Jumaat, 28 September 2012

SATU BILION DUIT BUJET UNTUK PERMATA ROSMAH




PERMATA ROSMAH
Najib: RM1.2 Bilion Untuk Pendidikan Prasekolah Berkualiti
KUALA LUMPUR: Sebanyak RM1.2 bilion akan disediakan kepada pelbagai agensi kerajaan sebagai platform melengkapkan kanak-kanak dengan pendidikan prasekolah berkualiti, kata  Najib  Razak.
Agensi berkenaan termasuk Jabatan Kemajuan Masyarakat, Kementerian Pelajaran, PERMATA dan Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional yang terbabit secara langsung dalam menyediakan pendidikan prasekolah.
"Sebagai tambahan, RM380 juta akan disediakan kepada Kementerian Pelajaranuntuk penempatan guru prasekolah," katanya semasa membentangkan Belanjawan 2013di Dewan Rakyat, Jumaat.
Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan juga mencadangkan beberapa insentif untuk memastikan kanak-kanak mendapat penjagaan sempurna di samping membangunkan perkembangan minda yang positif.
Beliau berkata insentif itu termasuk geran pelancaran RM10,000 kepada PusatPendidikan Awal Pendidikan Kanak-Kanak (ECCE) swasta untuk membantu merekamembuka taska baharu yang berkualiti.
MUHYIDDIN PATUT MASUK
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
woit... DUIT UNTUK ROSMAH LEBIH BANYAK DARI UNTUK KEMENTERIAN PELAJARAN... kah kah kah..
woit.... MUHYIDDIN  CEPAT BERGERAK.... kah kah kah..
kah kah kah...LAMBAT LAMBAT .... NANTI BUNGKUS.... kah kah kah..
woit... RAKYAT DAH LAMA TUNGGU MUHYIDDIN.... kah kah kah.. 
kah kah kah..TIM ROSMAH NAJIB INI KALAU LAMA NEGARA MAMPOOS,.... kah kah kah..
kah kah kah.... GILA PUNYA BANYAK ROSMAH DAPAT.... kah kah kah

NOTA:
kementerian pelajaran pun
tak dapat  duit sebanyak
yang rosmah dapat dari isterinya
mana muhyiddin - senyap membisu 
kah kah kah

KITA BERHIMPUAN SEKALI LAGI

KONSERT 8 TUNTUTAN - AMARAN KEPADA GEROMBOLAN






REPUBLIC OF BRICKFIELD

 RAY CHEONG

HUI  SE DE DAI
KUALA LUMPUR, 27 Sept – Gabungan Pilihan Raya Adil Dan Bersih (Bersih) hari ini mengumumkan akan mengadakan konsert Bersih 8T pada 13 Oktober ini yang akan berlangsung di Stadium Kelana Jaya.

Menurut kenyataan media yang dihantar kepada The Malaysian Insider hari ini, mereka menganjurkan konsert itu selepas kerajaan enggan untuk melaksanakan lapan tuntutan yang diminta oleh gabungan tersebut.

“Kerajaan masih enggan untuk mendengar suara rakyat, lapan tuntutan dari Bersih dan 22 cadangan dari Jawatankuasa Parlimen masih lagi belum ditunaikan, maka kami anjurkan konsert Bersih 8T ini sebagai tanda ingatan kepada suruhanjaya pilihan raya (SPR) tentang lapan tuntutan yang masih belum dilaksanakan.

“Berbulan selepas Bersih 3.0, kerajaan hanya menfokuskan untuk menahan mereka yang terlibat dengan perhimpunan, bukan untuk membersihkan daftar pemilih pilihan raya,” kata dalam kenyataan media itu lagi.

Menurut kenyataan media itu lagi, Bersih 2.0 telah terus menerus untuk menyedarkan orang ramai tentang penipuan pilihan raya.

“Setakat ini kami mendapat sokongan orang ramai dan menerima bantuan orang ramai yang menderma,” katanya lagi.
Antara artis yang akan membuat persembahan ialah Ito, Julian Mokhtar and the Gang, Soul Saviors (pemenang Pesta Lagu Jalanan), Republic of Brickfields, kumpulan punk Dum Dum Tak, kumpulan Canto rock Hui Se De Dai and Ray Cheong. Sasterawan Negara, A Samad Said akan membaca puisi pada malam tersebut.

“Konsert ini bukan sahaja untuk kutipan derma dan bergembira, tetapi dalam masa sama untuk menyedarkan orang ramai tentang lapan tuntutan yang harus ditunaikan, jadi kami mahu suara kami didengari agar dapat pilihan raya lebih adil dan bersih,” katanya lagi.

TUKAR TIUB MEMECAH BERITA SEDUNIA - WORLD BREAKING NEWS


BELANJAWAN SATU LAGI 
 REKOD MALAYSIA BOLEH

BUJET SATU REKOD UNTUK MALAYSIA

bujet yang akan di umumkan hari ini
adalah satu lagi rekod penampilan malaysia
satu  lagi tangga kejayaan
satu lagi ketrampilan malaysia

bujet malaysia ini adalah ter rekod 
ter tinngi
ter hebat
ter panjang
ter besar
untuk asia tenggara

selama 15 tahun
selama lima belas tahun
for 15 years
for fifteen years
belanjawan malaysia defisit

ertinya malaysain berbelanja
lebih banyak dari pendapatan

kalau seorang ayah berbelanja 200 ringgitt  sebulan
wal hal gaji hanya 150 ringgit zsebulan
maka jawabnya si ayah  terpaksa berhutang

inlah yang berlaku kepada kerajaan malaysia
selama 15 tahun berturut-turut - non stop -
belanjawan negara terlebih dari pendapatan negara

kalau si ayah akan terpkasa meminjam dari along

maka kerajaan united malays national organisation ini
terpaksa meminjam 
tetapi dari siapa?

- jual bond
- pinjam dari?....
- pinjam dari bank asia
- pinjam dari bank dunia

tepok dada tanya selera
siapakah yang akan membuat
kekayaan dari hutang malaysia

.... i rest my case my lord....

KONSERT 8 TUNTUTAN



PENIPUAN DIRANCANG DIPRU13 UNTUK MENANGKAN GEROMBOLAN



LAGI RANCANGAN PENIPUAN PILIHAN RAYA
ada nama harimau bin badak
ada nama ular bin telor
ada nama siti bukit binta sungai
ada nama rotan binti damar

semua ini adalah nama pengundi
nama nama ini diwujudkan
agar pengundi hantu
dapat masuk

ini adalah sebahagian
dari penipuan yang dirancang di pru13 nanti

dalam pru 13 nanti
pakatan rakyat akan kalah
pakatan rakyat akan gagal ke putra jaya
bukan kerana TIDAK ada sokong rakyat
tetapi kerana penipuan

gambar di bawah 
nama pengundi ialah ' 

NAMA SAYA IALAH ' binti !



KONSERT 8 TUNTUAN BERSIH


KONSERT 8 TUNTUTAN BERSIH

KIBARKAN SANG SAKA RAKYAT BENDERA PERJUANGAN






TOLAK ISU – ISU BODOH HANYA UNTUK ALIH PERHATIAN RAKYAT DARI MASALAH SEBENAR

Kenyataan Terbuka
27 September 2012

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bersama organisasi anak muda di Pulau Pinang dengan ini mengecam tindakan permainan media ‘dangkal’ regim penguasa dalam usaha mengalih perhatian rakyat dalam isu sebenar.

Dari isu bendera ‘Sang Saka Malaya’ yang dikibar pada malam merdeka yang diberikan perasa propaganda melampau dengan fitnah ia menjadi agenda PR untuk menukar bendera negara. Isu ini dipatah dengan mudah dengan hujah jika benar PR mahu menukar bendera mengapa tidak bendera gantian tersebut diarak di negeri bawah pentadbiran PR dahulu, tetapi ini tidak berlaku kerana ia hanya fitnah regim Bn semata.

Terbaru ialah isu di mana Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa pemimpin PR kononnya menggunakan jet peribadi untuk hadir ke acara parti di Labuan. Isu ini menjadi gempar hampir lebih seminggu dimainkan di media perdana milik regim Bn.

Persoalanya mudah ; berapa wang negara (baca RM rakyat) hilang kerana pemimpin PR ini menaiki jet peribadi tersebut ? Telah juga diperjelaskan oleh Anwar Ibrahim sendiri jet tersebut di uruskan oleh rakan beliau yang kebetulan merupakan ahli perniagaan dari Malaysia Timur. Sebenarnya ini yang menakutkan Bn apabila ada orang korporat yang mula cenderung menyokong PR. Maka orang korporat ini harus dicari sehingga ke lubang cacing untuk dihukum.

Persoalan berikutnya ialah Anwar hanya seorang Ketua Pembangkang dalam negara Malaysia dan seperti mana yang diketahui hampir tidak punya peranan dalam pentadbiran negara kerana dinafikan oleh regim Bn. Maka apa yang tidak kena ?

Jika melakukan penerbangan dengan jet peribadi merupakan kesalahan, maka seharusnya lebih salah apabila dilakukan oleh Menteri Kabinet dan sudah tentu tajaan itu lebih mampu mengundang perbagai persepsi.

Rekod penggunaan jet yang sama yang disediakan oleh T Jets Sdn Bhd sendiri mampu memberikan penjelasan. Kita cabar media regim mendedahkan pimpinan Umno yang pernah menggunakan jet tersebut dan siapa pembiaya mereka. Antaranya pada 23 September 2011, Dato Seri Jamil Khir Baharom, Menteri di Jabatan Perdana Menteri juga antara yang tersenarai pernah menaiki jet tersebut.

Manakala pada 15 November 2011 lepas Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertahanan yang juga Naib Presiden Umno sendiri telah mengakui menaiki jet peribadi yang ‘ditaja’ sahabatnya untuk ke Arab Saudi. Mengapa ini tidak menarik perhatian media regim jika benar mahukan ketelusan ? Siapa yang menaja menteri tersebut dalam penerbangan jet peribadi dan apa kepentingan mereka ?

Itu belum lagi bagaimana wang negara terbazir kerana atas program parti Bn helikopter, jet dan banyak harta negara digunakan.

Persoalanya kini jika disebut kemewahan bagaimana pula media terus diam apabila muncul satu demi satu pemborosan Datin Seri Paduka Rosmah Mansor. Cincin RM 24.45 juta yang telah dibuat laporan SPRM masih belum terjawab, terbaru muncul pula gambar Rosmah dalam media internet yang dikatakan mengenakan jam berjenama Frank Muller yang dikatakan berharga RM 350,000 – RM 500,000.

Itu belum lagi berbilion wang negara yang hilang kerana kelemahan, pembaziran dan rasuah. Bersama kenyataan media ini disenarai 75 kejadian kehilangan berbilion wang rakyat yang sehingga kini tidak terjawab. (klik sini)

Kami mendesak untuk isu bodoh seperti isu jet ini dihentikan segera. Ia cuma usaha sebuah regim yang hampir lemas dengan kesedaran rakyat. Ia cuma satu usaha mengalihkan isu sebenar dari perhatian rakyat.

Isu sebenar sekarang ialah kepayahan hidup rakyat, negara hilang daya saing sehingga menanggung hutang paling tinggi dalam sejarah negara, kenaikan harga barang dan rasuah serta penyelewengan yang tidak terkawal. Kini negara ditahap kritikal, Malaysia memerlukan peranan semua dalam usaha menyelamatkan negara ini. Kita memerlukan politik matang, seharusnya inilah masa parti politik yang bakal bertanding dalam pilihanraya bersaing dalam isu polisi dan tawaran kepada rakyat. 

Inilah masanya kita melakar sejarah baru politik matang dalam negara di mana ketua kepada parti penguasa (Bn) Datuk Seri Najib Tun Razak harus tampil merani berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim Ketua gabungan pembangkang (PR). Yakinlah bukan kepetahan yang bakal menjadi ukuran tetapi rakyat ternanti untuk menilai kejujuran dalam membuat tawaran bagaimana negara harus dipacu ke depan menjadi sandaran. Selebihnya biar rakyat membuat keputusan.

Kami anak muda tidak akan tertipu dan teralih tumpuan.

Sekian.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) P.Pinang
Angkatan Muda Pulau Pinang (AMK PP)
DAPSY PP
Pemuda PAS PP
Unit Ehsan P.Pinang
Jingga 13
Malaysian Indian Voice (MIV) PP
Persatuan Kebajikan India Bayan Baru
Komuniti Pulau Pinang


KONSERT 8 TUNTUTAN BERSIH

8 TUNTUTAN BERSIH MASI*H DI TUNTUT LAGI



 

KONSERT BERSIH 8T – UNTUK MENGINGATI TUNTUTAN 
PILIHANRAYA BERSIH

Lima bulan telah berlalu sesudah 250,000 warga Malaysia bangun bergerak untuk bersama  Duduk Bantah pada 28 April 2012. Warga Malaysia  telah menggunakan  hak   berhimpun untuk menuntut kerajaan membersihkan dan menambah baik sistem pilihanraya.

Sayangnya, telah jelas dilihat bahawa kerajaan masih lagi berdegil dan tidak mahu mendengar suara rakyat. Justeru BERSIH 2.0 akan mengadakan konsert pada 13 Oktober  di Stadium Kelana Jaya. Ini bertujuan untuk mengingatkan Suruhan Jaya Pilihanraya tentang 8 TUNTUTAN BERSIH  yang masih belum ditunaikan

 Berbulan-bulan sesudah  perhimpunan BERSIH 3.0 berlangsung, kerajaan telah membuat sasaran serangan terhadap Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0.  Tuntutan pilihanraya bersih dan adil tidak dipedulikan. Pihak kerajaan bersama Dewan Bandarraya  telah mengambil tindakan undang undang untuk menyaman ahli Jawatankuasa BERSIH2.0.

Walau apa pun berlaku, BERSIH 2.0 akan terus bertekad   untuk menaikkan kesedaran  tentang penipuan dalam senarai pengundi. Ini dapat   dijalankan kerana BERSIH terus menerima sokongan dan  sumbangan derma ikhlas  dari warga Malaysia.
 
Antara kumpulan/band yang akan bersama  mengambil bahagian dalam KONSERT 8 TUNTUTAN ialah  Ito, Julian Mokhtar dan The Geng, Republic of Brickfeild, band punk Dum Dum Tak, Canto Pop Rock Band Hui Se De Dai dan Ray Cheong. Pada hari konsert ini aktiviti  BERSIH 2.-0 akan juga dijalankan untuk merayakan  semua lapisan umur.

Ahli Jawatankuas Pemandu BERSIH 2.0 akan juga mendendangkan  satu lagu. Sasterwan Negara  A. Samad  Said atau Pak Samad  yang juga Pengerusi Bersama  BERSIH 2.0  akan membaca sebuah sajak  khusus untuk KONSERT 8 TUNTUTAN.

Konsert ini adalah untuk bersantai , bergumbira sambil mengingatkan pemimpin kerajaan tentang tanggung jawab yang mendesak agar mereka melakukan reformasi penambahbaik sistem pilihanraya.

Warga  Malaysia tidak  akan menerima  satu siatem pilihanraya yang masih tidak dibersihkan.  Warga Malaysia  tidak akan  teragak-agak untuk berhimpun sekali lagi jika suara mereka masih tidak diambil peduli.

Terima Kasih.

Salam BERSIH!


PASTI AKAN BERMAIN PADA 13 OKTOBER 2012:
 1. Redemption
 2. Soul Saviour
 3. Libang Libu
 4. Hui Se Di Dai
 5. Dum Dum Tak
 6. The Garrisson
 7. Nik Jidan
 8. Ray Chong
 9. Atama
 10. Republic of Brickfields
 11. Ito, Julian Mokhtar & The Gang
NOTA:
akan ada lagi beberapa 
nama yang masih lagi
dalam perundingan


MENTERI NAJIB RAZAK MULA GADUH SESAMA SENDIRI HAL SEKOLAH CHINA



KOMENTAR TUKAR TIUB
jelas munkee munkee najib
sedang gaduh sesama sendiri
ini petanda amat baik

ini tanda najib tak  ramai penyokong
ini tanda najib tak ramai geng
ini tanda muhyiddin ramai penyokong
ini tanda muhyiddin tegas dan berwibawa

MENTERI PELAJARAN DAN BAKAL PM
KENYATAAN NAZRI MENGENAI DONG ZONG PANDANGAN PERBIDAI : MUHYIDDIN - berita hairan

 Muhyiddin Yassin berkata kenyataan yang dibuat oleh Mohamed Nazri Abdul Aziz berhubung permintaan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia atau Dong Zong berkaitan pendidikan Cina di negara ini adalah pandangan peribadi beliau. Muhyiddin telah menjelaskan kepada beliau berhubung perkara itu, pagi tadi.

 "(Mohamed Nazri) beliau maksudkan apa yang beliau nyatakan itu adalah sebagai pandangan beliau.

 "Dan saya juga telah menjelaskan bahawa kita sudah ada pendirian (berhubung perkara itu), dasar kerajaan berhubung soal itu juga jelas, dan kita telah buat beberapa keputusan (mengenainya)," katanya.

 Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Mohamed Nazri semalam yang dilaporkan berkata bahawa permintaan Dong Zong, yang terkandung dalam memorandum yang diserahkan kepada beliau, sebagai munasabah. - TIEWNAMA


KONSERT BERSIH 8 TUNTUTAN 


  NOTA: 
jangan lupa untuk buat date
 pada sabtu 13 oktober 2012
 bertenet di stadiium kelana jaya
 pada pukul 4 hingga tengah malam 
 enjoy sakan!