.

Rabu, 26 November 2008

TERBARU !!! BURSA SAHAM JATUH LAGI – The Edge Daily


Indek Komposit Kuala Lumpur jatuh 9.46 mata atau 1.1% . Indek pada petang ini berada ditahap 850.72.

Ini menunjukkan tidak ada keyakinan terhadap ekonomi dari para pelabur walau pun Bank Negara telah merendahkan fixed deposit rate ke 3.5% dari 3.7% untuk 12 bulan.

Tujuan Bank Negara , dengan fix deposit rate yang rendah maka makin ramai yang pelabur meminjam wang dan bermain di Bursa Saham.

Taktik ini tak jalan juga.

Ahmad Shabery Menteri Penerangan telah tidak membaca berita ini kerana beliau di beritakan tidak boleh membaca lebih dari empat perenggan dalam bahasa Inggeris. Ini kerana semasa di sekolah rendah dahulu, beliau tidak belajar Maths dan Science in English.
NAK AJAR SHABERY MEMAHAMI BERITA

Mengenai langkah kerajaan menghadapi krisis ekonomi dunia sekarang, Ahmad Shabery berkata di Malaysia tidak kedengaran berlakunya pembuangan pekerja besar-besaran seperti di negara Barat.

"Perkara ini kita tidak dengar di negara kita kerana sistem ekonomi lebih mapan dan persiapan kerajaan jauh lebih baik daripada apa yang dibuat oleh negara Barat," katanya.HANYA 500,000 SYARIKAT AKTIF : SSM – berita hairan


KUCHING : Sejumlah 35 peratus syarikat berdaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) didapati tidak aktif atau berhenti dari menjalankan sebarang aktiviti perniagaan yang membolehkan pendaftaran syarikat berkenaan dibatalkan.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SSM, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, berkata pihaknya boleh mengambil tindakan ke atas syarikat berkenaan termasuk memba-talkan pendaftarannya seperti yang diperuntukkan mengikut undang-undang syarikat.

Katanya, sehingga 18 November tahun ini, sejumlah 833,508 syarikat direkodkan berdaftar dengan SSM dengan lebih 500,000 syarikat masih aktif menjalankan aktiviti perniagaan.


ASW 2020 TAWAR SATU BILION UNIT MULAI ESOK – berita hairan

KUALA LUMPUR: Satu bilion unit baru Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW 2020) akan ditawarkan mulai esok bagi memberi peluang lebih ramai rakyat melabur dalam saham amanah itu.

Unit baru saham amanah yang dibuka kepada semua rakyat Malaysia itu, boleh dilanggan mulai jam 8 pagi di pejabat Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) seluruh negara dan 1,627 cawangan ejennya.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Permodalan Nasional Bhd, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, berkata dalam tempoh tawaran sehingga 3 Disember ini, pelaburan maksimum dihadkan 10,000 unit seorang.kah kah kah…. munkee moron betul ngooook…. ini mesti lulusan sintok …kah kah kah

kah kah kah…. SISTEM EKONOMI LEBIH MAMPAN??…… kah kah kah…. mampan ni apa ikan ke?.... kah kah kah….

kah kah kah…PERSIAPAN KERAJAAN JAUH LEBIH BAIK DARI APA YANG DIBUAT DI NEGARA BARAT…..kah kah kah…

kah kah kah… SATU LAGI PROJEK TIPU MELAYU…. woit ngoook… di barat sapa tak ade kerja kerajaan bagi duit belanja untuk hidup…. kah kah kah….

kah kah kah… di barat kalau tak ade kerja kerajaan bayar sewa rumah…. kah kah kah…

kah kah kah…di kampung munkee moron ni kalau tak ade keja mapuislaaaaa…kah kah kah

woit … munkeee mari sini nak ajar sikit….baca laaa berita SYARIKAT BUNGKUS….BERHENTI DARI MENJALANKAN APA APA AKTIVITI…. kah kah kah…… berhenti ertinya tutup… tutup ertinya bungkus… bungkus ertinya…khalas..abis…alamak… napa belajar kat sintok… kah kah kah...

kah kah kah…. kemudian baca pula SAHAM 1 BILION NAK DI JUAL ....kah kah kah… faham tak maknanya ? …. tak kan ngok sangat…apa ertinya jual saham…saham dijual kerana KERAJAAN TAK ADA DUIT… jual kertas pada orang ramai ……untuk tukaran beri janji duit ini akan bertambah… dalam masa 1 dua atau 10 tahun….kah kah kah….

kah kah kah….orang ramai hanya nampak angka duit bertambah……. kah kah kah… tapi mereka TAK SEDAR NILAI DUIT INI TELAH TURUN…. kah kah kah..

woit… janganlaaa tipu melayu… cukuplaaaa… dah ramai melayu bodoh… kah kah kah...
PBB SEDIA BINCANG CADANGAN MALAYSIA UNTUK HAPUS LANUN - melayau


MAJLIS Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan membincangkan cadangan Malaysia berhubung penubuhan pasukan pengaman tentera laut bagi memerangi kegiatan lanun di tengah laut, terutama di Teluk Aden, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, Malaysia yang diwakili Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim sudah berhubung dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Condoleeza Rice dan bercakap dengannya mengenai cadangan itu.

"Ia akan menjadi agenda Majlis Keselamatan PBB pada minggu ini dengan mengemukakan beberapa maklum balas mengenai bentuk tindakan diperlukan," katanya selepas Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec), di sini semalam.


kah kah kah…. nak hapus lanun di laut? …. kah kah kah…. bawa ke pbb ?... kah kah kah

woit …. lanun di darat dalam negara ni lagi banyak…. kah kah kah…..

kah kah kah…. lanun yang rompak tanah di kampung berembang…. kah kah kah

kah kah kah…. lanun yang rembat tanah di kampung chu badak…. kah kah kah…

kah kah kah… mat mongol ni…. BADAK DI SOMALIA NAMPAK….kah kah kah….

kah kah kah.... BADAK ATAS KATIL SENDIRI TAK NAMPAK…. kah kah kah….

woit... munkee budi bahasa ini! ....mana nanak munkee ni lari?... kah kah kah

kah kah kah... dino... bini dia bunting.... dia entot entot lari... kadi dah dua kali cari... mana dia ilang.... kah kah kah... pergi pbb ke... kah kah kah

woit.... tak payah laaaa tipu melayu.... nak bawa ke pbb... cukuplaaa bodohkan orang melayu... dah ramai melayu bodoh.... hentikan projek membodohkan melayu... kah kah kah
HARGA SAWIT JATUH MENDADAK – edge daily

KUALA LUMPUR: Semenjak bukan March ini harga sawit telah jatuh sebanyak 67%, ini mengikut laporan Goldman Sachs Group Inc.

Harga sawit telah sampai ke bontot terbawah mengikut Patrik Tiah seorang penganalisa dari Singapura.

Pada 4 March yang lalu harga satu tan ialah RM 4,486. Bulan Febuari tahun depan harga dijangkakan RM 1,488, agak lebih tinggi dari RM 1.460, harga pada Jumaat lalu.

Pada tahun 2009 harga dijangka hanya RM1,000 satu tan dan mungkin naik RM1,250 pada tahun 2010.


kah kah kah…. OUR ECONOMY IS STRONG…. kah kah kah..

kah kah kah…. DUNIA TAK DENGAR NASIHAT MALAYSIA…. kah kah kah

kah kah kah….. EKONOMI KITA TAK ADA MASAALAH… kah kah kah

kah kah kah.... mana punya munkee moron cakap ni.... kah kah kah

woit…. mampus mak cik mak cik felda taib andak…. kah kah kah….apa nak makan…kah kah kah

kah kah kah… tak kan semua nak masuk akademi fantasia…. kah kah kah… atau nak buat buku macam ani…. kah kah kah