.

Jumaat, 14 November 2014

LEBIH BAIK MERDEKA






 Polis halang aktiviti memungut tandatangan
 | November 14, 2014
Hasil siasatan akan diserahkan ke Pejabat Peguam Negara untuk diputuskan sama ada pendakwaan dilakukan atau sebaliknya.
KOTA KINABALU: Sabah Sarawak Keluar Malaysia – Sabah Sarawak Union (UK) (SSKM-SSU UK) mempersoalkan sama ada kegiatan memungut tandatangan menjadi satu kesalahan, selepas 10 penyokongnya disoal siasat polis lebih enam jam di Kundasang, Ranau dan Tambunan, minggu lalu.
“Persoalannya ialah adakah aktiviti memungut tandatangan ini merupakan satu kesalahan? Tidak. Jika terdapat pendakwaan, ia akan dibuktikan di mahkamah,” kata SSKM-SSU (UK) dalam kenyataan dan menambah sebarang pendakwaan ke atas aktiviti memungut tandatangan itu akan dibela oleh barisan peguam nasionalis Borneo.


KAH KAH KAH

woit
kalau pungut
tanda tangan pun
tak boleh 
di haramkan
lebih baik
keluar malaysia

i rest my case
my lord




KAH KAH KAH


---------

SAEKOR KUNTRAK








 | November 13, 2014
adnan-yaakob-mb-pahang
Adnan membuat perhitungan yang salah dengan menjadikan media sebagai musuh kerana Utusan mempunyai sejarah keramat dan kekuatan dalamannya menjatuhkan...


KAH KAH KAH
woit
hari hari akhir
saekor kuntrak
woit 
kuntrak ni apa?
tak tahu apa kuntrak?
tak faham apa kuntrak?
tak sedar apa kuntrak?







APA TUNYA TUUUUR

-------------

MALAM INI DI PETALING JAYA





MALAM INI

di hotel surya
no: 68, jalan selangor 52/4
petaling jaya 46200


PasMa mesyuarat pertama malam ini di sebalik ejekan ‘jebon’ oleh pro-ulama


Menjelang mesyuarat penuh pertama Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) malam ini, hubungan kumpulan ini dengan parti induk mereka, PAS, terus mendapat perhatian menjelang pemilihan pucuk pimpinan parti Islam itu pertengahan tahun depan.
Pihak paling tidak senang dengan mereka adalah para penyokong Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, khasnya golongan pro-ulama dalam parti itu.
Walaupun Presiden PasMa, Phahrolrazi Zawawi (gambar, kanan) berkata pihaknya tidak akan terlibat dengan pemilihan PAS, namun cakap-cakap di bawah semakin terang bahawa kumpulan ini bakal menjadi kumpulan pendesak ke arah perubahan pucuk pimpinan parti itu agar lebih pro-Pakatan Rakyat (PR).
"Kami sebagai sebuah badan bukan kerajaan (NGO) tidak akan terlibat dengan pemilihan parti. Tugas kami ialah memperkukuhkan PR. Pemilihan dalam PAS terserahlah kepada perwakilan," kata Phahrolrazi kepada The Malaysian Insider.
PasMa yang ditubuhkan secara rasmi 10 Ogos lalu meraikan sambutan 100 hari pertamanya 20 November ini.
Pertemuan pertama diadakan pada 31 Ogos lalu di Perpustakaan Az Zahra, Kota Bharu.
Selepas hampir 100 hari bergerak dan menubuhkan cawangan di seluruh negara, PasMa akan mengadakan mesyuarat penuh perwakilan pertamanya di sebuah hotel dekat Petaling Jaya malam ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pasma-mesyuarat-pertama-malam-ini-di-sebalik-ejekan-jebon-oleh-pro-ulama#sthash.ZyqUuUaV.dpuf


KAH KAH KAH

woit
i have nothing to say
i rest my case
my lord

KAH KAH KAH

---------

KITAB INJIL DI PULANGKAN



KOMENTAR
tahniah
kepada semua yang berusaha
akhirnya apa yang hak
telah dipulangkan

akhirnya diakui bahawa
semua agama menuju 
ke tempat yang sama
hanya jalannya berlain lain

satu kejayaan untuk 
mb selangor yang baru
dimana mb lama telah gagal


Jais serah semula Bible disaksikan Sultan Selangor

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hari ini memulangkan semula Bible bahasa Melayu kepada Persatuan Bible Malaysia (PBM) dengan disaksikan Sultan Selangor.
Selangorkini melaporkan, turut serta di majlis penyerahan itu adalah Menteri Besar Mohamed Azmin Ali, Mufti Selangor  Mohd Tamyez Abdul Wahid dan Pengarah Jais Ahmad Zaharin Mohd Saad.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jais-serah-semula-bible-disaksikan-sultan-selangor#sthash.0pezO6Qg.dpuf

---------

CADANGAN UNTUK HADI AWANG








CADANGAN

dari pembaca

untuk hadi awang


APA KELAYAKAN
Saje nak tanya Jgn mareh Apa kelayakan menjadi ahli politik? Bodoh tertunggak..agamawan... perompak.. perasuah...pembodek.... kaki raba bontot.... jilat karipap kak mah... mamak ...gelap...islam...suci murni.... Yg dok tengok skrg lah Ramai yg sewel Ramai yg bachul Ramai yg bodoh tahap kerbau Penyakit ini berterusan dr pm sampai ofis boy 

Apa sudh jadi Adakah makanan Adakah pemimpin Adakah nasi lemak Adkah nasi kangkung Adakah nasi campur tahi kak mah Lemah oh lemah syawat Seksa hidup ridur tidur dalam kandang rimau Sengsara hidup Berdengkur....kah kah kah on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/14/14
TERUS REHAT
Siapa suruh dia letak jawatan, kita suruh dia rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus rehat, terus on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/13/14

NELAYAN LAUT
hadi orang melayu bijak nelayan laut mana boleh pakai mercedes range rover bentley , nak bini dua tiga empat pun susah. hadi sudah mantap jadi nelayan daratan , apa yang di dunia yang tak dapat ??? ikan ikan daratan saja bahalol... on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/13/14
BELAJAR MENJALA
pak tt kan ado... penat-penat hang belajaq menjala dengan haji hadi, kini tiba lah masanya hang mempraktiskan segala ilmu menjala yang haji hadi peturunkan kepada hang... amacam, ado beran? on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/13/14
MANA ILANG
tologn cari mana sakmongkol.lama dah xdak entri baru.hilang dalam kapal umno ke on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/13/14

TOKAN PIL KUDA
Seriously..Kalau Hadi tiada siapa nak kapirkan, stalin-leninkan, ubat tamat tempohkan, pil kudakan, baruakan, kena belikan, ponteng mesyuaratkan, sakit tekakkan Pakatan Rakyat?? Nak harap Nik Abduh asyik duduk bawah ketiak bapak..tantawi dan Din Ayam sibuk upgrade kereta..

Pemimpin Islam yang jarang-jarang muncul buat komen di muka bumi Allah ni patut dipertahankan ummah...PRU14 apa pulak laaa tagline ulama masyhur di dunia Barat ini ye.. on CITA CITA HADI GAGAL
Anonymous
on 11/13/14
PENYULUDUP PIL KUDA
Takpe, jadi penyeludup pil kuda lagi sesuai bagi Hadi.Sebab tu takde masa nak hadir mesyuarat.Bisnes tengah molek.Pitih mesti dicari dulu, gerombolan UGngok pi mampossssla....kah..kah..kah.. on CITA CITA HADI GAGAL





---------------

ROSMAH PENDEK HODOH GEMOK




BIK MAMA

dalam semua persidangan antara bangsa
dalam konferensi antarabangsa
semuanya telah diatur rapi
bukan sahaja program
bukan saja tempat tinggal
malah baju yang dipakai pun
telah diberi tahu
ini tugas protokol dan diplomat

tapai minah rembau
yang hodoh gemok macam badak ini
tak tahu protokol
dapat sekentut
KAH KAH KAH


NOTA

gemok pendek dan hodoh
saheh anak badak

BAHAYA SUDAH SAMPAI







JMM lancar kempen boikot 

syarikat insurans 

sokong LGBT

KUALA LUMPUR 12 Nov. – Jaringan Melayu Malaysia (JMM) mempertikaikan tindakan syarikat insurans antarabangsa, menjual produk takaful tetapi menyokong kumpulan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Presidennya, Azwanddin Hamzah berkata, pihaknya menerima aduan orang ramai yang terkejut selepas mendapati syarikat itu menjalankan urusniaga tersebut menerusi kerjasama dengan sebuah bank tempatan, AmBank Holdings Berhad (AmBank) sejak hujung tahun lalu.

Katanya, siasatan selama tiga bulan ke atas syarikat insurans yang berpangkalan di Amerika Syarikat itu mendapati ia pernah menerima Anugerah ‘Best Places To Work for LGBT 2013’ melalui Kempen Hak Asasi Kemanusiaan 2013 seperti disiarkan dalam sebuah buletin.


KAH KAH KAH

woit
kita wajib sokong
kita wajib boikot

tapi  sokong
tapi boikot
masih tak cukup 

kita wajib hapuskan
huruf T
huruf T ini adalah
simbol kristian
bila pandang huruf T
kita teringat salib
ini perang saikoloji
bani melayu wajib
hapuskan huruf T

huruf T ini
menghina melayu
menghina islam
menghina raja
menggugat akidah
hapuskan huruf T
kalau tidak makin
ramai masuk kristian

NOTA
lihat bijaknya mereka
eja  kristian pun
ada guna huruf T



-----------

PARTI CILAKA CARI MAKAN









Selepas gelar UMNO celaka,
Rayer perlekeh 

PCM pula

PULAU PINANG 13 Nov. – Biarpun sebelum ini kelancangan menggelarkan UMNO celaka telah menyebabkan berlakunya rempuhan di Dewan Undangan Negeri (DUN), R.S.N. Rayer (DAP-Seri Delima) sekali lagi dilihat menggunakan ‘kekebalan’ dewan untuk memperlekehkan parti politik yang tidak sehaluan dengan kerajaan negeri.

Dalam persidangan ketika sesi penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 oleh Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penya­yang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh, Rayer bangkit mencelah dengan memperlekehkan Parti Cinta Malaysia (PCM) dengan melabelkan parti itu sebagai ‘Parti Cari Makan’.

KAH KAH KAH
woit
parti yang cilaka
ini pun
parti cari makan

KAH KAH KAH







---------

HAK RAKYAT







Pendidikan Percuma dan Autonomi Pendidikan Tinggi Adalah Hak Rakyat Berasaskan People Economy

Pendidikan merupakan satu hak asasi manusia yang termaktub dalam Artikel 6 Deklarasi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Walaupun deklarasi tersebut hanya menetapkan pendidikan percuma untuk peringkat rendah dan menengah sahaja namun sebagai sebuah Kerajaan yang kononnya menuju ke arah People Economy, seharusnya Kerajaan Persekutuan perlu memikirkan untuk memberikan pendidikan percuma sehingga ke peringkat pengajian tinggi.

Pemerintah sering memperbesarkan mitos bahawa adalah mustahil untuk menyediakan pendidikan peringkat pengajian tinggi yang percuma kerana kos terlalu tinggi dan ianya adalah merupakan pelaburan individu. Pemerintah juga baru-baru ini mengatakan bahawa rakyat perlu membayar sebanyak 50 peratus cukai sekiranya mahu pendidikan percuma.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berpandangan bahawa sikap Kerajaan Persekutuan hari ini terhadap bidang pendidikan pengajian tinggi tidak mencerminkan falsafah sebuah kerajaan tetapi lebih mirip kepada tindakan dan falsafah kelompok pemodal yang mencari keuntungan atas nama apa sekalipun.

Pendidikan peringkat pengajian tinggi ini adalah satu pelaburan komuniti bukannya pelaburan individu seperti yang digambarkan dalam mitos Putrajaya. Pengajian tinggi akan memberikan keuntungan yang amat signifikan kepada masyarakat dan negara melalui perkembangan modal insan. Pendidikan dan pengetahuan akan membawa harapan masa depan negara yang cerah.

Sasaran Putrajaya untuk menjadi negara berpendapatan tinggi perlulah datang dengan keupayaan modal insan yang berdaya saing dan mempunyai daya intelek yang bagus. Malahan, untuk mencapai pendapatan tinggi juga memerlukan lebih ramai rakyat dapat meningkatkan taraf mereka daripada tenaga kerja kurang mahir dan separa mahir kepada tenaga kerja mahir. Semua ini akan hanya tercapai melalui ilmu pengetahuan.

Kedegilan Putrajaya untuk memberikan pendidikan percuma di peringkat pendidikan tinggi akan terus membebankan graduan-graduan sebaik sahaja mereka memasuki alam pekerjaan dan tidak mencerminkan hasrat Bajet 2015 untuk mengamalkan dasar ekonomi rakyat. Beban pinjaman pendidikan yang menjangkau puluhan ribu jika bermula di peringkat sijil sehinggalah ke peringkat ijazah sarjana muda, ditambah lagi dengan bebanan kos sara hidup yang meningkat dan pinjaman kenderaan dan sebagainya akan mengecilkan pendapatan boleh belanja bagi kelompok ini. Akhirnya, impian untuk menuju negara berpendapatan tinggi bertukar menjadi bencana yang mengerikan apabila ramai anak muda dalam lingkungan usia awal 30-an diisytiharkan muflis.

Selain itu, bagi mengupayakan kebolehpasaran para graduan, Kerajaan Persekutuan sepatutnya mengambil satu tindakan progresif dan radikal dengan membenarkan autonomi pendidikan di peringkat pengajian tinggi dan seterusnya membebaskan universiti-universiti daripada cengkaman kuku besi politik. Professor-professor dan para pelajar mestilah mempunyai kebebasan untuk melaksanakan kajian, melontar pandangan dan pendapat serta lain-lain metodologi percambahan ilmu.

Putrajaya perlu mencontohi aspek kebebasan akademik yang diamalkan oleh negara-negara maju yang mana akhirnya gandingan professor dan pelajar dapat memberikan input yang baik terhadap garapan polisi dan dasar fiskal negara. Ambil contoh bagaimana di Australia, Australia National University (ANU) sangat dikenali dan berada di dalam ranking antara 20 universiti terbaik di dunia kerana seringkali menjadi "think tank" kepada Kerajaan mereka untuk melakukan kajian intensif dan memberikan input sebelum sesuatu polisi itu digunapakai terutamanya dalam bidang ekonomi.

Sehubungan itu, SAMM menyeru setiap rakyat Malaysia untuk bersama-sama dalam satu protes pendidikan percuma sempena "International Global Week Fight For Free Education" pada 21 November 2014 bermula jam 2.30 petang di hadapan KLCC demi menuntut hak rakyat dalam pendidikan percuma dan autonomi peringkat pengajian tinggi.

Pendidikan Percuma dan Autonomi Pendidikan Tinggi adalah hak rakyat

Muhamad Zulkhairie
Jurucakap Kempen Pendidikan Percuma
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)





















-----------