.

Jumaat, 8 Mei 2009

MENGENAL BAHASA MELAYU
MENGENAL BAHASA MENGENAL DIRI


Perkataan hari ini lah: Menunggu – ertinya duduk di bangku berjam-jam. Ibu perkataan ini ialah tunggu. Bukan tungku atau tuanku.

Perkataan ini sama ertinya dengan menanti. Menanti jika ditambah dengan perkataan Seri maka perkataan menanti akan menjadi nama tempat – Seri Menanti. Ini bukan Penanti. Penanti ialah nama tempat dimana satu malyasia akan bertemu dengan Siti Aminah binte Abdullah.

Menunggu adalah pekerjaan yang membosankam seperti menunggu durian tak jatuh.

Menunggu juga boleh membawa gila seperti menunggu kucing bertanduk.

Menunggu juga satu kerja bodoh seperti menunggu biawak menjadi buaya.

Menunggu juga satu tabiat yang tidak baik seperti menunggu Ungku Aziz menulis buku.

Menunggu juga satu kerja yang sia-sia seperti menunggu 6 buah kotak Mat Ezam.

Di Ipoh Perak pada pagi Khamis 7hb Mei 2009 Nazrin telah menunggu enam jam sebelum sidang Dewan Dun Perak bermula. Kah kah kah. Padan muka.PECAH BERITA - BERITA TERBARAI - ISA NGOOOK!!!
SEPULUH CAMPUR TIGA DI BEBAS ISA

Mereka yang akan di bebaskan termasuk tiga orang pemimpin Hindraf.

Kita sama gembira.

ISA wajib di hapuskan!
MENGENAL MENGENAL BAHASA MELAYUI
MENGENAL BAHASA MENGENAL DIRIRamai yang menggunakan perkataan Melayu tanpa mengetahui sejarah dan urutan perkataan tersebut.

Banyak yang hanya mengikut-ikut tanpa tahu makna perkataan itu.

Daulat Tuanku : daulat dari daulah urutan Arab bemakna negara – bermakan state bukan negeri.

Tuanku : bermakna Tuan Aku.

Duli : bermakna tapak kaki.

Pacal : bermakna anak anjing. Jangan tersilap dengan pecal.

Pecal : ini sayur yang di celor dan dibubuh kuah kacang – berasal dari Jawa sedap dimakan kah kah kah.
SATU LAGI KES RAGUT !! 5 PEGUAM DI RAGUT200 ORANG PEGUAM BERDEMO KERANA KAWAN MEREKA DI TANGKAP
- mkini

Beberapa minit tadi 200 orang peguam telah berdemo menunjukkan perasaan benci dan muak kerana polis telah menangkap 5 orang peguam yang sedang menjalankan tugas.

Tunjukan perasaan ini berlaku di hadapan lobi Bangunan Mahkamah Jalan Duta.

Malam tadi lima peguam Fadiah Nadwa Fikri, Syuhaini Safwan, Puspawati Rosman, Ravinder Singh dan Murnie Hidayah Anuar telah ditahan di rumah pasong Brickfields.

Peguam peguam ini berada di kawasan rumah pasong Brickfields kerana ingin memberi bantuan guaman kepada 15 warga Malaysia yang sedang ditahan.
KES RAGUT LAGI !!
KERJASAMA ORANG RAMAI DIPERLUKAN
–berita hairan

Ketua Polis Negara, Musa Hassan, meminta orang ramai bekerjasama dan membantu bagi menghapus jenayah ragut yang kini berada pada tahap membimbangkan sehingga mengakibatkan kematian.

Beliau yang diminta mengulas mengenai kejadian ragut yang berlaku berkata, jenayah sedemikian berada di mana-mana saja.

INI SATU KES RAGUT TERBARU !KAH KAH KAH.... KAH KAH KAH.... KAH KAH KAH...SAEKOR KANG KONG


LANGKAH TEPAT TOLAK LAPORAN
– berita hairan

LANGKAH kerajaan menolak laporan pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dilihat tepat memandangkan Persidangan Meja Bulat PPSMI yang bersidang enam kali gagal memberi cadangan konkrit.

Pensyarah Linguistik, Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Nor Hisham Osman, berkata Persidangan Meja Bulat PPSMI sepatutnya memberi hanya satu atau dua saja cadangan bukannya tujuh.

“Jika Persidangan Meja Bulat PPSMI memberi dua saja cadangan akan memungkinkan Timbalan Perdana Menteri, i Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran, membuat pilihan bagi menyelesaikan isu terbabit,” katanya pada wawancara dengan Sastera.

Dr Nor Hisham berkata, Persidangan Meja Bulat PPSMI yang bersidang enam kali sepatutnya memberi satu cadangan ekstrim iaitu menolak dasar terbabit atau paling longgar melaksanakannya pada peringkat universiti.

“Dengan dua cadangan terbabit, Muhyiddin dapat membuat keputusan dan bukannya tujuh, seolah-olah memberi gambaran Persidangan Meja Bulat PPSMI tidak mengetahui tugas yang diamanahkan kepadanya,” ujarnya.


KAH KAH KAH…. kah kah kah… KAH KAH KAH…

kah kah kah… BARU SATU MALAYSIA TAHU SEBAB DI TOLAK… kah kah kah..

kah kah kah… RUPA RUPA NYA ADA TUJUH CADANGAN….kah kah kah..

kah kah kah PENING KELAPA WAK SEMBAB…
kah kah kah

kah kah kah… RUPA RUPA NYA WAK SEMBAB TAK BERUPAYA MEMBACA LEBIH DARI DUA CADANGAN…. kah kah kah..

kah kah kah… DAH LAH MUKA SEMBAB…. BANGANG PULAK… SAMA MACAM KANG KONG ..kah kah kah…PERCUBAAN MELEBONG LAGI !!!KONSEP SATU MALAYSIA BUKAN SLOGAN KOSONG
– berita hairan

SEJAK mengambil alih kepimpinan negara pada 3 April lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memperkenalkan beberapa konsep dan pendekatan baru yang beliau mahu jadikan falsafah dan garis bertindak pentadbirannya.

Beliau juga berhasrat menjadikan konsep dan pendekatan itu sebagai prinsip perjuangan Umno dan Barisan Nasional yang dipimpinnya. Antara konsep dan pendekatan yang dimaksudkan ialah 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan; pemupukan budaya jitu; urusan di luar kebiasaan serta konsep al-waad dan al-baiah sebagai ikatan perhubungan antara anggota pentadbiran kerajaan dengan penjawat awam.

Bagaimanapun, oleh kerana konsep dan pendekatan yang cuba diterapkan itu dilihat sebagai baru dan diperkenalkan pada kadar yang agak pantas satu demi satu, penerimaan orang ramai nampaknya agak perlahan.

kah kah kah… BUKAN SLOGAN KOSONG?… kah kah kah..

kah kah kah…. APA JADI DENGAN CEKAP AMANAH DAN TOJENG… kah kah kah..

kah kah kah… APA TERJADI DENGAN SOLGAN 3M… MUNKEE… MUNKEE MUNKEEE…..kah kah kah..

kah kah kah… APA JADI DENGAN WAWASAN 300 – 300….kah kah kah..

woit… KALAU AKHBAR KATA BUKAN SLOGAN KOSONG… ERTINYA INI MESTI SLOGAN KOSONG… kah kah kah…BURUH AKAN PROTES !!!AHLI GLC PIKET JIKA MOU TAK LAYAN
– berita hairan

Kira-kira 400,000 ahli kesatuan sekerja dalam pelbagai syarikat berkaitan kerajaan (GLC) akan mengadakan piket di seluruh negara sebagai tanda protes jika memorandum yang bakal dihantar kepada Perdana Menteri, Najib Razak tidak mendapat layanan.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak kesatuan itu, Mohamed Shafie BP Mammal, berkata ia berikutan kekecewaan ahli akibat tindakan kerajaan yang didakwa tidak menjaga kebajikan pekerja GLC seperti dijanjikan.

kah kah kah…. CAKAP RAKYAT DI DAHULU KAN… kah kah kah..

kah kah kah ...400,000 ORANG NI BUKAN RAKYAT KE ?... kah kah kah..

woit… BILA NAK BUAT GAJI MINIMA… kah kah kah..

woit…..CAKAP KERAJAAN UNTUK RAKYAT….kah kah kah

kah kah kah... NI MACAM DIRIKAN KERAJAAN UNTUK DAPAT KONTREK…. kah kah kah..