.

Rabu, 17 Mac 2010

GERAKAN ANTI ISA

KENYATAAN MEDIA

Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (GMI)

Tarikh: 17 Mac 2010

PENANGKAPAN ISA: PENGANIAYAAN TERHADAP WANITA

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang dianggotai lebih daripada 83 buah organisasi terdiri daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Parti-Parti Poliltik, Badan Hak Asasi Manusia, Wanita, Mahasiswa, Majlis Peguam dan Pertubuhan Pekerja menggesa Kerajaan untuk menghentikan cadangan pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi sebaliknya menegaskan ISA mesti dimansuhkan.

Dalam kerajaan ingin meminda akta ini, satu penangkapan ISA terbaru telah diberi liputan besar-besaran oleh media milik kerajaan bahawa kerajaan telah menahan sekumpulan pelajar yang majoritinya adalah dari luar negara yang sedang menuntut di beberapa universiti di Malaysia dan menuduh mereka sebagai pengganas antarabangsa. Seramai 12 orang telah ditahan pada 21 Januari 2010.

Mereka telah dinafikan hak untuk bertemu peguam walaupun telah beberapa kali dipohon. Mereka telah menfailkan permohonan habeas corpus sehingga hari perbicaraan iaitu pada 11 mac 2010, mereka masih tidak dibenarkan berjumpa peguam. Kerajaan dengan ini jelas mencabul hak mereka. Apakah ini yang dikatakan pindaan yang menambah baik ISA?

Tiba-tiba mereka yang dituduh pengganas itu dibebaskan dan secepat kilat dihantar pulang ke negara masing-masing dan beberapa orang masih menunggu di Jabatan Imigresen untuk dihantar pulang tanpa memaklumkan kepada isteri dan ahli keluarga mereka dan tanpa membenarkan mereka berjumpa ahli keluarga mereka sebelum dihantar pulang. Isteri-isteri tersebut adalah Bashirah isteri kepada Luqman Abdul Salam yang dihantar pulang pada 13 Mac 2010 dan Khalidah isteri kepada Abdul Alhi Bolajoko Uthman yang dihantar pada 14 Mac 2010. Kedua-duanya dihantar pulang ke Nigeria. Ummu Huzaifah isteri kepada Sheikh Aiman warganegara Syria, seorang pelajar PhD Universiti Putra Malaysia hanya dapat bercakap dengan suaminya melalui telefon sejurus sebelum suaminya berlepas (dihantar pulang) pada 16 Mac 2010.

Tindakan kerajaan Malaysia yang mempunyai elemen penderaan emosi dan psikologi terhadap isteri mangsa ISA adalah bertentangan dengan Konvensyen Antarabangsa, CEDAW yang menghendaki setiap negara di dunia menghentikan sebarang bentuk penderaan dan keganasan terhadap wanita.

Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA(PSK-GMI) mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap pasukan polis dan jabatan imigresen Malaysia yang membiarkan ahli keluarga mereka yang ditahan bersendirian terumbang ambing di Malaysia. Mereka tidak mempunyai keluarga di sini bahkan mereka datang kerana menemani suami mereka untuk melanjutkan pelajaran di Malaysia.

Alangkah terkejutnya mereka apabila tiba-tiba suami mereka ditahan tanpa dibenarkan membela diri terus dihantar pulang dan meninggalkan mereka bersendirian dengan anak-anak di sini. Mereka adalah wanita yang mempunyai hak untuk dilayan seperti manusia dan bukan dibuat sesuka hati oleh Menteri Dalam Negeri.

Kami memberi amaran kepada Menteri Dalam Negeri bahawa kes penangkapan ini akan menjadi bebanan dan memburukkan imej Malaysia di mata dunia. Malaysia yang selama ini mempromosikan bahawa negara kita adalah destinasi pelancongan dan sebagai hub pendidikan pelajar luar negara khususnya dari negara timur tengah telah tercemar dan menakutkan mereka kerana adanya undang-undang drakonian iaitu ISA.

Kempen supaya ISA dimansuhkan sudah berjalan sejak 20 tahun lalu dan telah berjaya mencipta gelombang kesedaran dan perubahan hasil daripada kempen GMI dan anggota gabungannya. Isyarat jelas penolakan terhadap ISA dilihat pada keputusan Pilihanraya Umum ke-12, 8 Mac 2008 dan kejayaan Himpunan Mansuhkan ISA pada 1 Ogos 2009.

Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA(PSK-GMI) yang selama ini menjadi tempat mengadu nasib bagi kaum wanita dan kanak-kanak mangsa ISA, tetap dengan pendirian bahawa ISA telah menzalimi golongan wanita. Hasrat kerajaan yang kononnya membela wanita adalah ternyata kenyataan hipokrat apabila menggunakan ISA terhadap rakyat dan sesiapa sahaja dan sekaligus menganiaya golongan wanita dan kanak-kanak yang menjadi keluarga tahanan.

Sejak tahun 1960 hingga kini (2010), lebih 20,000 orang ditahan tanpa bicara di bawah ISA. Kesan penangkapan ISA, lebih 50,000 orang terdiri dari wanita dan kanak-kanak yang telah kehilangan ketua keluarga yang mencari rezeki dan tempat bergantung pendidikan dan kasih sayang seorang bapa.

Dengan ini kami menuntut agar:
Kebajikan isteri-isteri pelajar-pelajar ini ditanggung oleh Kerajaan Malaysia
Jika mereka ingin pulang ke negara masing-masing, kerajaan mestilah menguruskan penghantaran mereka sehingga selamat sampai Kerajaan memohon maaf atas kesilapan menahan suami mereka dan membayar gantirugi pengajian suami mereka yang terhenti disebabkan pengkapan ISA


Kenyataan Media ini disokong oleh:

1. YB Zuraida Kamaruddin (Ahli Parlimen Ampang & Ketua Wanita KEADILAN)

2. YB Chong Eng (Ahli Parlimen Bukit Mertajam & Ketua Wanita DAP)

3. Hjh Nuridah Salleh (Ketua Muslimat PAS)

4. YB Dr Siti Mariah Mahmud (Ahli Parlimen Kota Raja)

5. YB Lee Boon Chye (Ahli Parlimen Gopeng)

6. YB Tian Chua (Ahli Parlimen Batu)

7. YB Nurul Izzah Anwar (Ahli Parlimen Lembah Pantai)

8. YB Dr Lo’ Lo’ Mohamad Ghazali (Ahli Parlimen Titiwangsa)

9. YB Haniza Talha (Adun Taman Medan, Timbalan Speaker Dun Selangor)

10. YB Rodziah Ismail (Adun Batu Tiga, Exco Wanita Kerajaan Negeri Selangor)

11. YB Siti Aishah Hj Ghazali (Adun Merbau Pulas, Exco Wanita Kerajaan Negeri Kedah)

12. YB Saari Sungib (Adun Hulu Kelang)

13. YB Mumtaz Md Nawi (Senator, Kelantan)

14. YB Siti Zailah Mohd Yusof (Ahli Parlimen Rantau Panjang)

15. YB Fuziah Salleh (Ahli Parlimen Kuantan)

16. YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen Serdang)


BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT

A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya
TERKINI - DARI PUTRAJAYAKEPONG KEMUDIAN SUMPIT
MEREKA SEBENARNYA BUMIPUTERAORANG ASAL TUNJUK PERSAAN


Lebih dari 2000 Orang Asal telah turun ke Putrajaya.

Mereka menunjukkan persaan kerana tidak puas dasar
kerajaan gerombolan.

Banyak tanah warikh mereka di tenggelami air - seperti
di Pahang apabila empangan air hendak di buat.

Mereka tidak mahu hanya diberi 6 ekar tanah. Walhal
tanah asal mereka berpuluh puluh ribu ekar telah diambil.

Banyak tanah adat mereka diambil bagitu sahaja walhal
mereka telah menghuni tanah itu beratus ratus tahun.


TANAH DITIPU , ORANG ASLI BERHIMPUN DI PUTRAJAYA
- mkini

Lebih 2,000 Orang Asli kini di Putrajaya bagi menyerahkan memorandum bantahan kepada perdana menteri berhubung dasar pemberimilikan tanah.

Bagaimanapun kehadiran sesetengah mereka sejak jam 12.45 tengah hari tadi, dengan beberapa bas telah dilencongkan oleh pihak polis ke sebuah auditorium di kompleks Jabatan Perdana Menteri.

Kira-kira seribu daripada mereka disuruh berdialog dengan menteri yang berkaitan, Datuk Seri Shafie Apdal di auditorium itu.

Kira-kira seribu lagi kini berada di persiaran di hadapan pejabat Perdana Menteri bersedia untuk berarak bagi menyampaikan memorandum berkenaan.

Mereka bersiap sedia untuk berarak tetapi dihalang berbuat demikian oleh anggota polis yang bertugas sekitar kawasan itu.

Bagaimanapun setelah perbinacngan kira-kira 15 minit, pihak polis memberi jaminan untuk membenarkan lima orang wakil Orang Asli untuk menghantar memorandum berkenaan.

nota:

bila nak buktikan rakyat di dahulukan
inilah masanya. inilah orang asal bumi
ini tetapi mereklah paling daif, paling miskin
dan paling dihina.

akhirnya budaya demo sampai juga kepada mereka
RAKYAT DI DAHULUKAN BUKAN DI LETERIK KAN
ORANG KAMPONG TAKUT KENA LETERIK
PENDUDUK HALANG TNB DIRIKAN MENARA - malaysiakini

Lebih 200 orang sedang berhimpun di jalan masuk menuju Kampung Baru Rawang dalam usaha terakhir mereka menghalang Tenaga Nasional Bhd (TNB) daripada mendirikan menara kabel bervoltan tinggi di kampung mereka.

Penduduk dilapor mengepung semua tiga jalan utama ke kampung itu sejak jam 7.30 pagi sambil menyanyikan lagu-lagu untuk menaikkan semangat mereka.

nota:
kajian telah mendapati kabel leterik/pylon ini bahaya
untuk kesehatan. kenapalah tidak difikirkan semua
ini. kenapa selalu fikirkan untung untung dan untung

tak faham kenapa suka sangat susahkan orang ramai
bagilah berita baik - macam turunkan harga leterik
baru orang ramai senyum kah kah kah