.

Rabu, 24 Disember 2008

SELAMAT MENYAMBUT MA'ULUDI -RASUL NABI ISA

Jam 10 pagi. Menunggu pemandu lalu teringat Isa dari Nazareth.

Di sini Tukar Tiub mengucapkan selamat menyambut Mauludi Rasul Nabi Isa(aws).

Dan Selamat terbuka - 2009

Jangan minum air tapai banyak sangat.

DHAKA BERSAMBUNG LAGIDari lapangan terbang van yang dinaiki melalui jalan-jalan yang miskin dan lucah. Manusia dimana-mana. Ternampak beberapa soldadu beriring berjalan. Ternampak juga soldadu bercelorong celoreng menaiki basikal. Akhirnya melintasi dihadapan kem tentera. Sebatu dari kem ini tersergam dua torpedo – tanda pintu masuk ke kem tentera laut.

Semuanya anggkuh dengan kuasa – kuasa senjata.

Negara ini sebelum pilihanraya dijalankan di perintah undang-undang darurat. Negara ini adalah siri sejarah tentera merampas kuasa. Negara yang subur dan kaya ini adalah negara yang dipenuhi oleh sejarah pembantaian warga miskin.

Apabila tentera berkuasa – dimana-mana sahaja – hasilnya hanya porak peranda.

Van berhenti dilampu hijau. Tiba-tiba cermin tingkap diketuk oleh seorang wanita bersari yang mukanya telah lama dimakan matahari. Dia meminta-minta. Kemudian dia mengetuk lagi dan kali ini dia merapatkan mukanya ke cermin tingkap. Muka nya yang miskin sedang di hodohi oleh kemiskinan.

Saya mengalihkan muka. Memandang ke tingkap yang lain. Ternampak pula anak-anak sedang menjual entah apa. Kemudian mereka juga mengetuk dinding van untuk menjual dan menarik perhatian. Suasana selamat apabila lampu hijau datang.

Sesiapa yang gentar dengan hiruk piruk hon kereta dan pemandu yang gila mundar mandir saya cadangankan jangan datang ke Bangladesh. Sesiapa yang memiliki jiwa kemanusiaan inilah negara yang wajib dilawati - bukan London atau Paris.

Semuanya kelihatan daif dan miskin. Pokok pokok yang ditanam dipinggir jalan juga kelihatan miskin tidak subur. Daun –daunnya dibaluti oleh habuk yang menghalang photosintesis berjalan lancar. Tiang-ting lampu juga miskin. Kereta , bas, van dan beca juga kelihatan miskin. Semuanya dalam kemiskianan.

Van kami bergerak entah membawa ke wilayah yang mana. Semuanya baru. Semuanya asing. Semuanya ingin dirakam mata. Mata dalam keberahian untuk yang amat sangat. Akhirnya sampai ke hotel yang bukan lux.

Dari bilik tinggkat empat melihat ke luar kelihatan tasik yang permai. Ke bawah lagi nampak dua ekor mongoose yang sedang menggali-gali – mungkin istana baru atau mungkin bermain cahaya matahari.

Lalu memesan makanan – bawal puteh goreng, kari ikan, sayur, roti nan dan nasi. Antara lapar, letih dan mata yang berahi – semua sedang bertelagah. Jawabnya badan gagal berehat.

Turun ke bawah berjalan menuju ke tasik. Sebuah warong yang terkecil dalam dunia yang pernah saya lihat. Seorang perempuan tua sedang menjual biskut kering dan sireh. Sebuah cerek hitam sedang dibakar api. Warong ini hanya dapat memuatkan badan perempuan yang duduk mencankung. Tidak berani melanggan teh kerana telah dinasihatkan - waspada - perut dari Malaysia akan tewas apabila bertemu air di Bangla.

Menyisir di tepi tasik. Di seberang kelihatan flet flet mewah yang kebanyakan baru dibuat - dari warna cat yang masih belum pudar. Tasik ini hanya indah dari jauh apabila di rapati ianya hanya longkang bersar yang dipenuhi oleh seribu satu macam entah apa-apa. Terus menyisir lagi lalu bertemu lagi seorang perempuan bersari sedang duduk menjual teh dan lima keping kueh kering – satu perniagaan yang paling kecil yang pernah dilihat. Air tasik di wilyah ini baunya semakin melongkang ke hidung.

Terserempak dengan 4 budak Bangla – dua lelaki dua perempuan. Si kakak telah berjaya memungut secekak pucuk labu. Mereka ketawa girang. Di mana rumah mereka dan anak siapa mereka ini – sampai kiamat pun tidak akan di temui jawapan.

Kawasan ini rupa-rupanya adalah kawasan lux tempat mereka yang kaya. Banglo bertembok tinggi – setinggi tembok di Gaza – memisah mata dari melihat mereka yang miskin.

Berpuluh-puluh beca yang berjalan tentah ke mana arah tujuan. Pengayuh kurus slim tanpa ubat melangsing badan.

Sebuah beca di naiki tiga lelaki segak dfan seorang lelaki gendut – si pengayuh lelaki kurus. Berapa tika agak upahnya?

JAM 3 PAGI - SELAMAT TINGGAL DHAKA


Esok saya akan meninggalkan kota ini. Lapan jam perjalanan ke Selatan menuju ke Berisal. Inilah wilayah yang harus saya pantau. Kursus telah dilalui. Perterjemah telah diwawancara. Hotel, pemandu dan kereta telah dilanggan. Saya akan pergi dengan seorang anak gadis dari Siam.

Tadi si penterjemah telah menalipon hotel – berita kurang baik – tidak ada talian internet.

Semua yang perlu disediakan telah di sediakan – malah perjalanan pulang dari Berisal juga telah dilanggan – pulang nanti dengan pesawat Biman untuk memastikan laporan siap segera.

Jika esok tidak ada tulisan maka ertinnya talian internet masih belum dapat di selesaikan.

Hati cukup senang kerana akan ke kampung pendalaman. Tadi kami minum-minum dengan kawan pemantau yang lain. Kami dihantar ke pelbagai daerah. Apa yang akan ditemui saya pun tidak tahu.

Apakah ini perjalaan demokrasi – saya pun tidak bagitu yakin. Tetapi apa yang jelas keberahian mata sedang melonjak-lonjak.

Kota Dhaka masih kabus – sejuk seperti musim daun gugur di kota London. Berisal di selatan bersempadan dengan Chitagong pastilah kawasan subur sawah padi yang munkin lebih panas cuacanya.

Ketika menulis ini seorang lelaki dari London sedang ingin memesan hotel untuk bercuti di Singapura. Ayahnya dari Chitagong . Dia dilahirkan di London, kini menjalankan perniagaan ajensi perjalanan. Dia menyumpah marah dengan segala kemiskinan yang dilihat di tanah air tempat kelahiran ayahnya.

Biar saya tuliskan kata-katanya ...‘ saya tidak faham dengan orang kaya di negara ini. Mereka kaya raya... memiliki banyak rumah hingga ke London. Di mana zakat mereka? Dan sebanyak mana duit ringgit yang mereka perlukan? Inilah hasil rasuah di sebuah negara Islam...’
APA MAKNA PENSWASTAAN


Penswastaan ialah satu dasar ekonomi yang dianjur oleh kaum pemodal kapitalis pada tahun 80'an dahulu. Ini adalah dasar ekonomi yang mula-mula dianjurkan oleh Ronald Reagan dan Margaret Thatcher. Ini adalah dasar ekonomi kapitalis fahaman kanan yang ekstrim.

Sebelum dasar penswataan di perkenalkan banyak negara dalam dunia ini masih memiliki harta-harta dan syarikat-syarikat awam. Banyak syarikat-syarikat yang berjaya ini dimiliki dan dikendalikan oleh kerajaan. Syarikat awam ertinya syarikat yang dimiliki oleh orang ramai.

Kaum pemodal meleleh air lior apabila melihat syarikat air, syarikat api, pejabat pos, syarikat talipon, syarikat kapal terbang, sekolah, hospital dan seribu satu macam syarikat yang dimiliki oleh rakyat. Kaum pemodal tidak dapat menahan nafsu duitan mereka untuk merompak syarikat-syarikat ini.

Syarikat-syarikat milik kerajaan bermula dengan cita-cita untuk memberi khidmat kepada orang ramai. Syarikat-syarikat in diusahakan bukan atas dasar mencari untung maksima. Dalam masa yang sama syarikat-syarikat ini juga berjalan dengan pengendalian yang baik dan profesional. Untung bukan slogan syarikat-syarikat ini. Rugi juga bukan moto syarikat ini.

Khidmat untuk orang ramai ialah shahadah untuk semua syarikat-syarikat milik kerajaan. Syarikat-syarikat ini berimankan - khidmat terbaik untuk kesejahteraan ramai. Syarikat milik orang ramai didirikan untuk memberi khidmat kepada orang ramai.

Tiba-tiba Mahathir Muhamad melancar skim cepat kaya pada tahun 80an. Syarikat-syarikat Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, MAS, Pembeklan Air, Pejabat Pos, Hospital, Taman Negara, Jalan Raya, Balai Raya, Dewan Orang Ramai, Rumah Rehat – semua ini adalah contoh-contoh syarikat dan harta orang yang ditelah diagih-agihkan oleh Mahathir Muhamad kepada kaum kerabat dan kroni-kroninya.

Inilah skim cepat kaya Mahathir Muhamad yang dijadikan dasar gerombolan United Malays National Organisation. Di tahun-tahun itu, ketika Mahathir ditahta, kita ada mendengar berita Mamat Basikal Buruk jadi towkay gedung-gedung perniagaan. Kita mendengar Mat Driber Lori jadi pemilik empangan terbesar. Kita mendengar Mat Sekolah Tak Tamat menjadi tuan punya syarikat penerbangan. Kita mendengar cerita Mat Tak Pandai Cakap Inggeris menjadi pemilik loji air.

Semua harta-harta dan syarikat yang dimiliki orang ramai telah diambil alih untuk di jadikan milik pribadi. Semuanya dirompak untuk diagihkan kepada kroni. Cara rompakan ini cukup senang: Para kroni mengajukan cadangan-cadangan dengan kertas kerja kepada badan Unit Perancangan Ekonomi - EPU. Bunyinya cukup lunak tetapi hakikatnya amat berlainan. Badan perancangan ini juga dirasuah untuk meluluskan rompakan ini. Para birokrat di badan Perancangan ini juga mendapat habuan untuk meluluskan rompakan ini. Mereka bersubahat untuk sama-sama merompak.

Hasilnya di zaman Mahathir Muhamad banyak lanun dan perompak menjadi kaya raya.

Bayangkan berpuluh puluh tahun syarikat dan harta-harta ini telah dibagunkan sedikit demi sedikit. Syarikat MAS - dari dua buah kapal terbang yang disewa dari BOAC akhirnya menjadi sistem penerbangan antarabangsa. Bayangkan dari hanya beberapa buah peti pos akhirnya Pejabat Pos berjaya memberikan khidmat ke seluruh negara. Cuba fikirkan bagaimana hutan diteroka dan jalan raya dan landasan keretapi dibuat.

Berapa bilion ringgit pelaboran telah di curahkan oleh kerajaan? Berapa banyak masa, tenaga dan berapa banyak nyawa rakyat yang telah digunakan untuk mendirikan syarikat-syarikat ini? Dalam sekelip mata sahaja semua harta-harta ini telah dirompak oleh Mahathir Muhamad. Harta-harta milik kita semua ini dengan bagitu senang diagih-agihkan kepada kaum keluarga dan kroni.

Dasar rompak harta orang ramai inilah yang dipanggil dasar pengswastaan. Dasar ini juga dikaitkan dengan apa yang dipanggil dasar globalisasi. Dasar globalisasi ini membolehkan syarikat-syarikat gergasi antarabangsa datang sama menjarah dan merompak harta negara kita.

Apakah kita lupa syarikat Air Kelantan pada satu masa dahulu sebahagian besarnya adalah milik Thames Water dari United Kingdom. Tidak kah kita merasa takut apabila air yang kita minum ini tuan empunyanya ialah orang luar. Tidak kah kita merasa gerun apabila hospital kita adalah milik Singapura, Britain atau Amerika? Tidak kah kita terganggu apabila syarikat talipon kita kini dimiliki oleh Jepun, Korea dan Australia?

Dasar penswastaan ini telah berjalan lebih dari 20 tahun. Porak peranda hasil dari dasar ini sedang kita lihat. Sekolah dan universiti bukan lagi gudang ilmu untuk mendidik warga bangsa tetapi menjadi gedung 'menipu' untuk membuat duit. Hospital yang dulunya milik kita bersama kini apabila kita jatuh sakit kita pula kena bayar. Kita diberi ubat yang 'tidak bermutu' tetapi jika hendakkan ubat yang bermutu – sila bayar. Jika tidak ada duit maka jawabnya kita dapat rawatan lekeh atau tidak ada rawatan langsung.

Lihat pula berapa banyak jalan-jalan raya sedang dihalang dengan tol. Air dan api dinaikan harga saban tahun. Talipon terus melonjak sewanya. Untung, untung dan untung dijadikan akidah syarikat swasta ini.

Dahulu - ketika semua syarikat ini dimiliki oleh orang ramai – jika dapat untung – keuntungan ini akan dimasukkan ke dalam dana negara. Bila syarikat ini di swastakan bila ada untung maka untung ini masuk ke dalam poket tuan pemilik saham syarikat ini. Ini bezanya antara syarikat milik kerajaan dengan syarikat yang diswastakan.

Minggu lalu Najib Razak telah cuba melakukan rompakan di siang hari. Najib Razak sedang mula membuat jaringan kroni-kroni baru. Sime Darby adalah kroni pertama Najib Razak. Jika di selidik dan di halusi maka pasti akan kita ketemui bahawa Najib Razak dan kaum kerabatnya mungkin ada memiliki kepentingan dalam syarikat Sime Darby ini. Atau telah ada 'persetujuan' yang syarikat Sime Darby ini akan memperkukuhkan kedudukan Najib dari segi sokongan politik dan kewangan.

Sime Darby ingin merompak Institut Jantung Negara. Ini telah di persetujui oleh Najib Razak. Najib Razak sendiri membuat kenyataan - DIA TIDAK AKAN MENGHALANG NIAT SIME DARBY.

Lihat dengan jahat dan licik Najib Razak telah 'membocorkan' berita rancangan rompakan ini sesudah perlimen ditutup untuk bercuti satu bulan. Ini niat jahat.

Najib Razak tidak mahu projek rompakan IJN ini dibicangkan di parlimen. Pasti perancangan rompakan ini telah lama berjalan secara senyap-senyap. Secara sulit pasti ada 'deal' yang telah dibuat. Kenapa projek rompakan ini tidak diberitahu secara telus kepada wakil rakyat di parlimen? Kenapa dengan tiba-tiba Najib besetuju? Mana dia dasar ketelusan yang selalu di warwarkan oleh gerombolan United Malays National Organisation?

Semua rompakan penswastaan di buat dalam gelap. Hingga ke hari ini kita – orang ramai – masih belum dapat membaca perjanjian antara kerajaan dengan syarikat lebuh raya. Perjanjian syarikat ini telah dibuat dengan kerajaan. Ertinya perjanjian ini dibuat dengan kita semua. Kerajaan itu ialah orang ramai. Orang ramai ialah kita semua kerana kita yang melantik kerajaan. Kalau kita melantik kerajaan kenapa kita tidak boleh mengetahui apa yang di janjikan.

Justeru, dasar penswastaan ini wajib dihentikan. Dasar ini membawa mudarat kepada orang ramai. Tugas kerajaan bukan untuk mengkayakan kroni dan kaum kerabat. Tugas kerajaan yang berjiwa rakyat ialah mendahulukan kepentingan ramai dari kepentingan kroni dan anak bini. Tugas utama kerajaan ialah untuk memastikan rakyat terbanyak hidup selesa dengan pembahagian dan agihan ekonomi yang adil.

Rakyat wajib berwaspada dengan dasar penswastaan. Orang ramai perlu membuka mata dan berjaga-jaga kerana perompak-perompak harta orang ramai ini masih berkeliaran. Selagai mereka berkuasa rompakan harta rakyat akan berterusan. Untuk ini kita tidak ada pilihan –hentikan dasar ini dan mereka kita nyahkan dari tampok kuasa. (TT)
LAPORAN WARGA INDIA DAPAT MyKad DISIASAT - melayau


KOTA KINABALU 23 Dis. – Polis Sabah akan menyiasat dakwaan mengenai sebuah dewan perniagaan di negeri ini yang dikatakan terlibat mendapatkan MyKad kepada warga India yang bekerja di negeri ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, pihaknya memandang serius dakwaan itu dan akan berusaha mendapatkan kerjasama pihak-pihak yang berkaitan.

“Kita memang ada terima laporan tetapi mesti siasat dulu laporan itu benar atau tidak. Sebelum sebarang tindakan diambil, kita kena siasat dulu sama ada laporan tersebut benar atau mempunyai motif lain.


kah kah kah…. cakap dulu mykad ini kalis tipu…. kah kah kah… cakap mykad dibuat dengan teknoloji tercanggih …. kah kah kah…

woit… macam mana mykad pun boleh tipu… kah kah kah…. mesti ada rasuah… atau kroni yang dapat kontrek buat mykad… sedang menjalankan side business…. kah kah kah…
kah kah kah…. patutlaaaa warga sabah marah…. kah kah kahMAHFUZ MENANG – UTUSAN KALAH - MalaysiaKini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengarahkan Utusan Melayu Bhd dan bekas ketua pengarangnya membayar RM120,000 kepada ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar dalam kes saman fitnah yang difailkan oleh pemimpin PAS tersebut.

Pesuruhjaya Kehakiman Mohd Yazid Mustafa dalam penghakimannya memutuskan perkataan yang diterbitkan dalam akhbar Utusan Malaysia bertajuk "Demonstrasi-Mahfuz isytihar bersama Keadilan" pada 4 Mac, 2001, adalah fitnah dengan niat untuk mencemarkan reputasi Mahfuz.


kah kah kah... padan muka ... kah kah kah... suka buat fitnah... kah kah kah

kah kah kah... ni belum tahu apa akan jadi dengan sama teresa kok .... kah kah kah

kah kah kah... ini belum tahu apa akan jadi dengan saman karpal singh... kah kah kah

kah kah kah...labu memelok luncai... kah kah kah... biar kan biar kan... kah kah kah