.

Jumaat, 16 Julai 2010

BERITA MENGGEMPARKAN !!!!

RAKYAT DI TIPUKAN MELAYU DI BODOHKAN

EDITOR DIARAH ELAKAN PERKATAAN BARANG NAIK
- mkini

Dalam usaha mengelakkan kecaman rakyat terhadap pengumuman kenaikan 5-dalam-1 oleh Najib Razak semalam, semua media yang dikawal kerajaan diingatkan supaya tidak menggunakan perkatan 'barang naik' dalam laporan mereka

Ketika taklimat di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, petang semalam, pengarang berkali-kali diingatkan agar perkataan "barang naik" itu perlu dielakkan.

Sebaliknya, mereka diberitahu supaya menggunakan “pelarasan harga” atau “rasionalisasi subsidi”.

Taklimat berkenaan dikendalikan oleh penasihat media perdana menteri dan editor berkenaan memberitahu Malaysiakini ia dijalankan dalam suasana yang mesra.

KAH KAH KAH…

woit…. INI LAH CARA NAK MENIPU MAK CIK FELDA…. kah kah kah..

kah kah kah… INI LAH CARA NAK MENIPU PAK CIK DI KAMPONG…. kah kah kah..

kah kah kah… HARGA BUKAN NAIK… TAPI SUBSIDI DI POTONG…. kah kah kah..

kah kah kah…BARANG BUKAN MAHAL…. TAPI KENA BERI DUIT LEBIH SIKIT…kah kah kah..

kah kah kah…. RUMAH BUKAN SEMPIT…. HANYA TAK ADA TEMPAT NAK BERLUNJUR…kah kah kah..

kah kah kah… FELDA BUKAN BANGKFRAP….. HANYA DUIT TAK ADA…. kah kah kah..

kah kah kah…. MELAYU BUKAN BODOH…. HANYA SENANG DI TIPU…. kah kah kah

kah kah kah... SUAMI I BUKAN GEDEBAB..... DAGING SAJA YANG LEBIH ...kah kah kah

BERITA BARU MASUK

SURAT KEMENTERIAN SUKAN MALAYSIA TELAH SAMPAI KE IBU PEJABAT FIFA

nota:
surat ini sampai pada jam tiga petang waktu greenwich
nasib baik sampai lepas waktu makan tengah hari
sempat satu pejabat fifa ketawa kah kah kah

SENYUM PETANG JUMAAT

MARI KITA KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

SELARAS LAGI

SATU PROJEK MENIPU SELURUH MALAYSIA


KENYATAAN AKHBAR
16 Julai 2010
KENAIKAN HARGA: TIDAK PRIHATIN DAN TIDAK BERTANGGUNGJAWAB


Walaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu. Pengumuman ini membuktikan Perdana Menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia.

Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya.

Hakikatnya, kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat. Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak tahun 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan. Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.

Kenaikan harga gula sebanyak 28% sejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan. Kesan berganda daripada kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75% adalah Bumiputra yang kononnya dibela oleh Barisan Nasional.

Sasaran penjimatan sebanyak RM750 juta yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian Barisan Nasional. Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 billion pada tahun 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi tahun 2010. Ini termasuklah perbelanjaan Sekretariat Mantan Perdana Menteri dan Sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri Perdana Menteri.

Malah, penjimatan RM750 juta itu tidak setanding dengan kerugian yang ditanggung rakyat apabila konglomerat milik rakyat iaitu Sime Darby mengalami kerugian sebanyak RM946 juta dan menerima pula pampasan dari kerajaan berjumlah RM700 juta.

Membebankan rakyat atas alasan mengurangkan defisit dan menggunakan penjimatan untuk menampung keborosan kerajaan seperti ini perlu dihentikan segera. Di mana letaknya maruah seorang Perdana Menteri yang mengambil wang rakyat atas nama penstrukturan subsidi dan digunakan untuk membayar perunding asing seperti APCO sehingga mencecah RM77 juta setahun semata-mata untuk menaikkan imej beliau, sedangkan bayaran kepada APCO itu hampir sama jumlahnya dengan anggaran penjimatan subsidi gula sebanyak RM126 juta (seperti diumumkan PEMANDU).

Pun begitu, saya tidak menolak bulat-bulat kaedah penstrukturan semula subsidi untuk memastikan lebih banyak bantuan sampai terus kepada golongan 75% di bawah pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan. Penjimatan dari pengurangan subsidi sepatutnya disalurkan terus kepada golongan ini melalui mekanisme-mekanisme yang perlu diumumkan serentak dengan kenaikan harga.

Saya menuntut supaya Perdana Menteri mengumumkan secepat mungkin bagaimanakah penjimatan RM750 juta ini akan dibelanjakan untuk rakyat. Nasihat saya supaya penjimatan ini disalurkan dalam bentuk kenaikan peruntukan untuk institusi pengajian tinggi, pelaburan baru dalam bidang pendidikan dan bantuan kebajikan terus kepada golongan berpendapatan di bawah RM2,000 agar penjimatan itu sampai terus kepada rakyat.

Sebelum ini pun, kerajaan telah menggunakan alasan mengurangkan defisit apabila menaikkan harga minyak dan keperluan asas. Tindakan ini sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat. Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8% berbanding 3.2% bagi tahun sebelum itu. Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku.

Sebab itu, saya telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi negara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata.

Perdana Menteri tidak boleh meminta rakyat mengubah cara hidup, sedangkan kroni-kroni, ahli politik, golongan elit dan berkepentingan terus menikmati subsidi korporat seperti subsidi gas kepada penjana bebas yang menelan belanja RM18.9 billion setiap tahun, 25 kali ganda lebih besar dari penjimatan akibat potongan subsidi yang diumumkan semalam.

Oleh itu, saya menggariskan empat langkah segera yang perlu diambil oleh Perdana Menteri untuk meyakinkan rakyat bahawa pengorbanan mereka menanggung harga yang lebih tinggi untuk mengekang defisit adalah berbaloi:
1. Mengumumkan penambahbaikan drastik kepada kaedah dan sistem perolehan yang diamalkan kerajaan agar lebih telus dan mendapatkan nilai terbaik untuk rakyat;

2. Menstrukturkan semula pemberian subsidi gas kepada IPP agar penjimatan ini dapat disalurkan kepada rakyat;

3. Mengawalselia prestasi syarikat berkaitan kerajaan dan agensi yang dipertanggungjawabkan menjaga dana awam bagi mengelakkan kerugian berbillion ringgit yang ditanggung rakyat; dan yang terpenting

4. Membuktikan keikhlasan dalam perang menentang rasuah dengan menghentikan campur tangan politik di dalam SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

Rakyat akan ternanti-nanti tindakan susulan Perdana Menteri jika benar Barisan Nasional ikhlas dalam menangani kekusutan ekonomi negara. Jika tidak, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula semalam hanyalah sambungan kepada rentetan penindasan rakyat berpendapatan rendah demi golongan elit dan kroni.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang MalaysiaSIAPA AGEN AH SENG TOWKAY JUDI

FBI AKAN MELARANG PA CHU CHENG DI MALAYSIA

PERSIDANGAN FBI DI KUALA LUMPUR – SIAPA AGEN AMERIKA SYARIKAT ?


Satu persidangan yang dinamakan Persidangan FBI National Academy Associates Asia Pasifik ke 13 akan belansung pada 18 hingga 23 Julai 2010 di Garden and Residences, Mid Valley, Kuala Lumpur.

Dalam keadaan regim sibuk menuduh individu atau parti tertentu sebagai agen US malangnya regim Bn pula yang membuka ruang kepada 'operatus' agenda Us berada dalam negara secara rasmi.

FBI atau Federal Bureau of Investigations (Biro Siasatan Persekutuan) merupakan cabang militan kerajaan Amerika Syarikat (AS) untuk mengenakan hegemoni ke atas negara lain.

Adalah amat memalukan pegawai kanan polis kita bekerjasama dengan polis AS yang menyeksa manusia khususnya umat Islam di Amerika Syarikat, membunuh orang awam yang tidak berdosa di Afghanistan dan Iraq, dan mengintip umat Islam yang memperjuangkan keadilan dan kebebasan. FBI ialah antara 'operatus' AS dalam memberikan persepsi mengenai betapa Islam itu ganas.

National Academy melatih pegawai kanan polis dari AS serta mereka dari luar AS termasuklah dari Malaysia, Indonesia, Mesir, Arab Saudi, Israel dan lain-lain negera. Walaupun latihannya terang-terang untuk memajukan kepakaran penguatkuasaan undang-undang, ia juga menyampaikan maklumat kepada pelatih persepsi AS berhubung isu global.

Contohnya, pelatih akan diasak dengan kepentingan dan keperluan untuk memerangi keganasan global. Pergerakan Pembebasan Kebangsaan seperti Hezbollah, Hamas dan penentangan terhadap penduduk AS di Afghanistan dikategorikan sebagai pengganas.
Menurut laman sesawang FBI, pelatih akan dibawa untuk mengunjungi Muzium Holocaust di Washington DC sebagai ‘komponen moral dan etika untuk latihan.’

Sudah tentu agenda tersembunyi ini adalah untuk melahirkan simpati untuk zionis, mengesahkan penubuhan Israel di tanah Palestin dan untuk mewajarkan dasar pro-Israel oleh AS. Kunjungan itu dilakukan dengan kerjasama Anti-Defamation League, pertubuhan zionis yang menganggap kritikan terhadap pendudukan oleh Israel dan kekejamannya sebagai anti-Semitik.

Latihan pegawai kanan polis di National Academy merupakan sebahagian daripada dasar AS untuk mempengaruhi mereka yang berada dalam kedudukan penting di dalam institusi penting seperti polis, tentera, kehakiman, parlimen, NGO yang akan menjaga kepentingan AS. Di Iraq dan Afghanistan pihak FBI telah melatih beratus pegawai yang akan memastikan negara itu terus menjadi pengikut kepada AS apabila tenteranya meninggalkan negara itu.

Tumpuan AS di wilayah ini kini adalah terhadap Indonesia, yang mempunyai penduduk Islam paling ramai, dijangka memainkan peranan penting dalam hal ehwal antarabangsa dalam masa terdekat. Ketua Hakim Indonesia baru-baru ini menandatangani memorandum persefahaman dengan East-West Center di Honolulu untuk melatih hakim, pendakwa, polis dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Kebangsaan mengenai bagaimana untuk memperbaiki mahkamah Indonesia berhubung isu hak asasi manusia.

Washington sudahpun menarik balik sekatan jualan dan bantuan ketenteraan yang dikenakan ke atas Indonesia sewaktu rejim Suharto. Pasukan polis elit Indonesia unit Detachment 88 yang merupakan polis unit anti pengganas mendapat latihan di AS dengan bekerjasama rapat dengan CIA, FBI dan unit perisik Australia dalam mengesan jejak ‘pengganas’. Menurut laporan Reuters, sekitar 2,800 pegawai tentera Indonesia pada masa ini sedang menjalani latihan di AS.

Latihan untuk pegawai kanan polis kita di akademi itu bermula pada 1964 dengan penyertaan Penolong Pesuruhjaya Kanan Kassim Ali. Sejak itu, sejumlah 58 pegawai kanan polis telah mengikuti kursus termasuklah bekas Ketua Polis Negara Tun Haniff Omar. Enam belas daripada mereka masih dalam perkhidmatan.

Selepas 9/11, Polis Diraja Malaysia menjadi rakan baru dalam memerangi pengganas global bersama AS. Sewaktu kunjungan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir ke Rumah Putih pada Mei 2002, Malaysia dan AS telah menandatangani deklarasi bersama untuk memerangi pengganas di Asia Tenggara. Pada 1 Julai 2003, Pusat Wilayah Asia Tenggara bagi Menentang Keganasan telah ditubuhkan di Kuala Lumpur. Apa yang lebih menarik, bekas Presiden Bush telah mengumumkan penubuhan pusat itu sewaktu mesyuarat APEC di Mexico pada 2002.

Pada 3 Mei 2002, Perdana Menteri Datuk Seri Najib dalam syarahannya di Heritage Foundation di AS, mendedahkan bahawa Malaysia telah membenarkan kapal terbang tentera AS menggunakan ruang udara kita sewaktu Operasi Enduring Freedom di Afghanistan. Beliau juga menyatakan bahawa Malaysia membantu AS dalam menangkap dan menyerahkan suspek pengganas yang dikehendaki oleh AS. Kami percaya penangkapan dan penghantaran pulang pelajar Islam luar negara baru-baru ini, dimulakan oleh agensi perisikan AS dan Australia yang mereka-rekakan bukti terhadap aktivis Islam.

Memerangi Keganasan Global telah menimbulkan kesangsian sehingga ke peringkat Presiden AS, Barrack Hussein Obama tidak menyebutnya tetapi dasar, perancangan dan perjanjian yang dibuat di bawahnya masih diteruskan. Kini sudah tiba masanya untuk menghapuskan dasar ini dan keganasan dianggap sebagai jenayah yang perlu ditangani di bawah undang-undang negara dan antarabangsa.

Malaysia perlu menilai semula hubungannya dengan AS memandangkan kepada dasarnya yang membawa kepada perubahan rejim di negara Islam yang merdeka, menggalakkan perpecahan antara mazhab, menyemai pertelingkahan sesama Islam dan juga antara negara Islam, dan penentangan terhadap pelaksanaan syariah untuk umat Islam.

AS telah melancarkan perang haram ke atas Iraq, Afghanistan dan Somalia. Kini, bersama dengan Israel mengancam untuk menyerang Iran. Sejak 2003, lebih sejuta orang mati di Iraq akibat perang; lebih dua juta menjadi pelarian dan hampir tiga juta kehilangan tempat tinggal; 70 peratus rakyat Iraq kekurangan air bersih untuk diminum; kadar pengangguran meningkat hampir 50 peratus dan pembunuhan antara mazhab telah mengubah watak individu yang berjiran. Iraq yang dianggap negara yang paling maju di dunia Arab dengan jaminan sosial untuk semua dan sistem pendidikan, kebudayaan dan infrastruktur sosial yang baik telah menjadi sebuah negara miskin akibat perbuatan AS.

Di Afghanistan, wanita, kanak-kanak dan orang tua dibunuh menggunakan kapal terbang tanpa pemandu. Pakistan menjadi tidak stabil dan Somalia kini bertukar menjadi negara yang tidak mempunyai undang-undang serta berdepan dengan bencana kemanusiaan ciptaan AS. Di Palestin kepungan Israel ke atas Gaza yang sudah menjangkau empat tahun masih diteruskan kerana keengganan AS terhadap sebarang tindakan yang lebih berkesan diambil untuk mengakhiri kepungan itu.

Inisiatif diambil untuk melaksanakan saranan oleh Laporan Goldstone berhubung jenayah perang dan pencabulan hak asasi manusia oleh keganasan Israel ke atas Gaza pada November 2008 dan penubuhan jawatankuasa bebas antarabangsa untuk menyiasat keganasan Israel terhadap Freedom Flotilla dan pembunuhan sembilan sukarelawan kemanusiaan Turki gagal oleh tindakan AS untuk melindungi Israel.

Merasa amat terkejut memandangkan kesengsaraan dan penderitaan saudara-saudara kita tidak menyentuh perasaan pegawai kanan polis kita. Bagaimana mereka boleh bekerjasama dan meraikannya dengan mereka yang menimbulkan kekacauan di dunia khususnya Islam – Dajjal?

Regim Bn digesa menghentikan segera Persidangan FBINAA dan tidak menghantar pegawai polis atau tentera untuk mendapat latihan di AS. Sebagai ganti satu sistem kerjasama bersama negara sepertiIndia, Sweden, Iran dan lain-lain negara yang tidak mempunyai agenda hegemoni untuk mebina satu sistem latihan sendiri yang lebih menumpukan sifat jatidiri Malaysia.

Perkembangan ini seharusnya membuka mata rakyat mengenai bagaimana Regim Bn bermain dengan persepsi seolah merek 'hero' menentang hegemoni US yang bersekongkol dengan agenda Zionisma. US seharusnya dihormati sebagai sebuah negara tetapi tidak boleh disembah sebagai tuan. Solidariti Anak Muda Malaysia sedang mempertimbangkan secara serius beberapa tindakan jika regim tidak mahu berganjak termasuk dengan 'menyerbu' persidangan tersebut.

Che'GuBard
SOLIDARITI ANAK MUDA MALAYSIA


BETUL TAK RAMALAN TUKAR TIUB

INI BARU CADANGAN YANG TEPATHARGA GULA NAIK BANTU RAKYAT AMAL HIDUP SEHAT – berota hairan

Kenaikan harga gula sebanyak 25 sen sekilogram berikutan pelarasan harga yang diumumkan kerajaan, semalam, diyakini dapat membantu rakyat mengamalkan gaya hidup sihat selain mengatasi masalah kekurangan gula di pasaran.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Kementerian Kesihatan, Hassan Abdul Rahman, berharap kenaikan itu dilihat secara positif dan rakyat berusaha mengurangkan pengambilan gula supaya kenaikan harga tidak dapat dirasai.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH.
.

woit…MACAM MANA HARGA BARANG NAIK… HIDUP JADI SEHAT ?.... kah kah kah..

kah kah kah…. BANGANG MALAON INI …. HARGA BARANG NAIK… HIDUP TAMBAH SUSAH…. kah kah kah…

woit… KALAU NAK JAGA KESEHATAN RAKYAT … BUKAN DENGAN NAIKKAN HARGA GULA…. kah kah kah…

woit…. BERI KHIDMAT HOSPITAL DAN KLINIK PERCUMA…. kah kah kah..

woit…NAK SEHAT….WUJUDKAN PADANG PERMAINAN…. kah kah kah..

woit....BUKAN TANAH DIAMBIL BUAT TEMPAT LETAK KERETA….ATAU BUAT KONDO…kah kah kah..

woit… NAK SEHAT…. HUTAN DI JAGA… BUKAN BALAK DI REMBAT…kah kah kah…

woit... BUKAN ANAK DARA PENAN DI ROGOL... kah kah kah

woit…. HUTAN PUNCA UDARA BESIH…. BANGANG…. kah kah kah…

nota:
orang bodoh macam ini
bagaimana malaon ini boleh jadi pegawai
bodoh melangit
kerja hari hari menipu orang kampong
membodoh kan melayu
sendiri bangang cukuplaaa kah kah kahSUBSIDY CUTS LAUDED BY SOME NGO - minsider


MALAON SATU


The president of the Malaysian Medical Association MMA Dr David Quek said the reduction in the sugar subsidy by 25 sen per kg would give a positive effect to the people’s health with the ensuing reduction in sugar consumption.


MALAON DUA


Fomca president Datuk N. Marimuthu meanwhile, said the 5 sen increase for RON95 petrol would not really burden the consumers. “We must welcome such initiatives if the money saved from subsidy is used for other beneficial purposes,” he told Bernama when contacted here today.

Marimuthu said Malaysians are still fortunate since petrol price in the country was still among the cheapest compared with India, Singapore, the Philippines or United Kingdom.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAHMARI BELAJAR PERKATAAN BARU

INI BARU BETUL - SELARAS SENAPANG
GULA TELAH MENJADI SELARAS GULA - SENAPANG TELAH MENJADI SAEKOR SENAPANG


KERAJAAN SELARASKAN HARGA SUBSIDI UNTUK MASA DEPAN -melayau

Kerajaan hari ini mengumumkan bahawa subsidi bahan api, khususnya petrol, diesel dan petroleum gas cecair (LPG), serta gula, akan dikurangkan sebagai langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat berkuat kuasa esok.

Subsidi bagi RON 95 dan diesel akan dikurangkan sebanyak 5 sen seliter, manakala LPG dikurangkan sebanyak 10 sen sekilogram, kata Najib Razak menerusi satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, ini bermakna petrol RON 95 dijual pada RM1.85 seliter, manakala LPG berharga RM1.85 sekilogram.

"RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik.”

Najib berkata, penggunaan RON 97 hanya membabitkan 13 peratus daripada penggunaan bahan api di Malaysia.

"Bagi gula, pelarasan harga ialah sebanyak 25 sen sekilogram,” katanya.

KAH KAH KAH…

nota:
ini betul betul percubaan untuk menipu mak cik dan pak cik di kampong
mari kita berkenalan dengan perkataan selaras
perkataan ini di pakai untuk tujuan menipu
selaras senapang
selaras pistol
selaras pisau
selaras tombak

selaras gula? kah kah kah..

lihat bagaimana isteri rosmah berkelintau untuk terus menipu
bila harga naik dikatakan bukan harga naik
tapi diselaraskan kah kah kah..

kemudian lihat bagaimana penipuan diteruskan
apabila harga barang naik
lalu dikatakan bukan barang naik harga
tapi subsidi dikurangkan kah kah kah

mari pula berkenalan dengan perkataan rasionalisasi
ini bukan rasi anak ali jadi basi
ini bukan mirzan jadi kaya kerana daddy kasi
ini bukan budak ali yang tak ada gusi

ini perkataan untuk menipu orang kampong

rasionalisasi digunakan untuk mengkaborkan harga barang yang baik
apa yang rasional?
selama mana harga ini akan rasional?

apa yang selaras
apa yang dua laras


pernah dengar bila harga gula naik dikatakan selaras gula?
selaras gula berapa sekilo kah kah kah


MENTERI TELOR AYAM

MENTERI JAGA TELOR

BEKALAN GULA CUKUP UNTUK BULAN PUASA
- melayau

Bekalan gula sempena bulan Ramadhan mencukupi kerana kerajaan telah menambah stok keseluruhan sebanyak 15 peratus, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Ismail Sabri Yaakob.

Katanya jumlah keseluruhan bekalan gula ialah 150,000 tan metrik berdasarkan 150 juta kampit yang seberat satu kilogram.

"Penambahan bekalan itu bagi menghadapi permintaan yang tinggi dan menampung keperluan di musim perayaan terutamanya pada bulan puasa tahun ini,” katanya kepada media selepas majlis pelancaran sukarelawan koperasi di sini hari ini.

Beliau juga berkata sebanyak 43,000 peruncit di seluruh negara telah mendaftar untuk lesen runcit bagi gula yang diperkenalkan untuk memantau bekalan.

KAH KAH KAH

woit… SELURUH MALAYSIA TAK PEDULI CUKUP GULA ATAU TIDAK… kah kah kah..

woit… CUKUP ATAU TIDAK BUKAN ISUNYA… JANGAN ALIH ALIH…. kah kah kah..

woit… SATU MALAYSIA NAK HARGA GULA MURAH… BUKAN HARGA MAHAL…. kah kah kah..

kah kah kah…. MACAM MACAM PUTAR ALAM… kah kah kah..

woit… HENTIKAN LAAA PROJEK BODOHKAN MELAYU INI…. kah kah kah…

LAGI CERITA JAMES BOND

MUKA MUKA AGEN AH SENG

AGEN ASING : ANWAR BAKAL HADAPI CABARAN DASHAT
– harakah daily

Bagi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pemimpin tertentu Umno sanggup berbuat demikian memandangkan mereka sejak 12 tahun yang lalu beberapa kali sanggup memfitnah Anwar sebagai agen asing

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar pada satu temuramah lain, tidak menolak kemungkinan bahawa Umno bakal mengaitkan Anwar dengan kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuyaa Shaariibuu kelak.

"Tak lama lagi, Anwar mungkin akan dituduh agen Mongolia atau pernah jadi tukang gaji Altantuya, ini kerana sebelum ini pun terlalu banyak dakwaan Umno menggelikan hati saya," beliau berseloroh di lobi Parlimen.

Ini kerana, beliau berkata, kabinet Najib terpaksa berbuat demikian demi mengalih tumpuan rakyat dari terus mengikuti perbicaraan kes kapal selam Scorpene yang kini sedang memberi keterangan di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefecture, Perancis, semalam.

"Polis Perancis yang sebut nama Najib, nama Rosmah Mansor (isteri Perdana Menteri) waktu siasat Bala, saksi utama skandal Scorpene, saksi utama kes bunuh gadis Mongolia," beliau menambah sambil tidak menolak kemungkinan yang dibangkitkan oleh Saifuddin sebelum ini.

KAH KAH KAH

woit… INI TUDUHAN BARU…. kah kah kah…

kah kah kah… ANWARLAAAA MUKA BARU DALAM KES BUNUH ALTANTUYA…kah kah kah..

woit… ANWAR JUGA TERLIBAT DALAM KES PEMBUNUHAN JOHN LENNON…. kah kah kah..

kah kah kah….. DAN KES PEMBUNUHAN JOHN F. KENEDDY… kah kah kah..

woit… HEBAT ANWAR SEBAGAI AGEN AH SENG…. kah kah kah…

nota:
apa jadi dengan sivaji the boss?
kah kah kah


NATANG BEWOK - ADA LAGI
MINTA TALIAN HAYAT DARI PAS
KERJASAMA UMNO-PAS SELESAKAN RAKYAT : WAKIL BN - mstar

Cadangan pelbagai pihak supaya Umno dan PAS menjalinkan kerjasama dalam pelbagai bidang mendapat reaksi positif anggota Parlimen Barisan Nasional (BN).

Anggota Parlimen Sri Gading, Mohamad Aziz berkata menerusi kerjasama itu, ia bukan sahaja dapat mengukuhkan perpaduan di kalangan pemimpin, bahkan dapat mengurangkan gejala 'politiking' dan mengikat semangat perkauman.

"Kerjasama ini perlu dilihat secara positif dan bukan perkauman semata-semata sebab ia boleh membawa kepada kestabilan negara dan gejala politiking akan berkurang.

"Bila kurang politiking, kuranglah gelora dan kuranglah panas, maka rakyat akan lebih selesa," katanya .

KAH KAH KAH…

woit… SELESA KEPALA BANA APA?.... kah kah kah..

woit…. SELESA NAK ROMPAK BALAK?.... kah kah kah…

woit… SELESA UNTUK TIPU MELAYU?.... kah kah kah…

woit…SELESA DAPAT TALIAN HAYAT DARI PAS?.... kah kah kah

BUKAN TALI BAN TAPI TALI BARUT
UCAPAN SELAMAT DATANG DARI TALIBAN
PENGLIBATAN ATAM DI AFGHANISTAN SATU PENGITIRAFAN – ZAHID : melayau

Penglibatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam membantu mengatasi masalah kesihatan rakyat Afghanistan, merupakan pengiktirafan peringkat antarabangsa terhadap kemampuan angkatan tersebut

Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan Afghanistan telah memohon kepada Malaysia agar menghantar pasukan perubatan ATM bagi membantu mengatasi masalah itu.

"Kita menghantar kumpulan perubatan ini bagi menterjemahkan keprihatinan kita terhadap masalah kesihatan yang dihadapi oleh rakyat Afghanistan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO bahagian Bukit Katil di sini, malam tadi.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika diminta mengulas penghantaran satu kontinjen 40 anggota ATM bagi membantu membina semula prasarana kesihatan dan bantuan perubatan di Wilayah Bamyan, Afghanistan.

Mereka yang akan bertolak ke Afghanistan hari ini, terdiri daripada 10 pegawai dan 30 anggota lain-lain pangkat daripada pasukan Perubatan, pasukan Pergigian serta Elemen Keselamatan Am dan Tadbir di bawah misi Operasi Interim Sokongan dan Bantuan Nasional ke Afghanistan

KAH KAH KAH…

woit… INI BUKAN IKTIRAF…. INI JADI BARUA AMERIKA…. kah kah kah..

woit… ZAMAN MADEY INI TAK BERLAKU…. kah kah kah..

woit… ZAMAN KERAJAAN NAJIB/ROSAMAH… MALAYSIA TUNDUK PADA AMERIKA… kah kah kah..

woit…BILA TALIBAN MENYERANG… YANG DISERANG TAK KIRA DOKTOR ATAU BOMOH…kah kah kah..

woit…. AMERIKA DAN BRITAIN … MULA TARIK DIRI…kah kah kah..

kah kah kah... KENAPA JADI BODOH... SORONG KEPALA… CARI MAUT.. kah kah kah…