara dengan Bik Mama.

Tukar Tiub juga akan masuk ke sebanyak warong, cafĂ©, restauran dan tempat makan Bangla – untuk merasa Murgi, Anda, Sabsi , Machli dan Aloo Ghoost - kalau tak tahu apa benda-benda ini – sila mulakan hubungan silatulrahim dengan Mat Mat Bangla.
Jangan berlagak melihat mereka seperti tunggul Lapo – pergi tersepak pulang terlanggar.

Pembaca TT seharusnya menjadi insan dunia yang melintasi semua sempadan. Menerima semua budaya, semua agama, semua bangsa sebagai pencapaian warisan tamadun manusia.

Laporan-laporan dari Bangladesh ini semuanya bergantung dengan keadaan talian hubungan internet. Jika tidak muncul maka bermakna talian masih dalam pencarian. Sila layari Tukar Tiub.

Nota: Sesiapa yang di Lembah Klang sila datang menonton Bilik Sulit. Sesiapa yang belum pernah menonton teater, inilah pengalaman baru untuk melihat tradisi teater avant garde yang bukan dari genre teater LeBodek.

Ada tiga malam lagi sebelum Bilik Sulit berpindah ke tempat lain. Selamat menonton.TK dari TT.


JEMPUTAN MENONTON - MALAM INI - MALAM ESOK - MALAM LUSA
DI JEMPUT DATANG UNTUK MENONTON BILIK SULIT

MALAM INI - MALAM ESOK DAN MALAM LUSA - JAM 8.30 Malam

TEATER BUKAN TEATER/MAJLIS PEGUAM/GERAKAN MANSUHKAN ISA

DI DEWAN MAJLIS PEGUAM :13,15 & 17 LEBOH PASAR BESAR KUALA LUMPUR
( belakang Pasar Seni/Central Market )

Malam Pembukaan 200 orang penonton hadir. Cukup meriah.

Teater anti- ISA ini dibuat untuk merayakan Hari Hak Asasi Manusia Sedunia.
Semua kutipan - Rm10 derma - adalah untuk keluarga tahanan ISA
Sila datang beramai-ramai. Sila tanyakan komen-komen dari mereka yang telah menonton.
Siapa yang telah menonton sila hebahkan dan tulis dalam blok masing-masing.

SELAMAT MENONTON - TK dari TT
GEMPA BUMI KUAT DI PESISIR TIMUR HONSHU - melayau


KUALA LUMPUR 20 Dis. Satu gempa bumi kuat yang berukuran 6.5 pada skala Richter melanda pesisiran Pantai Timur Honshu, Jepun kira-kira pukul 6.29 petang ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata gempa bumi tersebut berpusat di latitud 36.5 utara dan longitud 142.6 timur.

Pusat gempa bumi tersebut terletak di 270km timur laut Tokyo dan 4,206 timur laut Kudat,menurut kenyataan itu.

Kejadian tersebut bagaimanapun tidak membawa sebarang ancaman tsunami kepada Malaysia, katanya.

Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan terkini mengenai kejadian tersebut


kah kah kah…. bik mama jogging dimana pagi tadi?..... kah kah kah…

kah kah kah….sapa nampak dia jogging?.... kah kah kah… sila beri laporan… kah kah kah

kah kah kah…. bik mama marah kerana ijn tak dapat di rompak…. kah kah kah… lalu bik mama hentak hentak kaki….. kah kah kah…. bahaya woooooi… kah kah kah
KERAJAAN JAMIN TIDAK AKAN SWASTAN, JUAL IJN - melayauKUALA TERENGGANU 20 Dis. Kerajaan hari ini memberi jaminan tidak akan menjual atau menswastakan Institut Jantung Negara (IJN) selagi tidak ada alternatif pusat rawatan jantung yang boleh memberi khidmat serupa kepada rakyat, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad Sambil menyifatkan idea menswastakan atau menjual pusat itu adalah sesuatu yang baik memandangkan kerajaan tidak perlu lagi menanggung bebanan kos yang tinggi setiap tahun, beliau berkata bagaimanapun masa untuk itu masih belum sesuai.

Ideanya bagus kerana kerajaan tidak lagi terbeban dengan beban kewangan tahunan yang tinggi. Tapi nasib kakitangan awam dan golongan terpinggir macamana, terjamin ke tak kalau dah diswastakan atau dijual nanti, ini kerajaan nak kena pastikan dulu,� katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas berdialog dengan kakitangan Jabatan Kesihatan Terengganu di sini, hari ini, Dr Abdul Latiff berkata rakyat tidak perlu risau kerana cadangan itu tidak akan dipertimbangkan sehingga kerajaan mempunyai alternatif lain iaitu mempunyai pusat yang memberi khidmat sama seperti IJN.


woit … munkeeee… IDEA NYA BAGUS? …. kah kah kah….memanglaaa bagus kerna munkee ini jadi pemilik saham…. kah kah kah…

kah kah kah…. memanglah idea bagus …. rompak harta rakyat memang bagus…. rakyat susah perompak senang…. Kah kah kah…. munkeee ni mesti ada share dalam rompakan ini…. kah kah kah..

woit… suruh laaaah kong go kongo merat tu buat kerja sendiri…. jangan asik nak rompak harta rakyat…. kah kah kah…
POLITIK WANG: KURANG BUKTI MADEY TIDAK DAPAT SERAH NAMA - mStar


KUALA LUMPUR: Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak dapat mendedahkan senarai calon-calon Umno yang terbabit dalam politik wang berikutan kekurangan bukti.

Bulan lepas, Dr. Mahathir yang juga bekas Presiden Umno telah berkata bahawa beliau akan mendedahkan nama-nama calon yang terbabit dalam politik wang menjelang pemilihan parti yang dijadual diadakan Mac tahun depa
n.

kah kah kah… kalau kaki kelentong…. sampai bila bila pun terus kelentong….. kah kah kah…. ni mesti dah ada bukti mat sembab pakai duit…. kah kah kah…

kah kah kah…. cakap gedebar gebebat…. kelengking masuk jubo… kah kah kah

woit… ni mesti dah ada bukti mat botak dah pakai duit… kah kah kah….

kah kah kah…. kesian dah jadi kempen manager untuk mat sembab… kah kah kah


WESTERN DIGITAL TUTUP KEDAI - 1,500 HILANG KERJA DI SERAWAK – Malaysian Insider.


KUCHING, Dec 20. Western Digital, syarikat hard-disk yang kedua terbesar didunia akan tutup kedai. Kilang syarikat ini di Zone Industri Bebas di Samajaya Serawak akan mengakibat 1500 buruh kilang hilang kerja.

Syarikat milik pemodal kapitalis Amerika Syarikat ini ini bukan hanya memberhentikan tenaga kerja malah akan terus tutup kedai.

kah kah kah…. kah kah kah…. mana dia mat mongo… kah kah kah…. mana dia menteri keduitan…. kah kah kah…

woit… rtm… cakap nak jadi macam bbc…. cakap nak jadi macam al-jazera… kah kah kah…. pergilaaa temubual dan tanya mat mogol yang cakap : OUR ECONOMY HAS NO PROBLEM…. kah kah kah…OUR FUNDAMENTALS IS STRONG…. kah kah kah

woit …rtm…. tolong tanya dan buat laporan hal ini…. kah kah kah