Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 2 November 2012

SURAH SIBU WAL SIBU DI SAMBUNG LAGI



BESAR ADA MACAM MACAM  ADA



SIBU OH SEEE BOOO

tepi sungai rejang
hotel aku tak jauh dari sungai rejang
berlumpur dan macam teh tarik

nama hotel tak blleh beri tahu
pasal tuan hotel tak iklan kan dalam tt
tapi ok - lumayan

MAKAN MALAM
terbaik hoi bing coffee shoop
menu:
rusa hutan - dengan serai
mandin  -dengan belacan
ikan tapah kukus dengan cendawan telinga keling
dan  aku beli di kukus juga -

ikan tapah terbaik - ikan sungai yang semakin susah nak didapati
rusa hutan pun bagitu juga
mandin ini aku ingatkan paku
tetapi diterangkan bukan paku
hanya ddudk dldlam paya bakau dan wajib dimasak segar
dan kaya dengan zat besi
apa yang besi aku pun tah tahu



CADANGAN  SARAPAN ESOK
tadi ada surat yang minta aku carai mee kampoo
memang telah diberiatahu
esok awal pagi sesudah beli tiket akan
ke pasar sentral untuk minum paki mee kampoo

untuk pembaca tt yang baru mengikuti tt
diberitahu bahawa ketika berjalan tt membawa kopi muar sendiri
ini kerana kopi dimana mana pun tak saenak kopi muar

APA NAK BUAT MALAM INI
hujung minngu
jam baru sepuluh
aku difahamkan beer murah disini
katanya semua ini di seludup
aku juga difahamkan rokok murah disini
sayang
aku bukan peminat beer
dan sudah berhenti merokok




CHECK IT OUT
nak keluar jap lagi
nak tengok penkan ini
nak cari apa yang dapat
kalau dapat akan diberi tahu
mana tahu terjumpa durian ditepi jalan
kah kah kah

akan disambung lagi...




SURAH AL SIBU WAL SIBU






PETANG TADI DI LAPANGAN TEBANG
pihak imigration cukup berbudu baha
cukup senanh hati
mereka hanya mahu kepastian berapa hari nak tinggal
dan kemana nak pergi
apa tujuan

aku datang ni nak cari makan
kerana ada majalah baru B-SIDE
yang hanya di temui melalui ipad
aku menulis tentang makanan kembali

AIR ASIA 
aku tak beli apa apa
bila turun dalam bilik imigrisen aku minta air
kemudian aku minta makan

baik sekali mereka
4 orang irangi aku ke kantin -
3 awek dan hafiz , joan yang lain aku lupa nama
mereka cukup bersopan
inilaha yang bakal menantu yang  susah ditemui di semenanjung

SIBU HUJAN
tadi aku ngelencong ke pasar 
wow lebih bear dari pasar selayang
lebih besar dari pasar khadijah
hebat hebat hebat 
ada macam macam
ada nampak ada 5 jenis cendawan
aku lihat juga ikan jelawat

LANGKAU
aku beli langkau sebotol
aku beli kepah sungai 1/2 kg
nanti bila pergi restoran akau minta dimasakan
sapa tak tahu langkau ertiny tak tahu budaya makan
langkau ialah satu jenis cicalok berwarna puteh

BELACAN
aku beli dua jenis belacan BINTULU
satu agak hitam
satu agak kuning

tapi esok akau akan datang awal lagi ke pasar

IMIGRISEN
dalam bilik imigrisen kami bincang hal makan
mereka cadangan ulat mulung dan ulat sagu
aku akan cari

dengan pegawai aku minta alamat
nak beri mereka hadih buku TAPAI
kerana mereak baik hati

sambung ..... lagi..
nak gi makan jam 7 sibu
nak cari restoran ditanggung sendiri
yang ada jual SPESIL -
apa yang spesial belum tahu

tunggu next episod...
bai

TUKAR TIUB MERAYAU RAYAU



DARI SIBU  SARAWAK

tadi bangun awal teksi datang ambil ke lctt
naik pesawat jam 12:00 nak gi sibu
dalam hati entah dapat entah tidak

tujuan nak jumpa .... 
nak jumpa sapa ni.....kah kah kah 

segan nak cakap
segan nak beri tahu
nanti ramai yang kecewa frus menongeng
kah kah kah

malam kelmarin di old town banyak yang was was
aku tak dapat masuk sarawak
cisssss.... kan sarawak ni tanah air kita kah kah kah

pesawat terbang jam 12:00 - banyak tempat duduk kosong
aku ambil satu baris aku siorang aje..
tapi cilaka betul... cuaca kacau aku terjerit jerit takut
bumby bumpy
awan berat kena langggar
dulu masa aku bujang aku relak je
ni bila dah berumah tangga takut pulak  kah jah jkah

baca buku tak boleh 
tapi let me tell you one of teh stewadess CUN macam awek aku kah kah kah

kapal samapi 1:40 - 10 mint cepat cisss debaran debran
aku pun turun

jeng jeng jeng ( akan disambung - nak pergi pasar nak cari langkau
nak cari buah  nak cari restoran tangung sendiri dan nak beli tiket 
perahu esok nak ke kucing)

ikuti cerita sarawak ini .... sila beritahu ini perjalanan lama menyisir
kalimantan utara

akan di sambung..... jap lagi

bai

MAT BANGANG BIN MAT BODOH



MACAM MACAM PUNYA BODOH - TAPI INILAH YANG PALING BODOH





KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... MALAON INI  TAK SOKONG POLITIK JALANAN....kah kah kah..

kah kah kah...KALAU TAK SOKONG ...KEPALA HANGGUL APA BUAT DEMO... kah kah kah...

woit.... BERDEMO IALAH POLITIK JALANAN... kah kah kah..

kah kah kah.... KENAPA LAAA MELAYU JADI BODOH MACAM INI.... kah kah kah

woit...KALAU BANGANG MACAM INI... MESTI ANAK MURID HASAN ALI.... kah kah kah


MENGACUNG TANGAN KE LANGIT TANDA MARAH



NOTA:
mana nak disorokkan
kebodohan yang bodoh ini
kah kah kah

JADIKAN DEMO BUDAYA TEGAR



KOMENTAR TUKAR TIUB

demo kita telah menjadi budaya kita
tidak cukup dengan hanya budaya
kita wajib jadikan demo budaya tegar 

hanya dengan demo sahaja barulah
pemerintah yang zalim dapat dijatuhkan

kita ke jalan raya dahulu
sebelum ke piliohan raya

NOTA:
kesian madey
malaon ini  kata demo
bukan budaya kita
kah kah kah



BANTAH AES: RAKYAT TIDAK BOLEH BERPELOK TUBUH – harakah dailay

KUALA LUMPUR: Himpunan Rakyat Bantah AES mensasarkan fokus untuk mendesak Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha supaya mengkaji semula dan mengambil kira beban rakyat sebelum melaksanakan AES.

Koordinator bersama Bantah AES, Mohd Saifullah Mohd Zulkifli berkata, menyedari segala hakikat mengenai pelaksanaan kamera itu, rakyat tidak boleh berpeluk tubuh.

Katanya, hasil mesyuarat yang dijalankan pada 27 November lepas yang dihadiri oleh parti politk, NGO dan pimpinan masyarakat sekitar Parlimen Lumut telah sepakat untuk menubuhkan Bantah AES.

“Bantah AES dengan ini telah memutuskan untuk menggerakkan satu himpunan aman untuk menyerahkan memorandum kepada Menteri Pengangkutan di Pejabat Parlimen Lumut Barisan Nasional di Sitiawan,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Katanya, di parlimen Lumut, Kong Cho Ha sebagai ahli parlimennya bakal dipasang 9 buah kamera AES.

Sejak dilaksanakan pada 23  September 2012, dalam masa 8 hari dengan 14 kemera AES sebanyak 63,558 saman dikeluarkan.

Justeru, ujarnya Perhimpunan Rakyat Bantah AES diadakan pada 9 November ini selepas solat Jumaat di Masjid Nasriyah, Sitiawan sekitar jam 1.30 petang.

“Bantah AES menyeru seluruh rakyat terutama di Parlimen Lumut untuk hadir bersama-sama di perhimpunan ini bagi menyerah memorandum kepada Menteri Pengangkutan Kong Cho Ha,” ujarnya lagi.