Rabu, 1 Jun 2011

MEMAHAMI GARIS POLITIK
BANGUN MELAWAN!
POLITIK DAN GARIS POLITIK

Saya selalu membaca dan mengamati tulisan, komentar dan analisa politik terkini tentang negara kita ini. Saya membaca dalam Bahasa Melayu dan juga Bahasa Inggeris. Ada yang menarik: sayangnya banyak pula yang membosankan. Membosankan kerana sang penulis hanya bergelut dengan personaliti individu - si politikus. Tidak lebih dari itu.

Politik bukan hanya tentang individu. Politik ialah tentang kuasa. Perjuangan politik ialah perjuangan untuk merebut kuasa. Merebut kuasa bertujuan untuk merebut punca-punca ekonomi. Di belakang punca ekonomi ialah kelas. Perjuangan politik ialah perjuangan kelas.

Kelas dan ekonomi tidak dapat dipisah macam santan dengan kelapa. Setiap sosok manusia tergulung ke dalam satu kelas. Secara kasar – ada dua kelas: yang memerintah dan yang di perintah i.e yang berkuasa dan yang tidak berkuasa. Yang berkuasa ialah mereka yang memiliki harta dan kekayaan. Yang tidak berkuasa ialah mereka yang tidak memiliki harta kekayaan dan gulungan miskin.

Dalam sistem ekonomi kapitalis seperti dalam negara kita ini – gulungan miskin adalah kaum tani, kaum nelayan dan kaum buruh. Mereka ini adalah kumpulan terbanyak. Manakala kumpulan terkaya tidak ramai. Kumpulan kaya amat sadikit – mereka adalah kumpulan minoriti. Tetapi mereka menjadi pemilik harta kekayaan yang terbanyak. Justeru melalui harta kekayan, mereka dapat membeli kuasa.

Ini bukan tulisan propaganda. Ini hakikat – fakta saheh - yang boleh di rujuk kepada Jabatan Statistik Negara. Fakta fakta – ekonomi dan kelas ini - menjadi kabur atau sengaja dikaburkan dengan agenda agama, dengan agenda bahasa, dengan agenda kaum dan bangsa. Politik ialah agenda merebut kuasa. Period. Khalas. Agenda-agenda yang lain hanyalah alat dan taktik untuk mengolah persetujuan orang ramai untuk bangun merebut kuasa.

Justeru untuk saya, perjuangan politik ialah untuk melupuskan kuasa kumpulan kaya yang sedikit dan mengambil alih punca-punca ekonomi yang ada dalam tangan mereka. Harta kekayaan wajib diambil kembali untuk di agih-agihkan kepada rakyat terbanyak. Ini seperti yang telah dan sedang dilakukan oleh kerajaan Selangor. Kerajaan Pakatan Rakyat telah mengambil kembali hak air dari syarikat Syabas dan memberikan secara percuma pada orang ramai.

Justeru berlaku perlawanan yang maha hebat antara Pakatan Rakyat dengan gerombolan United Malays National Organisation di Selangor. Perlawanan ini ialah perlawanan untuk merebut punca ekonomi. Ini adalah perlawanan dua kelas – kelas kaya yang menindas sedang berlawan dengan rakyat. Suara orang teramai - suara rakyat - diwakili oleh Pakatan Rakyat.

Hingga ke tahap ini, jika masih ada penulis dan pemberi komentar politik tidak memahami hakikat kelas dan ekonomi maka si Mamat atau si Minah itu wajib rajin membaca dan mentelaah. Panjangkan akal dan panjangkan ilmu. Sehingga ke hari ini memiliki akal fikrah yang kritikal masih belum dicukai lagi.

Kalau saya membawa para pembaca ke luar Malaysia – hakikat yang sama juga dapat kita lihat. Di Amerika Syarikat Barack Obama dipilih untuk mempertahankan dan menjaga kepentingan saudagar senjata dan para taikoon di Wall Street. Raja Abdulah dipilih untuk mempertahankan kepentingan gulungan feudal di Saudi Arabia. Sarkozy di Peranchis dipilih untuk mempetahankan kepentingan saudagar Peranchis dan kaum Zionis di Peranchis.

Apabila tuan pembaca telah memahami asas-asas politik dan ekonomi diatas maka saya akan membawa pembaca untuk memahami apa makna dan tanda perebutan puncuk pimpinan Pas yang sedang berjalan hebat sekarang. Perlawanan hebat yang saya maksudkan ialah perebutan kerusi Timbalan Presiden Pas diantara Mat Sabu dengan Nasharudin Mat Isa dan Tuan Mat.

Untuk saya pertandingan ini adalah perebutan kuasa. Perebutan kuasa ini ialah perjuangan kelas. Kalau kita kaji dari segi politikal ekonomi, dalam istilah politik moden Parti Pas ini ialah parti yang mewakili kepentingan borjuis kecil Melayu. Parti yang mewakili kepentingan borjuis besar dan borjuis nasional ialah United Malay National Organisation. Justeru saya berani berkata disini bahawa tidak mungkin Daim, Ananda, Vincent Tan atau Syed Mokhtar menjadi ahli Pas. Parti Pas tidak akan memperluaskan kepentingan ekonomi mereka.

Pas mewakili Guru-guru Melayu, Tok Peraih, Penjaja, Tuan Empunya Warong, Kontrektor Kelas Bawah, Peneroka, Nelayan termasuk juga Askar dan Polis Pencen. Gulungan ini merasa kepentingan ekonomi dan gaya hidup mereka dapat dipertahankan oleh Parti Pas.

Kalau Pas ini parti bojuis kecil Melayu bagaimana pula dengan ulama dalam Pas? Biar saya terangkan disini bahawa dari segi ekonomi para alim ulama juga memiliki kelas. Dari segi pensejarahan penubuhan parti politik di Malaysia kita akan dapat memahami bahawa alim ulama dalam Pas ini tergolongn kepada borjuis kecil Melayu. Mereka merasa diri mereka akan dipinggirkan oleh United Malays Natioanl Organisation yang amat mesra bersekongkol dengan Towkay dari MCA atau bekas penjajah British. Hujah agama ketika keluar dari payung United Malays National Organisation pada ketika itu adalah hujah terbaik untuk mempertahankan kepentingan ekonomi kelas borjuis kecil Melayu.

Justeru hari ini kita akan bertemu dengan ulama yang bekerja dengan United Malay National Organisation. Mereka ini saudagar agama yang kaya dan lumayan. Kerja mereka ialah mencari ayat-ayat dan hadith nabi untuk 'menghalal' kan apa saja dasar dan tindak tanduk United Malay National Organisation.

Dengan ini apakah Mat Sabu dan Nasaruddin ini memiliki pandangan politik dan kelas yang sama kerana mereka berdua berpayung dalam Parti Pas? Jawabnya tidak. Parti MCA adalah parti towkay tetapi ramai juga buruh yang menjadi ahli ini. Parti MIC ialah parti Chettiar dan Mandur tetapi ramai kuli estate yang menjadi ahli.

Awas dan waspada. Didalam kumpulan borjuis kecil ini juga akan terdapat sosok-sosok yang berminat untuk menjadi borjuis besar dan borjuis nasional. Didalam PKR juga pasti ada yang bermimpi untuk menjadi borjuis nasional. Bermimpi untuk menjadi tuan pemilik kuasa jana leterik atau pemilik kilang gula dan beras. Ini bukan sesuatu yang mustahil.

Ditahap ini dalam politik negara kita apa yang wajib kita kenali ialah kepentingan kelas apa yang di wakili oleh Mat Sabu. Kepentingan kelas siapa pula yang diteraju oleh Nasharudin Mat Isa. Seperti saya tulis diatas tadi – perjuangan politik ialah perjuangan kelas. Untuk saya mustahil kedua-dua mereka ini mewakili kelas yang sama. Jika mereka dari kepentingan kelas yang sama mustahil mereka akan bertempur.

Nasharudin dikatakan dari jalur ulama. Tetapi dalam analisa politikal ekonomi ulama ini tidak memiliki apa apa makna. Ini hanyalah ‘tagline’ untuk menjual produk. Ulama hanya jenama yang dikenali umum. Majoriti ahli Pas adalah manusia warak yang ritual agama Islamnya terjaga rapi. Untuk para ritualis ini jenama ulama ini cukup memyakinkan. Justeru dengan bijak Nasharuddin telah melabelkan dirinya ulama. Jenama ini amat baik untuk meraih sokongan dalam Parti Pas.

Dalam analisa ini bukan jenama ulama yang kita bincangkan tetapi 'calon ulama' atau yang 'bukan calon ulama' itu mewakili kelas yang mana? Ini soalan yang wajib kita terus bertanya apabila kita membaca politik. Jika kita dapat memecah persoalan kelas maka kita akan dapat memahami pertembungan politik yang sedang berlaku dihadapan mata kita.

Akhbar Utusan Malaysia diaanggap suara musuh oleh Pas dan Pakatan Rakyat. Kebelakangan ini – sebelum muktamar Pas berlangsung - akhbar ini tetiba menyatakan rasa gumbira dan senang hati jika 'kumpulan ulama' dalam Pas ini mencapai kemenangan. Malah sekali imbas kita lihat Mubarak – kumpulan Umno Pencen – tetiba berkempen untuk Nasarudin. Jelas suara United Malay National Organisation ini mahu 'tim ulama' menang dan terus berkuasa.

Beberapa tulisan dalam akhbar Utusan semuanya memperlihatkan bahawa United Malays National Organisation merasa takut jika sekiranya Mat Sabu berjaya mengalahkan Nasaruddin dan Tuan Mat. Utusan kelihatan berhempas pulas menabur racun berkempen agar ahli Pas akan mengenepikan Mat Sabu

Lalu timbul persoalan? Kenapa Utusan sibuk mahu Mat Sabu kalah? Jawapan untuk soalan ini ialah kelas. Dalam pemahaman politik moden Mat Sabu ini mewakili kelas Mustadhafin atau kelas tertindas. Dalam bahasa politik moden Mat Sabu ini mewakili kelas kaum proletar – kaum buruh dan kaum tani – kaum majoriti yang tertindas.

Nasharudin Mat Isa walau pun dalam Parti Pas tetapi memiliki niat dan mimpi untuk menjadi borjuis besar - borjuis nasional. Cita-cita untuk menjadi borjuis nasional ini hanya akan termakbul jika sekiranya Pas dan United Malay National Organisation dapat bersatu dan bekerjasama dalam satu perserikatan yang baru. Penyatuan ini dibawah lambang Perpaduan Melayu.

Justeru pertembongan Mat Sabu, Nasa dan Tuan Mat ini memiliki implaksi yang amat jauh merentas markas tarbiah Pas di Gombak. Kemenagan Mat Sabu akan membuka satu garis baru didalam Pas. Garis ini ialah garis memperjuangan gulungan tertindas. Jangan lupa Mat Sabu ini pernah menimbulkan isu Padi Kunca di Kedah dimana tuan tuan pemilik tanah sawah yang luas merasa tergugat.

Tuan-tuan tanah ini ada yang menyokong Pas. Lalu mereka merasa marah kerana kain sarong topeng agama mereka telah diselak terbuka oleh Mat Sabu. Manakala Nasarudin tidak memiliki apa-apa budaya politik melawan. Malah Nasa ini dikatakan amat beersedia untuk bersekongkol dengan United Malay National Organisation. Manakala Tuan Mat mencelah bertanding untuk memastikan garis musthadafin yang dibawa oleh Mat Sabu dikuburkan.

Dari sini amat jelas menunjukkan bahawa kepentingan kelas melintasi kepentingan parti politik. Ini samalah seperti United Malay National Organisation yang melaungkan ketuanan Melayu tetapi akan sedia berkerjasama dengan para cukong dari MCA atau MIC untuk kepentingan kelas mereka.

Pasti ada sosok-sosok dalam Pas yang bersedia berkerjasama dengan United Malays National Organisatuion untuk memastikan – inshaaalh – mimpi mereka untuk menjadi borjuis nasional termakbul. Juga memastikan kepentingan ekonomi mereka dipertahankan dan dikembangkan. Jangan pula hairan jika saya katakan hari ini sosok-sosok jenis Nasa ini juga ada dalam PKR dan DAP. Cuma ketika ini suasana politik tanah air kita belum memberanikan mereka menunjukkan muka.

Jelas disini United Malay National Organisation mahu garis Mat Sabu dikalahkan. Tetapi semuanya terpulang kepada ahli Pas sendiri. Mereka yang membuat keputusan untuk memilih diantara dua garis politik ini. Politik kuasa orang kaya disatu pihak dan politik kaum buruh dan kaum tertindas disatu pihak lagi.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam Suara Keadilan terkini
sesiapa ingin melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon 03-22-72-4045

BEREBUT HARTA PERANG
LANUN VS LANUN
PEMUDA PERSOAL UDA MAHU JUAL TANAH 1.4 HEKTAR - meloya

PETALING JAYA 31 Mei - Tindakan Uda Holdings Bhd., (UDA) yang kebelakangan ini menimbulkan tanda tanya di kalangan kontraktor bumiputera terus dipersoalkan apabila ia didapati dalam proses menjual sebidang hartanah miliknya yang terletak di kawasan utama iaitu di Jalan Sultan Ismail di ibu kota.

Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Reezal Merican Naina Merican berkata, beliau mendapat tahu UDA kini bercadang menjual tanah miliknya yang berukuran 1.4 hektar bersebelahan Hotel Sheraton itu kepada Mutiara Goodyear Development Bhd., (Mutiara) pada harga RM215.5 juta.

Menurutnya, tindakan itu tidak sepatutnya dilakukan UDA kerana ia pasti merugikan pemilikan tanah bumiputera di kawasan bandar dan bercanggah dengan falsafah penubuhan UDA yang bertujuan menjaga kepentingan pemilikan hartanah golongan tersebut.

KOMENTAR

apa yang sebenarnya sedang berlaku dalam UDA?

dari mata kasar ianya hanyalah kritikan terhadap pucuk pimpinan uda
dari mata kasar ianya hanyalah perebutan ghanimah - harta perang

gerombolan sama sendiri sedang berebut harta kekayaan
tanah di bekas tapak penjara pudu
tanah di bekas tapak lapangan terbang tudm sungai besi
tanah bekas tempat kajian getah di sungai buluh

ada yang dapat
ada yang tak puas hati

jangan silap baca
dibelakang krisis inin ialah
pertempuran hebat antara najib dan muhyuiddin
kepala di uda ini dinaikkan oleh najib
ini untuk memastikan kepentingan orang najib terjaga

kerana itu kita lihat muhyiddin bersuara mengkritik uda
kerana itu perkasa bising tentang uda
semua ini adalah menifestasi
pertempuran antara najib dan muhyiddin

uda ini adalah permulaan pertempuran antara najib dan muhyiddin

kita tunggu dan nanti
bila madey akan bersuara
bila madey bersuara maka ianya akan jelas lagi


NOTA:
utusan memainkan isu uda ini
utusan kini menyokong garis muhyiddin
utusan bersama perkasa dalam tim yang sama
garis politik melayu sedang di jual oleh utusan

ini menambah lagi tersepit najib dan rosmah

tapi kita tunggu apakah najib akan melawan ?


NAK TIPU - PAKAT BETUL BETUL
DENGAR UCAPAN MENTERInota:
anak muda sila dengar kata kata
hikmat dari menteri ini

dan jangn lupa untuk turun ke kuala lumnpur
pada 9 julai yang akan datang ini
berkumpul di sogo
berkumpul di ibu pejabat pas jalan raja laut
berkumpul di masjid kampong baru

kita semua akan berarak ke istana negara
kerna agung nak jemput kita semua minum petang
kah kah ka
h

IPT PERLU BERJIMAT GUNA LETERIK - meloya

KUALA LUMPUR 31 Mei - Setiap institusi pengajian tinggi (IPT) digalakkan mengambil langkah berjimat cermat dalam penggunaan elektrik bagi mengelakkan peningkatan kos bil utiliti masing-masing.

Mohamed Khaled Nordin (gambar) berkata, walaupun langkah itu sudah dimulakan namun ia perlu diteruskan lagi bagi mengelakkan perbelanjaan berlebihan.

''Kita di kementerian termasuk universiti sentiasa berjimat cermat dalam setiap perkara dan ia akan terus dilakukan," katanya.

Beliau mengulas struktur tarif baru elektrik yang menyaksikan pemberian diskaun sebanyak 10 peratus daripada kadar tarif biasa kepada institusi pendidikan yang dibiayai sebahagian oleh kerajaan seperti mana yang diberi kepada rumah ibadat dan institusi kebajikan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
jelas malaon munkee munkeee ini tak sebulu
satu munkeee cakap leterik naik tak ada apa apa
satu munkeee kata ini tak jadi beban
satu munkeee kata ini terrendah dalm dunia
satu munkee lagi kata jangan cari bini gemok
kalau ada bini gemok otak taraak jalan kah kah kah

SATU TEKNIK BARU UNTUK MENIPU MELAYU
DAH BERAT DAAAA
CHINA NAIK KADR ELETERIK 3 PERATUS ELAK INFLASI - berita hairan

BEIJING: China menaikkan kadar elektrik sebanyak 3 peratus untuk beberapa kategori pengguna, ketika ekonomi kedua terbesar dunia itu bergelut menangani kekurangan bekalan tenaga terburuk dalam tempoh tujuh tahun.

Kenaikan itu diumumkan kelmarin membabitkan sektor industri, komersial dan pertanian di 15 wilayah.

Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Kebangsaan (NDRC), agensi perancangan ekonomi utama China berkata, 13 daripada 15 wilayah berkenaan sudah mengenakan kadar elektrik yang lebih tinggi sejak 10 April lalu.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit.. INI TEKNIK BARU PULAK.... kah kah kah...

kah kah kah... GUNA BERITA DARI LUAR NEGARA.... kah kah kah..

kah kah kah...NAK BAGI TAHU KITA PATUT BERSYUKUR...kah kah kah...

kah kah kah...KITA PATUT PANASKAN TELOOOOR DI RUMAH....kah kah kah...

woit..BAGAIMANA DENGAN BERITA DAI SWEDEN?.... kah kah kah...

kah kah kah... BURUH SWEDEN DAPAT NAIK GAJI 4 PERATUS UNTUK LAWAN INFLASI?..... kah kah kah..

kah kah kah...BAGAIMANA DENGAN BERITA DARI GERMAN... kah kah kah...

kah kah kah....SEMUA PELAJAR MASUK UNIVERSITI PERCUMA DAN DAPAT WANG SAKU UNTUK LAWAN INFLASI.... kah kah kah...

NOTA:
jangan lupa 9 julai
pesta anak muda melawan penipu!KETAWA SEBELUM TURUN KE JALAN RAYATARIF ELETERIK TIDAK MEMBEBANKAN
- meloya

Najib Razak memberi jaminan sebarang kenaikan atau perubahan tarif elektrik pada masa depan tidak akan sesekali membebankan rakyat melalui kajian yang dilakukan kerajaan dari semasa ke semasa.

Dia berkata, komitmen itu dibuktikan seperti mana kenaikan tarif elektrik pada masa ini seperti diumumkan kerajaan semalam yang tidak melibatkan 75 peratus daripada pengguna domestik atau isi rumah tempatan.

Dalam pengumuman tarif baru elektrik yang berkuat kuasa esok juga, seramai 4.4 juta daripada 5.94 juta pengguna tidak mengalami kenaikan bil elektrik mereka jika menggunakan kurang daripada 300 kilowatt sejam (kWj) tenaga itu sebulan.

Bagaimanapun, kata beliau, kenaikan tarif itu perlu demi menggalakkan syarikat-syarikat tenaga melabur dalam bidang cari gali minyak serta gas dan penerokaan sumber tenaga baru.

"Jika harga (minyak) tempatan terlalu rendah, syarikat minyak termasuk Petronas tidak mempunyai insentif meneroka punca gas dan minyak baru untuk keperluan tenaga dan kegunaan negara kita.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


DALAM GELAP PUN ADA YANG TIPUGELAP GELAP GELAP
nota:
semua gelap
nak cari susu ibu pun susah
kena bekerja dengan keras
untung untung dapat laba


MENTERI : KERAJAAN TIADA KUASA DEDAH KONTRAK IPP
- mkini

Kerajaan tidak boleh memaksa Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) didedahkan kepada umum kerana ia dimeterai oleh entiti swasta.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Peter Chin berkata PPA ditandatangani antara beberapa pengeluar tenaga bebas (IPP) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

"Jadi, siapa kita untuk beritahu mereka supaya mendedahkannya?” katanya kepada Malaysiakini di Putrajaya.

PPA adalah kontrak undang-undang antara pengeluar tenaga dan pembeli tenaga.

Adalah kemungkinan PPA akan menghuraikan butiran seperti kadar dan harga bahan api yang dibeli oleh syarikat minyak dan gas negara, Petronas tetapi ia sekarang diklasifikasikan mengikut Akta Rahsia Rasmi.

Bagaimanapun menurut Chin jika kedua-dua pihak bersetuju mendedahkan dokumen berkenaan kerajaan akan menyokong langkah tersebut.

"Jika kedua-dua pihak (IPP dan TNB) bersetuju dan kata 'kami mahu dedahkannya' siapa kami untuk menghentikan mereka,” katanya selepas pelancaran bangunan baru Suruhanjaya Tenaga di Putrajaya.

Pengkritik, khususnya parti pembangkang sejak akhir-akhir ini menekan kerajaan untuk mendedahkan PPA. Ini berikutan keenganan kerajaan persekutuan menstruktur semula kontrak berkenaan yang dikatakan berat sebelah sehingga membebankan rakyat.

Pakatan Rakyat juga mendakwa IPP meraih keuntungan lumayan dari kontrak itu dan pada masa yang sama menikmati subsidi gas yang ditanggung oleh pembayar cukai.

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng sebelum ini mendakwa subsidi bahan api yang dinikmati oleh IPP dan TNB mencecah RM19 bilion dan mereka penerima sebahagian besar subsidi yang diberikan oleh kerajaan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... BAIKNYA KERAJAAAN INI.... kah kah kah..

kah kah kah...RUPA RUPA TAK ADA KUASA.... kah kah kah...

kah kah kah... TNB INI SIAPA PUNYA.... kah kah kah...

kah kah kah... INI SYARIKAT RAKYAT.... kah kah kah...

kah kah kah...APA PASAL TAK BOLEH RAKYAT DI BERITAHU....kah kah kah...

kah kah kah...INI JUGA MACAM KES PERJANJIAN LEBUH RAYA.... kah kah kah..

kah kah kah...RAHSIA RAHSIA RAHSIA....kah kah kah...

kah kah kah...RAHSIA INI BUKAN AYAT QURAN... TAK BOLEH UBAH UBAH...kah kah kah...

nota:
inilah caranya gerombolan menipu
inilah cara rakyat kena tipu
inilah caranya melayu kena tipu

ada akta rahsia
ada ada tak boleh usik raja
ada akta tak boleh itu
ada akta tak boleh ini
semua nak tipu melayu
bangang jadinya melayu kah kah kah

MELAYU KENA TIPU LAGI
INI KES TIPU

nota:
ini kes tipu
lehernya kena serang
masuk hospital
lagi besar leher ee ini
lagi besar tipu helahnya

PKR: KERAJAAN ROMPAK RAKYAT BAGI SUAP KRONI, KAPITALIS
- mkini

PKR hari ini melabelkan pengumuman kenaikan tarif elektrik semalam sebagai 'rompakan di siang hari' kerana ia hanya menguntungkan kapitalis dan membebankan rakyat.

Ketua strategi parti itu, Rafizi Ramli, apa yang berlaku sebenarnya adalah kenaikan kos yang ditanggung oleh pembekal tenaga bebas akan dipindahkan kepada TNB yang kemudian menyalurkannya kepada pengguna.

Lebih malang, katanya, mekanisme baru itu juga akan menyaksikan tarif elektrik dinaikkan sebanyak dua kali kerana kos arang batu dan gas yang digunakan bagi menghasilkan tenaga akan disemak setiap enam bulan.

"Kedudukan kewangan TNB pada status quo, rakyat yang menanggung kenaikan tarif dan IPP langsung tidak menerima sebarang kesan daripada langkah ini kerana kos bahan api disalurkan melalui mekanisme itu.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI LAH CARA NAK BAGI KRONI KAYA....kah kah kah..

kah kah kah..PAKSA TNB BELI TENAGA DARI SYARIKAT KRONI....kah kah kah..

kah kah kah... BUAT PERJANJIAN... kah kah kah...

kah kah kah...MACAM PERJANJIAN SINGAPORE BELI AIR DARI MALAYSIA... kah kah kah...

kah kah kah...MACAM PERJANJIAN SINGAPOREAMBIL TANAH TNB....kah kah kah..

kah kah kah...PERJANJIAN TIPU...BERAT SEBELAH.... kah kah kah..

kah kah kah..BILA NAK TENGOK APA YANG DI JANJI... TAK BOLEH...kah kah kah...

kah kah kah...RAKYAT TIDAK DIBENARKAN LIHAT PERJANJIAN..kah kah kah

kah kah kah....INI RAHSIA...INI SULIT...INI AKTA RAHSIA...kah kah kah...

nota:
tak sedar lagi orang melayu
siang malam kena tipu
pagi ditipu akhbar meloya
tengah hari di tipu radio malaysia
petang ditipu oleh rtm
malam ditipu oleh tv3
tengah mnalam ditipu oleh nyamuk
pagi subuh ditipu oleh jais
kah kah kah


KAPAL SUDAH PECAH -SEMUA LANUN NAK CABUIT LARI
PUNDEK PUNDEK
GERAKAN NAFI USAHA SINGKIR TSU KOON PRESIDEN GERAKAN- minsider

Gerakan menafikan terdapat usaha dari dalam parti itu untuk menyingkirkan presidennya Koh Tsu Koon walaupun terdapat laporan bahawa semakin ramai yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan beliau.

Timbalan Presiden Gerakan, Chang Ko Youn berkata malahan kini pemimpin dan ahli parti sedang sibuk membuat persiapan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 di bawah kepimpinan Koh.

“Ia tidak benar. Ada orang yang mahukan publisiti dengan membuat dakwaan demikian,” katanya dipetik laporan Bernama Online.

Bekas naib ketua Pemuda parti itu, S Paranjothy mendakwa wujud perasaan tidak puas hati dalam parti dan terdapat ahli yang merancang untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi menyikirkan Koh.

Paranjothy yang merupakan ketua cawangan Taman Ehsan mendakwa ramai ahli yang tidak berpuas hati dengan gaya kepimpinan Koh yang dianggap lebih sebagai “yes man” dan mengetepikan pandangan dan isu yang dikemukakan oleh sayap Pemuda dan Wanita.

Beliau juga dilaporkan sebagai berkata bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu lebih berminat untuk menjaga kedudukan politiknya dalam kerajaan dan tidak menghiraukan masalah dalam parti.

Laporan itu mendakwa bukan itu sahaja, Koh dikritik kerana kerana tidak mengemukakan strategi untuk merampas kembali Pulau Pinang daripada pembangkang.

Namun Chang menjelaskan adalah perkara biasa bagi mana-mana ahli parti untuk mempunyai pandangan yang berbeza mengenai banyak isu, tetapi ia tidak bermakna mereka merancang untuk menjatuhkan pemimpin parti.

Malah katanya, di bawah kepimpinan Koh, Gerakan telah membuka lebih banyak cawangan dan menarik lebih ramai ahli baru di seluruh negara.

Beliau memberi contoh, Gerakan berjaya menarik empat anggota dewan undangan negeri bebas, tiga di Sabah dan seorang di Pahang menyertai parti itu.

Mereka ialah Peter Pang En Yin (Karamunting), Raymond Tan Shu Kiah (Tanjung Papat) dan Au Kam Wah (Elopura) semuanya dari Sabah serta Ho Yip Kap (Tanah Rata) dari Pahang yang menang pada pilihan raya umum 2008.

Pang keluar dari Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menyertai Gerakan pada Mac lalu sementara Tan dan Au keluar dari Parti Maju Sabah (SAPP) selepas parti itu keluar dari gabungan Barisan Nasional pada September 2008.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
gerakan telah bersedia untuk meninggalkan gerombolan
gerakan sesudah pilihanraya yang lalu jelas kalah teruk
ramai ahli tidak puas dengan gerombolan
ramai ahloui mahu tinggalkan geromboan
ramai ahli telah masuk dap atau pkr

rancangan ketika itu telah sedia untuk istihar
gerakan meninggalkan gerombolan tapi mat mongol
sedar lalu beri apek poyo tsu koon jadi munkee
dengan pangkat munkeee maka gerakan batalkan
rancangan untuk cabiut lari

tapi hari ini agenda gerakan nak cabut lari muncul lagi
kali ini makin kuat
retak sudah terbelah
hanya nak menunggu kapal pecah
kah kah kah