Rabu, 23 Februari 2011

SALUT UNTUK MEREKA YANG BERANI
TERKINI - TER NOW !!!
jam -5.50 petang

polis masuk dan menyuraikan
demo pelajar pro-m

hampir 200 aktivis pro-m dari
ukm, um telah berkumpul.

tindakan pelajar ini telah
memaksa tnc bertemu dengan pucuk
pimpian siswa pro-m

keputusa kememengan pro-m
tidak berubah.

kerenah bodek kang kong tnc
telah di gagalkan

telah tesebar luas dikalangan mahasisawa
bahawa tujuan tnc ini mahu
membatalkkan kemenangan pelajar pro - m
adalah untuk membodek gerombolan
kang kong ii dikatakan becita-cita
besar dalam politik

dua orang pegawai keselamatn cedera
dan beberpa pelajar juga mengalami
cedera ringan
TUKAR TIUB PEMECAH BERITA

PELAJAR MENERBUS MASUK PEJABAR TNC

TERKINI DARI UPM 3.30


pelajar masih tak puas hati
mereka bukan sahaja menuntut
kang kong minta maaaf
tetapi pelajar upm mahu
kang kong ini berambus

tnc tak mahu turun
kini pelajar sedang bertempur dengan
pihak keselamatan. Satu pintu kaca
otomatik pejabat kang kong telah
pecah.

ramai cedera

polis telah dibawa masuk

NOTA:
anak muda dan para aktivis
dari kapus lain harap datang
ke upm untuk bersolidariti

masanya telah toba untuk
satukan tenaga berjuang
membuang kang kongSALUT UNTUK YANG BERANI

UPM TARIK BALIK KEPUTUSAN, KEKAL KEMENGAN CALON PRO MAHASISWA
– minsider

Dalam perkembangan terbaru tidak sampai 24 jam, Universiti Putra Malaysia (UPM) tunduk desakan pelajar dan memutuskan untuk menarik balik arahan pembatalan status 33 calon termasuk kemenangan 10 pelajar yang dilabelkan sebagai kumpulan Pro Mahasiswa.
Beberapa jam sebelum keputusan itu diumumkan, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah menggesa UPM agar menarik balik keputusan itu.

Keputusan itu disahkan Timbalan Naib Canselor (TNC) UPM Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar 12.30 tengah hari tadi.
Dengan keputusan itu, Pro Mahasiswa mendapat semula kedudukan dalam Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

“Ia sudah selesai, kita ikut keputusan pada 21 Februari lalu.

“Kita memang terima bantahan tapi dalam mesyuarat hari ini kita tolak semua bantahan itu, ia sudah selesai,” kata Dr Mohd Fauzi.

Difahamkan keputusan itu dicapai dalam mesyuarat jawatankuasa induk UPM pagi tadi.
Justeru Mohd Fauzi meminta supaya kumpulan Pro Mahasiswa tidak membuat bantahan memandangkan perkara itu sudah selesai.

Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi MPP atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.
Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
lihat ini bukti kalau digempakan kang kong ini
kang kung ini akan takut
anak anak muda jangan rasiau ombak demokrasi
sedang meribut
anak anak muda berani berjuang beani menang !
salut untuk mereka yang berani

JANGAN LUPA JUMAAT INI
INILAH AKHIRNYA

IRHAL IRHAL YA MUBARAK - BERAMBUS BERAMBUS YA MUBARAK !!


Mahmoud Muhim bingkas bangun dan mengambil megapone ketika ribuan penunjuk perasaan sedang bergerak menuju ke Dataran Mutiara. Dia melaung … “Tidak ada sesiapa yang akan memberi ganti rugi. Setiap orang hanya mengucapkan tahniah kerana anak aku telah gugur shahid. Anak aku gugur untuk Bahrian.” (petikan akhbar Guardian London)

Kau kutuk aku dalam buku sejarah kau
Dengan segala tohmah dan bohongan
Kau pijak aku bersama sampah
Tetapi, seperti debu, aku akan naik…aku akan naik…aku akan naik
( bait puisi Maya Angelou – penyaer wanita kulit hitam dari Amerika)

Kawan-kawan yang aku hormati,

Apakah kamu terperanjat apabila mula melihat anak anak muda gugur shahid di Tunisia, di Benghazi, di Al-Kaherah, di Suez, di Tehran, di Iskandariah, di Aljazail, di Saana atau di Manama. Kau selalu bertanya-bertanya kepada aku kenapa semua ini terjadi.

Kawanku yang baik hati biarkan aku kesahkan : sejarah perjuangan kita untuk menegak keadilan bukan hanya bermula dengan 20 September 1998. Sejarah perjuangan manusia untuk menghampus kezaliman dan menentang kebatilan bukan bermula bulan lalu. Sejarah perjuangan manusia bukan bermula dengan Revolusi Bolshevik atau Revolusi Tiongkok.

Hidup manusia ini adalah perjuangan. Hidup manusia ini adaklah perjuangan kelas. Perjuangan - kelas yang di tindas melawan kelas yang menindas. Perjuangan menentang kezaliman dan kebatilan. Pejuangan untuk menegak keadilan dan menumpas penipuan. Jangan sesekali kau lupa akan hakikat ini wahai kawan ku.

Apakah kaum masih ingat lagi , awal dahulu kesah Leila Si First Lady lari dengan satu tan lebih jongkong emas. Kemudian diikuti oleh Suzzane Si First Lady yang lari berhelikopter meninggalkan Istana Presiden. Ini Istana kesayangan yang telah ditiduri selama 30 tahun. Kawan ku, bayangkan betapa lamanya Si First Lady ini tinggal di Istana itu. Kalau kau telah menanam biji durian 30 tahun dahulu pasti telah berbuah 20 musim.

Gamal anak Suzzane Si First Lady telah lari terlebih dahulu ke London. Gamal, seorang bilionaire ingin memastikan yang dia tidak akan tersadai di Riyadh seperti nasib Ben Ali dan Leila. Bayangkan Leila Si First Lady dengan harta bertimbun-timbun tidak ada apa satu yang boleh dilakukan di padang pasir yang kering kontang. Hendak berjangak susah sekali. Hendak memandu tidak mungkin lagi. Siapa pulakah gerangan yang akan mendadan rambutnya untuk menjulang tinggi.

Kawan-kawan, ketika aku menulis ini dunia Arab sedang terbakar. Telah aku baca tentang anak anak muda telah mula turun ke jalan raya di Rabat dan Tangier. Telah aku baca berita sedih tentang 200 penunjuk perasaan telah di tembak mati oleh askariah upahan Kolonel Gadaffy.

Juga telah aku dengar di Tehran anak anak muda sedang berkabung sebagai tanda setiakawan kepada Saane Zhaleh dan Mohammad Mokhtari. Kau bayangkan dua shuhada ini adalah anak mahasiwa yang masih muda – Saane baru berumur 26 dan Mokhtari hanya 22 tahun.

Apa kau masih kurang faham kenapa ini berlaku?

Kawan-kawan ku, biarlah aku menjadi sang perawi disini. Aku akan membawa kesah-kesah perjuangan anak anak muda dari Timur Tengah. Biarlah kesah-kesah ini kita dengari bersama agar kita akan menjadi lebih dewasa. Agar kesah-kesah ini juga akan menjadikan kita manusia-manusia yang bertakwa untuk sama bangun berjuang menumpas penipuan dan kezaliman.

Lalu kau bertanya-tanya tanpa satu noktah : apakah benar dan saheh bahawa anak anak muda yang berkumpul di Dataran Tahrir itu semuanya kerana Facebook. Adakah mereka turun ke jalan raya kerana menyahut panggilan tweeter. Atau apakah mereka penagih blog?

Biar akau katakan disini – ada betul dan ada salah tentang babak ini. Memang betul anak anak muda ini berfacebook. Memang betul mereka ini dipanggil tweeter. Memang betul mereka amat gian membaca pelbagi blog. Lihat buktinya : pada tahun 2005 dahulu hanya muncul beberapa blog yang dilayari. Tetapi hari ini telah ada beribu. Hari ini 3 juta warga Mesir dililit oleh rangkaian Facebook tetapi ini agak kecil berbanding dengan penduduk yang berjumlah 80 juta.

Jadi tidak benarlah jika kita katakan bahawa semua yang berlaku kerana mereka befacebook dan bertweeter. Kaum pemodal mahu kamu melupakan tentang satu pekara yang amat penting dalam babak sejarah ini. Pekara yang ingin dipadamkan ialah babak-babak perjuangan kaum buruh dan kaum tani

Kawan ku, sebenarnya ada babak-babak sejarah yang lebih besar dari kesampaian teknoloji terbaru ini. Ada babak babak sejarah yang lebih mendalam dalam ingatan bersama warga Mesir. Ingatan bersama – collective memories - inilah yang mengikat mereka untuk turun berkumpul di Dataran Tahrir.

Kawan-ku yang baik hati,

Apakah kau lupa tarikh pertama anak anak muda di jemput berkumpul di Dataran Tahrir ialah pada 26 haribulan Januari. Apakah kau tidak teringat, atau tidak terbaca akan tarikh keramat ini. Biar aku ingatkan disini tentang apakah dia tarikh yang bersejarah ini.

Pada tarikh yang sama dalam tahun 1952 dahulu kota Kaherah telah terbakar. Warga kota Kaherah telah turun berduyun-duyun ke jalan raya menunjuk perasaan. Mereka bangun marah kerana sehari sebelum ini soldadu penjajah British telah membunuh 40 orang polis Mesir di Suez. Ini permulaan gerakan nasionalisma moden Mesir. Enam bulan kemudian Nasser dan Free Officer Movement telah merampas kuasa. Raja Farouk telah dihanyutkan ke Rom.

Revolusi Naseer sebenarnya masih segar dalam dalam ingatan anak anak muda ini. Kerana itu tarikh ini telah dipilih untuk menjadi satu tanda pemisah antara rejim revolusi Naseer dengan rejim Sadat dan Mubarak.

Jangan kau lupa wahai kawan ku tentang bagaimana a kaum falahin – kaum buruh, kaum tani dan penduduk miskin kota telah keluar menunjuk perasaan pada 18-19 Januari 1977 dahulu. Mereka menjadi mangsa Bank Dunia dan International Monetary Fund. Kaum kapitalis ini telah memaksa Presiden Sadat memansuhkan subsidi harga gandum sehinggakan warga miskin tidak ada keupayaan untuk membeli makanan asas ini. Tujuh puluh sembilan telah shahid ditembak mati dan 800 cedera kerana menunjuk perasaan apabila harga roti dinaikkan.

Tidak cukup dengan kezaliman ini – setahun kemudian Anwar Sadat telah membuat perjanjian damai dengan zionis Israel. Babak ini dianggap sebagai satu penghinaan dan pembelotan terhadap perjuangan warga Arab khususnya warga Palestin.

Kawan ku, kau wajib mengetahui dan memahami tentang musibah yang dibawa oleh dasar ‘ infitah – penswastaan’ yang diperkenalkan oleh Sadat. Berpuluh-puluh syarikat milik negara telah di swastakan kepada para kroni, anak bini dan saudara mara. Tuan-tuan empunya pabrik dan kilang yang telah diswastakan ini tanpa segan dan malu telah membuang dan mengurangkan tenaga kerja. Langkah ini untuk memastikan keuntungan berlipat ganda.

Tanpa bantuan kerajaan dan daulah ribuan kaum tani, kaum buruh dan penduduk mikin kota terus hidup merempat. Mereka yang ada pekerjaan terus dibayar dengan upah yang murah. Tuntutan gaji minima telah ditolak. Pada tahun 2006 seramai 24,000 kaum buruh dari berbelas belas kilang kain telah melancarkan mogok. Ada kilang kain kerajaan dan ada dari kilang kain swasta. Mereka telah bersatu menuntut upah yang lebih. Pada tahun 2007 sekali lagi mogok yang sama berlaku.

Pada 6 April 2008 – satu lagi mogok telah dirancang. Tuntutan kaua buruh kain ini adalah sama seperti tahun 2006/7 – meminta gaji minima dan mendapt khidmat kesihatan. Presiden Mubarak telah meghantar polis untuk menganasi kaum buruh. Ada yang di tangkap. Kilang ditutup dan ramai pemimpin buruh berakhir dalam penjara.

Kawan ku, aku rasa kau pernah terbaca 6 April Youth Movement. Yang aku surahkan disini hanyalah teromba dan salasilah bagaimana bermulanya Gerakan Anak Muda 6 April ini . Kumpulan anak muda ini telah menyahut laungan kaum buruh dan meneruskan perjuangan dilaman blog dan alam maya.

Anak-anak muda ini telah meneruskan perjuangan kaum buruh, kaum tani dan penduduk miskin kota. Mereka telah membuat tuntutan ini :
1 – Tamatkan pemerintahan rejim Mubarak
2 - Tolak usha untuk menjadikan Gamal Mubarak , anak Mubarak sebagai ganti Presiden
3 - Bukakan ruang kebebasan dan wujudkan lembaga untuk menjalankan pilihanraya yang adil dan bebas
4 – Hentikan keganasan polis dan mukahabarat/SB dan dakwa penjenayah ini

Tuntutan ini terpampang luas di Dataran Tahrir. Tuntutan inilah yang menjadi pemidai dan kain rentang yang menyatukan kaum buruh, kaum tani, anak muda, kaum nasionalis, wanita, kaum agamawan dan kaum kiri. Islam dan Kristian telah bahu membahu mendobarak kebatilan. Mereka telah berjaya mengalang satu barisan rakyat untuk membebaskan Mesir dari cengkaman elit politik yang telah merompak kekayaan negara.

Kawan-kawan ku, ketika aku menulis ini sejarah perjuangan ini belum selesai. Dunia Arab masih bergolak. Aku tidak berani menjadi nujum untuk meramalkan apa yang akan berlaku. Tetapi aku sedar dan yakin bahawa kaum pemodal, kaum zionis dan imperialis Amerika sedang merancang untuk memandulkan Revolusi Sungai Nil ini.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan di suara keadilan
akan disambung minggu hadapan


PERJALANAN ANAK SAIFOOLDIMANA MEREKA SEKARANGnota:
dari mana datangnya lendir
dari mister y turun ke saifool
dari mana datang pandir
dari rosmah turun ke najib


YAAA AMPOONNNN..YA TUNKURAPTAI PERTABALAN SULTAN TANJUNGnota:
dengan penuh adat istiadat
dengan penuh kegemilangan
yan ne wu lek
ye ne wu leK
hidup melayu!!!BAKAL SULATN PULAU PINANG

SULTAN SULU LETAK JAWATAN SEBAGAI AHLI UMNO
-meloya

Datu Mohd Akjan Bin Datu Ali Muhammad, yang diselubungi kontroversi selepas diisytiharkan sebagai Sultan Sulu di sini baru-baru ini, hari ini mengumumkan peletakan jawatannya daripada UMNO berkuat kuasa serta merta.

Beliau berkata, peletakan jawatan itu yang dinyatakan dalam sepucuk surat yang dihantar ke ibu pejabat UMNO dengan salinannya dikirim ke pejabat di Sabah, akan menyelamatkan parti itu daripada bersusah payah membincangkan tentang keahliannya dalam UMNO sejak lebih dua dekad lepas.

Dalam satu kenyataan, Mohd Akjan berkata laporan polis dan serangan dalam media susulan berita beliau dilantik menjadi Sultan Sulu ke-33 bermotifkan politik dan bertujuan memusnahkan nama baik beliau.

"Saya mempunyai hak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kumpulan individu dan organisasi ini,” katanya.

Mohd Akjan berkata apa yang telah dirujuk sebagai pertabalan sebenarnya merupakan majlis kesyukuran yang diadakan selepas beliau menerima jawatan itu yang ditawarkan kepadanya oleh kerajaan sementara Sulu yang mendapati beliau adalah keturunan langsung Sultan Sulu yang terakhir, Paduka Mahasari Maulana Al-Marhum Shariful Hashim 1.

Beliau berkata setelah tiga kali menolak untuk menjadi Sultan Sulu, beliau akhirnya bersetuju selepas mereka menerima beberapa syarat — satu daripadanya ialah mereka menggugurkan tuntutan terhadap Sabah.

Mohd Akjan berkata penerimaan itu dibuat secara bertulis dan ditandatangani pada majlis kesyukuran itu.

Katanya, beliau seorang warga Malaysia yang dilahirkan di Kudat dan sangat sayangkan negaranya.

Beliau, bagaimanapun, menegaskan bahawa beliau terpaksa melepaskan taraf sebagai warganegara Malaysia sebelum majlis ”pertabalan sebenar” diadakan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…INI HEBAT… INI BERITA GEMPAK…. kah kah kah..

kah kah kah… DALAM GEROMBOLAN BUKAN SAJA ADA LANUN….kah kah kah..

kah kah kah….. SULTAN PUN ADA… kah kah kah..

woit…. KALAU SULATAN SULU ADA DI SABAH… APA LAGI…. kah kah kah…

kah kah kah..BAGILAH DIA ISTANA….BARU FILIPINA TAKUT…. kah kah kah…

kah kah kah…..DI SERAWAK KITA ADA RAJA BEROOKE…. kah kah kah..

kah kah kah….MELAKA DAH ADA SULATAN…. kah kah kah….

kah kah kah….NANTI PULAU PINANG KITA TABAL KAN SULTAN EEEEEE….. kah kah kah

KHAMIS ESOK - SATU JEMPUTAN FORUM
SEMUA DI JEMPUT
FORUM: PILIHANRAYA ATAU PILIHAN JALAN RAYA ?

24hb Februari 2011, Khamis
8.30 malam
Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor (Monorel Maharajalela)

Facebook - http://www.facebook.com/event.php?eid=179832178726327

Di Tunisia dan Mesir pemerintah diguling dalam revolusi di jalanan dan beberapa negara di Timur Tengah dan Afrika turut terkena tempias Revolusi di era Facebook, Twitter dan Youtube.

Jangan dilupakan, tahun 1998 jiran kita Indonesia juga berjaya menumpaskan pemimpin diktator melalui pilihan jalan raya, malangnya pilihan raya setelahnya itu tidak memberi banyak impak terhadap kesejahteraan rakyat. Adakah Tunisia dan Mesir akan mengulangi kesilapan ketidaksiapan Indonesia dalam menangani perubahan.

Melihat hal ini, bagaimana dengan kita negara Malaysia? Adakah kita siap untuk berjuang di jalan, dan jika bukan di jalan adakah pilihanraya tempang yang ada diakui. Apakah sikap kita terutama anak muda?

Jika punya masa terluang, dijemput hadir untuk mendengar dan berkongsi pandangan bersama panelis yang dijemput, malangnya Saudara Helme Hanafi dari UMNO tidak dapat hadir kerana mempunyai komitmen lain.

Saudara Hishamuddin Rais - aktivis NGI, penulis dan pembikin filem
Saudara Ngurah Termana - aktivis Taman 65, Bali & aktivis mahasiswa semasa reformasi Indonesia
Saudara Haekal Talib - pemuzik (Komplot), Fellow RIGHTS dan Research Analyst, CPPS
Saudara Hilman Idham - aktivis mahasiswa

Pertanyaan Zulhabri 010-512 6836


Anjuran Forum Frinjan dan Distro Buku

Forum Frinjan cuba nak membawa topik2 menarik dan penting untuk didiskusikan secara terbuka dan rasional. Banyak lagi dalam perancangan meliputi topik seni budaya, politik dan ekonomi.

http://frinjan.blogspot.com/

DISTROBUKU adalah sebuah kedai online yang bergerak menerusi konsep "kedai buku + distro". Meletakkan fokus yang tinggi terhadap buku-buku terbitan tempatan dan antarabangsa yang boleh menyumbang kearah pembangunan sosial negara. DISTROBUKU juga menyediakan ruang bagi penggerak seni independen tempatan mempamerkan karya mereka sama ada dalam bentuk muzik,filem,karya seni dan t-shirt.

http://www.distrobuku.com/

Terima kasih!

JUMAAT INI HIMPUN BANTAH KEGANASAN GADAFYSATU KETIKA DAHULUnota:
merampas kuasa dari raja idris
pada 1 september 1969
mendirikan libya moden
ahirnya libya menjadi
negara ank beranak

SEKARANG GANAS DAN ZALIM


HIMPUNAN MEMBANTAH KEKEJAMAN KOLONEL GADAFY

Jumaat ini jam 2.30 petang – sesudah jumaat.
Sila berkumpul di hadapan kedutaan Libya
No : 6 Jalan Madge off Jalan U Thant
(dekat kedutaan Amerika)

Hentikan pembunuhan rakyat Libya!

Perhimpunan ini akan di ketuai oleh
Saudara Mat Sabu
Yb Nurul Izzah
Dr. Syed Azman
Yb Tian Chua
Yb Dr. Nasir
Wakil-wakil NgoBERITA BARU MASUK
ANAK MUDA TELAH BANGUN
DARI UPM

calom pro-M yang telah menang
di univesiti pertanian malaysia
telah di batalkan kemenangan mereka.

Jam 2.30 pagi tadi mahasiswa pro-M
telah menawan bangunan pentaabiran
universiti


DARI FACEBOOK PRO-M UPM

Pro-Mahasiswa Upm:
‎5.52 am: Aktivis Pro Mahasiswa, masih lagi berada di bangunan pentadbiran. Tiada sebarang jawapan dan penjelasan daripada pihak Jawatankuasa Pelaksana. 23-02-2012


Terkini: Aktivis Pro Mahasiswa UPM, menawan pentadbiran UPM, isu pembatalan semua calon-calon Pro Mahasiswa dalam pilihanraya kampus. Kesemuanya enggan berganjak, selagi tidak mendapat jawapan dan penjelasan daripada TNC HEP Fauzi Ramlan. 2.36 am/23-2-2012