.

Selasa, 12 April 2016

TABUNG HAJI








BERTUANKAN LANON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duit tabung haji 30k masuk dalam tombolok ptptn .. Cian Cik Kak kita ni, duitnya licin kene balun. Cik Kak dah abih belajar ye, tapi lom keje lagi ye, tapi dah ada hutang 30k .. tu lah jadi nya kita duduk didalam negara yang bertuankan lanon. Abang dulu belajar di ITM, semuanya free .. ostel, soru, entot pon free, malahan peralatan belajar semuanya free, walhal negara kita masa tu belum baligh lagi, ekonomi pon suam kuku je, tapi pendidikan bumiputera adalah paling diutamakan.
 
Kerajaan ekhlas bagi pendidikan, tak de serampang dua mata .. bagi pendidikan pada Si Miskin, akhirnya Si Kaya yang terpancut happy ending kenyang membuyut .. lepas tu berlindung di sebalik igama dan perkauman .. cilaka punya pemimpin melayu. Tadi Cik Kak ada sebut ptptn sapu duit Cik Kak ada heeekmahnya .. memang beetul ada heeekmahnya, iaitu Cik Kak jom sesama kengkawan dan kita, londehkan Najib dan Kak Mah, selewatnya pada PRU 14 nanti, itu saja cara nak ajar mereka. on TABUNG HAJI APA BERLAKU
panglimo potaseh
on 4/12/16


------------

AL-FATIHAH




AL-FATIHAH

PAK SAID ZAHARI WAFAT
TAHANAN POLITIK 17 TAHUN
DI PENJARA HARRY LEE


Ikon kewartawanan Said Zahari meninggal dunia

Perkara itu diberitahu oleh anaknya Norman Said melalui tulisan di Facebook.









------------

EKONOMI AKAN MELEDAK



HATI HATI

DENGAN KERJA

HATI HATI

DENGAN DUIT

EKONOMI AKAN

Economic Collapse Is Erupting All Over The Planet As Global Leaders Begin To Panic



Mainstream news outlets are already starting to use the phrase “economic collapse” to describe what is going on in some areas of our world right now.  For many Americans this may seem a bit strange, but the truth is that the worldwide economic slowdown that began during the second half of last year is starting to get a lot worse.  In this article, we are going to examine evidence of this from South America, Europe, Asia and North America.  Once we are done, it should be obvious that there is absolutely no reason to be optimistic about the direction of the global economy right now.  Thewarnings of so many prominent experts are now becoming a reality, and what we have witnessed so far are just the early chapters of a crushing economic crisis that will affect every man, woman and child in the entire world.
Let’s start with Brazil.  It has the 7th largest economy on the entire planet, and it is already enduring its worst recession in 25 years.  In fact, at the end of last year Goldman Sachs said that what was going on down there was actually a “depression“.
But now the crisis in Brazil has escalated significantly.
I want to share with you an excerpt from a recent article entitled “Brazil: Economic collapse worse than feared“.  I know, that title sounds like it comes directly fromThe Economic Collapse Blog, but I didn’t write it.
It actually comes from CNN
Amid political chaos, Brazil’s economic collapse is worse than its government once believed.
In the midst of rising calls to impeach President Dilma Rousseff, Brazil’s central bank announced Thursday that it now expects the country’s economy to shrink 3.5% this year.
That’s worse than the central bank’s previous estimate for a 1.9% contraction. The darker forecast matches what the International Monetary Fund projected for Brazil — Latin America’s largest country — and what many independent economists have suspected.

-------------

TABUNG HAJI APA BERLAKU





FACE BOOK
Ya Allah !!! Adakah ini benar2 terjadi dalam Tabung Haji ??

Ada sesiapa boleh bagi pencerahannya & kebenarannya..

















------------

BILA AKU LIHAT GAMBAR ITU




 DARI ARKIB




BILA AKU LIHAT GAMBAR ITU



bila aku terlihat gambar itu
lalu aku teringat kota beirut
lalu aku teringat sabra dan shatila
lalu aku teringat tal al zaatar
lalu aku teringat kamar aku
yang aku tiduri di kota beirut


ah! apakah ianya masih selamat
atau ianya telah lama runtuh
diledak oleh mig
atau kini telah menjadi 
laluan kereta

yang segar hanya ingatan

yang selamat hanyalah lamunan
yang terpahat berkurun kurun
saperti air terjun jeram toi

lalu aku teringat

jejak jejak muda
yang aku tinggalkan
di gigi pantai liban
lalu aku teringat ledakan grenade
lalu aku tergambar keindahan rpg
lalu aku teringat 
nyanyian kalashinkov
lalu aku teringat ketika
aku mencelupkan badan
ke laut tengah 
jiwa aku sedang berdendang 
dengan sonata kalashinkov


ah! berkelana lagi hati ini

bagaikan semalam 

yang tak sudah sudah
bagaikan panas semakin terik
bagaikan jerebu 
yang tak mahu hilang
bagaikan hati yang putus cinta

ah! hati ini berkelana lagi



bila aku melihat gambar itu
lalu aku teringat 
akan pembelotan
lalu aku teringat
akan pengkhianatan


nah!
akhirnya pembelotan
akhirnya pengkhianatan
wajib dibayar dengan harga
yang paling mahal


sebelum dakwat oslo itu dilecok
sebelum dakwat itu kering
sebelum pejanjian itu dimetri
aku telah tercium
bau pembelotan
bau pengkhianatan

kepada kawan-kawan 

yang bersama di kota beirut
apakah kau masih ingat lagi
apakah kau masih  setia
pada janji 
pada revolusi
pada darah yang terpercik
antara tiang lampu
dan tembok bangunan

kepada kawan-kawan 

yang bersama di kota beirut
dimana kamu sekarang
apakah telah pulang ke kota paris
atau telah pulang ke al-gadir
atau telah pulang ke adis ababa
atau kini menjadi suami yang setia
atau seorang pemadat yang tegar


kepada yang telah gugur
mustahil dapat aku bisikan sekali lagi
kesah kita dengan chai dan khalwa
labon dipetang musim bunga yang indah
tentang rasuah dan saudi arabia
tentang moscow dan peking
tentang yasser arafat dan george habash
tentang pembelotan dan pengkhianatan


nah!
bila aku lihat gambar itu
pada pagi raya ini
maka aku tahu
pembelotan dan pengkhianatan
wajib dibayar dengan harga
yang paling mahal

kepada  kau kawan aku

yang belum aku kenali
kepada kau yang membaca puisi ini
saperti petang itu dikota beirut
dimana aku dan kawan kawan
hanya ditemani oleh chai dan kahwa
sedang berlabon panjang
tentang yasser dan george
tentang pengkhianatan dan pembelotan

kau yang membaca puisi aku ini

kau yang sedang diiringi indah
oleh ketupat dan rendang
kau yang didendang 
sonata mercun dan bunga api
kau yang sedang mamakai baju baru
kau yang bersongkok dan berpantalon baru
kau yang berselfie dengan keluarga
kau yang sedang bersalaman dan bermaafan

jangan sesekali kau lupa

untuk berlabon tentang selangor
untuk tahu siapa itu hadi
untuk tahu siapa itu khalid
kerana pembelotan
kerana pengkhianatan
akan dibayar dengan
harga yang paling mahal 
saperti pembayaran yang sedang
ditunaikan oleh warga gaza

- pagi raya 2014- 

-----------

MAKIN DEKAT DENGAN FBI






MUSTAHIL

NAJIB TAK 

TAHU  DUIT

ADA BILION


 | April 11, 2016
shahrol.najib
Najib Razak dikatakan menandatangani dokumen perjanjian kerjasama 1MDB dan Petro Saudi.More ››

KAH KAH KAH

woit

takkan sorang

kena  panggil

oleh tim FBI

kah kah kah

rompak sama2

tak kan bila

tangkap hanya

sorang saje

mana keadilan

kah kah kah

BILION BILION

-------------

MAKAN DEDAK






MAKAN DEDAK
UMNO dan hubaya2 dedaknya akan terus pusing dan pusing berita sehingga semuanya happy ending. Kesemua jabatandan agensi kerajaan sibuk mengupdate dan mendobi data2 supaya tersusun baik an teraudit cantik2 hujug tahun Berpuluh ribu skandal dah bertahun terjadi. Akhirnya apa kita dpt?? 

Letih layan isu ja. Tiada penguasa dan major criminal pun kene dakwa dan jauh sekali ada ura2 ditangkap.. Kes altantuya dah clear, beli scorpene dah beres, NFC dah selamat, duit KWAP dan TH dah senyap, duit MARA pun dah selesai...skrg 1mdb dan LTAT pula tunggu giliran ja untuk happy ending menjelma.. Dlm masa yg sama, skandal baru terus dicipta dan berjalan secara diam-diam. 

Bukan sedikit.. juta2...puluh2 juta..ratus2 juta..ribu2 juta juga akan dikebas...Ada derang kesah? Sumernya dah ada balaci yg bersedia tolong cuci dan cover. Jabatan dlm kerajaan bukannya ditubuh utk kesenangan rakyat, ianya utk penguasa dan kumpulan penyangak gerombolan bersenang lenang terus merembat wang sambil menari berbogel on BARU SEDAR AKAN NASIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/10/16







----------

GADUH JANGAN TAK GADUH






TERUSKAN BERGADUH
teruskan la gaduh..lanun bugis lawan lanun bugis..fbi dtg sume nak bergocoh..dulu pasai apa senyap2..nak tunjukkan kat fbi ke anti najib..kalo pro najib nanti sume kena sapu..fbi tu pro amerika laknatullah..mana g tantawi pornowi..mana nik abduh..mana presiden hadi sotong yg nak tubuhkan negara islam..takut ke..mana g baju merah..mana g dato jamal ikan bakar..

mana perginya ali tinju...bila najib ditangkap, maka sume akan melarikan diri..menteri2 najib akan ckp, dulu pm lain, skrang pm lain so tak semestinya sama..sepertimana menteri2 perlakukan mahatir, begitu juga mereka akan diperlakukan selepas najib ditangkap dan badak akan disaring dan dizookan di zoo taiping utk tayangan perdana larut malam oleh org2 kuat najib yg ada diperak..serigala2 itu dihantar utk meberi petanda..

ini taktik sama mcm dulu2..fbi please read this, for your information, najib has excellent consultant..his name is haji hadi presiden of pas..najib action must be affected by his consultant haji hadi aka giant on SEJARAH PERANG JOHOR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/11/16





------------

RAKYAT SOKONG





SOKONG

100 PERATUS


Empat kertas siasatan dibuka terhadap Mahathir, kata IGP

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas tindakan terbaru bekas perdana menteri itu yang meminta campur tangan asing

KAH KAH KAH

woit

lagi banyak

lagi baik

dakwa madey

tangkap madey

kah kah kah

kocak kacau

gelodak rata rata

kah kah kah

TERBAIK SANGAT


-------------

PAHLAWAN TAI KAM





TAK JADI

PULAK

PAHLAWAN 

ISLAM



Isma tarik balik laporan 'Najib panglima perang orang Islam


Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) telah menarik balik laporan di laman webnya yang mengumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai “panglima perang orang Islam".
Sebuah posting di laman webnya berkata sidang pengarang Ismaweb.netmembuat keputusan itu beberapa jam selepas butiran berita itu diterbitkan
PILL TAI KAM
KAH KAH KAH

akhirnya menjadi

pahlwan tai kam

kah kah kah

ada pil tai kam

makjun tai kam

sapa tahu apa

itu tai kam

kah kah kam

REMBAT TAI KAM



------------