.

Rabu, 8 Jun 2011

SAMA SAMA KITA RAYAKAN


NEGARA KEBAJIKAN – KEMENAGAN MAT SABU


Bila saya melihat dan membaca keputusan pemilihan Pas yang baru maka saya yakin satu ledakan politik telah berlaku. Kemenangan Mat Sabu dan pucuk pimpian baru mengambarkan satu perubahan dasar telah juga berlaku. Mat Sabu dan pasokan yang baru ini hanyalah tanda dan makna manifestasi ledakan ini.

Kemudian, saya membaca laporan Hadi Awang yang mengajukan Negara Kebajikan sebagai garis perjuangan Pas. Bila saya terbaca ini maka jelas telah berlaku satu anjakan dasar yang maha besar. Anjakan ini akan membawa makna politik yang dalam bukan sahaja di Malaysia malah di Asia Tenggara.

Sebelum ‘ledakan’ ini berlalu kita selalu terbaca dan terdengar tentang Pas ke hulu ke hilir menjajakan apa yang mereka panggil Negara Islam sebagai agenda politik. Pelik tetapi benar – ajenda politik Negara Islam ini amat-amat dicintai dan disayangi juga oleh United Malays National Organisation.

Tetapi cinta dan kaseh sayang United Malays National Organsiation terhadap Negara Islam bukan bermakna parti ini akan mengimplementasikan apa-apa dasar yang bersangkutan dengan Islam. Parti ini hanya mendorongkan Pas agar mengambil ajenda Negara Islam ini sebagai garis perjuangan. United Malays National Organsiation akan berjoget dan bertandak – berkenduri dan berkendara - jika Pas terus menerus berlabon dan bergebang tentang Negara Islam. Ini kerana ajenda Negara Islam ini adalah ajenda jalan mati.

Justeru apabila keputusan pemilihan yang terbaru ini diumumkan – saya terbahak-bahak ketawa. Saya ketawa apabila melihat tangisan United Malays National Organisation yang terus merayu-rayu agar Pas tidak meninggalkan ajenda Negara Islam. United Malays National Organisation bermati-matian berusha mendorongkan Pas untuk terus mengambil jalan mati ini.

United Malays National Organisation ini telah lupa bahawa telah berlaku satu kesedaran di kalangan ahli-ahli Pas. Mereka telah sedar bahawa ajenda Negara Islam yang diwar warkan selama ini tidak akan membawa mereka ke gedung kuasa. Mereka juga sedar selama ini mereka sengaja di perangkap dalam kejumudan fikrah yang mengajukan ajenda Negara Islam.

Didalam sejarah politik moden bukan sesuatu yang mutahil untuk menubuhkan satu parti politk yang berasaskan agama. Di Pakistan dan India terdapat parti politik yang berasakan agama – ada yang berasaskan Islam dan ada yang berasaskan Hindu. Di Eropah juga kita akan bertemu dengan parti yang berasaskan agama Kristian.

Memang bukan satu jenayah di Malaysia ini untuk mengajukan Negara Islam sebagai agenda politik. Juga bukan satu jenayah untuk mencadangkan agar Bahasa Melayu akan di gunakan oleh Nasa ketika Nasa menghantar roket ke Bintang Marikh pada tahun hadapan. Dalam konteks ini mengajukan sesuatu bukan salah. Yang dipersoalkan apakah pekara yang diajukan itu masuk akal atau tidak. Diterima umum atau ditolak oleh orang ramai.

Hakiktnya : Islam ialah agama. Kristian ialah agama. Hindu ialah agama. Agama ialah kepercayaan. Agama bukan sistem ekonomi. Agama mengajukan dasar-dasar induk dan prinsip-prinsip besar agar umat dan penganutnya membuat kebajikan dan menegak keadilan. Maka , terpulangkan kepada si penganut untuk berfikir dan merencana satu sistem ekonomi yang terbaik untuk melahirkan masyarakat seperti yang dituntut oleh ajaran agama.

Menghantuk-hantukkan kepala sambil menjeritkan ‘ aku nak tubuh Negara Islam’ atau tunggang terbalik menjerit-jerit untuk menubuhkan Negara Kristian terbukti bukan satu langkah politik yang bijak.

Politik ialah tentang kuasa. Perebutan politik ialah perebuatan kuasa. Kuasa di rebut kerana ekonomi. Yang kaya ingin membolot semua punca-punca ekonomi. Yang miskin mahu berjuang agar agihan ekonomi dilakukan dengan lebih adil. Inilah hakikat politik. Justeru politik dan ekonomi mustahil dapat dipisah-pisahkan. Justeru mana-mana parti politik yang tidak mengajukan dasar ekonomi yang jelas pasti akan terkubur.

Agenda lama – Negara Islam – yang diajukan oleh Pas itu bukan agenda ekonomi. Saya selalu berhadapan dengan sosok-sosok agamawan bukan hanya di Malaysia malah di luar negara pun sama. Mereka ini akan meloncat mengambur untuk mengatakan bahawa Islam itu lengkap. Negara Islam itu negara lengkap. Sosok-sosok ini akan melaungkan kepada umum bahawa Islam itu ada ajenda ekonominya. Jika ditekan lagi dan ditanya apakah agenda ekonominya maka akan terpancut perkataan : zakat. Kalau hanya zakat ekonomi Islam maka umatnya pasti dalam terus hidup dalam kegelapan.

Justeru apabila Pas mengalihkan dasar Negara Islam kepada Negara Kebajikan maka jelas kepada saya bahawa parti Pas ini sudah mendewasa. Parti ini telah lama dibakar dan ditempa. Telah rebah terbarai dan telah bangun berkumpul. Parti ini telah mengumpulkan pengalaman. Pada hemat saya, sesudah pemilihan akhir ini saya rasakan Pas telah bersedia untuk mengambil alih pentabiran negara ini dari United Malays National Organisation.

Untuk gerombolan United Malay National Organisation yang merasa sedih lagi kecewa kerana Pas telah meninggalkan jalan mati - Negara Islam Рbiar saya hiburkan disini. Memang tepat dan benar Pas hari ini tidak akan heboh heboh lagi dengan Negara Islam. Negara Islam adalah agenda pass̩ Рagenda semalam yang telah basi.

Sedarlah wahai United National Organisation bahawa agenda Negara Kebajikan ini sebenarnya adalah intipati dari ajaran kitab suci Al- Quran. Banyak ayat-ayat didalam kitab suci yang jelas mengajukan agar umat Islam diatas dunia membuat kebajikan dan menentang kezaliman. Kesah-kesah Nabi yang terdapat didalam kitab Al-Quran semuanya menjurus kepada perjuangan menentang kebatilan dan kezaliman untuk menegakkan keadilan. Justeru Negara Kebajikan ini adalah agenda yang lebih Islamik dari Negara Islam yang lompong dan retorikal.

Negara Kebajikan ini adalah agenda politik yang merangkumi ekonomi. Kebajikan yang dimaksudkan ini wajiblah kebajikan untuk anak semua bangsa. Kebajikan ini adalah kebajikan yang akan melintasi garis agama dan bangsa. Kebajikan ini pastilah kabajikkan untuk majoriti warga. Bukan kebajikan untuk kaum kerabat dan kroni.

Untuk memahami konsep Negara Kebajikan ini maka kita wajib kembali kepada asas pemahaman kita tentang politik dan parti politik. Parti politik ialah satu perhimpuan /perkumpulan orang ramai yang bercita-cita untuk mengambil alih kuasa. Pas secara terbuka telah menyatakan bahawa mereka mahu mengambil alih kuasa. Ini bukan satu yang salah.

Pasukan Pas yang baru dipilih ini juga merasa bahawa mereka lebih layak untuk mentabir punca-punaca ekonomi negara ini dari United Malays National Organisation. Mereka merasa mereka akan berlaku adil untuk menegakkan agenda Negara Kebajikan mereka.

Jika agenda Negara Kebajikan Pas ini dilihat meyakinkan anak semua bangsa maka tidak dapat tidak politik lanskap Malaysia akan berunah. Malah pasokan Pas yang baru ini, jika mereka dapat merealisasikan Negara Kebajikan maka lanskap politik Asia Tenggara juga akan berubah. Mata Asia dan mata dunia akan melihat kedewasaan dan keyakinan penganut Islam untuk membawa satu rencana ekonomi yang bukan hanya dijawab dengan satu perkataan : zakat.

Agenda Negara Kebajikan Hadi dan Mat Sabu ini pasti akan diduga. Dugaan yang akan datang ini akan melintasi niat , prinsip dan falsafah. Real politik akan sampai bilamana Hadi , Mat Sabu dan pasukan ini akan diduga apabila sebuah kawasan setinggan dirobohkan. Apakah Pas akan berdiri di pihak setinggan atau di pihak pemaju. Apakah Pas akan berdiri di pihak rakyat yang tanah telah dirampas atau di pihak pemaju.

Jika keadaan ini dihadapkan kepada pucuk pimpinan baru Pas ini , maka saya cadangan para pembaca mudek kembali ke asas politik. Seperti yang telah saya tulis minggu lalu – politik ialah perjuangan. Perjuangan politik ialah perjuangan kelas. Di kelas mana nanti Hadi dan Sabu akan berdiri. Apakah dikelas yang tertindas atau di kelas yang menindas. Saya masih lagi sanggup menunggu untuk melihat.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam akbar minngu SUARA KEADILAN yang terbaru
sesiapa yang ingin melanggan akbar ini
sila pukul talipon : 03-22-72-40 -45

TIPU TIPU DAN TIPU

DEDAH DULU HASIL SIASATAN SEBELUM PANGGIL INKUES, KATA KELUARGA SARBAINI
- minsider

Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed menyifatkan cadangan polis agar diadakan inkues bagi menyiasat punca kematian penolong pengarah Kastam itu April lalu sebagai mahu melengah-lengahkan hasil siasatan selain mahu “menyembunyikan sesuatu.”

Justeru menurut sumber yang rapat dengan keluarga Ahmad Sarbaini, pihaknya mahu polis mendedahkan terlebih dahulu siasatan yang telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara sebelum membuat tindakan susulan termasuk diadakan inkues.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, sumber itu berkata, keluarga Ahmad Sarbaini tetap bertegas mahu hasil siasatan polis didedahkan kepada umum.

Tambah sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini juga kurang bersetuju dengan cadangan polis itu selagi tidak tahu status sebenarnya hasil siasatan bapa lima anak itu.

“Keluarga kini keliru dan tidak tahu apa yang sepatutnya hendak dilakukan... untuk inkues keluarga kurang bersetuju sebab macam cubaan mahu melengah-lengahkan kes ini sahaja.

“Jadi keluarga Allahyarham tetap mahu polis dedahkan dulu hasil siasatan yang mereka peroleh sebelum nak buat apa-apa tindakan termasuk inkues,” katanya.

Jelas sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini tidak mahu hasil siasatan yang diperoleh daripada inkues itu akan sama seperti kes kematian Teoh Beng Hock yang mengambil masa bertahun-tahun dan kini masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

“Keluarga tidak mahu kes ini jadi macam kes Teoh Beng Hock, nanti bila diadakan inkues ia akan mengambil masa bertahun-tahun... yang akhirnya keputusan tidak wajar dibuat.

“Jadi untuk apa inkues dibuat kalau mengambil masa bertahun-tahun? Kami mahu keputusan segera, polis kena dedahkan hasil siasatan mereka sebelum tindakan susulan diambil.

“Apa akan jadi kalau inkues ini diadakan? Adakah mungkin akan ada saksi atau bukti lain yang akan muncul? Kami tidak mahu, dedahkan segera... jangan berdiam diri macam nak sembunyikan sesuatu,” tegasnya.

nota:
francis mati di rumah pasong brickfeild
kugan mati di rumah pasong damansara
beng hock mati di pejabat sprm
aminulrashid mati di tembak
sarbani mati di pejabat sprm
semua kelentong
semua tipu
semua putar

sampai bila orang melayu ini nak sedar
sampai bila orang melayu ini berani bercakap benar
sampai bila orang melayu ini nak jadi jujurMATI MENGEJUTMAYAT DITEMUI POLIS

KUALA LUMPUR : 8 Jun: Polis Damansara hari ini telah menemui mayat saorang lipas. Mengikut Ketua Polis Damansara Datuk Lies Boh Hong mayat lipas ini telah ditemui dalam ibu pejabat SPRM.

Bagaimana pun seorang pegawai polis yang tidak mahu namanya ditulis telah berkata bahawa mayat lipas ini telah ditemui mati tergantung dalam bilik siasatan SPRM di tingkat 4.

Sumber sumber yang boleh dipercayai mengatakan bahawa lipas ini sedang disiasat oleh SPRM. Sumber ini juga berkata siasatan ini bersangkutan kehilangan beberapa helai kertas yang dikatakan telah di makan oleh lipas ini.

Pengawal pintu masuk dari Nepal Cik Tipu Tensing yang telah di soal oleh pihak polis mengatakan bahawa lipas ini telah masuk ke bangunan SPRM ini pada jam 10.00 pagi. Dari rekod pintu masuk lipas ini telah tidak keluar selama dua hari dari bangunan SPRM ini.

Ketua Pengarah SPRM Datuk Seri Abu Kassim Muhamad telah berkata bahawa siasatan akan dilakukan dengan rapi. Beliau meminta agar orang ramai jangan membuat apa-apa spekulasi tentang kes ini. Orang ramai juga di nasehatkan agar jangan mendengar khabar-khabar angin terutama dari Tukar Tiub.

Walau bagaimana pun Abu Kassim telah berkata ‘ ini kes sudden death’.

Pihak polis sedang cuba menghubungi keluarga lipas ini. Orang ramai yang ada maklumat tentang lipas ini sila hubungi rumah pasong Damansara. Pilis juga berkata sesiapa yang kehilangan lipas sila hubungi HUKM untuk mengenal pasti mayat lipas ini

Mayat lipas ini telah di bawa ke Hospital HUKM untuk di bedah siasat.(TT)

PANDDY KUTTY PULAK
HAPRAK BETUL
KARPAL SEKAT HUDUD : SAIFUDDIN KATA MAHATHIR HAPRAK
– harakah daily

Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution Ismail menyifatkan Mahathir Mohamad (gambar) sebagai ahli politik yang haprak apabila menuduh Karpal Singh berjaya menyekat PAS laksana hudud.

Ini kerana, ketika Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan rang undang-undang jenayah Syariah II yang di dalamnya terkandung undang-undang hudud, Mahathir yang menyekat pelaksanaannya.

Ia disekat melalui satu surat amaran yang dihantar beliau selaku Perdana Menteri kepada Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz pada tahun 1993 lalu.

Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) telahpun diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada tahun 1993.

Ini berikutan dengan janji PAS untuk melaksanakan Hukum Hudud pada pilihanraya 1990.

LAGI HAPRAK
PAS: KALAH PUAK ULAMA , MENANG PUAK KOPIAH HITAM – KATA MADEY
- minsider

Mahathir Mohamad mendakwa pihak menang besar di sebalik pemilihan PAS hujung minggu lalu, dilihat sebagai pertembungan kumpulan ulama dan profesional, adalah tokoh-tokoh yang tidak hadir dan bukan ahli PAS khususnya Karpal Singh.

Dengan nada menyindir, bekas perdana menteri berkata, syabas dan tahniah kepada Karpal kerana “akhirnya perjuangan mu menentang negara Islam PAS sudah berjaya.”

Kata Mahathir (gambar), yang kalah ialah puak ulama manakala yang menang ialah puak kopiah hitam, penyokong Anwar.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAh


woit… SAIFUDDIN INI TOO MUCH…. kah kah kah…

kah kah kah…MACAM MANA BOLEH PAKAI PERKATAAN HAPRAK…. kah kah kah…

kah kah kah…KESIAN LAAA PADA EEE INI….kah kah kah…

kah kah kah…. TERPINGGIR ..TERSISIH ..TERHAPRAK…. kah kah kah…

woit…MENTANG MENTANG EEE INI DAH PENCEN… BERANI DIPANGGIL HAPRAK… kah kah kah…

nota:
haprak ini apa maknanya?
kah kah kah

SUDAH GILA TALAK
9 JULAI HARI PERAYAAN KITA

UMNO MAHU PAS LUPAKAN KISAH SILAM DEMI PERPADUIAN UMAT ISLAM – mStar

Umno terus membuka pintu perpaduannya dengan PAS apabila mengajak parti pembangkang itu melupakan memori silam antara kedua-dua parti yang berseteru sejak tahun 1970-an sehingga mengakibatkan perpecahan umat Islam.

Ahmad Maslan berkata, kejadian itu sudah lama berlalu dan kebanyakan pemimpin kedua-dua parti yang terlibat dalam pertikaian politik pada waktu berkenaan sudah tiada.

"Pemain politik yang terlibat dalam insiden itu sudah tiada. Ia membabitkan pemimpin veteran pada waktu itu.

"Kita tak tahu hujung pangkal. Biarlah peristiwa lama itu berlalu pergi. Sekarang dah beberapa generasi... bukalah buku baru, apa salahnya?" katanya pada sidang media di sini Selasa.

Hubungan kerjasama antara kedua-dua parti itu terputus pada 1977 sehingga menyebabkan Kerajaan PAS Kelantan jatuh.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…. GILA SASAU INI TAK ADA UBAT…. kah kah kah..

kah kah kah…DAH KENA TONGGENG… kah kah kah..

kah kah kah..DAH KENA LUDAH… kah kah kah..

kah kah kah…DAH KENA TERAJANG … TAK MALU MALU LAGI…. kah kah kah…

woit… KALAU TAK HORMAT PADA PARTI SENDIRI… HORMATLAH PADA SELUAR DALAM BIK MAMA…. kah kah kah

woit… BERAPA PUNYA HINA… MERAYU MEROYAN MERAUNG… TAK ADA ORANG LAYAN… klah kah kah..

woit… DENGAR APA ABANG MAT CAKAP DI SINI…. kah kah kah…


BERAPA KALI NAK CAKAP - BANGANG!


nota:
sila ulang dengar
dengar hingga pekak
kah kah kah

KOREK KOREK KOREK
KOREK KOREK
AHLI UMNO KELANTAN DIPECAT CABAR ROS SEGARKAN KRISIS 1987
- minsider

Seorang ahli Umno yang dipecat tahun lalu kerana melanggar perlembagaan parti telah memfailkan kes terhadap Pendaftar Pertubuhan (RoS) semalam untuk mendapatkan balik keahliannya — kes yang mengingatkan kembali krisis 1987 dalam parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Seorang ahli perniagaan dari Kelantan Amran Abdul Rahman, yang pernah menjadi ahli Umno selama 14 tahun, mencabar RoS untuk menunjukkan bukti bahawa cawangan-cawangan di bahagian Tanah Merah telah didaftarkan secara sah, dan jika tidak, agensi itu harus mengisytiharkan Umno Kelantan haram, satu langkah yang akan membawa kepada pembatalan pemecatan beliau daripada parti.

Amran, 47, merupakan setiausaha Umno bahagian Tanah Merah ketika beliau dilucutkan keahlian pada 1 Mac 2010 mengikut Perkara 20.7 perlembagaan parti kerana membawa ketua bahagiannya Ikmal Hisham ke mahkamah.

Ekoran krisis kepimpinan 1987 yang menyaksikan parti itu diisytiharkan sebagai haram, satu perlembagaan baru dirangka selepas penubuhan Umno Baru, sekali gus melarang ahlinya membawa sebarang pertikaian ke mahkamah.

KAH AKH AKH
KAH KAH AKH
KAH KAH KAH


woit… MANA ADA KES… kah kah kah..

kah kah kah…KOREK KOREK KOREK…. kah kah kah…

woit…. MAHKAMAH DAN HAKIM SEMUA KOREK KOREK KOREK…. kah kah kah

kah kah kah…. MAT MONGOL AKAN BUAT PARTI GEROMBOLAN BARU….kah kah kah..

kah kah kah…INI BAGI PELUANG MAT MONGOL NAK TIBAI MALIKUL SEMBAB…. kah kah kah


MARI KITA RAYAKAN 9 JULAI


KAKI MAKAN FREE - FREE LOADER
LOW CLASS PUNYA MALAON
GUNA WANG RAKYAT RISIK PERKAHWINAN ANAK, KELAKUAN NAJIB JODOH DAN BURUK – suara keadilan

Najib Razak menggunakan wang rakyat untuk tujuan merisik perkahwinan anak perempuannya ketika rombongan lawatan ke Kazakhstan dianggap sebagai kelakuan yang hodoh dan buruk.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, penggunaan wang rakyat bagi tujuan peribadi adalah sangat salah dari segi moral. Katanya lagi, ia bukan pertama kali Najib membazirkan wang rakyat untuk urusan peribadi dan keluarga.

“Semasa anaknya menerima ijazah di Universiti Georgetown, Washington, Amerika dia dan keluarga juga ke sana dengan program rasmi kerajaan.


NAJIB DIKECAM GUNA PROGRAM RASMI UNTUK URUSAN PERIBADI- harakah daily

Najib Razak didakwa menggunakan program pribadi untuk menguruskan perkahwinan anaknya dengan dicampuradukkan dengan program kerajaan semasa ke Kazakhstan sekarang.

Tindakan ini disifatkan AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefli Ahmad sebagai langkah yang 'tidak ada kelas langsung'.

Kecaman ini dibuat ekoran tindakan Najib menggunakan segala kemudahan kerajaan dan wang rakyat untuk memenuhi keperluan keluarganya di Kazakhstan sekarang.

KAH KAH KAH
KAH KAH AKH
KAH AKH AKH


woit… INI KELUARGA LOW CLASS…. kah kah kah..

kah kah kah…CEKAI PUNYA KELUARGA…. kah kah kah..

kah kah kah… INI KETURUNAN MAKAN FREE…. kah kah kah..

kah kah kah…NAMPAK BANGANG NYA KETURUNAN PENDATANG DARI SULAWESI…. kah kah kah…

kah kah kah…. ROSMAH MANSOR TAK TAHU DARI BUKIT MANA…. kah kah kah..

woit… NO CLASS NO STYLE…. kah kah kah…

kah kah kah….CLASS DAN STYLE ADA DUIT TAPI TAK BOLEH BELI…. kah kah kah…

nota:
najib boleh keluar dari sulawesi
tapi tabiat pendatang haram itu masih ada walau pun sudah tujuh keturunan
kah kah
kah..


EEE KECIL BUAT LAWAK SERAM
YB MUKHRIZPEMIMPIN BARU PAS : UMNO TAK RASA TERGUGAT – MUKHRIZ :
tiewnama

UMNO sama sekali tidak merasa tergugat dengan barisan kepimpinan baru Pas, kata Mukhriz Mahathir.

Mukhriz, bagaimanapun berkata, parti itu mempunyai pelbagai reaksi berhubung keputusan pemilihan pucuk pimpinan Pas itu.

"Tidak... tidak sama sekali (tergugat)... kenapa kami rasa gembira kerana kami rasa kami mempunyai peluang yang lebih baik dengan barisan baru itu... dan kenapa kami tidak rasa gembira kerana jika kami bercakap tentang perpaduan, pimpinan baru itu tidak akan membantu kami,” katanya kepada pemberita apabila ditanya adakah UMNO merasa terancam dengan pimpinan baru Pas. – Tiewnama

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… APA HAL DENGAN EEEE INI…. kah kah kah…

kah kah kah… TETIBA SAJE CAKAP TERGUGAT…. kah kah kah…

kah kah kah… TAK ADA PUN ORANG TANYA…. PERSAAAN SENDIRI…. kah kah kah

woit… TAPI INGAT MACAM MANA BACA AKHBAR GEROMBOLAN…. kah kah kah…

kah kah kah…KALAU DI NAFIKAN… ERTINYA ADA…. kah kah kah..

kah kah kah…KALAU KATA TAK TERGUGAT…. ERTINYA TERBERAK BERAK TAKUT…. kah kah kah


9 JULAI RAKYAT MENGUGAT


SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU
SEMAK JANGAN TAK SEMAK
nota:
gambar taib mahmud
sedang menyemak tetek
isteri barunya
kah kah kah

HARGA BARANG DISEMAK MENERUSI PORTAL – berita hairan

Pengguna kini boleh mendapatkan maklumat tentang harga barangan yang dijual di 1,255 premis perniagaan melalui portal Malaysia Pengguna Bijak yang akan mengemas kini sebarang perubahan harga secara harian.

Portal itu akan juga dipantau 1,200 pegawai pemantau harga (PPH) dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bagi memastikan peniaga yang mengambil bahagian menjual barangan mereka pada harga yang berpatutan.

Ismail Sabri Yaakob, berkata premis yang mengambil bahagian membabitkan 110 pasar raya besar, 404 pasar raya, 360 pasar basah dan 381 Kedai Serbaneka 24 Jam.
Sejumlah 355 jenis barangan di pasar raya besar akan dipantau melalui portal berkenaan, 100 jenis di pasar raya, pasar basah (50 jenis) dan kedai serbaneka (100 jenis), katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… MACAM MACAM CARA DIBUAT UNTUK TIPU RAKYAT… kah kah kah…

woit… BUKA KOMPUTER PERGI SEMAK…. kah kah kah…

kah kah kah ... IKAN KEMBONG 7 RINGGIT SEKILO…. kah kah kah..

woit… HARGA AYAM 8 RINGGIT SATU KILO…. kah kah kah…

kah kah kah… PERGI PASAR ... HARGA AYAM SEKILO 8 RINGGIT… kah kah kah…

kah kah kah… PERGI PASAR ... IKAN KEMBONG SEKILO 7 RINGGIT…. kah kah kah..

kah kah kah… APA DAPAT… SESUDAH DI SEMAK…. kah kah kah..

woit… KEPALA BANA … INI PROJEK MENIPU MAK CIK FELDA…. kah kah kah…

woit…. RAKYAT BUKAN NAK SEMAK SEMAK HARGA…. kah kah kah..

kah kah kah.. RAKYAT BUKAN SHOPPING CARI KASUT PRADA... kah kah kah..

kah kah kah… RAKYAT NAK HARGA BARANG MAKANAN MURAH…. kah kah kah..

kah kah kah…RAKYAT NAK GAJI DAN UPAH BEKERJA TINGGI…. kah kah kah..

woit… HENTIKAN LAAA PROJEK MEMBODOHKAN ORANG MELAYU… kah kah kah..

KITA SEMAK 9 JULAI NANTI