.

Selasa, 10 Jun 2014

CUKONG MANA DI BELAKANG SULTAN JOHOR




ADA CUKONG 
DI BELAKANG SULTAN JOHOR?
KENALI SIAPA CUKONG
Terkejut saya apabila Hisham Rais menpersoalkan 6 juta Yahudi di bunuh olih Nazi. Terkejut juga saya apabila Hisham Rais mempersoalkan cukong (towkay Cina yang ber- warganegara Malaysia). Ini terang terang tunjuk bahawa Cina yang warganegara Malaysia ada lah anak tiri di Malaysia. Apa pukimak salah nya warga negara Malaysia beli tanah di dalam negara nya sendiri ? 

Terang terang tunjukkan mentaliti perkauman ketuanan Melayu yang mendalam, dalam isi hati Hisham Rais. Saya ulangi, cukong beli (ingat : bukan rompak) tanah di tanah air yang dia tumpah darah. Awak tak recognise hak asasi kewarga-negaraan Cukong di tanah air yang dia tumpah darah ini ?

 Orang Cina sepatutnya tumpah darah di benua besar Cina dan bukan di Tanah orang asli ini ? Woit Cina, awak tumpah darah di tanah yang salah lah ? Pukimak punya syaitan perkauman. Babi perkauman. on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 3:38 PM





-----------

JEMPUTAN FORUM SEJARAH REVOLUSI








Memperingati Perjuangan Anti Penjajahan British Ulang Tahun Ke-66

 Forum ‘Meninjau Semula Semangat Kemerdekaan dan Pembinaan Nasion’

Perjuangan Anti Penjajahan British adalah satu perjuangan rakyat pelbagai kaum menuntut kemerdekaanMalaya sepenuhnya, ia tercetus selepas Perang Dunia kedua ketika pergerakan nasionalisme menuju ke pembentukan nasion menjadi trend sedunia.
                                         
Perjuangan Anti British bermula pada 20hb Jun 1948. Pada hari tersebut pihak British menjalankan serangan malam ke subuh di seluruh negara dan menangkap lebih daripada 600 orang, lebih dari 300 parti progresif, kesatuan sekerja dan badan lain ditutup. Dua hari sebelum operasi tersebut, British mengharamkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Parti Komunis Malaya terpaksa kembali ke perjuangan bersenjata, ramai anggota gerakan kiri pun mamasuki hutan dan menyertai perang gerila komunis.

 
Perjuangan Anti British telah meninggalkan kesan besar ke atas politik dan ekonomi Malaya. Kerajaan British meluluskan undang-undang darurat untuk memburu dan menahan komunis dan pemimpin gerakan kiri. Dalam masa 12 tahun darurat, 11035 orang terbunuh, 34000 dipenjarakan tanpa bicara, seramai satu juta orang ditempatkan semula di kampung baru.

Di samping memerangi komunis dan disiden, British mengemukakan perjanjian Persekutan Tanah Melayu dan memelihara parti politik perkauman UMNO, MCA dan MIC sebagai perikatan politik yang akan mengambil alih kuasa selepas ketinggalan British. Ini adalah untuk menjaga kepentingan ekonomi British di Malaya. Ekspot Malaya mendatangkan ringgit Amerika paling banyak untuk British, perdagangan Malaya pada tahun 1938 melebih kesemua 17 tanah jajahan British di Afrika dan lebih dari separuh dari perdagangan di India.

Pendek kata, perjuangan anti British dan pelaksanaan strategi British telah mengubah landskap politik Malaysia secara mendadak, kesannya tinggal sehingga hari ini. Apakah inspirasi dan pengalaman sejarah diberi oleh perjuangan tersebut? Adakah generasi baru telah mewujudkan satu nasion impian yang bebas, demokratik dan adil serta satu sistem ekonomi yang tidak mengeksplotasikan rakyat?


Butir-butir forum awam adalah seperti berikut :

Tarikh : 19hb Jun 2014, Khamis
Masa   : 8:00 pm
Tempat : Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor 

Ahli Panel :     

Cikgu Ishak Surin
Pejuang Kiri tahun 50-60an

Ah Chuan
Pejuang Anti British dan bekas pimpinan PKM

Hishamuddin Rais 
Aktivis Sosial

Chegubard 
Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia

Anjuran Bersama : SIRD, Angkatan Pembebasan Bangsa Malaysia, Pemuda KLSCAH, Solidariti Anak Muda Malaysia, Jaringan Rakyat Tertindas, Kelab Bangsar Utama, Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia




-----------

PEMBACA MENJAWAB KEMBALI






PANDANGAN

 PARA PEMBACA


                           SEIMBANG
Ini suatu perkembangan bagus....di situ sultan ada peranan, dan ia sepatutnya sebagai check and balance....apa guna sultan dapat gaji, kalau tak ada peranan dalam pentadbiran? on BERI PANDANGAN
Abang Taleb
on 6/9/14
JANGAN TAMAK
jangan tamak sangat. segala macam pangkat nak dikejar. segala macam jawatan nak disandang. nak jadi bos. nak jadi tuan. nak jadi kepala. nak jadi ketua. tubuh lembaga nak jadi pengarah. buat persatuan nak jadi presiden. tubuh jawatankuasa nak jadi pengerusi. buat syarikat nak jadi ceo. hujung-hujung mati jadi hamba reput. silap-silap jadi hamba kayu api. on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/9/14
KETURUNAN LANUN
kah kah kah..sebenarnya sultan johor ni keturunan lanun temenggong yg dilantik sebagai temenggong dan akhirnya memberontak pada tahun 1855 dan menggelar sultan johor sehingga ke hari ini. jadi sultan johor hari ni ialah asal keturunan ke-6 dari dinasti temenggong lanun. oleh sebab lanun maka perangai merompak harta dan tanah org dh jadi darah daging mereka ini..berapa banyak tanah johor dh dijual kepada singapura.. bukan dap, pkr pas yg jual tapi sultan lanun ni yg jual dan dipersetujui oleh united malay nasional organization..parti ketuanan melayu..

parti ni berpakat dgn lanun jual tanah melayu kp cina kafir singapura.. tahun lepas jual kepada Pemaju yang berpangkalan di China Guangzhou R&F Properties Sdn Bhd enam lot tanah di Johor Bahru berjumlah RM4.5bil daripada Sultan Johor.. kah kah mana pukida mana pukimak mana pukisa..tak nak bantah ke sultan ketuanan melayu lanun ni..kah kah bukan dap pun yang jual tanah melayu tapi melayu lanun.. patek anak anjing mohon derhaka tongku..down on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/8/14
REMBAT HARTA RAKYAT
Semuanya berpunca dari sifat tamak..Tamak utk merembat harta rakyat.Tak cukup yg lepas lepas skg nak sapu yg sedia ada. Pada aku padanlah dengan muka rakyat Johor sendiri.Berkiblat pd UMNO sehingga akhir nanti.Dlm keadaan begini pun ramai yg tak sedar sedar lagi.. Lantak koranglah Johoreans.Korang wajar diperlakukan begini oleh UMNO..Ini akibat bila mengundi tak menggunakan otak on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/8/14
KUASA REMBAT
Jika Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar terlibat secara langsung dalam pentadbiran kerajaan negeri melalui satu rang undang-undang berkaitan dengan penubuhan Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor disamping memberi kuasa kepada baginda menyelia akaun dan terlibat secara langsung dalam pembangunan hartanah di negeri itu....

Pada pandangan aku kehidupan rakyat negeri itu akan diberi perhatian sewajarnya walaupun bukan semuanya akan dapat layanan istimewa dan bernasib baik. Bukan ramai anak muda ambil tahu bahawa kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh pemimpin UMNO Baru telah menggezetkan negeri Johor sebagai South Johor Economic Region (SJER) atau Pembangunan Wilayah Ekonomi Selatan Johor.

Apabila ia siap kelak, keseluruhan kawasan pembangunan dikatakan menyamai 2 setengah kali ganda keluasan Singapura. Ianya diramal akan menjadi sebuah pusat pertumbuhan ekonomi yang terbesar di rantau ini dan bakal menarik lebih banyak firma besar bertaraf antarabangsa menjalankan on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
KENCING DALAM SELUAR
raja buat macam ni bagus...biar umnQ kencing daLam seLuar.... TT bagi peLuang pembaca bagi pandangan pun bagus, tapi TT pun kena sama2 tuLis dan uLas..supaya pembaca dapat pencerahan dan tak syok sendiri...kiki on BERI PANDANGAN
Nazrio Dond DoLLa
on 6/7/14

Ampun tuanku..klu ikut patik tuanku tak sesuai masuk campur dalam urusan memanda menteri besar..bukanya apa tuanku..takut-takut nanti takda orang yg berminat dgn politik lagi sebab mereka rasa dah tak masyuuk..jadi patik rasa bagi can la kat mereka semua..lebih baik la tuanku buat jelajah tengku mahkota sampai tuanku tak larat...ampunkan patik tuanku ! on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14

Sebenarnya ini mungkin memberi kesan lebih buruk kapada pihak istana sebab raja/sultan sebab kene bertanggungjawab atas keputusan/kepimpinan. Apa jadi kat Mohammed Reza Pahalvi (Sitem raja tunggal kan??)?? Dia dan keluarganya diguling kan oleh rakyat Iran (kerana pelbagai sebab) dan nak tak nak dia digulingkan kerana kuasa tertinggi/pemerinthan di tangan dia, bukan perdana menteri,bukan presiden. Berbanding perdana menteri atau presiden boleh ditukar dengan mudah menggunakan system undi (jika pilihanra yang adil lahkan) berdasarkan pilihan mereka.Boleh undi raja, anak raJa kalau rakya tak suka?? Cuba tengok kat raja Thailand(Sitem raja tunggal kan??) sekarang?? Ada dia susah-susah piker tunggang terbalik atau risau pasal kedudukan dia sekarang walaupun negara Thailand dalam krisis pemerintahan?? Ada orang nak gulingkan dia?? Dia tidak perlu risau sebab yang menguruskan dan mentadbir Negara Thailand adalah oleh pihak parti yang mendapat kuasa majority (mengikut sistem yang dipilih) on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
FREELOADER
berilah tuanku nk kje...dia dh jemu jd freeloader.... on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
RAKYAT KENA KELENTONG
Mak ai!!!!!!.. Dah lah free loader... Rakyat duk tanggung makan berak keturunan depa.. Lepaih nie nak pulak sapu tanah rakyat.. Baguih sunguh.. Rasa amat sangat bangga dengan kerajaan JIB AH GO.... Daulat Tunku Jilat JUBOQ KU...-Rebellious Monkey- on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
KERAJAAN NEGERI MENIKUS
Dalam keadaan sekarang ini pun Kerajaan Negeri seolah2 menikus dengan segala tindak-tanduk pihak istana, apatah lagi jika diberikan kuasa nanti? Yang amat mengecewakan, ada pihak2 tertentu (pemaju, kontraktor dll. ) yang mengambil kesempatan di atas campurtangan Istana dlm pentadbiran kerajaan negeri.

Habis segala peraturan & syarat2 pembangunan tidak diendahkannya. EIA? KM? SBKS? Semuanya tidak ada maknanya bagi mereka, janji projek tetap berjalan tanpa sebarang halangan. Kesian pegawai2 kerajaan yg diamanahkan menjalan tugas, terpaksa mengikut rentak pemaju yg rakus tanpa banyak soal...atau dititah mengadap! on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
TIDAK FAHAM
Nampaknya ramai termasuk pemimpin UMNO yang tak faham apa itu raja berperlembagaan, iatu satu konsep Raja hanya sebagai Ketua Negara/Negeri dan tidak mempunyai kuasa mutlak dalam urusan negara/negeri. Jika raja-raja nak juga terlibat dalam urusan negara atau nak berbisnes mereka harus lepaskan jawatan sebagai Ketua Negara/Negeri. Mungkin perpisahan antara jawatan Ketua Negara dan Ketua Eksekutif Negara/Negeri itu tidak tertulis dengan jernih/jelas sehingga tiada ruang bagi Raja-raja untuk nak sibuk atau mempengaruhi proses pentadbiran Negara/Negeri.

Itu sebabnya Madey pada satu ketika dulu cuba nak matikan kuasa/pengaruh Raja tetapi dalam proses itu dia pula menjadi kuku besi dan membikin huru-hara keadaan.Kini seorang Raja sibuk pula nak terlibat dalam pentadbiran Negeri mungkin boring jadi raja yang cuma jaga adat istiadat dan agama Islam bagi orang Melayu. Dia mahu venture lebih tanpa mengiraukan akan posisi raja vis-a-vis perlembagaan Negeri.Perkara begini boleh berlaku mungkin on BERI PANDANGAN
Anonymous
on 6/7/14
SETUJU
setuju tuanku ambil executive position.apasal risau sangat?takkan nak kasi lim kang ho,ghani dan hisham je tanah johor?sultan ni kaya so dia tak ada hal nak jaga tanah negeri johor.sokong. on BERI PANDANGAN
yoko ono
on 6/7/14
go to hell on BERI PANDANGAN

go to hell on 
BERI PANDANGAN
Publish | Delete | Spam
din
on 6/7/14




------------

AYER TAPAI IS GOOD 4 U




TAPAI
oooh
tapai

kah kah kah




Perbalahan isu gelatin babi halal berterusan

Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Waljamaah Malaysia (ASWAJA) Zamihan Mat Zin membidas pendapat ulama yang tampil dengan “fatwa songsang” bahawa makanan mengandungi gelatin babi atau unsur babi adalah halal untuk orang Islam.

Beliau juga mahu pihak berkuasa mendakwa mereka yang menyebarkan fahaman itu di Malaysia atas alasan ia bertentangan dengan dalil al-Quran serta pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Oleh kerana komponen daging babi sinonim dengan kulit, tulang,urat, lemak, minyak dan lain-lain, maka pengharaman menjadi umum merangkumi keseluruhan babi dan seisinya.


KAH KAH KAH

woit

bila nak

pereksa

dna tapai

kah kah kah


---------

CADANGAN BUAT DEMO






AMBIL PERHATIAN

JAKIM BUAT REKOD
 TERAMAI MAKAN BABI
Aku masih tunggu jakim buat demo makan babi.. Oops makan coklat. Cadangan: setiap staf jakim makan cadbury sorang 10kg. Alang2 makan, terus cipta nama masuk malsysia guiness book of record. Nama dapat, makan pun dapat. 

Tajuk "rekod memakan cadbury teramai dan terbanyak". Nak best lagi buat acara tu 72jam, boleh la tambah perkataan 'maraton' kat tajuk rekod tu. Digalakan juga jemput student uitm, uum, uia sebagai supporters. on BUDAK MELAYU UDAH MELAMPAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/10/14

DEMO KECIL 
ANTI CADBURY
--------

MENCARI PENGENTOT YANG HILANG





SEDANG DI CARI
sesiapa ada ternampak
jantan dalam gambar ini
di khendaki oleh
polis new york
dicari kerana entot lari

kali akhir jangan ini dilihat
di kem latihan tentera
port dickson


Najib dan isteri lawat Turkmenistan pula

Nur-ul Afida Kamaludin
.
LAWATAN dua hari Najib, yang akan diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor, ke negara ini adalah atas jemputan Presiden Gurbanguly Berdimuhamedov.


SITI MULUT BESAR
graduan kulombia
mulut  horizontal
mulut vertikal 
sama besar

------------

PENCERAHAN FREELOADER




SULTAN CONTOH
bukan freeloader

HARAMJADAH
TPPA........ ketuanan melayu haramjadah...... rakyat akan merana..... undi lagi umno sial..... kah...kah...kah.... on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
at 3:37 PM


FREELOADER
Org masih percaya dgn jantan bernama freeloader. Takpe biar si freeloader tu masuk line kerajaan Johor. Bila terkantoi baru padan muka dgn org Johor yg agung2kan sultan diaorang. Jam tu sedap sikit acara menghumban badut2 istana dgn cukong dalam jamban monarki. Apakah mustahil cita2 in TT? kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
at 3:06 PM


ASAL USUL LANUN
kah kah kah..sebenarnya sultan johor ni keturunan lanun temenggong yg dilantik sebagai temenggong dan akhirnya memberontak pada tahun 1855 dan menggelar sultan johor sehingga ke hari ini. jadi sultan johor hari ni ialah asal keturunan ke-6 dari dinasti temenggong lanun. 

oleh sebab lanun maka perangai merompak harta dan tanah org dh jadi darah daging mereka ini..berapa banyak tanah johor dh dijual kepada singapura.. bukan dap, pkr pas yg jual tapi sultan lanun ni yg jual dan dipersetujui oleh united malay nasional organization..parti ketuanan melayu.. parti ni berpakat dgn lanun jual tanah melayu kp cina kafir singapura.. 

tahun lepas jual tanah johor kepada Pemaju yang berpangkalan di China Guangzhou R&F Properties Sdn Bhd berjumlah RM4.5bil daripada Sultan Johor.. kah kah mana pukida mana pukimak mana pukisa..tak nak bantah ke sultan ketuanan melayu lanun ni..kah kah bukan dap pun yang jual tanah melayu tapi melayu lanun.. hamba patek anak anjing yang hina lagi babi mohon derhaka on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
on 6/9/14


PROJEK ATAS ANGIN
cukong kaya raya pasal apa adakah cukong dapat projek bumi dan putera ? sapa dok bagi projek ? projek atas angina adalah bagi kat mamak mendeliar kah kah kah tak habis habis meronta merana cukong sentiasa akan kaya selagi ada krooni yang mampu menghulur projek ada lah dapat komisen 20 % tu lagi baik dari projek p.ramlee cukong oh cukong kalau tarak cukong di Malaysia Malaysia jadi macam negeri Kelantan lah kah kah kah serambi semua tu kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA
Anonymous
on 6/9/14

 TIPU RAKYAT
kah kah kah sejak merdeka rakyat ditipu tak ada yang bising jarang ada complain engkau nie penghasut bani melayu memang suka benda free dapat beras free dapat duit free dapat minyak free dapat kerusi free semua free lagi bagus yang boleh bagi free ialah umno engkau sakit hati sebab tak dapat kah kah kah on BAHAYA CUKONG UNTUK NEGARA


YA AMPOON YA MAULANA

-----------

SILA BERI PENDAPAT




PEMBACA 

SILA BERI PENDAPAT

patutkah sultan dan raja
campur tangan dalam
urusan negara

Bila RUU Johor lulus, Zam ajak berkabung

Bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin berkata, rakyat Johor harus sedia untuk berkabung jika rang undang-undang kontroversi Johor diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Dr M bimbang MB gagal nasihati sultan

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau bimbang Menteri Besar Johor Datuk Seri Khaled Nordin gagal menasihati Sultan Johor dalam isu Rang Undang-undang lembaga Perumahan dan Hartanah Johor.

Shahidan: Campur tangan sultan cemar institusi raja

Campur tangan sultan dalam pentadbiran kerajaan negeri akan menyebabkan institusi beraja tercemar kerana terpaksa berhadapan dengan pelbagai masalah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

'Enakmen tak beri kuasa mutlak pada Sultan'

7:45PM Jun 9
Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor 2014 juga bukan satu bentuk campur tangan Istana dalam bidang pentadbiran negeri.