.

Selasa, 2 Jun 2015

NAJIB BUKAN BERANI






“Kamu fikir Nazri boleh ditakut-

takutkan?”

Begitu reaksi  Nazri Abdul Aziz  terhadap dakwaan wakil rakyat pembangkang bahawa menteri diugut supaya tutup mulut oleh Najib Razak.

“Tanya dia, adakah dia rasa Nazri boleh diugut?” katanya merujuk dakwaan anggota parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua .

Nazri, menteri kebudayaan dan pelancongan juga menegaskan bahawa menteri lain juga mempunyai maruah dan tidak akan tunduk kepada ancaman.

“Mereka pemimpin-pemimpin dalam masyarakat masing-masing. Saya tidak fikir merek
a boleh diugut,” katanya kepada Malaysiakini.

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
mustahil najib berani ugut
nanti nazri tanya
siapa upah sirul?
siapa upah azilah ?
siapa arah sirul bunuh altantuya
terkencing dalam seluar nanti
kalau rosmah ugut
baru semua takut
APA PUNYA BETINA




------------

SIAPA CAKAP SACK THE PRESIDENT?






SEKALI LAGI

Individu rakam video 1MDB Muhyiddin

nafi mahu lagakan

pemimpin Umno 

Pemimpin Umno yang merakamkan video kontroversi berhubung syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berkata klip itu adalah bagi kegunaan dalaman dan sekadar pedoman ahli parti.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Segambut, Kapten (Bersara)  Azri Mohd Zain, berkata video itu bukan bertujuan melagakan pemimpin utama dalam parti.

"Saya tidak ada niat apa-apa, hanya saya ‘share’ dengan Umno Bahagian Segambut, itu sahaja dan saya catitkan disitu untuk kita semua berfikir dan jadikan pedoman.

"Saya tidak kata untuk melagakan sesiapa pun," kata Azri kepada The Malaysian Insider berhubung video menampilkan Timbalan Presiden Umno,  Muhyiddin Yassin menggesa agar ahli lembaga pengarah 1MDB dipecat.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/individul-rakam-video-1mdb-muhyiddin-nafi-mahu-lagakan-pemimpin-umno#sthash.P1IbHTD6.dpuf



TONTON 
pada minit: 2.06
..take the bul...
..who the bull is?...


pada minit 4.43
...sack the president...
pada minit 4.47
satu jeritan
...sack the president...

SEKALI LAGI


ISA SAMAD HANCUR FELDA




Isa Samad Punca Kehancuran FELDA

Felda Global Ventures (FGV) kembali menjadi topik hangat apabila harga sahamnya menjunam teruk kepada RM 1.93 berbanding harga IPO. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak Perdana Menteri, Najib Razak untuk segera menamatkan perkhidmatan Isa Samad sebagai Pengerusi FELDA dan FGV di atas kegagalan ini.

Singkap kembali sebelum penyenaraian FGV, Boston Consulting Group (BCG) telah melakukan kajian ke atas kakitangan pengurusan FGVH pada Jun 2012. Hasil kajian merumuskan :-

1. 65% daripada kakitangan pengurusan FGVH mempercayai bahawa IPO ini akan gagal.

2. 55% pula melihat bahawa FGVH tidak bersedia untuk pelan penyenaraian di KLCI.

3. Hanya 20% daripada Pengurusan Tertinggi FGVH menyokong pelan penyenaraian ini.

SAMM berpandangan tragedi yang berlaku kepada FGV hari ini adalah berpunca daripada keengganan Kerajaan mendengar suara kelompok 65% dan 55% ini selain daripada pertubuhan dan NGO pro-peneroka sedari awal lagi. Disusuli pula dengan kegagalan dan kebodohan Isa Samad menguruskan FELDA dan FGV.

Najib perlu sedar FELDA telah 2 kali menukar Pengurus Besar iaitu Dzulkifli Abd Wahab dan  Faizoull Ahmad tetapi kedua-dua entiti yang melambangkan maruah peneroka ini masih tetap bermasalah. Sudah sampai masanya Najib memberhentikan Isa Samad.

Peneroka-peneroka perlu mengetahui bahawa anak Isa Samad telah disiasat oleh SPRM kerana pembelian meragukan Grand Plaza Serviced Apartment dan Grand Plaza Kensington Hot di London yang mencecah hampir RM 1 billion. Walaupun Menteri berkata tiada unsur penyelewengan dalam skandal pembelian hotel ini, tetapi mengapa CEO FELDA Investment Corporation (FIC) telah diarahkan meletak jawatan oleh Isa Samad.

Isa Samad juga perlu menjelaskan mengapa FGV berniat untuk menjualkan FELDA Prodata System, FELDA Travel dan FELDA Property sedangkan ketiga-tiga entiti ini meraih keuntungan setiap tahun? Adakah ini jalan singkat untuk menunjukkan FGV untung selepas menjual aset-aset berharga ini?

Sedarlah Najib. Kerana tidak berpuas hati dengan tindakan SPRM terhadap anaknya dan untuk menutup kegagalan dirinya, Isa Samad sebenarnya sedang menggunakan FELDA menyerang Najib bagi mendapatkan payung emas dari Mahathir. Isa Samad adalah punca kehancuran FELDA yang digagaskan oleh  Abdul Razak.

Zuraidi Abdullah
Penyelaras SAMM Kebangsaan


-------------

NASI PANGGUNG AHAD PETANG






NASI

PANGGUNG

"Tak ada apa yang dapat menggambarkan perasaan
bila melihat mereka yang kelaparan tersenyum"
- hujan di petang ahad lepas di kotaraya
Menu Jalan Panggung hujung minggu lepas:
Tim Dapur Jalanan - Bihun Sup Ayam
Tim Syed Shahir - Roti Canai / Air Mineral
Tim UM - Toiletries Pek
Anak semua bangsa; hadir bantu & kerja bakti:
Husin, Padel, Intan, Quratul, Afiq & kawan, Syu, Sarah,
Joyce, Damia & kawan-kawan dari fakulti sastera UM, Geng Uitm
Fitrah & Tim recycle, Farid Kuantan & Jerry, brader Pyanhabib
& semua yg hadir bersetiakawan bersama miskin kota!


TERIMA KASIH SEMUA!!

Pengumuman!!
Sabtu ini; 6 Jun 2015, Tim DapurJalananKL akan berada di Solidariti Festival di Publika dari jam 10pagi sampai pecah. Ada pameran, jualan & benda special dari dapurjalananKL, datang buat ramai!
Mak, Ayah, Adek, Kakak, Awek cun, semua jemput datang!

Untuk maklumat terkini, info-info mengenai kami boleh cari & tekan like Facebook page DapurJalananKualaLumpur & follow twitter - @dapurjalanan & instagram - dapurjalananKL. Cari, follow & LIKE!!
 Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun Dapur Jalanan,
 CIMB: 8001-7278-49 SPKL Collective

 Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh talipon:
 ezzuandi 019-26-71-285 atau
 Hadi Khalid 012-66-48-873

Solidariti untuk Miskin Kota
Dapur Jalanan Kuala Lumpur

*Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*

02 Jun 2015


-----------

JAM 7 MALAM INI HKL




FACE BOOK

Pihak peguam memaklumkan bahawa DS Anwar Ibrahim telah dipindahkan dari Penjara Sg Buloh ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menerima rawatan. Beliau kini berada di Wad 28, HKL.
Ahli-ahli keluarga akan bertemu beliau jam 7 petang hari ini. Difahamkan hanya keluarga terdekat dibenarkan bertemu DS Anwar.
Sekian, terima kasih.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN
2 Jun 2015















---------

SAMBUT MUHYIDDIN YASSIN


Sambutan besar-besaran untuk TPM di KLIA?


Muhyiddin bercuti sejak 26 Mei lalu dan tidak hadir dalam mesyuarat kabinet Jumaat lalu di mana Najib mencadangkan supaya menteri yang tidak bersetuju perlu meletakkan jawatan.

Beliau akan pulang lawatan luar negara dan pengamat politik Umno Shahbudin Husin menjangkakan "majlis besar-besaran" di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Selepas Najib Razak memberitahu kabinet supaya berundur jika tidak bersetuju dengan 1MDB, semua mata kini tertumpu kepada Timbalannya Muhyiddin Yassin.

Dalam beberapa majlis, Muhyiddin menunjukkan perbezaan pandangannya terhadap ketuanya mengenai firma yang yang banyak berhutang itu, terbaru semasa pertemuan tertutup dengan pemimpin Umno.

Dalam ucapannya daripada rakaman yang dibocorkan, timbalan perdana menteri itu menggesa kesemua lembaga pengarah 1MDB dipecat dan disiasat.



SAMBUT

wira negara

malam ini jam 8

KLIA



----------

LAUT CHINA SELATAN MAKIN TEGANG






KOMENTAR
riak riak perang sudah ada
semua dalam perancangan
amerika akan membawa
bala tentera ke asia

laut china selatan
akan menjadi tegang
perebutan gas dan minyak

politik ialah kuasa
kuasa ialah ekonomi
memiliki kuasa untuk memiliki ekonomi
memiliki ekonomi untuk memiliki kuasa

kuasa lahir dari laras senapang





China cares little for other countries’ territorial claims


Beijing’s actions in building man-made islands in the South China Sea are motivated by a desire to impose its sovereignty


Under the leadership of the Communist party, China is building what an American admiral, Harry Harris, calls a “great wall of sand” in the strategically important waterways of the South China Sea.

 

The Chinese are dredging the sea bed to transform a few reefs and rocks in the Spratly group of islands and atolls – which they claim – into man-made islands with a runway that can support military flights. This has caused great concern among their neighbours. The Chinese government rejects international criticisms, asserts its sovereign right to build on the islands, and demands that American naval surveillance aircraft overflying the new islands leave the Chinese air control zone immediately. There are also reports that China has begun to put heavy weapons on one of them.




------------

PENCERAHAN DARI PEMBACA






SUSUNAN PARA ULAMA
Bukan saja di dalam Quran tiada shahadat " aku naik saksi Muhammad itu pesuruh Allah' bahkan tiada disurahkan atau disebut dengan jelas dan teratur apa dia 1. Rukun Islam dan 2. Rukun Iman. Yang organise atau susun itu adalah para ulama, ketua mazhab dan banyak lagi peraturan kini mungkin oleh Jabatan agama yg kononnya mereka adalah pewaris Nabi yg boleh dipersoalkan dari mana mereka dapat kewibawaan atau authority untuk para pengikut gullible dan bangan mesti ikut yg mereka susunkan jika tidak mereka bukan pengikut Muhammad saw dan mereka yg berani sedikit menyoal akan dikenakan tindakan sewajarnya..

 Kita tidak disuruh ikut panduan ' first n foremost' dari Quran tapi lebih kepada Hadiths dan mereka atau bani Melayu dah 'dipaksa' sehingga takut mengguna akaliah sihat mereka untuk menyoal dan berfikir secara rasional dan terbuka apakah yg mereka ditelankan dek ulama selama ini yg banyak berdakwah karut-marut dan kini ada semacam banyak penglibur dakwah di kaca tv,radio, surau dan on SAJE NAK TANYA - JANGAN MARAH
 
UNCLE RAMLI
on 5/30/15

  JANGAN BELAJAR-TERIMA SAJESejak dari dulu lagi, umat tidak dibenarkan untuk mempelajari agama selain dari apa yang disogok oleh pemerintah. agama telah menjadi monopoli pemerintah zalim. Ayat pertama yang turun dari Allah SWT kepada Rasul-Nya SAW adalah suruhan membaca - Bacalah dengan nama tuhanmu yang menjadikan. Tidakkah kita berasa pelik bagaimana ayat yang menyuruh membaca diturunkan kepada orang yang tak tau membaca?

 Sekiranya Allah SWT ingin Nabi saw membaca, kenapakah Nabi SAW tidak diizinkan-Nya untuk belajar membaca dari kecil? walhal pada zaman itu, sastera dan syair merupakan budaya dan kebanggaan. selalu kita diwar2kan dengan ayat ini - SESIAPA YANG BELAJAR TANPA GURU, MAKA SYAITAN ADALAH GURUNYA. Tidakkah didalam al-Qur'an itu ada ayat2 yang boleh menjauhkan syaitan?

kalau tidak bagaimana mungkin penjual air jampi boleh mengubat orang yang kena buatan orang atau jin? siap ada Kit untuk histeria!!! saya amat menyokong mereka2 yang keluar dari dalam kotak dan mencari agama sendiri. dipadang on SAJE NAK TANYA - JANGAN MARAH
 
Anonymous
on 5/30/15

 SOLATMuhammad Rasullullah mengajar solat secara lengkap dan beliau juga solat. Nyata dalam solat ada syahadah. Polis kalau tak sedar dirinya polis, bagaimana nak menjalankan tugas on SAJE NAK TANYA - JANGAN MARAH
 
Magician Box
on 5/30/15

 MUSYKIL
Assalamualaikum. Saya musykil dgn niat sebenar pakcik mempertengahkan isu ini.Soalan retorikal tanpa penjelasan membuka ruang kekeliruan kepada umat islam terutama melayu islam yang sebahagiannya sudah memang keliru dgn agama sendiri kerana sifat malas membaca dan menimba ilmu. Kalau betul pakcik nk tahu shahadah rasulullah SAW,bolehlah bertanya kpd orang alim (muslim scholars).

Saya percaya yg pakcik pun tahu bahawa syahadah yg diucap seorang muslim sebagai satu kesaksian lisan terhadap keesaan Allah serta penyerahan diri kepada ketentuan Ilahi (submssion to His will ) mungkin tidak terdapat secara verbatim di dlm Al quran.namun konsepnya amat jelas di dlm quran bagi mereka yg berfikir(3.18) , (48.29).

Syahadah ini juga diucapkan oleh mereka yg menerima islam di zaman nabi dan tidak pula menjadi isu 1400 tahun yg lampau. Bagus untuk mengkaji agama sendiri tetapi dlm keadaan umat yg sedang tenat ini,pilihlah isu apa yg hendak dikaji supaya benda yg dikaji dpt memanfaatkan umat. on SAJE NAK TANYA - JANGAN MARAH
Publish | Delete | Spam






----------------------

APA PUNYA COOL






Kata dua Najib kepada kabinet tak boleh pakai

      
Ketiadaan Muhyiddin dan Zahid Hamidi ketika Najib memberi kata dua kepada anggota kabinet tidak menggambarkan sokongan sebenar terhadapnya.
 
PETALING JAYA: Kata dua  Mohd Najib Tun Razak kepada anggota Kabinet tidak boleh dipakai kerana Muhyiddin Yassin dan  Ahmad Zahid Hamidi tidak hadir Mesyuarat Kabinet pada Jumaat lalu.

Bekas Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Wangsa Maju, Shahbudin Husin berkata, kata dua Najib itu juga boleh dipertikai jika anggota Kabinet dibenarkan bercakap atau sengaja berdiam diri.

“Jika mereka diminta bercakap dan semua anggota Kabinet menyatakan sokongan mereka, maka barulah ia boleh dianggap pendirian rasmi ingin terus bersama dengan Najib dalam kemelut 1MDB ini tetapi kiranya sekadar diam dan tidak memberi respon terhadap kata dua itu, tafsirannya boleh jadi berbagai.

“Atau mungkin juga ada (Menteri Kabinet) yang beranggapan, “tak kuasa nak layanlah”,” tulisnya di shahbudindotcom.blogspot.com.

KAH KAH KAH
woit
gwa dah cakap
najib berani kerana muhyiddin tak ada
zahid tak ada
hishammuddin tak ada
najib naik tocang
kah kah kah
tapi paling cool
ialah: tak kuasa nak layanlah...
kah kah kah
APA PUNYA AYAT











------------

KALAU BOS ADA KES BUNUH?






KOMENTAR
kalau mb bawa lari duit
ke luar negera macam mana?
adun yang lain mesti senyap
dan terus sokong ke?

Tak suka bos, kamu pergi, bukan bos pergi, kata MB Negeri Sembilan
Mohamad Hasan dilaporkan menyindir segelintir pemimpin yang tidak suka kepada Najib Razak supaya meninggalkannya, mengatakan sesiapa yang tidak suka majikan mereka, harus keluar dari organisasi itu, bukan meminta majikan mereka yang keluar.

Ini kerana, kata menteri besar Negeri Sembilan itu, majikan "bukan pilihan" individu. Menggunakan contoh hubungan antara ibu bapa dan anak, dan pekerja dan majikan, Mohamad berkata, majikan dan ibu bapa tidak boleh dipilih. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tak-suka-bos-kamu-pergi-bukan-bos-pergi-kata-mb-negeri-sembilan#sthash.yxZvTDFH.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ini betul juga
tapi kalau bos terlibat kes bunuh?
macam mana?
kalau bos terlibat kes curi duit macam mana?
kalau  bini bos rembat duit kompeni?
kalau anak tiri bos rembat duit syarikat?
kalau 52% rakyat tak caya bos macam mana?
TOK IZI TOK CIP





















---------------

PROGRAM HASUT DAN LAWAN




PROGRAM
hasut &lawan

 
 
DEWAN CHINA
KHAMIS MALAM

 
SELASA
9 JUN 2015
BANGSAR



--------------

PATUT LAH




Muhyiddin tak hadir mesyuarat kabinet lalu 5:00PM Jun 1
Timbalan perdana menteri yang sedang bercuti sejak Selasa lalu, kembali esok.


KAH KAH KAHwoit
patutlah najib naik tocang
rupa rupanya muhyiddin tak ada
rupa rupanya hishammuddin tak ada
rupa rupanya zahid tak ada
herolah isteri rosmah
kah kah kah
PATUT LAH KATA DUA
















---------------

HABIS LINGKUP SATU KELUARGA






KOMENTAR
saekor badak bawa lumpur
habis satu keluarga bergaduh

Hishamuddin setuju letak jawatan tetapi bersyarat

PETALING JAYA: Menteri Pertahanan yang juga Naib Presiden UMNO, Hishammuddin Hussien bersetuju meletak jawatan daripada Menteri Kabinet.

Namun, Hishamuddin yang juga sepupu kepada Perdana Menteri, Najib Razak berkata, beliau hanya akan meletak jawatan jika beberapa syarat dipenuhi.

Melalui Twitter, Hishammuddin menyatakan, syarat-syarat itu ialah syarikat pelaburan negara, 1MDB, mesti menjalani proses rasionalisasi dan mana-mana pihak yang bertanggungjawab ke atas sebarang salah laku mesti diambil tindakan.

Katanya, proses rasionalisasi 1MDB itu juga mesti dilakukan secara telus.

Hishammuddin memberi respon terhadap gesaan Najib supaya Menteri Kabinet yang tidak bersamanya dalam usaha memulihkan 1MDB supaya meletak jawatan.

Najib dikatakan membuat gesaan itu dalam Mesyuarat Kabinet pada Jumaat lalu seperti yang dilaporkan Utusan Malaysia pada Isnin.

Akhbar itu memetik sumber sebagai berkata, tiada seorang pun Menteri Kabinet yang menyatakan pendirian untuk tidak bersama Najib.


JENG JENG JENG
woit
perang makin meluas
kah kah kah
api makin merebak
makin ramai masuk gelanggang
kah kah kah
abang adik sepupu semua gaduh
tibia sepak terajang
semua kerana saekor badak
MANA BADAK ITU

---------------