Isnin, 23 Mei 2011

ESOK MARA BAHAYA AKAN SAMPAI
AWAS BERJAGA JAGA ESOK SELASA


INI INGATAN DARI PEMBACA


Minyak mana boleh naik harga la TT. Ianya hanya diselaraskan untuk merasioanalisasikan subsidi dan seterusnya menstabilkan ekonomi. Kah kah kah.
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/23

tarikh bik mama pergi ke tempat tanah runtuh
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/23

bro, gua ade komen tadi, apasal blom kuar lagi...? bik mama bro..bik mama..!!
Oleh Kurik pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/23

tarikh bik mama pergi ke tempat tanah runtuh. kah kah kah.....
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/23

Soalan cepu emas: siapakah yang bakal berjogging di Hulu Langat? kah kah kah...
Oleh landslide jog pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

kutty nak terkujat lepas baca utusan meloya. ROS salahkan Anwar sebab kutty terbeliak. tapi kita doa kutty panjang umur senang nak bicara.
Oleh si kontol pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Dunia Kiamat
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

AWAS! CAUTION ! ACHTUNG! Pastikan isteri sahaja yang hadir ke temapat nahas. Jika suami hadir pasti akan ada mala petaka seterusnya. Bumi bergorak tak tahan dek azab boban badak.
Oleh adi langat pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

BIK MAMA BALIK..KAH KAH KAH
Oleh ipohmali pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

najib dan suaminya pulang...
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Warna kuning kat paltform tu mcm warna kuning minyak RON 95. Mungkin minyak RON 95 naik harga atau dimansuhkan terus. Maknanya kita semua perlu beli minyak hijau RON97.
Oleh PetroPas pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Bik mama dtg melawat hulu langat. Takut runtuh plak tanah bila bik mama pijak
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

bil letrik naik daa...
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Rosmah balik beri bantuan segera di hulu langat.
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Pengumuman PR13?
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

Dunia nak kiamat!Gara2 Mat monggol dan bik mama.Kah..Kah..Kah.
Oleh Tanpa Nama pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22

BIK MAMA akan pulang dan bakal menyebabkan tanah runtuh yang paling teruk dalam sejarah Malaysia. Pastikan selasa ini kita berada 5 km jauh daripada bukit-bukit, cerun-cerun dan gunung-gunung.
Oleh Kurik pada INGATAN UNTUK KITA SEMUA pada 11/05/22GEMPA BUMI BAWA TANAH RUNTUH


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…GEMPA BUMI AKAN BELAKU LAGI…. kah kah kah..

kah kah kah…. TANAH AKAN RUTUH LAGI…. kah kah kah…

kah kah kah…. YAAA AMPOOOON…. kah kah kah…

kah kah kah….. YAAA AMPOOOON SELMATKAN LAH BUMI INI..kah kah kah..


2011/05/22

PM, ISTERI LAWAT LOKASI TANAH RUNTUH SELASA – tieunama

KUALA LUMPUR: Najib Razak, dan suaminya Rosmah Mansor, akan melawat lokasi kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat sejurus tiba dari lawatan luar negara Selasa ini.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri hari ini, Najib dan suami menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban dalam tragedi itu dan berharap keluarga mangsa akan tenang dan sabar menghadapi dugaan Allah.

Najib kini berada di Washington untuk lawatan kerja ke Amerika Syarikat sejak 17 Mei lalu dan dijadual pulang ke tanah air Selasa ini.
Dalam kejadian pada kira-kira 2.30 petang semalam, 16 mangsa terkorban manakala sembilan yang lain cedera. TIEUNAMA

KENYATAAN RASMI
TARIF ELEKTRIK MAMPU PADA KADAR YANG RENDAH WALAU TANPA SUBSIDI GAS


Merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh beberapa orang menteri berkaitan kemungkinan naik nya tarif elektrik dijangka pada bulan Jun 2011

Isu kenaikan tarif elektrik di negara ini berkait rapat dengan perjanjian berat sebelah yang dipaksakan ke atas Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk dimetrai bersama dengan syarikat Pengeluar Tenaga Swasta/Bebas, terutamanya dengan Pengeluar Tenaga Swasta generasi pertama.

Mantan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Ani Arope telah menyatakan kepada umum bahawa beliau tidak bersetuju dengan harga yang terlalu mahal yang dikenakan oleh Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta ke atas TNB. Harga yang dicatatkan iaitu 13.7 sen sehingga 15.5 sen per kWh (kilowatt hour), harga yang dikenakan IPP ke atas Tenaga Nasional Berhad (TNB)adalah harga yang lebih mahal dari harga yang dihasilkan sendiri oleh TNB. Ini bermakna TNB dipaksa membeli elektrik pada harga yang tak sepatutnya.

Malahan harga tersebut ditetapkan sebagaimana dalam perjanjian, sepanjang membekalkan tenaga tersebut, harga yang dikenakan ke atas TNB berubah menuruti kadar terdahulu sekaligus membolehkan Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta (IPP) mengaut keuntungan yang besar lebih awal.

Perjanjian tersebut juga telah direka untuk memastikan IPP dilindungi dari sebarang risiko kenaikan harga bahan api seumpama gas asli, disel dan arang batu, manakala jika berlaku kenaikan harga pada bahan api tersebut makanya TNB lah yang terpaksa menanggungnya. Akibat dari perjanjian ini, telah menyebabkan Petronas terpaksa mengeluarkan dan membeli gas asli pada harga yang lebih mahal dan kemudiannya menjual nya pula pada kadar harga subsidi yang tetap. Hakikatnya kos subsidi gas ini telah melonjak kepada RM 22 billion setahun(jika dikira menurut kadar harga semasa minyak mentah serta gas asli)

Justeru dari perjanjian yang rumit dan berat sebelah inilah rakyat Malaysia terpaksa membayar tarif elektrik yang tinggi. Kos harga tenaga elektrik yang terpaksa dibayar TNB kepada Syarikat Pengeluar Tenaga Swasta(IPP) dan pengambilan untung pada kadar masa yang cepat oleh IPP ternyata membebankan rakyat samada secara menaikkan tarif elektrik atau kerana kerugian kewangan akibat dari subsidi gas untuk TNB/IPP kononnya demi merendahkan tarif.

Malangnya, sedangkan negara kita yang sememangnya memberi subsidi kepada sektor pengeluar tenaga melalui gas asli yang murah, itupun jika dibandingkan dengan negara jiran seumpama Thailand, tarif elektrik Malaysia ternyata masih tinggi, sungguhpun negara jiran itu membeli gas asli pada kadar harga semasa (pada masa ini harga semasa tersebut tiga kali lebih tinggi dari harga gas asli yang disubsidikan di Malaysia)
Seorang pengguna yang memiliki rumah di Thailand hanya membayar 18 sen per kWh untuk 150 kWh yang pertama, manakala pengguna yang sama di Malaysia terpaksa membayar 22 sen untuk kadar yang sama. Ini bermakna perbezaan harga tarif elektrik yang mencecah 22%.

Pengguna runcit di bawah kategori “tarif komersial untuk penggunaan voltan rendah” terpaksa membayar tarif yang lebih tinggi di Malaysia jika dibandingkan dengan Thailand. Tarif nya di Malaysia ialah 37 sen per kWh, 48% lebih tinggi dari kadar di Thailand; pada kategori yang sama hanya berharga 25 sen per kWh.

Justeru, sudah sekian lama saya menegaskan sekitar RM 22 billion subsidi gas(RM 19 billion pada tahun 1999) yang diberi kepada IPP/ sektor menjana tenaga tidak memberi makna kepada rakyat. Ianya hanya memberi keuntungan kepada ahli perniagaan serta kroni yang rapat dengan pemerintah. Sudah sekian lama negara kita dirampok se jumlah wang yang besar yang mampu digunakan untuk membendung inflasi serta membangun model industri yang lebih baik untuk rakyat.

Berdasarkan perspektif inilah saya menggesa Kerajaan Persekutuan untuk berlaku adil dengan menyemak semula harga yang dikenakan IPP ke atas Tenaga Nasional Berhad, termasuklah menggugurkan elemen harga tetap seumpama harga kapasiti bersedia dan kapasiti tetap yang mengakibatkan kos elektrik meningkat.

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
23 MAY 2011

MACAM MACAM PUNYA GILA
YANG INI GILA NAK HAPUS SUBSIDI

CHOR : RUMAH ANAK YATIM DIROBOH JIKA TIDAK SELAMAT
- mkini

Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat, iaitu lokasi kejadian tanah runtuh yang telah meragut 16 nyawa, akan dirobohkan sekiranya penilaian mendapati ia tidak selamat diduduki, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Chor Chee Heung.

Beliau berkata Jabatan Kerja Raya (JKR) akan menjalankan siasatan daripada pelbagai aspek bagi menentukan sama ada lokasi penempatan rumah kebajikan itu sesuai diduduki.

"Sama ada rumah ini selamat atau tidak, kita akan serahkan pada JKR untuk buat siasatan lanjut dan teknikal dan jika didapati tidak selamat, majlis (Majlis Perbandaran Kajang) akan ambil tindakan untuk runtuhkan rumah ini," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian hari ini.

NOTA:
lihat dan baca
kenyataan angkuh dari malaon ini

bukan nak ganti kan dengan bangunan baru
tapi nak roboh kan apa yang ada

inilah yang gerombolan pandai
pandai robohkan bangunan orang miskin

berani robohkan bangunan yang disambung-sambung
ditepi jalan di bukit bintang?
sampai menggangu jalan?

berani?

NOTA:
satu heboh tak berdaftar
malaon ini heboh nak runtuh

orang melayu ini masih tak sesdar sedar juga
kah kah kah
GAMBAR UNTUK RENUNGAN
AKHBAR BARU SAMPAIRAJA GOPAL INI KERJANYA APA?


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
aksdghs88%* asy544389s0m \\\\s8u54
KKfasw55%%^&9as0 sos6s8sw4bas%...(75-a@2p
jkalah 7390wgvb sewmsd96nasw7 haho0664//
gAae--as/sdhdtgd. sksysdje4sns,x.//;s
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah


KAJI JANGAN TAK KAJI
DARI JABATAN MAT SKODENG


PEMIMPIN ISLAM PERSOAL KESETIAAN BUKAN ISLAM, MAHU HAK DIKAJI SEMUA- minsider

Beberapa pemimpin Islam mempersoalkan kesetiaan bukan Islam di negara ini sambil menggesa hak komuniti itu perlu dinilai semula jika Malaysia benar-benar dianggap sebagai negara Islam.

Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Nakhaie Ahmad berkata, layanan kepada bukan Muslim seharusnya berdasarkan pada kontrak sosial yang telah dipersetujui.

Malah kata beliau kerajaan nampak terlalu bermurah hati kepada kaum-kaum bukan Islam.
“Dalam usaha untuk mendapatkan undi dan sokongan bukan Muslim, kita begitu bermurah hati dalam memberikan hak-hak sivil.

“Hak-hak sivil yang diberikan termasuk hak untuk mengundi, penyertaan dalam politik, memegang jawatan, pembabitan dalam ketenteraan dan sebagainya, tetapi kita memberikan mereka segala-galanya,” kata beliau.

Oleh itu, kata beliau, tawaran hak kepada bukan Islam seharusnya berdasarkan amalan-amalan agama Islam.

Nakhaie menekankan bahawa bukan Muslim yang melanggar kontrak sosial mesti dibuang negara.

Justeru beliau meminta kerajaan mengambil pendekatan tegas untuk menjaga kepentingan Muslim negara ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… APA PUNYA TUUUUR…. kah kah kah…

kah kah kah…MAT SKODENG INI SUDAH TUKAR JUBAH…. kah kah kah..

kah kah kah…. DULU PAKAI JUBAH MELAYU … SUKA SKODENG...kah kah kah…

kah kah kah…. SEKARANG… PAKAI JUBAH HIJAU PULAK…. kah kah kah…

kah kah kah…. TEMA CERITA MASIH SAMA …. kah kah kah…

kah kah kah…TEMA MACAM MANA NAK SELAMAT KAN GEROMBOLAN…. kah kah kah..

woit... NAK BUANG CUKONG INI KE MANA?.... kah kah kah...

kah kah kah...KALAU DAH ADA TEMPAT ....SINI ADA CADANGAN.... kah kah kah..

woit... PERTAMA TAMA YANG PATUT DI BUANG TOWKAY JUDI.... kah kah kah..

kah kah kah... BERANI KE?... kah kah kah..

nota:
mat sekodeng ini tak faham
ketuanan melayu itu wujud kerana adanya cukong
kalau cukong tak ada ketuanan melayu akan lingkup

mat sekodeng ini tak sedar
tanah di sebelah balai seni islam
dan ke arah muzium negara
semua dah kena rembat oleh cukong kah kah kah

mat sekodeng ini tak sedar
pejabat ktm yang klasik itu sudah pun up for sale
nak jadi hotel 75 bintang kah kah kah

apa punya tuurr
apa punya panddy kutty kah kah kah


FATWA BARU KELUAR
KES APA PULAK INI?nota:
patutlah mat mongol tak bagi jawatan
rupa rupanya anak ayah ini
nak tibai mat mongol

issssshhh... kalau bik mama tahu
jadi banggang panddy kutty kah kah kah


DOSA POLITIK TAK DAFTAR PEMILIH – berita hairan

GEORGETOWN: Kira-kira 120,000 atau 18 peratus daripada ahli Pemuda UMNO di seluruh negara belum berdaftar sebagai pemilih, sekali gus akan menyebabkan kerugian besar kepada parti menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, yang menyifatkan golongan itu sebagai melakukan ‘dosa politik’, memberi tempoh dua bulan kepada Pemuda UMNO negeri sehingga Jun ini, bagi mendaftarkan mereka sebagai pemilih.

“Apabila sudah menjadi ahli UMNO, mereka perlu komited kepada parti dengan berdaftar sebagai pemilih. Mereka yang tidak berdaftar sebagai pemilih melakukan ‘dosa politik’,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


kah kah kah… SERONOK JADI ANGGOTA GEROMBOLAN INI… kah kah kah….

kah kah kah…. MAHAFIRAUN BERFATWA : KALAU BELI PROTON SATU AMAL JARIAH…. kah kah kah..

kah kah kah…. INI MENANTU AYAH KATA: KALAU TAK DAFTAR BERDOSA PULAK…. kah kah kah…..

kah kah kah…MACAM MACAM FATWA KELUAR…. kah kah kah..

kah kah kah… MACAM MACAM AYAT DI CARI… kah kah kah..

kah kah kah… SEMUA NAK TIPU MELAYU…. kah kah kah…

woit.. NAK TUNNGU FATWA: AMBIL RASUAH ITU WAJIB DEMI SURVIVAL KETUANAN MELAYU… kah kah kah..

nota:
sila ambil perhatian
fatwa itu cakao arab
cakap melayunya satu pandangan

jangan dengar saje bahasa arab
ingatkan semuanya suci
ibnu char murta
kah kah kah


KENYATAAN RASMI
KENYATAAN RASMI DR.WAN AZIZAH


Kisah tanah runtuh Hulu Langat di rumah Persatuan Anak Yatim dan Madrasah Al-Takwa, Felcra Semungkis, Batu 14 merupakan satu tragedi. Ia menggesa kita semua mengambil iktibar dengan apa yang terjadi dan mempertingkatkan lagi kesedaran serta keprihatinan dalam kehidupan seharian.

Saya sempat menziarah mangsa yang terselamat juga bersama jenazah di Masjid Bt 14. Suasana sebak dan pilu menyelubungi hadirin yang hadir, apatah lagi bagi anak-anak yatim yang terselamat bila mengenangkan teman-teman yang terkorban. Pastinya trauma yang mereka alami memerlukan sedikit masa untuk sembuh dan bakal memberi impak dalam kehidupan mendatang.

Tidak lupa dengan kecekapan dan ketangkasan anggota keselamatan serta para sukarelawan harus dipuji. Mereka bertungkus lumus menyelamatkan anak-anak dalam hujan lebat dan keadaan tanah yang masih menunjukkan pergerakan yang tidak menentu.

KEADILAN memandang tragedi ini sebagai satu peringatan kepada manusia terhadap kepentingan menjaga keselamatan di tempat tinggal, sekolah, hospital dan terutamanya tempat-tempat anak-anak yatim dan orang-orang tua. Sikap tanggungjawab terhadap ciri-ciri keselamatan mesti dititikberatkan agar kejadian sama tidak berulang.

KEADILAN menggesa kerajaan Negeri Selangor menyiasat punca terjadinya tanah runtuh ini. Siasatan juga hendaklah dilakukan ke atas semua pembinaan bangunan dilereng-lereng bukit termasuk premis-premis persendirian. Sudah cukup Negara ini berhadapan dengan kejadian seumpama ini.

KEADILAN
mendoakan agar mangsa yang terlibat akan diberikan perhatian untuk mereka dapat kembali dan terus melanjutkan pendidikan mereka. Takziah kepada keluarga mangsa semoga mereka tabah dengan ujian besar ini. Kepada anak-anak yang gugur syahid kita doakan agar mereka ditempatkan bersama para muslimin beriman.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL

PROGRAM HARI SELASA INISEMUA DI JEMPUT DATANG


nota:
nak tahu apa akan jadi kepada parti pas
forum tentang pemilihan
forum tentang siapa lawan siapa


NYAWA NYAWA IKANMUKA PENYELAMAT GEROMBOLANnota:
nasib baik tiga mat boroi sampai
kalau tidak gerombolan akan hancur
kalau tidak gerombolan putus nafas
kah kah kah

UMNO HANCUR JIKA TIDAK BENDONG SERANGAN PSIKOLOGI PEMBANGKANG :PUAD – berita hairan

UMNO boleh hancur sekiranya tidak dapat membendung serangan psikologi yang dilakukan pembangkang, kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, pendekatan pembangkang itu boleh mempengaruhi minda anak muda yang tidak memahami sepenuhnya sejarah negara ini dan terlalu memikirkan kebendaan serta kebebasan.

"Pemikiran mereka diganggu dengan (pembangkang) mewujudkan pelbagai persepsi yang negatif, contohnya konsep satu Malaysia, ia positif tetapi diberi persepsi negatif yang akan menyebabkan sesetengah pihak yang tidak faham akan terpengaruh.
"Dia (pembangkang) nak orang marah dengan UMNO seterusnya melemahkan kuasa orang Melayu," katanya.

Mengulas lanjut, Mohd Puad berkata walaupun UMNO pernah diharamkan pada 1988 atas sebab teknikal tetapi ia tidak menghancurkan parti itu disebabkan lima perkara iaitu asas, semangat, cita-cita, perjuangan serta kesetiaan ahli UMNO yang tetap kuat dan kental.

Bagaimanapun, beliau berkata serangan psikologi boleh menghancurkan lima perkara tersebut .

"Seterusnya UMNO juga mesti memberikan kekuatan dalaman kepada ahli-ahlinya dari segi program dan latihan. Kita juga perlu mengatasi kelemahan UMNO dari segi media baru seperti blog, Facebook dan Twitter yang perlu diperkuatkan kerana pembangkang menggunakan media baru untuk menyerang," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…BERITA BAIK UNTUK NEGARA INI…. kah kah kah…

kah kah kah… BILA GEROMBOLAN HANCUR…. SATU NEGARA SENANG HATI…. kah kah kah…

woit…PATUTLAH BIK MAMA ADA FACEBOOK…. kah kah kah..

kah kah kah…PATUTLAH SEMBAB ADA FACEBOOK…. kah kah kah…

kah kah kah… RUPA RUPANYA NAK CUBA SELAMAT KAN GEROMBOLAN… kah kah kah..

nota:
anak muda yang sokong gerombolan
ada lah anak muda yang bodoh lagi bangang
patut masuk jadi ahli belia 4B

4B ialah belia bangang bahlol dan bodoh


HENTIKAN PROJEK MEMBAZIR
KUTTY DENGAN IBU KUTTYPERUNTUKAN PLKN TIDAK AKAN DIPOTONG –ABDUL LATIF - tiewnama

Kerajaan tidak akan mengurangkan peruntukan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) walaupun dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil, kata Timbalan Menteri Pertahanan Abdul Latif Ahmad hari ini.

Beliau berkata, pada masa ini jumlah peruntukan untuk program itu ialah RM700 juta bagi kesemua 140,000 pelatih yang terlibat setiap tahun.

"Kita membelanjakan RM46 sehari bagi setiap pelatih yang merangkumi tempat penginapan, makanan dan persiapan modul... ini merupakan pelaburan jangka panjang negara.

"Pelaburan ini adalah bagi memastikan integrasi antara kaum yang merupakan pusat graviti negara berjaya dalam usaha mengekalkan keharmonian dalam berbilang bangsa,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Tambun di sini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… KALAU DARI DAJAH SATU… HINGGA TINGKATAN 5… SEBELAS TAHUN…. kah kah kah ..

kah kah kah…DIAJAR SEJARAH TIPU…. kah kah kah…

kah kah kah…DIAJAR NYANYI LAGU CIPLAK TERANG BULAN…. kah kah kah…

kah kah kah…DIPAKSA HORMATI BENDERA CIPLAK AMERIKKA…. kah kah kah..

kah kah kah….TAPI MURID SEKOLAH MASIH TAK SOKONG GEROMBOLAN…. kah kah kah..

kah kah kah…. INGAT DALAM MASA 3 BUILAN … MEREKA AKAN MULA SOKONG GEROMBOLAN... kah kah kah

kah kah kah... SEBELAS TAHUN LAGI TAK MASUK... 3 BULAN HABISKAN DUIT SAJE..kah kah kah

kah kah kah…POOOERAH… PANDDY KUTTY…. kah kah kah..

nota:
lihat 700 juta ringgit membasir
lihat 700 juta ringgit untuk projek kroni
lihat 700 juta ringgit nak bersihkan otak
lihat 700 juta ringgit untuk projek sokong gerombolan
duit sebanyak ini boleh cover semua subsidi!