.

Selasa, 26 Mei 2009

SATU PANDANGAN


EKONOMI KITA - SATU PANDANGAN


Kelmarin Presiden Bank Dunia Robert Zoellick telah mengeluarkan kenyataan bahawa pengangguran semakin melonjak. Krisis ekonomi yang sedang merebak ini akan membawa padah yang maha besar.

Ini suara bapak kaitalis.

Minggu ini juga Paul Krugman, pakar ekonomi telah berkata – mengasaskan ekonomi dengan ekspot tidak akan membantu. Ini dibuktikan dengan Jepun yang telah lebih dari 10 tahun sengsara kerana produk ekspot tidak menemui pasaran.

Ini suara pembodek kapitalis.

Di Malaysia ekonomi kita yang bersandarkan ekspot sedang menguncup. Zaman meleset – recession – akan sampai atau telah pun berada bersama kita. Pihak berwajib masih belum berani megakui hakikat ini.

Pihak berwajib masih lagi dalam alam ‘denial’. Mereka lupa de nile ialah sebuah sungai di Mesir.

Langkah terbijak dalam keadaan ini ialah menggariskan satu dasar ekonomi yang berasaskan pertanian dan bukan menggunakn teori Keynesian yang mengajukan kerajaan berbelanja membuat projek mega.

Rangsangan ekonomi seharusnya mengerakkan warga ke arah bercucuk tanam. Berbilion ringgit yang akan dikeluarkan – (entah dari mana nak di cekup – ini satu soal yang lain ) – seharusnya membantu, merangsang dan menggerak pertanian.

Makanan lebih penting dari Ipod. Makanan lebih penting dari beg Luis Vuitton. Makan lebih penting dari kereta.

Syarikat membuat kereta nasional seharusnya membuat injin yang bersangkutan dengan pertanian. Buat trektor bukan Kancil. Buat pembajak bukan Waja.

Ramai warga akan kehilangan pekerjaan. Angka terus meningkat.

Jenayah akan meningkat juga. Kes ragut, samun, rompak, pecah rumah akan meningkat. Kita tidak perlu dapat MBA dari Yale untuk mengetahui bahawa bila ekonomi merundum – jenayah akan naik.

Makanan wajib dijadikan sasaran utama. Pengeluaran makan kita wajib cukup. Tidak perlu membeli sayur dari Taiwan, Indonesia atau Thailand. Hentikan membeli ayam dari Siam. Pilihara ayam sendiri. Hentikan membeli buah buah dari Siam. Tanam sendiri. Tidak perlu membeli beras dari Siam. Tanam sendiri.

Buruh impot yang ada hari ini wajib di hantarkan pulang ke negara mereka. Ekonomi kita tidak seharusnya bergantung dengan buruh impot yang murah. Buruh impot murah tidak menjana pembangunan fikrah penyelidikan dan teknoloji.

Buruh impot ini bekerja di kilang membuat produk ekspot. Pasaran ekspot telah padam. Ini hakikat. Amerika Syarikat rakan niaga kita yang utama tidak lagi mengimpot produk-produk. WalMart sedang dipenuhi oleh barangan dari China. Bilik simpanan WalMart telah melimpah ruah. Beratus-ratus kilang di China kerana produk tidak ada pasatan.

Satu dasar pertanian baru wajib difikirkan bukan sahaja oleh pemerintah tetapi oleh semua warga negara.

Kurangkan berpolitik dan banyakkan bertani.(TT)TUKAR RUMAH


PINDAH KE NEGARA LAIN JIKA NAK BUAT TUNTUTAN MELAMPAU – PEWARIS
- melayau

Rakyat negara ini yang kecewa kerana permintaan melampau mereka tidak dipenuhi oleh kerajaan diminta berpindah ke negara lain yang mungkin dapat melayani permintaan tersebut.

Sehubungan itu juga, Penasihat Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris), Dr. Ahmad Zaki Ismail menggesa kerajaan membatalkan status warganegara mereka yang tergamak membuat tuntutan yang bertentangan dengan semangat Perlembagaan Persekutuan.

Langkah tersebut katanya, mampu membantu negara untuk mencapai gagasan 1Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri, Najib Razak.

"Justeru para pemimpin kerajaan diminta tidak mengalah terhadap tuntutan melampau pihak-pihak tertentu bagi memenuhi kepentingan mereka," katanya.

Menurutnya, adalah lebih baik mereka yang terbabit berpindah ke negara lain yang dirasakan selesa untuk tinggal daripada menimbulkan pelbagai masalah di negara ini

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH… KAH KAH KAH..

kah kah kah… APA DIA TUNTUAN MELAMPAU INI?.... kah kah kah..

kah kah kah… INI SAMA DENGAN KESAH PRAMAGURI TERLAMPAU KE ?..kah kah kah..

kah kah kah ….ATAU SAMA DENGAN MAK DATIN TERLAMPAU?... kah kah kah

kah kah kah… DI PANGGUNG MANA WAYANG PERMINTAAN TERLAMPAU INI MAIN… kah kah kah…

kah kah kah… INI PINDAH… PINDAH INI… MACAM DASAR NATHANYAHU… kah kah kah…

kah kah kah… BILA ORANG PALESTIN MINTA TANAH…. NATAHANYAHU SURUH PINDAH…. kah kah ka..

kah kah kah… BILA ORANG PALESTIN MINTA SEKOLAH… NATHANYAHU SIRUH PINDAH…. kah kah kah

woit…. NAK PINDAH KE MANA?... kah kah kah…

kah kah kah… KALAU PINDAH… NAK BAGI TANAH NI PADA SAPA?... kah kah kah..

kah kah kah…BARU FAHAM ...NAK BAGI TANAH PADA RAKYAT SINGAPURA YANG DAH MULA BANYAK PINDAH KE ISKANDAR… kah kah kah…

kah kah kah… OK KE?... KALAU SINGAPUARA AMBIL BANYAK TANAH DI ISKANDAR… TAK MARAH PULAK…..kah kah kah..GENDANG DI PALU


KEMPEN PEMBANGKANG BUKTI TIADA MATANG
– berita hairan

Tindakan Pakatan Rakyat yang berterusan memburukkan Barisan Nasional (BN) dalam kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, 31 Mei ini, membuktikan parti pembangkang di negara ini tidak matang.

Setiausaha Agung Umno, Adnan Mansor, berkata adalah jelas pembangkang kehabisan modal atau tiada bahan ceramah untuk berkempen selepas BN membuat keputusan tidak bertanding pilihan raya kecil itu kerana tidak mahu terjerumus dalam permainan politik mereka.

Beliau turut membidas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim yang dalam ceramahnya di Berapit, Bukit Mertajam, Sabtu lalu mendakwa calon Bebas adalah proksi BN, dengan menyifatkannya sebagai `sampah’ dan `mengarut’.

Katanya, rakyat boleh membuat penilaian sendiri terhadap Pakatan Rakyat.

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH… KAH KAH KAH..

kah kah kah… SAMPAH?.... MENGARUT?…. kah kah kah..

kah kah kah… KALAU SAMPAH DAN MENGARUT…APA NAK RISAU…kah kah kah..

kah kah kah.. BUAT LAH KERJA LAIN… TAK PAYAH LAH JAWAB… kah kah kah..

kah kah kah… KALAU JAWAB ERTINYA… OARANG RAMAI DENGAR…kah kah kah..

kah kah kah.. KERANA ITU BILA PAKATAN KETUK GENDANG …. GEROMBOLAN MENARI LIGAT … kah kah kah..KEYVEAS STRIKES BACKKAYVEAS CABAR MURUGIAH
- melayau

KUANTAN 25 Mei - Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), M. Kayveas mencabar Senator T. Murugiah yang diumum Presiden PPP semalam, supaya menubuhkan parti baru jika merasakan dirinya wira kaum India.

Beliau bagaimanapun percaya tidak ada sesiapa daripada ahli PPP yang akan menyertai parti baru Murugiah itu kecuali seorang dua pengikut setianya.


PEMUDA PPP MAHU PM BERTINDAK
- melayau

JOHOR BAHRU 25 Mei - Pemangku Ketua Pemuda Parti Progresif Penduduk (PPP), Jamaluddin Gulamhan meminta Perdana Menteri, Najib Razak mengambil tindakan sewajarnya terhadap Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T. Murugiah kerana menyalahgunakan kuasanya untuk kepentingan peribadi.

Beliau berkata, Murugiah turut mendakwa mesyuarat agung luar biasa (EGM) anjurannya di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) semalam turut mendapat sokongan Perdana Menteri.


30 PEMIMPIM PPP SELANGOR KUTUK TINDAKAN MURUGIAH
-melayau

Seramai 30 pemimpin dan ahli Parti Progresif Penduduk (PPP) Selangor hari ini berhimpun bagi mengutuk tindakan Senator T. Murugiah mengadakan mesyuarat agung tergempar (EGM) tanpa mendapat kelulusan Ahli Majlis Tertinggi (MT) parti itu.


PPP PERAK DESAK PRESIDEN LETAK JAWATAN
–melayau

Parti Progresif Penduduk (PPP) Perak hari ini mendesak Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T. Murugiah meletak jawatan kerana mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) haram yang membelakangkan peraturan parti.

Pengerusinya, Lee Heng berkata, Murugiah perlu meletak jawatan kerana beliau dilantik ke jawatan tersebut atas tiket PPP.

KAH KAH KAH… KAH KAH KAH… KAH KAH KAH..

kah kah kah… GADUH… GADUH… LAWAN… LAWAN… kah kah kah..

kah kah kah… KRISIS INI SUDAH BESAR… kah kah kah…

kah kah kah… REBUT… REBUT… JANGAN TAK REBUT…kah kah kah

kah kah kah…NAK BUEK CAM MANO…. SUMO NAK JADI KETUO…kah kah kah..

kah kah kah…. SUMO NAK PANGKAT…. NAK JADI MONTRI….kah kah kah

woit…. BERAPA ORANG AHLI PARTI NI ?..... kah kah kah

woit... JUMPA KEYVEAS... JUMPA MURUGIAH....SURUH DIA ORANG JUMPA IBRAHIM ALI...kah kah kahAPA CERITA JACKIE CHAN BELI TANAH DI KUALA TERANGGANU ?

MUBADALA DENIES REPORT ABOUT INVESTMENTS IN MALAYSIA


By Abdulla Rasheed, Abu Dhabi Editor
Published: May 23, 2009, 23:49


Abu Dhabi: Mubadala Development Co, the investment arm of the Abu Dhabi government denied media reports about its plan to invest $1.8 billion (Dh6.6 billion) in property projects in Malaysia.

"Beyond the Medini Project in the Iskandar Development Region, we currently have no other real estate projects in Malaysia," the company said in a statement to Gulf News.

Mubadala however, clarified that they are not closing their doors to "partnerships and real estate opportunities globally that generate sustainable returns which may include future projects in Malaysia".

"Any commitment will be subject to our normal rigorous due diligence and approvals processes and the necessary disclosures being made," the statement said.

Mubadala said they are planning to expand their hospitality flagship, Viceroy, by exploring opportunities in key gateway cities such as New York, London and Paris as well as other "strategically important markets including Malaysia".

According to a report published in a Malaysian newspaper and quoted by a wire service agency, Mubadala planned to get involved in the construction of hotels and villas on a 1,200-hectare site in Terengganu state on the east coast of Malaysia.

The report cited Shahrol Azral Ebrahim Halmi, CEO of the Terengganu Investment Authority (TIA) as the source of the story.

TIA has been set up and labelled as Malaysia's first sovereign wealth fund.

The fund is modelled on similar concepts in the Gulf with the aim of investing oil revenues in long term projects

The Malaysian fund this week said it plans to sell five billion ringgit (Dh5.2 billion) worth of bonds guaranteed by the federal government.

Halmi said the fund aims to raise another six billion ringgit (Dh6.3 billion) later this year by forward selling the oil royalty to be received by the oil-producing state over the next few years.


KAH KAH KAH… KAH KAH KAH… KAH KAH KAH…

kah kah kah… INI CUKUP HEBAT…. INI BUKAN MENIAGA JUAL BELI KAMBING…. Kah kah kah…

kah kah kah.. TAK ADA PUN BERITA INI DI LAPOR DALAM MEDIA KITA..kah kah kah..

kah kah kah… SIAPA YANG BETUL NI ? ..kah kah kah

kah kah kah … TOK ARAB BETUL KE… ATAU CEO TERANGGANU INVESTMENT AUTHORITY…. kah kah kah….

woit… INI SCAM MACAM BUAT MONSOON CUP DULU ...kah kah kah

kah kah kah… CARA NAK AMBIL DUIT MINYAK…. kah kah kahPORAH PORAH PORAH LAGI


KRISIS PPP: TPM TEMUI KAYVEAS DAN MURUGIAH ESOK
-mstar

Muhyiddin Yassin akan menemui Senator T.Murugiah dan Datuk M.Kayveas esok untuk mendapatkan penjelasan mereka mengenai kemelut dalaman Parti Progresif Penduduk (PPP) ketika ini.

Katanya beliau mahu tahu cerita sebenar mengenai masalah yang dihadapi parti berkenaan serta status parti itu supaya tindakan segera dapat diambil bagi mengelakkan masalah itu menjadi semakin parah dan menjejaskan imej Barisan Nasional (BN).

"Saya kecewa dengan apa yang berlaku (dalam PPP) sebab kita menghadapi masalah lebih besar daripada masalah parti dalam komponen BN itu. Kita ada isu lain yang harus ditangani tetapi malangnya parti komponen ada masalah sendiri.

kah kah kah… INI BERITA BAIK UNTUK SATU MALAYSIA… kah kah kah..

kah kah kah… ADA MASALAH YANG LEBIH BESAR?.... kah kah kah…

kah kah kah… INI WAK SEMBAB YANG CAKAP…. MASALAH APA HAH ?... kah kah kah…

kah kah kah…MASALAH PERAK KE ?... kah kah kah…

kah kah kah… PPP ASALNYA DARI PERAK KAN ?.... kah kah kah..

kah kah kah… INI TRADISI PERAK…. ADA DUA RAJA… ADA DUA MB… ADA DUA TUAN SPEAKER…kah kah kah..

woit.. PORAH PORAH PORAH PUN WAJIB ADA DUA PRESIDEN…. kah kah kah..

kah kah kah… DAN… DAN… TANJUNG RAMBUTAN PUN DI PERAK… kah kah kah..MANEK TERBURAIORANG KUAT UMNO BEREBUT MANEK URAI
– mkini

Empat pemimpin Umno bahagian Kuala Krai berminat mencabar PAS pada pilihanraya kecil DUN Manek Urai susulan kematian penyandangnya Ismail Yaacob, Jumaat lalu.

Ketua bahagian Ramzi Abdul Rahman, naib ketua bahagian Che Jalal Muda, ketua Wanita Rohani Abdul Majid dan ketua Pemuda Tuan Aziz Tuan Mat semuanya disebut-sebut menawarkan diri bagi menggalas cabaran BN di kerusi kubu PAS tersebut.

Sumber-sumber Umno bahagian memberitahu Malaysiakini hari ini, kecuali Rohani, semua yang berminat itu bukan orang tempatan di DUN tersebut.

Menurut sumber itu lagi, tradisi Umno meletakkan calon luar tidak disenangi oleh pengundi Manek Urai.

kah kah kah… BERITA BAIK UNTUK SATU MALAYSIA…kah kah kah..

kah kah kah… EMPAT TERHEBAT… kah kah kah..

kah kah kah….SIAPA TAK DAPAT JADI CALON…. JADI CALON BEBAS…kah kah kah..

kah kah kah… JANGAN MENGUNDUR…. LAWAN… JANGAN TAK LAWAN…kah kah kah..

kah kah kah... BILA LAGI NAK LAWAN PAS... kah kah kah..

woit… YANG INI TAK MEMBAZIR KE ?.... kah kah kah…

kah kah kah… JAMIN TAK MEMBAZIR… MANEK URAI SEDANG TUNGGU PROJEK…. kah kah kah..PAIP NAK PECAH
PENYOKONG RASA TERTIPU MAINAN UMNO
- mkini

Bekas ketua penerangan Umno Perlis mendakwa ramai ahli parti itu termasuk di kalangan Pemuda bersedia meninggalkan parti itu jika beliau berbuat demikian.

"Respons awal ialah mereka akan meneliti perkara itu dan sedia bersama saya.

"Mereka berkata kalau Hashim lompat, mereka akan lompat juga," kata Hashim Suboh hari ini.

Beliau mendakwa, kebanyakan mereka juga "berasa tertipu" dengan permainan politik Perlis sekarang bawah barisan kepemimpinan baru sejak Mac tahun lalu.

Beliau juga mendakwa, ketua penerangan Umno negeri yang baru i Radzi Sheikh Ahmad "tidak pandai menjalin hubungan dengan orang lain".

kah kah kah... INI SATU LAGI BERITA BAIK UNTUK SATU MALAYSIA..kah kah kah…

kah kah kah… CABUT ABANG HASHIM…. BLAH… NAK TUNGGU APA LAGI…kah kah kah..

kah kah kah… NAK TUNGGU KONTREK KE ?… kah kah kah…

woit… KONTREK DAH ABIS KENA REMBAT… KHALAS… kah kah kah..

kah kah kah… TARIK HARGA MAHAL SIKIT… kah kah kah..

kah kah kah...NASIB BAIK BOLEH JADI TIMBILAN KETUA MENTERI PULAU PINANG…. MACAM AMINAH….kah kah kah…