Selasa, 17 Januari 2012

UNTUK JADIN INGATAN KITA SEMUANOTA

sila jangan cakap berdekah dekah
cakap tak tentu hujung pangkal
berjuang tak tahu kerana apa

berjuang bukan untuk dapat pangkat
kalau nak pangkat bukan masuk parti politik
jadi polis - senang dapat pangkat kopral atau sarjan

berjuang bukan untuk jadi kaya
kalau nak kaya jual china doll

jangan menilai manusia ketika mereka masih hidup
jangan mengagung kan manusia ketika masih hidup
hanya bila sudah mati
baru kita dapat menilai seseorang itu
selagi hidup selagi itu manusia boleh kelentong
kah kah kah
TALK EASY - LIKE WATER ONLY


NOTA:
jadikan klip ini
satu pengajaran
untuk kita semua!


SURAT UNTUK SEGERAWAN KANG KONG
INI KONG KANG - JANGAN BUAT SILAP


SURAT PENCERAH DARI PEMBACA

Seseorang yang mempunyai 'standing' dalam masyarakat seperti penulis, sasterawan, pemimpin NGO, ulama, wartawan, novelis, kartunis, akademik dan sgbnya harus bersikap jelas secara politik iaitu memihak kepada rejim penindas/mendukungnya atau menentang habis-habisan rejim korap dan bobrok itu, tak boleh berpacak atas pagar alias apolitical. Seorang Nabi atau rasul pun berpendirian yang ia menyokong atau melawan rejim penindas baik sistem abu jahal atau sistem firaun.

Dia tak leh berdiri atas pagar tanpa pendirian dan berpura-pura kureng faham akan sebuah sistem yang berciri penindas itu. Kalu dia kritikal pasti dia tak mungkin boleh dapat banyak anugerah atau habuan dari rejim berkenaan. Dia mesti macam Pramoedya, A.Samad Said, Rendra dan ramai lagi sasterawan ulung di banyak negara dari seantero dunia.

jangan seperti Ezam, Zulkifli, Zahrain, Zaid, Hassan , Ibrahim Ali, Chandar Muzaffar and juga kassim Ahmad meskipun kelihatan macam filosof lembu tetap mendukung kuat terhadap sebuah rejim eksploitatif tetapi mempunyai pendirian, ada telooooo!
By Anonymous on BUKAN SAJA KANG KONG - INI KANG KONG TAK ADA TELOO... on 1/17/12

Tak sokong sana tak sokong sini. SAH seratus peratus menyokong UMNO/BN. dulu kini dan selama lamanya karat biru UMNO.
By Anonymous on BUKAN SAJA KANG KONG - INI KANG KONG TAK ADA TELOO... on 1/17/12

17 Januari 2012 11:47 PG ini statement dari mamat bangang.. dr kang kong itu memang patut dihina.. mahu karya jadi buku teks.. duit dapat berkepok2..kemudian kita patut sama2 terajang saja bertubi2 kerana bodohnya menjadi kangkong bangang.. wawasan dia adalah kepala pelir dia..hahahaha pandai tak boleh ditumpang.. bodoh pulak melantun2..

mari kita ramai2 menghina dr yang hodoh ini.. kalo bodoh tak mahu amik tempat, sila duduk kat kampong2 felda la.. ini jadi ahli akademik, tapi lebih suka jadi syaitan bisu... tak payah belajar.. mari kita hina dr bangang ini.. kerana apa? kerana dia memang sembelit hina yang terlalu poyo.. rebellllll....
By Anonymous on BUKAN SAJA KANG KONG - INI KANG KONG TAK ADA TELOO... on 1/17/12

INI KANG KONG
Sajak Untuk Melayu Melayu itu orang yang bijaksana Nakalnya bersulam jenaka Budi bahasanya tidak terkira Kurang ajarnya tetap santun Jika menipu pun masih bersopan Bila mengampu bijak beralas tangan Melayu itu berani jika bersalah Kecut takut kerana benar Janji simpan di perut Selalu pecah di mulut

Biar mati adat Jangan mati anak Melayu di Tanah Semenanjung luas maknanya: Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau memang Melayu, Keturunan Acheh adalah Melayu, Jakun dan Sakai asli Melayu, Arab dan Pakistani, semua Melayu Mamak dan Malbari serap ke Melayu Malah mua'alaf bertakrif Melayu (Setelah disunat anunya itu) Dalam sejarahnya Melayu itu pengembara lautan

Melorongkan jalur sejarah zaman Begitu luas daerah sempadan Sayangnya kini segala kehilangan Melayu itu kaya falsafahnya Kias kata bidal pusaka Akar budi bersulamkan daya Gedung akal laut bicara Malangnya Melayu itu kuat bersorak Terlalu ghairah pesta temasya Sedangkan kampung telah tergadai Sawah sejalur tinggal sejengkal Tanah sebidang mudah terjual Meski telah memiliki telaga Tangan masih memegang tali Sedang orang mencapai timba Berbuahlah pisang tiga kali Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti Masih berdagang di rumah sendiri Berkelahi cara Melayu Menikam dengan pantun Menyanggah dengan senyum Marahnya dengan diam Merendah bukan menyembah Meninggi bukan melonjak Watak Melayu menolak permusuhan Setia dan sabar tiada sempadan Tapi jika marah tak nampak telinga Musuh dicari ke lubang cacing Tak dapat tanduk telinga dijinjing Maruah dan agama dihina jangan Hebat amuknya tak kenal lawan Berdamai cara Melayu indah sekali Silaturrahim hati yang murni Maaf diungkap senantiasa bersahut Tangan diulur sentiasa bersambut Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan Selaga yang ada sanggup diberikan Sehingga tercipta sebuah kiasan: "Dagang lalu nasi ditanakkan; Suami pulang lapar tak makan" "Kera di hutan disusu-susukan; Anak di pangkuan mati kebuluran" Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu Masihkan tunduk tersipu-sipu?

Jangan takut melanggar pantang jika pantang menghalang kemajuan; Jangan segan menentang larangan jika yakin kepada kebenaran; Jangan malu mengucapkan keyakinan jika percaya kepada keadilan Jadilah bangsa yang bijaksana Memegang tali memegang timba Memiliki ekonomi mencipta budaya Menjadi tuan di negara Merdeka NOTA: Sajak ini adalah hasil nukilan Allahyarham Dato' Usman Awang, Sasterawan Negara 1929-2001...
By Little Bird on BUKAN SAJA KANG KONG - INI KANG KONG TAK ADA TELOO... on 1/17/12


TANDA KE RUMAH KANG KONGJANGAN LENGAH - JANGAN TERTUNGGU TUNGGU

RAKYAT SEDIA MENUNGGUAMBIGA : LAGI HIMPUNAN BERSIH JIKA SYOR PSC DI TOLAK - mkini

NGO bagi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil mungkin sekali lagi akan turun ke jalanan bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil di negara ini jika cadangan mereka mengenai reformasi pilihan raya gagal dilaksanakan oleh pihak berkuasa.

Bercakap kepada media selepas melancarkan kempen pendidikan kepada pengundi di Kuala Lumpur hari ini, pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan berkata beliau khuatir kerajaan tidak akan mempertimbangkan syor dan cadangan yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi pembaharuan pilihan raya di negara ini.

"PSC boleh tampil dengan syor dan cadangan mereka, tetapi kerajaan tidak akan melaksanakannya.

"Jika mereka tidak penuhi syarat dan cadangan yang dikemukakan, saya tidak tolak kemungkinan kita anjurkan satu lagi perhimpunan BERSIH sebelum pilihan raya," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... HANYA SATU JAWAPAN.... kah kah kah..

kah kah kah..YANG LAIN GEROMBOLAN TAK FAHAM.... kah kah kah..

kah kah kah... JAWABNYA : TURUN KE JALAN RAYA.... kah kah kah...

klah kah kah..KE JALAN RAYA SEBELUM KE PILIHANRAYA...kah jah kah

SEKALI LAGI KITA TTRNOTA:
lepas jalan raya
baru boleh buat kira kira
kah kah kah


BUKAN SAJA KANG KONG - INI KANG KONG TAK ADA TELOOO

SASTERA MELAWAN BUKAN MEMBODEK
JANGAN HERET SAYA DALAM PERKELAHIAN POLITIK
– mkini

Sasterawan Negara Prof Emeritus Dr Muhammad Haji Salleh menyatakan kekecewaannya terhadap laporan sebuah harian berbahasa Melayu berhubung laporan yang mendakwa DAP "membinasakan" identiti Melayu.

Katanya, laporan Berita Harian bertarikh 14 Januari -- bertajuk "DAP binasakan identiti Melayu: Sasterawan desak selamatkan warisan sejarah"-- tidak betul dan tidak menggambarkan apa yang diucapkannya.

"Saya tidak menyebut kerajaan BN atau DAP dan mengharap orang yang berfikir dapat meneka - tetapi selama 50 tahun lebih orang Melayu sedikit demi sedikit lari ke Seberang, terperosok di rumah pangsa yang sempit dan kehadiran mereka di negeri ini, terutama di pulau, semakin menipis.

"Ramai daripada mereka miskin dan terdesak. Masalah yang dihadapi orang Melayu berusia lebih 50 tahun. Kerajaan sekarang baru saja beberapa tahun memerintah, dan baru saja cuba menangani masalah ini," katanya.

Dr Muhammad berkata, beliau tidak berminat menyokong kerajaan mana pun, sebaliknya hanya bertindak sebagai "pemerhati dan pengkaji orang Melayu dan orang Malaysia di Pulau Pinang" dan ingin mengetengahkan masalah mereka.

"Apa yang berlaku sejak lebih 50 tahun ini ialah tragedi orang Melayu dan orang miskin," kata pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM) itu.

Dalam kenyatannya semalam, Dr Muhammad menegaskan, masih terdapat orang Malaysia yang "tidak berfikir dari sudut dan untuk parti" dan sebagai penulis, beliau ingin melihat dan berfikir dengan saksama.

"Harap jangan diheret saya ke kancah perkelahian politik. Pengarang ialah kata hati masyarakat dan kami ingin menjalankan tugas kami dengan jujur," katanya lagi.

Sehubungan itu, ekoran salah lapor itu, beliau berkata, Berita Harian bertanggungjawab secara etikal dan moral untuk menyiarkan penafiannya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... SIAPA SEGERAWAN INI?.... kah kah kah..

kah kah kah..APA BUKU SEGERAWAN INI TULIS.... kah kah kah..

jkah kah kah..TAK PERNAH DENGAR PUN BUKU HASIL SEGERAWAN INI..... kah kah kah..

kah kah kah... NAMPAK SANGAT SEGERAWAN TAK ADA TELOOO...kah ka kah..

kah kah klah...TAK SOKONG SANA... TAK SOKONG SINI....POOORAH.... kah kah kah...

kah kah kah...TAK SOKONG YANG ZALIM... TAK SOKONG YANG ADIL...kah kah kah..

kah kah kah..TAK LAWAN KEJAHATAN... TAK MAHU MENOBATKAN KEBAIKKAN,.. kah kah kah..

woit...KEPALA BANA SAGERAWAN JENIS APA INI.... kah kah kah..

kah kah kah...LEBIH HINA DARI IBARAHIM ALI...kah kah kah..

klah kah kah..LEBIH HINA DARI ZUL NORDIN.... kah kah kah..

kah kah kah..LEBIH HINA DARI HASAN ALI....kah kah kah..

woit...ZUL NORDIN..IBRAHIM ALI... HASAN ALI...SEKURANG KURANGNYA MEREKA MENGAMBIL KEDUDUKAN.... kah kah kah..

kah kah kah...SEGERAWAN INI TAK ADA PANDANGAN...POOORAH...kah kah kah

kah kah kah..INI MESTI ADA NIAT NAK AGAR BUKU SENDIRI DAPAT JADI BUKU TEK...kah kah kah..

kah kah kah..SEGERAWAN BOOODEK DI MALAYSIA INI HANYA ADA SATU CITA CITA .... kah kah kah..

kah kah kah...JADIKAN KARYA MEREKA BUKU TEK..... kah kah akh..

kah kah kah..KALAU TIDAK JADI BUKU TEK ....TAK ADA ORANG BELI.... kah kah kah

woit..KALAU DAH KANG KONG...SUSAH NAK JADI ROTAN... kah kah kah

NOTA:
cuba teka apa hasil buku segerawan ini?
kah kah kah

TEST UNTUK KANG KONG


UJIAN UNTUK SEGERAWAN KANG KONG:
sila tanya segerawan kang kong ini
apa gambar ini?


SAMAN IALAH SATU INDUSTRI BESAR

DIPAKSA GEMOK


NOTA:
perempuan malaysia
sedang dipaksa gemok dan obese
macam rosmah - cara terbaik
ialah makan ayamOPS SIKAP : POLIS SAMAN SERTA MERTA - berita hairan

PETALING JAYA: Pesalah trafik Ops Sikap 25 akan dikenakan saman serta-merta bagi mengurangkan kemalangan terutama membabitkan kematian sempena sambutan Tahun Baru Cina bermula semalam hingga 30 Januari ini.

Sehubungan itu, polis akan memberi fokus pematuhan had laju, operasi terhadap penunggang motosikal, pemandu mabuk, penggunaan lorong kecemasan, memotong barisan dan pelanggaran lampu isyarat.

Ketua Polis Negara, Ismail Omar berkata, tindakan itu mampu mengubah sikap pengguna jalan raya supaya tidak melanggar peraturan yang boleh menyumbang kepada kemalangan maut.

“Dalam kempen Ops Sikap tahun lalu, pendekatan yang digunakan kami secara advokasi dengan menekankan kaedah pemerhatian, namun tidak berkesan apabila jumlah kemalangan maut menunjukkan peningkatan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...BETUL TIDAK TT PUNYA RAMALAN.... kah kah kah..

kah kah kah...SAMAN INI ADALAH INDUSTRI CARI DUIT.... kah kah kah...

kah kah kah... KERAJAAN TAK ADA DUIT....kah kah kah...

kah kah kah...CARA TERBAIK IALAH BERI SAMAN RAKYAT...kah kah kah..

kah kah kah..DALAM SATU KERETA ...ATAU SEBUAH MOTOSIKAL KALAU NAK CARI SALAH MESTI JUMPA....kah kah kah..

kah kah kah...KALAU ADA TOPI KELEDAR... TAK PAKAI KASUT... kah kah kah..

kah kah kah..KALAU PAKAI KASUT... LAMPU PULAK PECAH SEBELAH...kah kah kah...

woit...KALAU BETUL NAK JAGA KESELAMATAN RAKYAT KENAPA TAK MAJUKAN PEANGKUTAN AWAM?.... kah kah kah..

woit...KALAU BETUL NAK JAGA KESEHATAN AWAM KENA HOSPITAL DI SWASTAKAN?..... kah kah kah..

woit...KALAU BETUL NAK JAGA KESEHATAN AWAM KENAPA KUNTUKI FRIED FAK ADA.... kah kah kah...

woit.... MEK DOGAL DAN KUNTAKI MENJADIKAN RAKYAT MALAYSIA OBESE DAN HODOH MACAM ROSMAH.... kah kah kah..

kah kah kah.. TAK BOLEH LEBIH SLIM DAN CUN DARI ROSMAH...kah kah kah

NOTA:
tunggu dan lihat
akan sampai satu masa nanti
polis akan cari bujet sendiri
polis buat road blok
polis buat saman
dan ini akan jadi bujet polis
tunngu dn lihat!RAKYAT SABAH DAN SERAWEAK KENA TIPUNAJIB SAKSI TANDATANGAN PERJANJIAN MINYAK LUAR PESISIR TERBESAR DUNIA - mStar

Najib Razak pada Isnin menyaksikan majlis menandatangani projek memperoleh semula minyak dipertingkat (EOR) di luar pesisir terbesar di dunia berjumlah AS$12 bilion (RM37.7 bilion) dalam tempoh 30 tahun antara Petronas dan Shell Malaysia.

Di bawah projek kontrak perkongsian pengeluaran (PSC) bagi dua projek luar pesisir EOR di Sarawak dan Sabah, kedua-dua syarikat minyak itu akan membangunkan sembilan lapangan minyak di Delta Baram dan empat lapangan minyak di kawasan pembangunan Utara Sabah menggunakan EOR atau lain-lain teknologi berkaitan yang sesuai.

Najib berkata projek itu dijangka menyaksikan beberapa faedah utama kepentingan negara termasuk dalam membina keupayaan tempatan dalam bidang teknologi khusus serta meningkatkan faktor penemuan purata di Delta Baram dan lapangan Utara Sabah daripada kira-kira 36 peratus kepada 50 peratus.

"Jika direalisasikan, teknologi itu juga akan dapat memanjangkan hayat lapangan untuk melepasi 2040," kata beliau dalam ucapannya selepas majlis pemeteraian berkenaan.

Petronas Carigali (pengendali) mempunyai kepentingan 60 peratus dalam Baram Delta EOR PSC manakala Shell Malaysia, melalui Sarawak Shell, memegang baki 40 peratus.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...RAKYAT SABAH DAN SERAWAK BANGANG.... kah kah kah..

kah kah kah....RAKYAT SABAH DAN SARAWAK HANYA DAPAT 5%....kah kah kah..

woit...KALAU UNDI PAKATAN ...ROYALTI AKAN JADI 40%.... kah kah kah..

kah kah kah.... KENAPA BANGANG SANGAT?.... kah kah kah....

woit... ANAK MUDA SABAH DAN SARAWAK... TAK KAN TAK SEDAR.... kah kah kah
INGATAN UNTUK WARGA FELDA

HANYA MEMBERI INGATAN


PENCERAHAN DARI PEMBACA

Wahai saudara dan saudari peneroka FELDA baik generasi lama dan baru, sedarlah anda semua akan ditipu,sebagai contoh yang saya dapat beri contoh semak akan kejayaan GLC company dan juga public listed company yang lain.

Semasa listing harga akan mencecah double dari harga asal semasa dilisted dipapan KLSC, slepas beberapa tahun harga akan jatuh sehingga 70% dari harga semasa market ok, Sebagai contoh kalau harga share RM2.60 dan up sampai RM4.60 beberapa bulan atau tahun selepas listing,tiba-tiba share didunia down @market drop turun sehingga tingga.

80 sen so apa jadi nak simpan ke atau nak jual,akibat ini mungkin saudar-saudara hanya dapat simpan sijil share yg tidak berharga lagi,ini ulasan sedikit saja ,kalau nak tahu tengoklah trand market sekarang. Sebagai contoh share MAS,MAXIS,ASTRO,PROTON,PLUS,KFC,MISC,RANHILL,RENONG,dan banyak lagi kalau nak tuliskan. HARAP FIKIR-FIKIRLAH wahai warga FELDA jgn mudah dijual beli dan kelabu pabila melihat wang depan.
By Anonymous on NAJIB TIPU MAK CIK FELDA LAGI on 1/16/12


TUNGGU DAN LIHAT NANTIKERETA PALING BAHAYA
DRB-HICOM BELI SAHAM PROTON RM1.291 BILION - berita hairan

KUALA LUMPUR: Khazanah Nasional Bhd sebentar tadi mengumumkan akan menjual 42.74 peratus pegangan saham dalam Proton Holdings Bhd (PROTON) kepada DRB-Hicom Bhd pada harga RM1.291 bilion atau RM5.50 sesaham.

Dalam satu kenyataan hari ini, Khazanah menyatakan keputusan itu diambil selepas menimbang pelbagai cadangan.

"Selepas selesai perjanjian jual beli itu, DRB-Hicom perlu membuat tawaran am untuk baki saham PROTON," menurut kenyataan itu.


NOTA:
kita tunggu dna lihat
berapa lama drb akan pegang proton
setahun dua nanti akan dijual kepada
satu lagi syarikat asing dengan
harga yang lebuh mahal

ini macam arhim tambi cik
beli tanah orang kampong di melaka
kemudian jual pada petronas
dengahn harga berlipast kali ganda

ini macam lee liong sik beli tanah orang kampong
di klang untuk buat pelabuhan
sesudah beli jual kembali
dengan harga bedrganda-ganda

ini lah kerja gerombolan
inilah kerja cukong
inilah mondus operandi perniagaan bumiputera


PALING TAK SELAMAT