Rabu, 9 Februari 2011

DARI DATARAN TAHRIR
NOTA TERKINIsila ambil perhatian!!!
perhimpunan setiakawan dengan rakyat mesir
yang sepatutnya pada jumaaat ini
telah di tunda ke jumaat 18 haribulan
di tempat dan waktu yang sama

pihak parti politik dan ngo yang menganjur
minta maaf.
JANGAN LUPA JUMAAT INI


nota:
jangan lupa jumaat ini
semua warga dijemput
untuk biadap

berkumpul di sekitar masjid klcc
jam 2.00 petang
jumaat 11.02.2011DIMANA ADA PENINDASAN – DISITU ADA PERLAWANAN

Sebelum saya berkesah tentang Mesir lebih baik saya buka sadikit tentang sejarah politik yang lebih dekat dengan wilayah kita sendiri. Biar saya surahkan kepada anak anak muda yang masih muda sangat ketika Presiden Marcos dari Pilipina dan Presiden Suharto dari Indonesia berada dipuncak kuasa. Mereka berdua adalah diantara beberapa orang ditaktor ganas yang pernah muncul di arena politik Asia Tenggara.

Di zaman Perang Dingin – perang idealoji sosialis lawan kapitalis - Amerika memilihara berpuluh puluh ekor ditaktor. Di Latin Amerika dan di Afrika bersepah sepah kepala negara yang merampas kuasa dan menjadi ditaktor. Bagitu juga di Assia Tenggara – Vietnam, Laos, Burma , Thailand dan Korea Selatan semuanya dibawah junta tentera dan ditaktor.

Di zaman inilah Marcos dan Suharto wujud. Kedua-dua Presiden ini adalah budak suruhan Amerika Syarikat yang amat setia. Mereka naik tahtha kerana Amerika memerlukan khidmat mereka. Amerika syarikat memberi sokongan politik, sokongan ekonomi dan membekalkan alat senjata kepada para ditaktor ini. Sifat ditaktor ini sama sahaja ketika Perang Dingin : mereka anti demokrasi, anti kebebasan yang bertopengkan anti komunis.

Akhirnya Ferdinand Marcos telah dihumbankan oleh rakyat Pilipina pada tahun 1986 setelah berkuasa selama 21 tahun. Manakala Haji Ahmad Suharto di humbankan oleh rakyat Indonesia pada tahun 1998 setelah menjadi Presiden selama 30 tahun.

Kedua-dua Presiden ini telah dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah bukan melalui pilihanraya. Rakyat Filipina dan Indonesia telah memilih jalan raya untuk menghumbankan kedua dua ditaktor ini. Ini fakta sejarah dan bukan berita dongeng yangh direka-reka.

Mari kita kembalai kepada Hosni Mubarak Presiden Mesir yang ketika ini sedang dikepong oleh rakyatnya. Dari segi pensejarahan Presiden Mubarak ini lebih mirip dengan Presiden Suharto. Mereka memiliki latar belakang budaya politik yang sama. Dua-dua berlatarkan tentera. Jangan silap baca – politik moden Mesir sesudah perang dunia ke dua bukan politik pro Amerika. Mesir memiliki sejarah nasionalis Arab yang kukuh, sejarah menentang zionis Israel, dan dasar anti imperialis yang jelas. Ini sama seperti sejarah negara bangsa Indonesia.

Mesir negara Arab yang terbesar dengan 86 juta penduduk. Manakala Indonesia adalah negara penganut Islam terbesar dengan 238 juta penduduk. Dari segi strateji politik, perniagaan dan militer kedua-dua negara ini amat penting untuk kuasa imperial dan kaum pemodal.

Kalau Indonesia moden dilahirkan bersama watak Presiden Sukarno, Mesir moden muncul bersama watak Presiden Nasser. Dua protoganis ini adalah nasionalis hebat yang mucul sesudah perang dunia ke dua. Mereka telah mengemudi tanah air mereka untuk bebas dari pengaruh Amerika mahu pun Russia.

Nasser lahir dari gerakan Free Officers Movement. Ini satu gerakan bawah tanah yang anti British. Sebelum perang dunia kedua, Mesir sebagai saki baki dari Empire Ottoman sedang diperintah oleh Raja Farouk. Mesir adalah tanah jajahan British. Sebagai pegawai tentera Naseer telah melihat bagaimana bumi Arab di racik-racik oleh kuasa kolonial British dan Peranchis. Nasser juga melihat bagaimana negara Arab tewas dan Israel dilahirkan di bumi Arab.

Pada tahun 1952 Naseer dengan gerakan bawah tanah ini telah melakukan satu revolusi dan merampas kuasa. Raja Farouk telah diturunkan dari tahtha dan dilayarkan ke Itali. Mesir kini merdeka dari British. Maka bermulalah dasar Pan Arabism atau nasionalisma Arab yang disebarkan oleh Naseer dari Mesir.

Pengaruh Naseer bagitu kuat sekali. Semangat kesedaran bangsa Arab naik menjulang. Malah Mesir dan Syrian pernah bersatu sebagai Republik Arab Bersatu pada tahun 1958 hingga tahun 1961. Inilah rancangan stratejik Nasser untuk menentang pengaruh zionis di bumi Arab. Ini kerana Naseer sedar bahawa Mesir ialah tembok dan kunci untuk bumi Arab melawan Israel.

Pada tahun 1955 , Naseer, Chao En Lai dan Sukarno telah mengadakan Konferensi Bandung. Konferensi Bandung inilah yang melahirkan blok Negara-Negara Berkecuali. Sekali lagi kuasa imperial Amerika merasa bahawa orang yang bernama Naseer dan kaum nasionalis dari Dunia Ketiga ini amat merbahayakan. Mesir di bawah Naseer dilihat amat merbahaya buat Isreal yang baru bertapak pada tahun 1948.

Kuasa imperial British, Peranchis dan Israel tidak senang tidor dengan Mesir di bawah pimpinan Naseer. President Nasser telah mengambil dasar nasionalis Arab. Naseer telah memilik negarakan Terusan Suez pada 26 Julai 1956. Kuasa kolonial Britaian, Peranchis dan Israel telah menyerang Mesir. Ketika ini muncul kuasa imperial baru yang mencelah masuk dan berusaha untuk menamatkan perang ini. Kuasa baru ini ialah kuasa imperial Amerika - satu kuasa yang terkuat sesudah selesai perang dunia ke dua. Kuasa imperilis Amerika mencelah masuk seolah-olah menyebelahi Mesir kerana ingin mencari kawan dan sahabat di timur tengah.

Pada awalnya – seperti Perjanjian Bandung - Presiden Nasser telah mengambil dasar berkecuali tetapi apabila projek empangan Aswan cuba digagalkan oleh British maka Presiden Nasser telah mula berbaik-baik dengan blok Soviet Russia. Akhirnya Russia telah menjadi rakan setia kepada Mesir. Russia bukan sahaja telah membantu menyiapkan empangan Aswan , malah telah membekalkan senjata terkini dan tercanggih buatan Blok Soviet untuk tentera Mesir.

Semua ini berlaku di zaman Perang Dingin. Pada ketika ini kuasa imperialis Amerika sedang di tentang oleh rakyat dunia ketiga. Di Indo China Amerika sednag dipukul hebat oleh rakyat Vietnam. Rakyat Dunia Ketiga dengan sokongan politik dan persenjataan dari Russia telah berani bangun menentang Amerika. Di era inilah Soviet Union telah berjaya mendapat rakan yang paling berpengaruh di bumi Arab- Mesir.

Di zaman ini tidak ada seorang pun pemimpin Arab yang berani membuat hubungan sulit dengan Israel. Malah banyak negara Arab ketika ini memiliki dasar luar yang tidak pro Amerika atau berkecuali. Saudi yang dijelamakan sebagai raja oleh kuasa British pun tidak berani menunjukan sentimen pro-Israel-nya. Ini kerana sesiapa sahaja pemimpin Arab yang dilihat bersubahat walau pun secara sulit dengan Israel pasti akan digugurkan oleh rakyat.

Dizaman Nasserlah kuasa imperial Amerika terdesak. Kaum buruh di Mesir mula menyusun kasatuan sekerja. Kaum tani di Mesir telah berani menuntut hak tanah mereka. Kaum pelajar dan anak muda bebas berpersatuan. Naseer juga telah memulakan dasar ekonomi sosialis. Melihatkan semua ini berlaku maka kuasa imperial Amerika malalui CIA telah mula menjalankan jarumnya.

CIA telah berjaya menanamkan bibit-bibit Islam yang anti komunis dan anti gulungan progresif. CIA telah memilihara dan mendukong parti Muslim Adik Beradik atau Ikhwan Muslimin. Parti ini pada awalnya bekerjasama dengan Nasser tetapi telah menjadi sebuah parti reaksioner yang anti kaum buruh dan anti gerakan nasionalis Arab.

Dasar-dasar Naseer yang anti Amerika selalu mendapat tentang dari parti Muslim Adik Beradik. Amat jelas di zaman ini parti Muslim Adik Beradik ini telah diperalatkan oleh CIA untuk menentang Nassser. Dokumen-dokumen yang baru ditemui telah membuktikan jelas hubungan CIA dengan Parti Muslim Adik Beradik Mesir.

Ketika ini musuh agung Mesir dan warga Arab ialah zionis Isreal. Amerika bersama Isreal terus merancang untuk menumpaskan pengaruh Nasser dari bumi Arab. Pelbagai rancangan licik dijalankan. Akhirnya perang meletus pada bulan Jun 1967. Israel terlebih dahulu secara mengejut telah menyerang Mesir. Kapal terbang tentera udara Mesir menjadi sasaran pertama Israel. Pertahanan udara Mesir lumpuh.

Perang Enam Hari atau Perang Bulan Jun ini adalah kekalahan yang amat sangat untuk umat Arab. Bukit Gholan milik Syria dirampas Israel hingga ke hari ini. Tebing Barat bumi Palestin di rampas Israel hingga ke hari ini. Sinai wilayah Mesir di rampas oleh Isreal.

Kekalahan ini juga adalah pukulan yang maha hebat secara pribadi untuk Presiden Naseer. Ini adalah pukulan maut dari segi politik, diplomasi dan ketenteraan. Tiga tahun kemudian pada 28 September 1970 Nasser diserang penyakit jantung dan wafat. Maka sekali lagi politik Mesir berubah.

Pengganti Naseer ialah Anwar Sadat. Anwar Sadt juga adalah dari kumpulan Free Officerrs Movement. Malah pernah dipenjarakan oleh British kerana gerakan anti-penjajah. Dari segi sejarah Anwar Sadatlah yang bertanggung jawab menghebohkan berita di radio kepada rakyat Mesir ketika gerakan Free Officer Movement melakukan rampasan kuasa dan menurunkan Raja Farouk dari tahtha.

Sekali imbas, Anwar Sadat dengan sejarah politk yang baik adalah sosok yang unggul untuk menyambung dan meneruskan garis politik dan ekonomi nasionalis President Naseer. Tetapi di zaman Perang Dingin – Mossad dan CIA – terus bergerak untuk memastikan negara Arab yang berpengaruh ini akan mandul. (TT)

nota:
Akan disambung di bahagian kedua
tentang sejarah dan politik Mesir moden.


SATU JEMPUTAN PETANG ESOK
JUMPA ESOK PETANG
nota:

tukar tiub akan memperkenalkan
ahli politikus dari sdanah ini
semua di jemput datang untuk
memdengar apa kata baaaaaaaahABDUL RAHMAN DAHLAN

Abdul Rahman Dahlan has been described as "a bright star in the political arena" and considered as one of the most vocal BN MPs in Dewan Rakyat. The Sabahan politician is currently an Umno Member of the Parliament for the Kota Belud constituency in Sabah. He was elected to federal Parliament in the 2008 election for the Kota Belud seat after Umno dropped its incumbent member Mohd Salleh Tun Said.

Rahman was also the Pemuda Umno Chief of Tuaran Division and Deputy Chief of Pemuda Umno Sabah as well as the Secretary of Pemuda Umno Malaysia and BN Malaysia. He also served as Political Secretary to Sabah Chief Minister and currently serves as Sabah BN Secretary.

Presently Rahman is a member of Special Parliamentary Committee on Corruption, Parliament's Public Accounts Committee (PAC), Commonwealth Parliamentary Association and Inter Parliamentary Union as well as Vice Chairman for Parliament's Barisan Nasional Backbencher Club (BNBBC).

Come and join the first leader from BN to be featured as the guest speaker for the Teh Tarik Session where Rahman will be giving a talk on ‘The Politics and Economy of East Malaysia’.


DI CAFE KILLINEY - KL SENTRAL


KILLINEY SOOKA SENTRAL. KL SENTRAL
KAHAMIS ,10 FEB 2011
4.00 Petang


KENYATAAN RESMI
PERUBAHAN DASAR YANG RADIKAL DIPERLUKAN UNTUK MENGURANGKAN HUTANG ISI RUMAH DAN MENINGKATKAN PENDAPATAN BOLEH BELANJA RAKYAT


Parti Keadilan Rakyat telah mengkaji gejala kenaikan hutang isi rumah yang ditanggung oleh rakyat sejak kebelakangan ini. Keadaan ini merunsingkan kerana punca keberhutangan rakyat adalah pinjaman perumahan dan kenderaan keluarga yang menjadi sebahagian besar dari bayaran pinjaman setiap bulan oleh setiap keluarga di Malaysia. Secara langsung, ini mengurangkan pendapatan boleh belanja rakyat yang sepatutnya digunakan untuk menarikkan taraf hidup keluarga.

Menurut Zeti Akhtar Aziz dan statistik bulan Bank Negara Malaysia, pada akhir November 2010 hutang isi rumah telah mencecah RM577 bilion iaitu bersamaan dengan 74% dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Daripada jumlah itu, RM118 bilion adalah pinjaman kereta, RM22 bilion adalah pinjaman peribadi dan RM225 bilion adalah pinjaman perumahan. Ini menimbulkan dua persoalan besar:

1. Pinjaman perumahan dan pinjaman kenderaan yang menjadi sebahagian besar hutang rakyat adalah hutang yang tidak dapat dielakkan, kerana rakyat sekurang-kurangnya memerlukan rumah dan kenderaan

2. Jumlah hutang kredit kad yang ditanggung rakyat adalah terlalu tinggi, dianggarkan berjumlah RM200 bilion yang mungkin menunjukkan rakyat menggunakan kredit kad untuk menanggung perbelanjaan harian

Angka-angka ini menunjukkan prospek yang malap bagi ekonomi negara dan keupayaan rakyat menikmati taraf hidup yang lebih baik, terutamanya apabila kadar gaji tidak meningkat sekian lama. Nisbah 74% “hutang isi rumah kepada KDNK” adalah merunsingkan apabila kerajaan juga terus mengumpulkan hutang negara yang telah melebihi kadar 50% kepada KDNK buat pertama kali dalam sejarah. Kadar keberhutangan sebegini bermakna pendapatan boleh belanja rakyat adalah semakin rendah setiap tahun.

Sikap Umno/BN dalam menangani masalah harga kereta dan perumahan yang mahal yang dihadapi rakyat adalah bukti ia tidak mempedulikan kesengsaraan rakyat. Rintihan rakyat selama ini yang terpaksa menanggung perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan ini langsung tidak diendahkan.

Malah, harga kereta yang mahal adalah disebabkan dasar Umno/BN sendiri yang melindungi kepentingan kroni dengan menindas rakyat. Walaupun secara rasmi hanya 2 juta rakyat Malaysia yang berpendapatan melebihi kadar minima untuk dicukai, sebenarnya setiap keluarga di Malaysia dikenakan cukai yang lebih tinggi melalui pelbagai cukai yang dikenakan terhadap pembelian kereta.

Harga kereta di Malaysia menjadi mahal berlipat kali ganda disebabkan oleh 3 jenis cukai yang dikenakan iaitu cukai import, cukai eksais dan cukai jualan. Kereta yang paling kecil pun (di bawah 1,500 cc) akan dikenakan sekurang-kurangngan 70% cukai jika dipasang di Malaysia (60% cukai eksais dan 10% cukai jualan) dan 100% cukai jika diimport (30% cukai import, 60% cukai eksais dan 10% cukai jualan). Ini bermakna bagi setiap kereta paling kecil yang dijual oleh Perodua pada harga RM40,000, sebanyak RM16,500 cukai dibayar kepada kerajaan.

Hakikatnya, kerajaan Umno/BN mengenakan cukai yang terlalu tinggi bagi pembelian kereta bermula dengan cukai minima 70% sehinggalah 145% cukai (kereta di atas 2,500 cc). Oleh itu, anggaran kasar meletakkan sekurang-kurangnya 70% dari jumlah hutang RM118 billion pinjaman kereta yang ditanggung rakyat adalah untuk membayar cukai tinggi yang dikenakan kerajaan. Ini satu penghinaan kepada rakyat yang terpaksa mengambil pinjaman untuk membayar cukai, sedangkan kerajaan mengecualikan kenderaan perdagangan dari cukai eksais – bukti bahawa Umno/BN selama-lamanya meletakkan kepentingan perniagaan sebagai asas dasarnya.

Harga rumah yang semakin meningkat juga menjadi bebaban kewangan yang tinggi kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan keluarga muda. Untuk memiliki rumah, mereka terpaksa memanjangkan tempoh pembayaran pinjaman dan menanggung bayaran bulan yang terlalu tinggi berbanding gaji yang diperolehi. Bagi setiap keluarga berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan, dianggarkan dua pertiga dari gaji mereka digunakan untuk membayar pinjaman rumah dan kereta; menyebabkan baki untuk perbelanjaan makanan, pakaian dan pendidikan menjadi terlalu kecil.

Reaksi Umno/BN sudah tentu mengecewakan. Mereka lari dari berbicara soal sebenar kenapa rakyat berhutang sebegitu tinggi, sebaliknya Umno/BN menggalakkan rakyat memanjang tempoh hutang dan menambah hutang. Ini memudahkan rakyat berhutang, tetapi akibat jangka panjang adalah rakyat yang bergelumang dengan bebanan hutang sepanjang masa.

Oleh itu, masanya telah tiba untuk rakyat menilai dasar-dasar baru yang radikal untuk mengurangkan harga kereta dan rumah.

PKR akan mengadakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan pengguna dan pakar untuk mencari dasar yang radikal ini dan menghapuskan dasar Umno/BN yang memangsakan rakyat selama ini. Maklumbalas dan kehendak rakyat akan digarabkan di dalam dasar-dasar ekonomi kami yang akan diumumkan secara bersama di Konvensyen Ekonomi Pakatan dalam bulan Mac ini.

Buat masa sekarang, Umno/BN perlu memohon maaf kepada rakyat dan menjelaskan kenapa ia membebankan rakyat sedemikian rupa selama ini.

SAUDARA AZMIN ALI
TIMBALAN PRESIDEN
8 FEBRUARI 2011


FLOM UNTUK MERLIMAU
FLOM TERBAIK CALON MERLIMAUnota:
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

ya ampooon!
ini akan mengeggar seluruh politik malaysia
ini akan memgegarkan seluruh politik asia tenggara
ini akan mengegarkan semua reban ayam
kah kah kah


“CALON PRK MERLIMAU – KETUA WANITA KEADILAN CABAR NAJIB”

Adalah amat dikesali bila mana isteri kepada Perdana Menteri Malaysia, Rosmah Mansor yang cuba mengambil kesempatan publisiti atas misi murni menyelamat rakyat Malaysia di Mesir baru-baru ini.

Peranan beliau dalam misi ini nampaknya sudah melebihi tugasan seorang Menteri. Saya melihat keadaan ini jelas menunjukkan bahawa Rosmah sebenarnya mahukan pengiktirafan dalam kerja kuatnya di Oman, Bahrain dan kini di Mesir.

Maka adalah sesuai kiranya Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak yang juga selaku Pengerusi Barisan Nasional (BN) memberi peluang kepada Rosmah untuk bertanding di PRK Merlimau yang akan datang.

Cabaran ini juga sesuai buat BN sebagai pujukan kepada hasrat Ketua Wanita UMNO, Shahrizat Abdul Jalil yang telah gagal meletakkan calon wanita pada PRK Tenang lalu.

Saya melihat pemilihan Rosmah ini amat penting bagi menyelamatkan berjuta-juta wang rakyat Malaysia dari terus dibazirkan dalam siri jelajah dunia dan pelbagai persidangan mengarut dibawah rancangan ‘Wanita Pertama’ Malaysia ini.
Andai benar PM Najib mahu buktikan perubahan, saya mencabar beliau untuk menerima cabaran ini.

Sekian. Terima kasih.

YB ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN
KETUA WANITA KEADILAN
MERANGKAP AHLI PARLIMEN AMPANG

JUMAAAT INI MARI LIHAT JEJANTAS INI
LIHAT PROJEK INInota:
tunggu dan lihat
tak lama lagi
akan ada projek macam ini
buat jejantas ke bulan

hairan kenapa kokonut kita
belum lobi projek ini
ini projek gemiling unggul melayu
kah kah kah


NURUL IZZAH : JEJANTAS APA RM70,422 SEMETER?
mkini

Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar hari ini mempersoalkan pembinaan jejantas berhawa dingin sepanjang 142 meter yang menghubungkan sekitar KLCC di ibu negara dengan nilai RM10 juta.

"Angka ini bermakna, secara purata RM70,422 digunakan untuk semeter (jejantas), jumlah yang menuntut penjelaskan sama ada wang awam digunakan... dan mesti diambil tindakan," katanya yang juga naib presiden PKR.

Semalam, ketika perasmian jejantas itu, Ketua Pegawai Eksekutif KLCC Holdings Sdn Bhd Hashim Wahir dilaporkan berkata, RM10 juta digunakan bagi menyiapkan pembinaan fasa pertama jejantas yang menghubungkan KLCC dengan Hotel Impiana itu.

Jejantas itu, yang dibuka kepada orang ramai pada hari yang sama tertutup dengan lapisan cermin dan dilengkapi sistem penghawa dingin dan eskalator bagi kemudahan orang kurang upaya (OKU).

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… INI JEJANTAS MADE IN MALAYSIA BOLEH…. kah kah kah…

woit…YB INI TAK FAHAM… TUJUAN JEJANTAS INI…. kah kah kah..

kah kah kah… INI CARA DUIT NAK KELUAR DARI PETRONAS MASUK POKET KRONI… kah kah kah..

kah kah kah… INI CARA NAK BAGI POLONG POLONG DI BAHAGIAN HIDUP… kah kah kah..

kah kah kah… INI CARA KETUANAN MELAYU TADBIR NEGARA…. kah kah kah..

nota:
jejantas ini akan menjadi
salah satu wonder of the world

di tunisia ada satu
di cairo ada satu
di kl pun mesti ada satu


nota:
untuk merek yang belum tengok
jejentas ini sila datang berkumpul
pada hari jumaat ini
jam 2.00 petang
di sekitar masjiod klcc

semuan dijemput untuk menikmatai
kecantikan jejantas ini

jangan lupa!

nota:
mari bertaruh
bila agaknya jejantas ini
akan runtuh

siapa runtuh dulu
jejantas ini
atau gerombolan
kah kah kah


YOU TOLONG I... I TOLONG YOU
PENYANYI KELABnota:
gambar hiasan
gambar seorang penyanyi
di sebuah kelab karaoke
di port dickson
kah kah kahPELANTIKAN ISA SAMAD BURUK UNTUK PASARAN -mkini

BEKAS Exco Selangor, Mohd Shariff Jajang ditemani keluarga hadir di Mahkamah Sesyen Klang Pelantikan Mohd Isa Abdul Samad sebagai pengerusi Felda menyebabkan pasaran saham menjadi tidak menentu, kata ketua pegawai eksekutif, Maybank Investment, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Terdapat banyak GLC yang mempunyai bekas ahli politik dilantik sebagai pengerusi tetapi bagi Felda, adalah kes yang jarang berlaku di mana pasaran bimbang dengan pelantikan itu. Ia memberi isyarat yang salah,” katanya.

Bercakap di forum anjuran badan pemikir, Ideas, Tengku Zafrul bagaimanpun berkata pelantikan berkenaan mungkin disebabkan kekurangan calon di mana jawatan utama di syarikat-syarikat berkepentingan kerajaan mesti diisi oleh calon bumiputera

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… AAAALLLLAAAA MAAAK… MANA PUNYA TUNKU DAPOR INI…kah kah kah..

kah kah kah… ADALAH DAPOR YANG TAK BERTUNKU…. kah kah kah..

woit… INI BUKAN PASAL MENIAGA…. kah kah kah..

kah kah kah… INI PASAL ENTOT ENTOT…. kah kah kah…

woit… INI PASAL HUTANG JANJI…. kah kah kah..

kah kah kah… INI PASAL BALAS JASA…kah kah kah..

kah kah kah…MAT ISA TUTUP PINTU HOTEL… kah kah kah..

kah kah kah…MAT MONGOL TUTUP KAIN SARONG…. kah kah kah..

kah kah kah...MAT ZIANA LARI PINTU BELAKANG... kah kah kah

nota:
mesti ada
tolomg menolog
kalau tidak susah berhadapan
dengan suami kah kah kah


DARI DATARAN TAHRIRLEBAI DAN IMAM SEMUA TURUNnota:

jangan lupa jumaat ini
jam 2.00 petang
di kawasan sekitar masjid klcc

semua dijemput datang
untuk bersetiakawan dengan
warga mesir yang ditindas

anak anak muda dari kampus kampus
sila datang untuk bersama malakar sejarah


BERJUTA MEMBUAT BIADAP

MENGINGATI YANG GUGUR

BUKAN KLINIK SATU MALAYSIA

BIADAP BERKHEMAH


HARI KE LIMA BELAS


TUNTUTAN BARU

pagi ini sms/blog/fb memanggil turun
beribu ribu anak muda turun

kelas penjenayah dan lanun mesir
sedang dalam kelam kabut
tetapi mubarak masih berdegil

1 – mubarak letak jawatan
2 – adakan piliharara yang adil
3 – hapuskan undang-undang darurat

ini adalah 3 tuntuan awal

hari ini telah muncul satu lagi:

1 – tangkap dan bicarkan mubarak

dengan tuntuan baru ini kelihatan jelas bahawa
rakyat mesir telah merasakan bahawa nyawa kuasa
mubarak telah sampai ke saat akhir !

40 warga kenamaan mesir telah menulis surat
kepada hakim negara mesur meminta sisatan dijalankan
tentang harta mubarak dan harta first lady dan
harta gamal mubarak yang dikatakan lebih dari 70 bilion dolar

harta harta ini tersimpan diluar negara

nota:
ini bukan 70 bilion rupiah indon
in 70 bilion dolar amerika
ini 210 bilion ringgit malaysia

MESIR

tengah hari ini beribu ribu warga cairo
datang masuk ke dataran tahrir
kali ini semuanya kelihatan ceria dan gagah

hari ini telah masuk hari ke 15
kali ini dataran tahrir telah didatangi oleh pendatang baru
muka muka baru telah mula dilihat
mereka ialah:

guru
kaki tangan kerajaan
peguam peguam
dan pekerja syarikat minyak dan gas nasionakl mesir
ini seperti pekerja petronas turun bersama menentang najib


GUMBIRA

ramai yang ingin datang
semua nak merasakan nikmat berkumpul dan membuat sejarah
ada yang datang dari luar cairo
ada yang datng dari kampong
ada yang datang dari pekan kecil

di suez dan iskandariah beribu ribu orang seang berkumpul

SEJARAH DUNIA

apa yang berlaku sekarang ada satu detik dalam sejarah dunia
inilah kali pertama dalam dunia ini
semenjak dunia ini wujud dimana
berjuta juta manusia berkumpul
dan bangun menentang seoarang presiden
dan saekor first lady

pada khamis dahulu 8 juta telah keluar berkumpul
pada jumaat lalu 11 juta berkumpul

kali akhir 1 juta umat mansusia berkumpul ialah
ketika rakyat acheh bangun menuntut merdeka
ini 6 tahun dahulu - di bandar acheh

8 juta dan 11 juta adalah angka yang menjanjikan untuk
menghumbankan mubarak dan first lady suzanne

11 juta ini adalah setengah dari rakyat malaysia keluar ke dataran
merdeka dan menuntut flom dan isterinya undur!!!

ISKANDARIAH

beribu turun
ada orang tua
ada orang dewasa
ada kanak kanak
ada yang membawa anak anak

OMAR SULEIMAN

naib presiden omar suleiman ialah tukang seksa
malaon ini adalah kepala muhkabarat atau sb mesir
malaon ini bekerjasan sama dengan mossad
malaon ini bertanggung jawab menangkap – menyeksa dan
menghilang ramai tahanan politik d mesir

malaon ini telah bekerjasama dengan amerika
untuk menyeksa ramai para tahanan dari pakistan
dan afghanistan sebelum mereka di hantar ke guantanamo

PARTI ISLAM ADIK BERADIK

kritikan semakin banyak didengar di dataran tahrir
parti islam adik beradik atau ikhwan musliman ini
secara opurtunis telah cuba membajak revolusi yang
sedang membuka sejarag baru untuk kaum buruh
dan kaum tertindas mesir.

WAEL GHONIM

seorang blogger
pegawai google
tetiba pada 27 januari anak muda ini hilang

seluruh dunia internet bergegar
akhirnya baru di ketahui bahawa
wael telah ditangap oleh sb mubarak

kelmarin – wael telah dibebaskan
kerana seluruh dunia fb
seluruh dunia tweet
seluruh dunia blog
telah berkempen

tetiba anak muda menemui che yang baru

nota:
di dataran tahrir semua semakin tersusun
ada bantuan doktor dan klinik
ada air minum
ada makan 2 atau tiga kali sehari
ada khemah untuk rehat

solidariti dan setia kawan cukup ketat

dari mana datan semua ini ?


sedekah jariah dari rakyat
semuanya mahu first ladu berambus

HARTA FIRST LADY

berita harta kekayan mubarak semakin
menjadi isu untuk para demonstran
tuntutan untuk menangkap dan merampas
kembali harat ini.

berita harta mubarak dan first lady ini
mula mula muncul dari akhbar GUARDIAN LONDON
semenjak berita ini muncul berita ini telah merebak luas

TERKAYA DI DUNIA

hari ini berita tersebar di mesir
bahawa mubarak adalah manusia ke dua
terkaya dalam dunia

siapa yang pertama?
sila teka kah kah kah


SELAMAT PAGI - SENYUM LAH DI PAGI INI


YA AMPOOON ABANG OOOI... GAJAH MANA NI
nota:
senyum dan ketawalah
sebelum senyum dan ketawa
akan memerlukan permit dan lesen
kah kah kah