Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 26 September 2008

SELAMAT BERBUKA PUASA

Hujan lagi
Tapi dah kering matahari tak muncul
Sejuk
Jajan dijual hebat – tok peraih senyum

Raya rabu depan

Baju lum basuh
Kasut lum kiwi
Tali kasut lum beli
Kueh lum cari
Dolah dah nak berenti

Kesian tengok dolah
Angan-angan ada
Tapi tak pernah jadi cita-cita
Nafsu ada tapi tak naik juga

Hidup ini hanya sekali
Bukan buat wayang
Boleh ulang ambil frame berkali-kali
Sampai pengarah puas hati

Hidup ini hanya sekali
Tak buat sekarang bila lagi
Hidup ini hanya sekali
Tanguh punya tangguh pasti tak jadi
Bila zip dibuka nak tunggu apa lagi

Kesian tengok dolah
Angan-angan ada
Tapi tak pernah jadi cita-cita

Masa tidak pernah menunggu
Pagi matahari terbit
Malam gelap datang
Yang muda jadi tua
Yang tua hilang tenaga

Kesian tengok dolah
Buat janji senang sekali
Menang pilihanraya nak buat itu dan ini
Lima tahun berlalu yang tinggal tahik gigi

Hidup ini hanya sekali
Masanya ialah sekarang

Nak kahwin kahwin sekarang
Nak tulis buku tulis sekarang
Nak merompak rompak sekarang
Nak melukis lukis sekarang

Masanya sekarang
Nak tunggu apa lagi?



SENYUM PETANG – PERMATANG PAUH

Ketika pilihanraya kecil di Permatang Pauh ada seorang yang bernama Mat Najib dari parti United Malays National Organisation sedang berpidato dengan hebat lagi bergegar-gegar.

“ Saya dari keluraga United Malays National Organisation. Ini parti mak saya. Ini parti ayah saya. Ini parti abang saya. Ini parti kakak saya….”

Orang ramai senyap mendengar.

“Parti ini lah parti saya untuk selama-lamanya …. sampai bila-bila”.

Tetiba ada seorang budak kecil berkata , ‘ tak kan dia ni tak ada cita-cita yang lebih besar dalam hidup ni….

Orang ramai memandang budak ni dan …..kah kah kah….





SENYUM PETANG

Madey , Dolah dan Najib sedang makan malam sambil bersembang sambil berlabon. Mereka berbangga tentang kehebatan isteri-isteri masing-masing.

Madey memulakan cerita : Lepas I dapat Tun , bila  rakyat nampak isteri I , rakyat semua orang panggil isteri I Tun Puan Seri.

Lalu di sambut oleh Dolah : Bila I jadi Datuk Seri , rakyat nampak isteri I , semua orang panggil dia Datin Puan Seri .

Najib yang kiasu tak mahu kalah berkata: Semua tak boleh chalenge isteri I. Bila rakyat nampak isteri I semua orang ketepi dan berkata ‘ ya tuhan….dia ni makan apa..... kah kah kah




DOLAH’S EMPIRE STRIKE BACK

Mesyuarat MT United Malays National Organisation telah menangguhkan perhimpuanan agung dari bulan Disember 2008 ke bulan March 2009.

Pemilihan di bahagian diteruskan dari 9 Oktober ke 9 November 2008.

Dolah tidak menjawab apabila ditanya apakah dia akan mempertahankan dirinya sebagai presiden parti. Dia hanya akan mengumumkan pekara ini  sebelum 9 Oktober nanti.

Dolah juga berkata, “ I sayangkan parti”.

Bila ditanya apakah dia akan meletakkan jawatan, Dolah menjawab “ ....nak letak jawatan?..... banyak pekara yang saya hendak buat…
.”

kah kah kah…… kesian…. apalaaa you ni dolah….dulu tahun 2004 I sokong u…. tapi u tak buat apa-apa…. you kentut siang malam…. ni ada dua tiga bulan lagi…u boleh buat ke?...…..kah kah kah…. ni macam nak ambil pereksa spm…. ada dua tahun … dari form 4 ke form five tak nak belajar…. lagi sebulan nak periksa baru nak baca buku….. kantoilaaa…..kah kah kah…

u settle kan niaga….kj dan kamal…. tapi A.B.TAHIR tu cam na?.... FBI dari amerika dah lama tunggu….. kah kah kah… cakap pada kj dan kamal apa yang patut jual tu…. jual laaaa……. murah-murah pun jual laaaa...kah kah kah.

I tau u sayang parti…. rakyat sayang u…. semua orang sayang u…. u saje yang tak tahu…. tu cam mana kj…. leh menang ke dia?.......kah kah kah




PM TIBA 10.21 UNTUK PENGERUSIKAN MESYUARAT KHAS MT UMNO

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tiba di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kira-kira pukul 10.21 pagi bagi mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Tertinggi (MT) parti.

Ketibaan beliau disambut oleh timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sebelum itu tiba kira-kira pukul 10.11 pagi.

Difahamkan mesyuarat itu antara lain ialah bagi membincangkan pelan peralihan kuasa antara beliau dan Najib pada tahun 2010.

kah kah kah…… lambat lagi….. kah kah kah….. ini utusan sudah perli daaa….. lambat 21 minit….kah kah kah…… nak pegi tali gantung pun lambat……..kah kah kah….

zzzzzzzzzzzzzzzzzz….kah kah kah





16 SEPTEMBER HARI MALAYSIA – U.Malayau

KUALA LUMPUR 25 Sept. Kerajaan bersetuju menjadikan tarikh penubuhan Malaysia pada 16 September sebagai perayaan Hari Malaysia yang akan disambut di seluruh negara.

Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, Hari Malaysia lebih signifikan disambut di seluruh negara berbanding sebelum ini sambutan hanya dibuat di Sabah dan Sarawak.


kah kah kah….. Pakatan Rakyat tepat betul dan bersejarah ….dulu kata 31 ogos…. kah kah kah… ni 16 september….kah kah kah….cam mana ikut ajenda Pakatan Rakyat pulak…. kah kah kah….

Sejarah akan mengingati Hari Malaysia 16 September Pertama ialah di Stadium Kelana Jaya…… kah kah kah…. sapa ada ada malam itu…. ingatilaaa sampai ari kiamat kerana anda telah bersama membuat sejarah…. kah kah kah




ORANG AWAM BOLEH HADIR MESYUARAT MPSJ – U.Melayau

SUBANG JAYA Orang awam terutama penduduk Subang Jaya, Exco kerajaan negeri, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) serta Ahli Parlimen boleh menghadiri mesyuarat penuh Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan pihak berkuasa tempatan yang lain tetapi sebagai pemerhati sahaja.

Yang Dipertua MPSJ, Datuk Adnan Md. Ikshan berkata, kerajaan negeri Selangor sudah mengeluarkan surat pekeliling mengenai perkara itu dan aturan mesyuarat penuh Ahli Majlis dan jawatankuasa kecil di pihak PBT.

kah kah kah…. satu lagi demokrasi dari Pakatan Rakyat…. 50 tahun rakyat tak diberitahu yang kita boleh masuk meting majlis bandaran….. kah kah kah…abislaaa kontrektor kelas F …. dah tak boleh dapat projek suruk-suruk lagi…. kah kah kah

jangan menangis bila tak dapat kontrek atas angin…. belajar-belajarlaa buat kerja jangan nak makan duit subcon saje….kah kah kah.



KHAIRY DAKWA DISEKAT TEMUI AHLI PEMUDA –U.Malayau

KOTA BHARU 25 Sept. –Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO, hari ini mendedahkan beliau disekat daripada bertemu dengan ahli-ahli pergerakan itu.

Khairy yang juga Naib Ketua Pemuda berkata, situasi itu berlaku di beberapa kawasan yang dihadirinya.

Saya mempunyai bukti, ada yang memang nak datang tetapi mendapat arahan supaya jangan hadir.


kah kah kah….. kesian nengok kao jang… apo kono kau ni…. laaaa budak rombao ni… sapo tahan kao….. kah kah kah…. pogi laaa ngadu kek pak mentua…. komplin laaaa….dulu den baco mat jerlun botak kona sokat…. ni kao pulak…. kah kah kah…
ni sapo punyo kojo….

dah ado bukti….. bueklaaa laporan polis…. bawak mahkamah…. jangan nak bising jo…kalau bising-bising jadi nato – no action talk only – den pun buleh….kah kah kah

bising-bising ni caro kempen ko…. kalau kalah nanti dah ado sobab kalah..….kah kah kah



MyBRAIAN 15 TINGKAT JUMLAH PEMEGANG Ph.D DILANCAR –U.Melayau

PUTRAJAYA 25 Sept. - Kementerian Pengajian Tinggi hari ini melancarkan program MyBrain15 sebagai satu usaha menambah bilangan pemegang ijazah Ph.D yang secukupnya dalam sumber tenaga kerja negara.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, program itu perlu kerana sehingga kini jumlah pemegang ijazah doktor falsafah di Malaysia hanya sekitar 8,000 orang.

Kata beliau, jumlah itu menghalang negara untuk mewujudkan ciptaan atau inovasi yang mampu menjana pembangunan ekonomi.


kah kah kah…. nak ramai ada phd? … kah kah kah….pergi test naib cancelor sintok dulu….tanyan dia dapat phd dari laman web mana? kah kah kah…. pergi uitm…. tengok berapa phd dari university buffalo amerika….kah kah kah… dan cuba tengok berapa ramai ketua cawangan yang jadi dekan dan pensyarah…. kang kong laaaaa…

nak tanyo sikit menteri pelajaran sendiri ada pelajaran ke?..... kah kah kah … datuk seri ke… datuk paduka ke…. belajar kat mana?.....berapa banyak buku dah keluar…. berapa banyak tulisan ilmiah….. kalau takat tulis surat khabar mama juwie…. tak payah heeboh-heeboh laaaa….. kah kah kah....



ANGAN-ANGAN BOLEH ROSAKKAN KEAMANAN - U.Melayau

SUASANA politik selepas pilihan raya umum Mac lalu amat berwarna-warni dan menggusarkan perasaan serta ketenangan rakyat. Menariknya, di samping membimbangkan, senario politik ini boleh dilihat dari pelbagai sudut seperti sudut psikologi dan bahasa sastera.

Elemen-elemen seperti fatamorgana, perumpamaan dan mekanisme bela diri banyak digunakan dalam melaksanakan perancangan dan menjayakan agenda pihak- pihak tertentu dalam merencahkan iklim politik negara.

Fatamorgana didefinisikan oleh Kamus Dewan (2002) sebagai sesuatu yang bersifat khayalan logamaya. Ia seperti bayangan panas di padang pasir, kelihatan seolah-olah air yang jauh nampaknya, tetapi apabila dihampiri tidak berjumpa air tersebut.

Dakwaan tindakan parti pembangkang untuk mengambil alih kerajaan dilihat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai satu fatamorgana. Usaha ini tidak berlaku secara realitinya dan hanyalah satu angan-angan pihak parti pembangkang.


kah kah kah…. ngoook betul mamat ni…. cam mana angan-angan boleh rosakkan keamanan negara….ni betul-betul sewel…. angan-angan tak jadi apa –apa… ngok…angan-angan bukan kereta kebal…. boleh menembak…. ngok…kah kah kah

dari Kamus Bahasa Moden Pustaka Rakyat (2008) ngok ialah difinisai terhadap penulis kaki bodek yang tak tahu hujung pangkal…. kah kah kah… terutama dari lulusan sintook…. yang diajar oleh kang kong…. kah kah kah

ngok juga ialah difinasi terhadap penulis yang kalau tak ada utusaan melayau tidak mungkin dapat menulis dimana-mana tempat…..kah kah kah…. kecuali dalam majalah mama juwie….kah kah kah … tulisan-tulisan ngok tidak akan diterima di Le Monde, New York Times … kecuali bacaria….kah kah kah