.

Ahad, 15 Februari 2009

PPSMI: GAPENA BUAT LAPORAN POLIS - MkiniBadan penaung kepada persatuan penulis seluruh Malaysia, Gabungan Penulis Nasional (Gapena) hari ini membuat laporan polis berhubung pelaksanaan dasar pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI).

Dalam laporan polis itu, Ismail mendakwa pelaksanaan PPSMI "tidak sah di sudut undang-undang dan bertentangan dengan Seksyen 17(1), Akta Pendidikan 1996 dan bercanggah dengan kehendak dan tujuan Perkara 152(1) dan 152(6) Perlembagaan Persekutuan".

Menurut laporan berkenaan, Perkara 152(1) meperuntukkan bahawa bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu dan diperuntukkan melalui undang-undang, bahawa tiada sesiapa boleh dilarang dan dihalang menggunakan (selain bagi "maksud rasmi") atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain.

"Perkara 152(6) pula memperuntukkan bahasa perkara-perkara pendidikan negara, mata pelajaran utama dalam kurikulum kebangsaan yang diuruskan oleh Kementerian Pelajaran tergolong dalam kategori "maksud rasmi".

"Berasaskan kepada kehendak perkara 152(1) & 6 Perlembagaan Persekutuan dan Seksyen 17(1) Akta 550 (Akta Pendidikan 1996), adalah wajib bagi semua mata pelajaran yang diajar di semua sekolah menggunakan bahasa Melayu," laporan polis itu dipetik.


kah kah kah…. SIAPA YANG PAKSA MATHS DAN SAINS DALAM BAHASA INGGERIS ?.... kah kah kah…

woit…. TAK KAN DAH LUPA KUT ?.... kah kah kah… TAK KAN TAKUT NAK SEBUT NAMA?..... kah kah kah

woit…. LUPA KE ? …. LUPA ? …. kah kah kah… MUNKEE TU IA LAH MADEY…. kah
kah kah….


BACA LAGI :MCA MAHU MATEMATIK , SAINS GUNA BAHASA IBUNDA
– berita hairanKUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat mahu bahasa ibunda digunakan semula dalam pengajaran dan pembelajaran subjek Sains dan Matematik di sekolah rendah.

Beliau berkata, kebanyakan murid di sekolah rendah ada masalah memahami dua subjek penting itu apabila diajar menggunakan bahasa Inggeris berikutan kekurangan pendedahan terhadap bahasa antarabangsa berkenaan.kah kah kah…DULU SEMUA TAKUT….SEMUA MENIKUS...kkah kah kah...

kah kah kah SEKARANG DAH BANYAK ROSAK.... DAH TUNGKANG LANGKANG... BARU BERANI
….. kah kah kah

woit....SEMUA INI ADA LAH SCAM UNTUK PEnCETAK BUKU.... CARI SIAPA DAPAT KONTREK CETAK DALAM BAHASA INGGERIS ....kah kah kah

woit... NAK AJAR CAKAP SEPANYOL.... CUI BONO... SIAPA UNTUNG ...kah kah kah...

woit...FOLLOW THE MONEY.... IKUT KONTREK ITU... BARU TAHU KENAPA DASAR DILAKUKAN.... kah kah kah
WARGA MALAYSIA PERTAMA MASUK WORLD GUINESS BOOK OF RECORDSPeguam Karpal Singh satu-satunya warga Malaysia telah diistiharkan sebagai manusia yang paling banyak mendapat laporan polis dilakukan terhadap dirinya.

Ajensi-ajensi berita luar negara telah melaporkan bahawa wakil Rakyat dari Pulau Pinang ini bukan sahaja telah melintasi Book of Record Malaysia tetapi telah mencatatkan namanya dalam World Guiness Book of Records.

Hingga ke hari ini rekod Yang Berhormat dari Bukit Gelugor ini masih unggul dan mungkin akan bertahan untuk beberapa dekad.

Tercatitnya nama Karpal Singh ke dalam World Guiness Book of Record ini pasti akan mengharumkan lagi nama Malaysia. Ianya juga akan membawa lebih banyak pelancung untuk datang melawat Malaysia.

Ajensi Berita juga telah melaporkan beberapa Ngo Bumiputera dari Malaysia telah meminta World Guiness Book of Record agar 30% rekod-rekod yang dirakamkan oleh badan antarabangsa ini hendaklah di khaskan untuk Bumiputera sahaja. ( TT)
MELAYU PERLU BERSATU - melayau

Orang Melayu perlu berdiri teguh di belakang Raja-raja Melayu dalam berhadapan dengan ancaman ‘samseng politik’ ini. Kita tidak boleh bertolak-ansur dengan samseng politik yang angkuh dan mahu kita semua tahu bahawa orang tidak berani mengambil tindakan ke atasnya.


kah kah kah… TAK ABIS ABIS LAGI DENGAN MELAYU BERSATU!... kah kah kah…

kah kah kah… BERSATU INI NAK BUAT APA ?.... kah kah kah….

woit… SEMENJAK JUTAAN TAHUN MANUSIA MELAYU TIDAK PERNAH BERSATU… kah kah kah…

kah kah kah…. MANA ADA SATU PUN BANGSA DALAM DUNIA INI YANG BERSATU ….. YANG BERSATU HANYA KEPENTINGAN EKONOMI…. kah kah kah…

woit… ARAB YANG SATU BAHASA SATU AGAMA PUN TAN PERNAH DALAM SEJARAH BERSATU… kah kah kah…. JANGANLAH NAK TIPU MELAYU… kah kah kah

SULTAN SELANGOR WAJAR MURKA - melayau


SHAH ALAM 14 Feb. - Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang murka terhadap tindakan pihak pembangkang mengadakan demonstrasi membantah keputusan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah sebagai sesuatu yang wajar.kah kah kah…. RAKYAT PUN WAJAR MARAH PADA MAT SEMBAB INI…kah kah kah

woit … INGAT RAKYAT TAK MARAH HAL TANAH AIR MOLEK YANG MAT SEMBAB SUDAH SEBAT…. kah kah kah…

woit... TAK KAN MARAH PUN DI MONOPOLI SULTAN... RAKYAT PUN BOLEH MARAH...kah kah kah