Rabu, 18 Mei 2011

SAUDAGAR SENJATA PUNCA RANCANGANBETUL MATI ATAU MATI BETUL BETUL


Pada 2 haribulan May yang lalu dunia digemparkan dengan berita Osama Bin Laden mati di bunuh oleh soldadu Amerika. Heboh seluruh dunia. Kematian Osama ini menjadi kempen Jom Heboh Obama.

Semenjak serangan WTC di New York pada 9/11 dahulu, Osama yang mengidap penyakit buah pinggang telah dilaporkan mati beberapa kali. Arwah Benazir Bhutoo ketika menjadi Perdana Menteri Pakistan telah pernah dilaporkan oleh akhbar Guardian London berkata yang Osama telah lama mati. Ini sebelum Benazir sendiri di bunuh mati.

General Hamid Gul bekas pengarah ISI – Inter Services Intelligence ( pasukan risiskan Pakistan) telah dilaporkan beberapa tahun dahulu mensahehklan bahawa Osama telah lama meninggal dunia. Selama sepuluh tahun Osama tidak berkata apa apa – senyap dan sepi. Yang heboh-heboh hanyalah media yang melaporkan aktiviti apa yang mereka panggil pengganas Islam Al-Qaida.

Osama - nama Osama - menjadi jenama untuk menakut-nakutkan rakyat dunia. Osama yang beragama Islam dijadikan ‘hantu’ untuk mengolah persetujuan rakyat dunia agar melihat Islam sebagai musuh.

Dengan bangganya Rumah Puteh telah mengeluarkan berita kematian Osama. Berita awal melaporkan bagaimana pasokan SEAL – komando elit Amerika – datang dengan helikopter telah bertempur dengan pengawal Osama di Abbotabad Pakistan. Laporan media juga berkata Presiden Obama dan ahli kabinetnya terpukau melihat operasi ini secara terus menerus di Rumah Puteh.

Melalui berita awal ini rakyat dunia juga telah di beritahu bahawa Osama telah menggunakan isterinya yang muda dan comel sebagai pelindung.

Esoknya kesah ini bertukar pula. Osama diberitakan tidak bersenjata. Osama dilaporkan tidak menggunakan isterinya sebagai pendiding. Hanya ada seorang pengawal yang bersenjata. Pertempuran hebat itu tidak pernah berlaku. Presiden Barak Obama tidak melihat secara terus menerus tetapi menerima laporan dari pimpinan tentera. Semua propaganda telah kantoi!

Semua menjadi kantoi kerana warga di Abbotabad telah pergi melihat rumah yang dikatakan tempat Osama tinggal. Mereka tidak melihat tembok pecah dan lantai robek. Kesan-kesan peluru juga tidak ternampak. Saheh tidak ada pertempuran.

Kesah dongeng ini cuba dibetulkan oleh Rumah Puteh. Media dunia telah diberi satu gambar yang menunjukkan muka Osama pecah berdarah. Tetapi Rumah Puteh terlupa bahawa hari ini telah wujud internet dan teknoloji komputer gambar. Muka Osama berdarah ini dibuktikan sebagai gambar lama yang telah pernah dikeluarkan oleh Rumah Puteh tiga tahun dahulu.

Rupa-rupanya ini gambar muka Osama luka berdarah telah di photoshop. Ini samalah seperti gambar muka Rosmah Mansor yang montok dan leher yang berlapis-lapis telah dilangsing dan dicunkan. Kalau rakyat Malaysia boleh ketawa apabila melihat muka Rosmah yang di potoshop – bayangkan rakyat dunia lagi ketawa besar apabila melihat kerja bodoh Rumah Puteh.

Kantoi demi kantoi ini menjadikan Obama tertekan. Presiden Obama kini sedang dilihat sebagai Pelawak Hitam – Black Comedian – yang diupah membuat lawak oleh saudagar senjata berkulit puteh. Untuk meneruskan jenakanya si Pelawak Hitam ini telah memberitahu dunia bahawa mayat Osama telah dibuangkan ke dalam laut. Mengikut lojik Obama apabila telah dibuangkan ke laut maka tidak ada dakwa dakwi. Tidak perlu gambar. Tidak perlu DNA. Khalas. Period. Khatam kes Osama Bin Laden. Kes tutup.

Untuk kita yang rasional, sama ada Osama mati bulan dulu atau lima tahun dahulu tidak penting disini. Apa yang jelas peranan Osama untuk menakut-nakutkan dunia telah tamat. Tetapi Al-Qaeda masih dikatakan wujud. Al-Qaeda kini ialah satu jenama sama seperti FaceBook atau Sabun Fab. Jenama ini telah menyerap masuk ke dalam ingatan bersama rakyat dunia. Ini penting untuk kuasa imperial Amerika dan saudagar senjata.

Untuk memahami jenama ini mari kita semua kembali melihat strateji dan taktik kuasa imperial Amerika yang terdahulu. Di zaman Perang Dingin/Cold War diantara blok Amerika dan Russian dahulu – yang dijadikan hantu ialah komunis. Komunis telah digunakan untuk mengolah persetujuan rakyat dunia agar menyokong Amerika yang dikatakan membawa obor kebebasan dan demokrasi.

Rakyat dunia telah ditakut-takutkan dengan mistos ideloji komunis. Untuk orang Islam - komunis telah dikatakan tidak bertuhan. Kaum tani pula telah ditakut-takutkan dengan sistem ekonomi komunis dimana semuanya wajib dikongsi termasuk berkongsi cangkul dan sabit. Jika ini tidak menakutkan kaum tani – dalam sistem komunis dikatakan sang isteri juga akan dikongsi sama.

Ketika Perang Dingin berjalan saudagar senjata dan syarikat gergasi senjata di Amerika Syarikat telah mendapat kontrek yang lumayan dari kerajaan Amerika. Saudagar dan tuan empunya syarikat senjata telah digalakkan untuk mencipta dan mengeluarkan senjata terbaru/tercanggih yang boleh mengalahkan Russia.

Di era ini perlumbaan senjata antara Amerika dan Russia telah dijadikan kuliah wajib oleh media dunia. Khutubah tentang kekuatan senjata Russia ini dijaja ke hulu ke hilir untuk menakut-nakutkan rakyat dunia. Hasilnya : di Eropah banyak negara dipaksa membukakan tanah air mereka untuk dijadikan pengkalan senjata nuklear Amerika.

Pertembongan dua ideloji antara sistem kapitalis dengan sosialis ini telah menjadikan dunia tegang. Amerika terus membuat huru hara. Ketegangan dan huru hara yang berterusan ini amat baik untuk saudagar senjata.

Justeru, di zaman Perang Dingin , Amerika telah menobatkan ramai General untuk mengambil alih kerajaan sebagai langkah menentang komunis. General Pinochet di Chile, General Suharto di Indonesia, General Thanom Kitikachorn di Siam, General Pak Chug Hee di Korea adalah contoh-contoh soldadu yang dinobatkan untuk menjadi kepala negara.

Sebenarnya - keadaan tegang ini adalah cuaca dan suhu yang terbaik untuk saudagar senjata. Senjata-senjata baru terus dicipta. Senjata lama dijualkan kepada negara dunia ketika yang berjaya ditakut-takutkan dengan ‘hantu komunis’. Apabila negara-negara dunia ketiga merasa takut maka tidak dapat tidak mereka akan berpayung di bawah bendera Amerika Syarikat.

Semua ini berubah apabila Tembok Berlin runtuh pada tahun 1998. Dua German – Barat dan Timur – yang dahulunya bermusuh kini bersatu. Russia menjadi lebih demokratik dan mengamalkan sistem kapitalis. China menjadi murtad dimana Parti Komunis China menjadi budak suruhan kepada kaum kapitalis.

Yang lebih menakutkan kaum kapitalis, saudagar dan tuan empunya kilang senjata ialah suasana aman damai dalam dunia ini. Jika dunia aman maka senjata tidak lagi diperlukan. Jika rakyat dunia tidak bergaduh sesama sendiri maka tidak ada negara yang ingin membeli senjata. Kilang senjata dan saudagar senjata tutup kedai. Perang menjadi sejarah.

Justeru, satu strateji baru dieram. Para pemikir yang diupah oleh kaum pemodal telah menimbulkan satu strateji baru. Samuel P. Hutington pada tahun 1992 telah menetaskan apa yang dipanggil Clash of Civilisation – Pembentrokan Tamadun.

Teori ini diwujudkan setelah tamatnya Perang Dingin. Dalam teori ini yang dijadikan musuh dan hantu - yang dilihat sebagai masalah ialah budaya dan tamadun yang berbeza dengan budaya dan tamadun Amerika Syarikat. Kepelbagaian budaya ini tidak dilihat sebagai positif yang mengkayakan dunia tetapi dilihat sebagai masalah.

Justeru Islam telah dinobatkan oleh Samuel P. Hutington sebagai salah satu tamadun dan budaya yang akan membawa masaalah kepada tamadun dan budaya Anglo-Saxon. Maka disini terselitkanya nama Osama bin Ladin.

Sebelum serangan keatas WTC pada 9/11, para pemikir dan pembuat dasar Amerika telah lama bersedia untuk menyerang Iraq, Iran, Afghanistan dan Pakistan. Setahun sebelum Iraq diserang pemikir strateji tentera Amerika telah merancang untuk menyerang Iraq. Negara ini menjadi sasaran kerana Iraq adalah negara ke dua yang terbanyak menyimpan bahan bakar minyak petrol sesudah Saudi Arabia.

Justeru, racangan dua buah kapal terbang melanggar WTC bukan satu yang baru. Pada tahun 1962 telah ada perancangan yang dipanggil Operation Northwood. Dalam operasi ini CIA akan melakukan serangan terhadap tempat tempat yang telah dipilih. Serangan mengejut ini akan memeranjatkan rakyat Amerika. Mengikut skrip Operation Northwood , dengan pantas Presiden Amerika akan menuduh Castro dan Cuba sebagai penyerang.

Rakyat Amerika akan dibakar kemarahan. Ketika patriotisma rakyat Amerika tercabar, disaat inilah Cuba akan diserang. Inilah yang berlaku pada 9/11 dahulu. Kerja ‘orang dalam’ ialah melanggar WTC dengan dua buah kapal terbang untuk disaksikan oleh seluruh rakyat Amerika. Ini samalah seperti serangan Perlabuhan Pearl di Hawaii pada 7 Disember 1941 dahulu. Serangan Jepun ini memang digalakan oleh saudagar-saudagar senjata agar Amerika masuk campur dalam Perang Dunia Kedua. Kalau Amerika tak masuk perang maka kilang senjata tidak berfungsi.

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa serangan terhadap WTC pada 9/11 itu adalah kerja ‘orang dalam’. Nama Osama dimunculkan sebagai strateji untuk menjadikan Islam sebagai jenama musuh rakyat dunia. Media dan propaganda Amerika telah memuntahkan kepada dunia bahawa Osama ialah penjihad Islam. Islam kini dilihat sebagai musuh baru terhadap kebebasan rakyat dunia.

Strateji Perang Dingin kini telah beralih menjadi Perang Melawan Keganasan – War on Terror. Suasana reda aman damai sesudah runtuhnya Tembok Berlin hanya untuk beberapa tahun sahaja. Kini suasana dunia menjadi tegang kembali.

Kalau di zaman Perang Dingin ada perang di Vietnam, Kamboja dan Laos. Di zaman Perang Melawan Keganasan ini ada perang di Iraq, Afghanistan dan Pakistan. Hakikatnya kilang membuat senjata tidak berhenti henti membuat senjata. Saudagar senjata ketawa terbahak-bahak memasukan duit ke dalam bank. Dan kita jangan jadi bodoh untuk terus bertanya Osama sudah mati atau belum.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN 16
yang sedang dalam pasaran
sesiapa yang ingin melanggan
akhbar mingguan ini sila
pukul talipin : 03-22-72-40-45


TEKA - SIAPA JANTAN ITU?ANAK RAZAK ATAU CUCUK RAZAK?
nota:
gambar klasik ini
menimbulkan banyak persolaan

seluruh alam dunia bertanya:
anak razak atau cucuk razak
kah kah kahSIAPA ORANG KETIGA BERSAMA RAZAK BAGINDA DAN ALTANTUYA KE MALTA? – keadilan daily

Pemilik KS Ombak Laut Sdn Bhd, Abdul Razak Baginda dan warganegara Mongolia yang dibunuh dengan kejam Altantuya Shariibu pernah dikatakan bersama seorang lagi individu menaiki penerbangan ke Malta bagi urusan pembelian komisyen kapal selam Scorpene.

Perkara itu didedahkan akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan yang memetik kenyataan Pengarah Urusetia Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gibrael.

Dalam laporan itu, Cynthia berkata, dua tiket penerbangan itu disahkan atas nama Abdul Razak dan Altantuya.

“Siasatan mendapati Gifen- sebuah subsyarikat kepada DCNS berpengkalan di Malta, berperanan sebagai pembuat bayaran. Mereka jumpa bayaran e-tiket melibatkan Razak baginda, Altantuya dan seorang lagi,” kata Cynthia.

Maklumat lanjut mengenainya disiar menerusi Suara Keadilan, edisi ke 16 yang boleh diperoleh di pasaran mulai hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SIAPA AGAKNYA?.... kah kah kah..

kah kah kah…INI MESTI DATUK ESKAY…. kah kah kah..

kah kah kah…. DALAM KAPAL YANG SAMA KERANA NAK BUAT FILEM PORNO?... kah kah kah..

kah kah kah…TAPI… MUSTAHIL DATU ESKAY… YANG ALIM LAGI WARAK… kah kah kah..

kah kah kah… SIAPA AGAKNYA?.... JANTAN ATAU BETINA?....kah kah kah…

kah kah kah…INI MESTI JANTAN YANG MINAT MINAH CUN YANG SLIM…. kah kah kah..

kah kah kah…. SILA TEKA…. SIAPA JANTAN YANG MINAT MINAH SLIM?.... kah kah kah….

nota:
adakah jantan ini amt ezam?
tak mungkin kerana tak ada kotak?

adakah jantan ini zul nordin?
tak mungkin kerana ketika itu bisul belum melatus

adalah jantan ini rais yatim?
tak mungkin kerana rais yatim sedang merogol kah kah kah


JUMAAT INI - DEMO ANTI KILANG LYAKNAT
TURUN BERAMAI-RAMAI
JUMAAT JAM 2.00 PETANG KUMPUL DI KLCC

KUALA LUMPUR: Satu perarakan bagi membantah projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) akan diadakan pada Jumaat 20 Mei 2011, jam 2 petang dari KLCC hingga ke kedutaan Australia.

Penganjur memaklumkan, wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO), termasuk kumpulan pencinta alam akan menyerahkan memorandum kepadaPesuruhjaya Tinggi Australia.

Memetik kenyataan Jawatankuasa Bertindak Alam Sekitar Kuantan: Pahang Don’t Need Hazardous di laman facebook, mereka menyeru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama serta status sosial untuk turun beramai-ramai bagi menyatakan bantahan mereka terhadap rancangan yang memudaratkan keselamatan penduduk setempat terutamanya di bandar Kuantan

BERITA GUMBIRATEKA SIAPA JANTAN INI

nota:
jujur pada diri sendiri
tengok betul betul
apakah ini muka melayu
yakinkah muka ini akan
berjuang untuk ketuanan melayu
kah kah kah


SELESAIKAN SEGERA MASALAH DALAMAN - TPM - meloya

Muhyiddin Yassin menggesa semua pimpinan UMNO di peringkat bahagian, cawangan dan sayap menyelesaikan segera masalah dalaman yang wujud selepas beliau mendapati masih terdapat bahagian-bahagian UMNO dibelenggu dengan isu tersebut.

Muhyiddin berkata, semua pihak terbabit perlu mengambil serius berhubung perkara tersebut kerana Pilihan Raya Umum Ke-13 mungkin boleh diadakan pada bila-bila masa.

Dia berkata, meskipun sokongan rakyat terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN) telah mula kelihatan, namun ia belum cukup kuat dan meyakinkan apatah lagi dalam situasi beberapa bahagian UMNO tidak menunjukkan perubahan seperti yang diharapkan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..INI BERITA BAIK UNTUK SEMUA... kah kah kah

woit… GEROMBOLAN SEDANG GADUH SESAMA SENDIRI…. kah kah kah..

kah kah kah… SEMUA NAK BUNUH SAMA SENDIRI…. kah kah kah…

PERLIS:
shaidan nak bunuh isa
isa nak bunuh razi
razi nak bunuh azmi khalid

GANU:
geng deris nak bunuh geng mb
semua dah sedia nak lari masuk pas

N.SEMBILAN
semua nak bunuh mb adik beradik
semua nak bunuh kaki rogol
di jelebu kaki rogol sesak bernafas

KEDAH
orang kedah tak suka
orang sabah baaaaa..
orang kedah nak eeee

PERAK
eee zamby akan dinobat
lawan eee kj
dua dua hitam
dua dua eee

PAHANG
mat mongol nak tendang adanan
kah kah kah

JOHOR
tak payah cakap
berebut kerusi dengan cukong mca
muhyiddin nak bunuh hishamuddin
azalina nak bunuh akasi

semua geng nak bunuh syed hamid
kah kah kah

SELANGOR
ezam nak bunuh toyo
toyo nak bunuh mat noh
lokman adam nak bunuh ezam
kah kah kah

DAN DAN
rosmah nak bunuh muhyiddin
muhyiddin nak sembelih rosmah
tapi tak jumpa leher kah kah kah

BERITA BARU MASUK
dari pulau pinang di beritakan
lim guan eng akan masuk islam
dia akan jadi melayu
masuk gerombolan kah kah kah


MAKAN TANGGUNG - BERAK CHANGKUNG
YA AMPOOON !!!nota:
inilah dia raja yang sebenar
siapa pemilik kilang
dia pemilik buruh
siapa pemilik buruh
dia pemilik politikus
siapa pemilik politikus
dia pemilik negara kah kah kah

dibelakang kuasa politikus kita
ialah duit judi kah kah kah

nota:
nak cakap apa?
kalau tak ambil duit judi
pilihanraya kalah nanti kah kah kah

JANGAN PERTIKAI AGAMA , KONTRAK SOSIAL - meloya

Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail mengingatkan rakyat supaya tidak mempertikai atau mempersoalkan isu agama dan kontrak sosial kerana ia merupakan asas utama pembentukan negara.

Titah baginda, pembentukan negara menerusi amalan sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen membolehkan rakyat daripada pelbagai etnik hidup dalam keadaan aman dan harmoni.

“Marilah kita mengimbau kembali sejarah pembentukan negara yang terbina di atas sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Pengurniaan Darjah dan Pingat Kebesaran Negeri Perlis sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-68 Raja Perlis di Istana Arau di sini hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… MEMANG LAH TAK NAK PERTIKAI… kah kah kah..

kah kah kah…SIAPA YANG NAK PERTIKAI KAN…. kah kah kah..

woit… KALAU DAPAT MAKAN TANGUNG… BERAK CHANGKUNG… kah kah kah

kah kah kah… KEMBANG PUNGGUNG… kah kah kah

kah kah kah…ENTOT BERSAMBUNG SAMBUNG…. kah kah kah

kah kah kah... TIDOO TERAPUNG... kah kah kah....

kah kah kah...HARI HARI MELEBONG.... kah kah kah..

kah kah kah...CUKUP BULAN PUNGUT DUIT MASUK KANTUNG.... kah kah kah

kah kah kah…. SEMUA RAKYAT TANGGUNG…. kah kah kah..

woit…KALAU MEK NGOK DAN MEK JOH DAPAT MACAM INI….kah kah kah..

kah kah kah... SAMPAI KIAMAT TAK AKAN PERTIKAI…. kah kah kah

BANGANG TAK ADA UBAT
MENTERI BESAR BANGANG
MB PAHANG DAKWA LOJI LYNAS TERLALU DIPOLITIKKAN - minsider

Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob (gambar) meminta semua pihak menunggu keputusan panel bebas yang mengkaji aspek keselamatan terhadap pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi di Gebeng, Kuantan.

Beliau berkata, tindakan berdemonstrasi atau bantahan terhadap pembinaan kilang itu yang didalangi pihak pembangkang dilihat lebih bermotifkan politik semata-mata.
“Semua pihak termasuk pihak pembangkang kelak harus menerima apa juga keputusan panel bebas itu,” katanya kepada pemberita di Pekan Kerdau di sini.

Dalam laporan dibawa Berita Harian Online petang ini, Adnan dipetik berkata, isu pembinaan kilang itu dilihat terlalu dipolitikkan sekali pun Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (LPTA) sebelum ini sudah mengesahkan bahawa kilang berkenaan adalah selamat.
Ahad lalu, empat orang termasuk dua wanita ditahan selepas terbabit dalam perhimpunan haram di depan pejabat DAP Pahang kerana membantah pembinaan kilang berkenaan.

Pembinaan kilang bernilai RM700 juta oleh Lynas Malaysia Sdn Bhd, anak syarikat Lynas Corporation dari Australia, di kawasan perindustrian Gebeng itu menimbulkan kontroversi kerana didakwa bakal menghasilkan radiasi yang boleh memudaratkan kesihatan orang ramai.

Beberapa siri penerangan yang dianjurkan LPTA dan kerajaan negeri Pahang di sekitar Kuantan baru-baru ini dilihat tidak memberi kesan positif.

Kerajaan pada 22 April lalu mengumumkan penubuhan satu panel bebas bagi menjalankan kajian terhadap aspek kesihatan dan keselamatan kilang itu.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…BANGANG RUPANYA MALAON INI…. kah kah kah..

kah kah kah…MEMANG LAH DIPOLITIK KAN…. kah kah kah..

kah kah kah…NAK BAGI TAHU PADA ORANG RAMAI… KILANG INI BAHAYA… kah kah kah..

kah kah kah…. GEROMBOLAN CAKAP KILANG INI BAWA PELABURAN…. RAKYAT DAPAT KERJA…. kah kah kah..

kah kah kah…INI CAKAP POLITIK LAA NAMANYA…. kah kah kah..

kah kah kah… PAKATAN CAKAP…KILANG INI BAWA RACUN… BAHAYA AKAN BUNUH ORANG RAMAI…. kah kah kah..

kah kah kah..INI JUGA CAKAP POLITIK LAAA.. NAMANYA… kah kah kah..

woit…MALAON INI INGAT LAWAN KILANG LYAKNAT INI MACAM KENDURI LENGGANG PERUT?... kah kah kah..

woit…INI LAH POLITIK… BILA RAKYAT BENCI PADA GEROMBOLAN … RAKYAT AKAN PILIH PAKATAN…kah kah kah..

kah kah kah..BILA RAKYAT PILIH PAKATAN…KILANG LYAKNAT AKAN DITUTUP…. kah kah kah..

kah kah kah…DAN MALAON INI AKAN DITANGKAP…kah kahb kah

kah kah kah... KES APA?... KESA RASUAH KE?....kah kah kah..

kah kah kah... TIDAK... KENA TANGKAP KERANA BODOH…. kah kah kah

DEMO ANTI KILANG LYAKNAT


nota:
jangan lupa
berkumpul di klcc
jam 2.00 jumaat ini

berarak ke kedutaan australia
di hadapan klcc
jalan yak kwan seng

semua anak muda di ajak datang !!!


SATU LAGI PROJEK TIPU RAKYAT
MELAYU TERUS KENA TIPU
RON95 : RAKYAT AKAN DITIPU LAGI – harakah daily

Rakyat terus ditipu lagi dengan permainan licik kerajaan Umno BN, apabila harga petrol RON95 akan dinaikkan setelah harganya kini begitu membebankan.

Pada hal tiga lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Ismail Sabri Yaakob berkata rakyat tidak perlu risaau kerana harga RON95 tidak akan dinaikkan.

Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli berkata, cakap Ismail Sabri itu bagaimanapun tidak boleh dipakai kerana ia hanyalah untuk mengelirukan rakyat.
Menurut beliau, kenaikan petrol RON95 tidak sepatutnya berlaku kerana jika RON95 dinaikkan ia pasti akan melibatkan bebanan seluruh rakyat.


KEJATUHAN HARGA MINYAK MEMBIMBANGKAN – berita hairan

SINGAPURA: Harga minyak dalam dagangan Asia merudum hari ini, berikutan permintaan yang membimbangkan dan dijangka berterusan sehingga memberi kesan terhadap sentimen bahan bakar itu.

Kontrak utama New York, minyak mentah light sweet untuk Jun jatuh 26 sen kepada AS$97.11 setong dan minyak mentah Brent North Sea selesa pada 14 sen kepada AS$110.70.

Kedua-dua kontrak itu ditutup lemah dalam dagangan Amerika Syarikat (AS), semalam.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit…. NAMPAK JELAS NAK MENIPU…. kah kah kah…

kah kah kah…DULU KATA KALAU HARGA MINYAK DUNIA JATUH… HARGA PASARAN JUGA AKAN TURUN…. kah kah kah….

kah kah kah…HARI INI NAMPAK MENIPU… NAMPAK KELENTONG …. kah kah kah…

kah kah kah…KENAPA SUBSIDI PADA CUKONG TAK TURUN?.... kah kah kah

woit…. TOWKAY DAN TAIKOON … DIBERI SUBSIDI…. kah kah kah..

kah kah kah…RAKYAT MATI KELAPARAN…. kah kah kah..


LAGI MELAYU KENA TIPU
SIAPA BERANI TIPU ISTERI MAK?MANSUH TOL: KERAJAAN DITUNTUT PERJELAS PAMPASAN PEMEGANG KONSESI – keadilan daily

Kementerian Kerja Raya (KKR) dituntut memberikan penjelasan sama ada pampasan berjumlah RM 180 juta akan diberikan sepenuhnya kepada pemegang konsesi, berikutan pemansuhan kutipan tol di plaza tol Cheras dan Petaling Jaya di Lebuh Raya Hubungan Timur-Barat (Metramac).

Sekiranya pampasan diberikan, bermakna pemegang konsesi mendapat ‘durian runtuh’ tanpa perlu menunggu tujuh tahun perjanjian konsesi yang hanya akan tamat pada 31 Mei 2018, kata Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail.

“Perkara ini diibaratkan seperti ‘telunjuk lurus, kelingking berkait. Pemansuhan tol dari satu sudut dilihat seolah-olah menguntungkan rakyat. Namun sebenarnya tidak, kerana kerajaan perlu membayar pampasan kepada pemegang konsesi.

“Menurut anggaran, perolehan yang bakal diterima oleh Metramac Corporation Sdn Bhd dari kutipan tol bagi tempoh 7 tahun adalah RM 180 juta. Manakala, kos pembinaan lebuh raya ini berjumlah RM 125 juta dan mula dibuka kepada lalu lintas semenjak 1 Ogos 1995,” kata Azan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SENANG GILA KRONI INI DAPAT DUIT…. kah kah kah..

kah kah kah… TAK PAYAH KERJA … DAPAT UNTUNG…. kah kah kah…

woit…BUAT JALAN HARGA 152 JUTA RINGGIT…. kah kah kah..

kah kah kah… SUAMI ROSMAH BAGI … 180 JUTA RINGGIT…. kah kah kah…

woit…INI BELUM AMBIL KIRA TOL DI BUKA SEMENJAK TAHUN 1995… kah kah kah…

woit…KALAU MACAM INI KENAPA KERAJAAN TAK BUAT JALAN INI SENDIRI…. kah kah kah…

woit… BERAPA RATUS JUTA RINGGIT SELAMAT…BOLEH SUBSIDI GULA… kah kah kah..

kah kah kah..INI DUIT KITA KENA REMBAT KRONI LAKNAT… kah kah kah…