Jumaat, 27 Julai 2012

SELAMAT BERBUKA PUASA

HARI INI DAH MASUK ENAM HARI

aku rasa waktu berjalan dengan cepat
sebelum puasa aku timbang
harin ini masih tidak ada perubahan

kami sedang bertaruh
untuk tidak dilihat sebagai
pengikut setia bik mama


CUACA PANAS TERIK
hari ini aku terasa panas
hari ini terik agak lebih
tempat lain aku tak tahu

depan bilik aku mata hari telah turun
semua senyap
ezi dan jai juga senyap
walau tadi beri tekanan pada aku

SOTONG KECIL DAN RANUM


SINGANG

didapur aku singang aku
sedang terjerang
lingkus
lada
tomato
terong
bendir
bawang puteh
bawang merah
asam cuka nipah
belacan
serai
daun saleri
aku nak buat singang sotong dan undang

sotong dan undang ini aku beli
beberapa hari dulu di chow kit
bila aku beli sotong aku suka yang kecil
bila aku beli undang yang besar

tapi masak undang dan sotong amat susah
terlalu lama keras
terlalu cepat tak masak

BERBUKA DENGAN MANGGIS

bebukalah kamu diatas manggis
saperti orang orang terdahulu
dari kamu untuk memajukan buah tempatan

aku peminat manggis yang paling setia
aku rasa sesudah durian inilah
buah yang terindah termanis
terbest tercute dan terhitam

siapa tak suka manggis
mereka adalah manusia
yang paling kokak

selamat makan!


PENCERAHAN DARI PEMBACA TT

ini surat dari pembaca - kalau tak disirkan marah dia
biarlah rasa hari dan gurindam jiwa kita
rasa kan bersama - mari kita ucapakan
selamat berbuka dan sedap selera


HISHMUDDIN NI NAK JADIKAN NEGARA KITA NI REPUBLIK SOSIALIS KOMINIS. TU PASAL MATI-MATIAN NAK UBAH BENDERA, TUKAR LAGU KEBANGSAAN. NI CARA HALUS NAK MULAKAN CUCUK JARUM. DIA NAK RAKYAT HILANG PATRIOTISMA DAN DIA CUBA MENGOLAH PERSETUJUAN YG UMNO TAK BERJASA. HATI-HATI DENGAN ORANG SEPERTI NI (CONFIRM KAU TAK BERANI SIARKAN NI. PENGECUT!)
By HISHAMUDDIN RAIS KOMUNIS CELAKA on BENDERA DAN LAGU NEGARAKU PERLU DI GANTI BILA TUBU... on 7/27/1


31 OGOS IALAH HARI MALAPETAKAINI BENDERA MALAYSIA BARUBENDERA PAS MOTIF SAMAKENYATAAN AKHBAR MAJLIS SETIAUSAHA PAKATAN RAKYAT 27 JULAI 2012

PAKATAN RAKYAT MENGAJAK RAKYAT BERSAMA MENCIPTA TEMA SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN KE 55


Tema Sambutan Hari Kebangsaan yang dibuat sama dengan tema Kempen Barisan Nasional adalah tindakan yang tidak dapat diterima rakyat. Ini adalah kali pertama sambutan Hari Kebangsaan yang merupakan hari keramat setiap lapisan rakyat dicabuli dengan agenda parti bertujuan mengekalkan kuasa. Ternyata Dato Seri Mohd Najib gagal mengikuti jejak ayahandanya sebagai seorang negarawan tetapi tanpa segan silu menyalahgunakan kuasa dan kedudukan untuk kekal berkuasa.

Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat dalam kenyataan akhbar kami 24 Julai lepas telah memberikan masa seminggu kepada Kemeterian Penerangan untuk menukar tema Hari Kebangsaan agar dapat diterima dan dihayati oleh semua lapisan masyarakat atas alasan Hari Kebangsaan tidak seharusnya menjadi medan BN mempromosi agenda singkat mereka. Kami juga menghormati hak kerajaan untuk memilih tema tersebut tetapi perlulah bijak memilih tema yang boleh diterima semua lapisan rakyat.

Baru-baru ini Ketua Penerangan UMNO telah menjawab bahawa hak memilih Tema Sambutan Hari Kebangsaan adalah hak mutlak kerajaan yang memerintah. Ternyata mereka memilih untuk tidak menghormati pandangan rakyat. Semalam akhbar Sinar Harian Online menyiarkan kajian mereka yang menunjukkan 86% rakyat bersetuju Tema Hari Kebangsaan ditukar.

Untuk itu kami mengalu-alukan rakyat Malaysia untuk bersama menyarankan tema alternatif untuk Sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini. Sebarang cadangan boleh diajukan kepada Sekretariat Pakatan Rakyat di alamat di atas atau emailkan kepada sekretariatpakatan@gmail.com

Tarikh tutup cadangan adalah pada Isnin 30 Julai 2012.


Y.Bhg Dato Mustafa Ali - Setiausaha Agung PAS
YB Nurul Izzah Anwar - Naib Presiden PKR
YB Teresa Kok - Setiausaha Pengelola DAP31 OGOS HARI MALAPETAKA


SAMAN ZUL NORDIN HINGGA MALAON INI JUAL SELUAR DALAM
MAHKAMAH TOLAK PERMOHONAN UTUSAN BATAL SAMAN SYED HUSIN - berita hiaran

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, menolak permohonan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak untuk membatalkan saman fitnah berjumlah RM10 juta yang difailkan Senator Dr Syed Husin Ali.

Pesuruhjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera memutuskan supaya kes itu dibicarakan selama dua hari bermula 29 Ogos.


Beliau membuat keputusan itu di dalam kamar dengan dihadiri peguam N Surendran yang mewakili Syed Husin, peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin mewakili Utusan Melayu dan Abdul Aziz serta peguam Farah Mazlan mewakili anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin.

Pada Mei lalu, Zulkifli turut membuat permohonan yang sama (batalkan saman) tetapi menarik balik hari ini.

Surendran memberitahu pemberita bahawa Vazeer juga membuat keputusan membenarkan Syed Husin meminda writ saman dan penyata tuntutan serta menetapkan 15 Ogos untuk pengurusan kes.

Syed Husin, 76, bekas timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) memfail saman itu pada 27 Januari lalu dengan menuntut ganti rugi berjumlah RM10 juta, ganti rugi teladan, faedah, kos dan relif lain serta satu perintah injuksi bagi menghalang defendan daripada menerbitkan lebih lanjut perkataan fitnah yang sama terhadapnya.

Dalam pernyataan tuntutan, Syed Husin mendakwa Utusan Melayu dan Abdul Aziz secara palsu dan dengan niat jahat mencetak dan menerbitkan perkataan fitnah terhadapnya dalam artikel di akhbar Utusan Malaysia bertarikh 20 November tahun lalu, berjudul 'Zul Noordin Nafi Dakwaan Syed Husin'.

Syed Husin berkata, Zulkifli, dalam laman web peribadinya, menerbitkan semula artikel yang sama tetapi atas tajuk yang lain iaitu 'Anjing-anjing Pencen'.

Sementara itu, menerusi pernyataan pembelaan Utusan Melayu dan Abdul Aziz yang difailkan pada 29 Februari lalu, kedua-duanya menafikan dakwaan Syed Husin dan mereka hanya menerbitkan semula apa yang disiarkan Zulkifli dalam blognya.

Mereka juga mendakwa artikel itu diterbitkan semula dengan niat baik supaya dapat memberi maklumat kepada masyarakat awam.

Zulkifli, yang memfail pernyataan pembelaan pada 28 Februari, pula berkata artikel di laman web peribadinya adalah komen berpatutan dan membabitkan kepentingan awam.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SAMAN JANGAN TAK SAMAN... kah kah kah..

kah kah kah... SAMAN SAMPAI MALAON NI KENA JUAL SELUAR DALAM....kah kah kah..

kah kah kah... MALAON INI SUDAH TIPU CAP MOHOR SPR... kah kah kah..

kah kah kah...MALAON INI SUDAH TIPU TARIKH LAPORAN KEWANGAN PILIHANRAYA..kah kah kah..

kah kah kah...BILA PAKATAN MENANG...BUKA KEMBALI KES SIASATAN UNTUK MALOAN INI...kah kah kah..

woit...MALAON INI JUGA HUTANG PUAN AINON 15 RIBU RINGGIT...kah kah kah..


kah kah kah.. YANG BUAT ARRANGEMENT IALAH DINSMAN.... kah kah kah..

kah kah kah...SAMPAI SEKARNG TAK BAYAR.... kah kah kah...

woit...KALAU INI FITNAH ..... SAMAN LAAAA.... kah kah kah
BENDERA DAN LAGU NEGARAKU PERLU DI GANTI BILA TUBUH KERAJAAN BARUKOMENTAR TUKAR TIUB


betulkah kita sudah merdeka?

kalau sudah merdeka kenapa
lagu kebangsaan di cviplak
dari lagu peranchis
diciplak dari lagu terang bulan

kalau sudah merdeka kenapa
bendera di tipu dari bendera amerika
apa motif bendwera itu?

merah puteh adalah motif nusantara
merah puteh adalah sejarah negara bangsa

tak percaya?

indonesai pakai merah puteh
singapura pakai merah puteh
makah united malays national organisation sendiri
pakai merah puteh


NOTA:
sila kibar snag saka tanah melayu
inilah seharusnya bendera kitaKIBARKAN BENDERA BARU KITA
INU SATU ULASAN

Ulasan: Maknanya, bendera Merah Putih ni dah wujud dalam sejarah alam Melayu. Dah wujud di candi Borobudur pada zaman Sriwijaya. Ia bukan ciplakan dari Bendera belanda atau Monaco. Ada pembaca mendakwa bahawa bendera Merah Putih diciplak dari bendera Monaco. Pada hemat saya, ia adalah secara kebetulan sahaja. Mana mungkin Nasionalis Besar seperti Sukarno di Nusantara Raya ada hati hendak menciplak dengan sengaja bendera negara yang kecil seperti Monaco? Atas dasar apa? Entah2, Sukarno dan para Nasionalis Melayu pada masa itu pun tidak mengenal negara yang bernama Monaco itu. Justeru, Ia adalah kebetulan yang tidak disengajakan. Lagipun, bendera dwiwarna ini dalah bendera yang ringkas dan mudah terdedah dengan persamaan secara kebetulan.

Ada juga yang mendakwa ia adalah ciplakan dari bendera Belanda. Ia tidak masuk akal sama sekali. Lagipun, sumber wikipedia yg digunakan utk mengesahkan dakwaan itu tergolong dalam kategori'alternative history'dalam wikipedia sendiri. Rujuk http:// en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Indonesia. Ia sebnarnya adalah satu kaedah yg digunakan oleh pejuang kemerdekaan di Indonesia ( yg serumpun dgn org Melayu di Malaysia) untuk mencerca bendera Belanda. Takkan itu tak boleh fikir kot?

Kesimpulannya, Bendera Merah Putih itu dipilih kerana ia perlambangan kpd Darah Rakyat (Merah) dan Kesucian hati (putih). Ia adalah secara kebetulan sahaja menyerupai bendera Monaco kerana bendera Merah Putih ini adalah bendera yang ringkas dan terdedah kepada persamaan secara kebetulan. Adapun dakwaan yg mengatakan bendera ini diciplak dari bendera Belanda, sebenarnya peristiwa memotong jalur biru bendera Belanda untuk dijadikan bendera Nusantara itu adalah kaedah untuk mencerca Belanda sahaja yg kebetulan ada sedikit keserupaan dgn bendera Indonesia. Ini samalah spt Bendera Pembeasan Arab yg diperkenalkan oleh rejim Gamal Abdel Nasser ( merah putih hitam) ada sedikit keserupaan dengan bendera Empayar Jerman (hitam putih merah).

Atau ia seperti kita menambahkan perkataan pig (babi) pada kapitalis menjadi kapigtalis. Adakah seratus tahun lagi, org akan mendakwa bahawa kapitalis itu istilahnya dari pig atau pig itu istilahnya diciplak dari istilah kapigtalis. Atau istilah usahawan itu diciplak dari istilah susahawan atau susahawan itu diciplak dari perkataan usahawan untuk mempersendakan kroni2 UMNO dan kpigtalis antarabangsa yg bodoh dan tidak berkebolehan tetapi kaya dgn menindas org rakyat banyak?? Fikir-fikirkan dan kibarkanlah bendera merah putih di serata Nusantara dgn penuh semangat dan kebanggaan sebagai simbol kembalinya perjuangan rakyat menentang penindasan seperti yg dilakukan oleh pejuang2 kemerdekaan di Indonesia dan Malaysia pada abad yg lalu.
By Militia Buruh on NEGARA JANGAN CIPLAK BENDERA DAN LAGU on 7/21/12

BENDERA MERAH PUTEH
Yang ni apa pulak??? "...Terdapat kerajaan yang wilayahnya meliputi seluruh Nusantara yaitu Kerajaan Sriwijaya yang berlangsung sampai abad XII. Salah satu peninggalannya adalah Candi Borobudur , dibangun pada tahun 824 Masehi dan pada salah satu dindingnya terdapat “pataka” di atas lukisan dengan tiga orang pengawal membawa bendera merah putih sedang berkibar.

Ketika terjadi perang Diponegoro pada tahun 1825-1830 di tengah – tengah pasukan Diponegoro yang beribu – ribu juga terlihat kibaran bendera merah – putih, demikian juga di lereng – lereng gunung dan desa- desa yang dikuasai Pangeran Diponegoro banyak terlihat kibaran bendera merah- putihPada abad XX perjuangan Bangsa Indonesia makin terarah dan menyadari akan adanya persatuan dan kesatuan perjuangan menentang kekuatan asing, kesadaran berbangsa dan bernegara mulai menyatu dengan timbulnya gerakan kebangsaan Budi Utomo pada 1908 sebagai salah satu tonggak sejarah.

Kemudian pada tahun 1922di Yogyakarta berdiri sebuah perguruan nasional Taman Siswa dibawah pimpinan Suwardi Suryaningrat. Perguruan itu telah mengibarkan bendera merah putih dengan latar dasar warna hijau yang tercantum dalam salah satu lagu antara lain : Dari Barat Sampai ke Timur, Pulau-pulau Indonesia, Nama Kamu Sangatlah Mashur Dilingkungi Merah-putih. Itulah makna bendera yang dikibarkan Perguruan Taman Siswa.

Para mahasiswa yang tergabung dalam Perhimpunan Indonesia yang berada di Negeri Belanda pada 1922 juga telah mengibarkan bendera merah – putih yang di tengahnya bergambar kepala kerbau, pada kulit buku yang berjudul Indonesia Merdeka. Buku ini membawa pengaruh bangkitnya semangat kebangsaan untuk mencapai Indonesia Merdeka. Demikian seterusnya pada tahun 1927 berdiri Partai Nasional Indonesia dibawah pimpinan Ir. Soekarno yang bertujuan mencapai kemerdekaan bagi Bangsa Indonesia. Partai tersebut mengibarkan bendera merah putih yang di tengahnya bergambar banteng."
By Militia Buruh on NEGARA JANGAN CIPLAK BENDERA DAN LAGU on 7/21/12
HIKMAH SAHEN KERAJAAN LEMAH RAKYAT BERKUASA


KOMENTAR TUKAR TIUB


inilah contoh saheh
inilah hikmah apabila kerajaan lamah
maka rakyat dapat banyak keuntungan

rakyat boleh beri tekanan
rakyat boleh bersuara

kerajaan lemah
rakyat jadi berani


NOTA:
lihat dan saksikan
bahawa demo telah jadi budaya
lihat dan saksikan bila berdemo
tuntutan akan dapat

hantar memo
bincang bincang hanya buang masa
demo terus
dan lihat hasilnyaSATU LAGI PERHIMPUNAN MEGA UNTUK SEKOLAH CINA SEGAMAT - mkini

Selepas perhimpunan mega 20 Mei di Kuantan yang berjaya memaksa kerajaan untuk menyediakan sebuah sekolah tinggi persendirian Cina di ibu negeri Pahang itu, para pendidik Cina sekali lagi merancang mengadakannya, kali ini di kubu kuat BN - Johor.

Dianjurkan bersama dengan Dong Zong - badan payung lembaga gabenor sekolah-sekolah Cina - dan kumpulan serta persatuan pendidikan Cina di Johor, perhimpunan kali ini bertujuan untuk mengumpul sekurang-kurangnya 2,000 orang di Padang Kg Abdullah di Segamat pada hari Ahad ini.

Mereka mahu kerajaan memberi lampu hijau untuk sama ada memulihkan semula Sekolah Tinggi Persendirian Cina Seg Hwa atau menyediakan sebuah sekolah persendirian Cina yang baru di Segamat.

"Kami berharap kerajaan akan memenuhi tuntutan rakyat itu dan meluluskan penubuhan sebuah sekolah tinggi persendirian Cina di Segamat secepat mungkin," kata Dong Zong dalam satu kenyataan yang dikeluarkan minggu lepas.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...MANA PUKASA ?... kah kah kah...

kah kah kah...MANA PEMUDA GEROMBOLAN.... kah kah kah..

kah kah kah...MANA ZUL NORDIN.... kah kah kah..

kah kah kah..MANA HASAN ALI?..... kah kah kah...

kah kah kah.... MANA NGOK NGO NGOK MELAYU.... kah kah kah...

kah kah kah...MANA JARINGAN MELAYU..... kah kah kah...

woit... BUAT LAAAA BISING.... BUAT LAAA LAPORN POLIS.... kah kah kah..

woit.... TAK KAN SENYAP AJE.... kah kah kah...

woit.... MANA MADEY... DAH KENA BURUT KE?.... kah kah kah
NOTA:
demo batahan
laporan polis
amat amat dialu alukan
ini akan membawa sokong
undi china johor ke dalam pakatan
kah kah kah

SYARIKAT KRONI TELAH MULA TAKUT - TETIBA AIR MENCUKUPI

JANGAN LUPA 8 TUNTUTAN


MASALAH BEKALAN AIR TIDAK BERLAKU KHUSRIN - keadilan daily

SHAH ALAM 26 Julai: Tiada masalah kekurangan bekalan air bersih kepada pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya seperti yang digambarkan sebelum ini, kata Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Mohamad Khusrin Munawi.

Beliau berkata, Jawatankuasa Pemantauan Air mendapati, hanya beberapa kawasan di Cheras yang menerima bekalan air dari Loji Sungai Langat mengalami masalah kekurangan bekalan air.

“Hanya beberapa tempat di Cheras yang menerima bekalan air dari Loji Sungai Langat mengalami masalah kekurangan bekalan air, tempat-tempat lain tidak,” kata Ketua Jawatankuasa itu.

Sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), k Ruslan Hassan mengesahkan kononnya krisis bekalan air sudahpun melanda Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya berikutan kapasiti pengeluaran air terawat daripada Loji Rawatan Air (LRA) tidak mampu menampung permintaan sejak kebelakangan ini.

Berikutan laporan itu, Syabas bercadang melaksanakan catuan air di Kuala Lumpur, Hulu Langat dan Klang dan mendesak Kerajaan Selangor agar bersetuju membina Loji Rawatan Air Langat 2 yang bakal menelan belanja sebanyak RM8.65 bilion.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... INI SATU YANG MENGHAIRANKAN... kah kah kah..

kah kah kah...MALAON INI ORANG JAHAT.... kah kah kah..

kah kah kah...TUGAS MALAON INI UNTUK KACAU KERAJAAN SELANGOR... kah kah kah..

kah kah kah...TUGAS UNTUK UMUM PILIHANRAYA.. KALAU KERAJAAN SELANGOR TAK MAHU IKUT.... kah kah kah..

kah kah kah...DRAF SURAT ITU TELAH SEDIA ADA....kah kah kah..

kah kah kah...TAPI KENAPA MALAON INI CAKAP TAK ADA KRISIS AIR?... kah kah kah..

kah kah kah... INI KERANA SYARIKAT KRONI SUDAH TERPERANGKAP... kah kah kah..

kah kah kah...KALAU ADA MASAALAH AIR DI SELANGOR... MAKA SYABAS AKAN DIHENTIKAN...kah kah kah..

kah kah akh... INI ADA DALAM PERJANJIAN ANTARA KERAJAAN SELANGOR DENGAN SYABAS..kah kah kah

woit... SEKARANG TETIBA AIR MECUKUPI... kah kah kah....

kah kah kah...KRONI GEROMBOLAN SUDAH TAKUT.... kah kah kah

NOTA:
kini tinggal projek sampah
gerombolan juga sedang menyusun
untuk kacau selangor dengan cara
tidak mengutip sampah

awas damn waspada!
UNTUK MENANG PILIHAN RAYA PERLU TURUN KE JALAN RAYA

CARA UNTUK MENANG PRU13
POPULARITI PM JATUH - mkini

Kedudukan rating P Najib Tun Razak merosot sedikit - daripada 65 peratus pada bulan Mei kepada 64 peratus pada bulan Jun - berikutan kemerosotan ketara dalam kepuasan di kalangan masyarakat Melayu dan India terhadap prestasinya.

Berdasarkan tinjauan akhir bulan Jun oleh Merdeka Centre, kepuasan responden masyarakat Melayu terhadap prestasi Najib adalah 75 peratus - merosot empat peratus dari bulan Mei - dan 69 peratus bagi responden kaum India - turun tiga peratus.

Kedudukan rating keseluruhan akan menjadi lebih rendah sekiranya tidak kerana responden dari kalangan kaum Cina, di mana 42 peratus berpuas hati dengan prestasi Najib - naik lima peratus daripada bulan sebelumnya.

Kedudukan rating Najib daripada responden Cina telah menjunam pada bulan Mei sebanyak 19 peratus, kepada hanya 37 peratus, dipercayai kerana dipengaruhi oleh cara kerajaan mengendalikan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu.

Menurut Merdeka Centre, kedudukan rating Najib kekal positif dan stabil pada keseluruhan tetapi rasa puas hati terhadap kerajaan beliau, turun enam peratus, dengan hanya 42 peratus responden mendakwa "mereka gembira dengan kerajaan"KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... TEPAT SEKLAI - JALAN RAYA SEBAGAI CARA MENANG PILIHANRAYA...kah kah kah..

kah kah kah...SAHEH TERBUKTI...LEPAS BERSIH 3.0 SOKONGAN UNTUK GEROMBOLAN JATUH MENDADAK.... kah kah kah..

kah kah kah...INI BUKTI JALAN RAYA MEMBAWA HASIL... kah kah kah..

kah kah kah...INI BUKTI JALAN RAYA BERJAYA MELAMBATKAN PILIHANRAYA... kah kah kah..

kah kah kah...INI BUKTI KALAU MAHU MENAG PILIHAN RAYA ... WAJIB KE JALAN RAYA... kah kah kah