Rabu, 2 Mac 2011

MEMAHAMI TIMUR TENGAH
ARAB DAN ZIONISMA


Apa yang sebenarnya sedang berlaku di Timur Tengah hari ini? Kenapa anak anak muda di negara negara Arab bangun melawan dan menjatuhkan ketua dan kepala negara mereka?

Para pembaca yang budiman – kita jangan tersalah baca dan tersalah tafsir. Semua ini berlaku kerana wujudnya hukum-hukum sosial dan syarat-starat politik yang telah dan sedang memangkin berjuta juta rakyat Arab untuk bangun menunjuk perasaan dan menghumbankan kepala-kepala negara mereka.

Jangan risau dan jangan sangsi gerakan jalan raya ini juga akan sampai ke Tanah Semenajung. Sama seperti Revolusi Iran pada tahun 1979 dahulu – Revolusi Sungai Nil ini juga akan mengubah politik dunia. Revolusi ini pasti akan mempengaruhi anak anak muda di seluruh dunia.

Bukti kenyataan diatas telah mula muncul. Apa yang sedang berlaku di Mesir dan di negara-negara Arab kini boleh ditonton dan dihayatai oleh rakyat dunia. Ledakan turun ke jalan raya ini telah sampai juga ke Wisconsin di Amerika. Kini kaum buruh di Wisconsin telah menaikkan sepanduk – Kita Bersama Tunisia dan Mesir.

Spanduk ini sedang membakar semangat ribuan buruh yang sedang berdemo minggu lalu di Wisconsin. Inilah demo yang paling besar yang pernah diadakan di Amerika. Kali terakhir demo besar seperti ini hanya berlalu di zaman Perang Vietnam pada tahun tahun 60an. Inilah kali pertamanya kaum buruh di Amerika cuba mengadakan mogok nasional semenjak tahun 1950’an.

Mogok dan tunjuk perasaan besar ini adalah jawapan keatas rancangan kaum pemodal yang merancang untuk melupuskan terus gerakan dan kesatuan buruh di Amerika. Dalam keadaan ekonomi gawat kaum pemodal Amerika melalui parti Republikan dan Demnokrat telah cuba untuk memecah-mecahkan kesatuan buruh. Tetapi suasana di Timur Tengah telah membakar semangat kaum buruh Amerika dan kini mogok besar sedang dirancang.

Apa sebenarnya hukum sosial dan syarat politik yang menjadikan rakyat Arab bangun serentak hingga mempengaruhi rakyat dunia?

Untuk memahaminya kita wajib kembali kepada zaman sesudah Perang Dunia Pertama. Perang ini telah melunturkan pengaruh Empire Ottoman dan memunculkan British sebagai kuasa imperial utama. Empire Ottoman telah mati pucuk dan tidak ada kekuatan untuk menjaga tanah-tanah jajahan dari Istanbul hingga ke Rabat. Banyak tanah jajahan terlepas dari kawalan Khalifah Ottoman.

Moroko jatuh ke bawah pengaruh Sepanyol, Libya ke bawah pengaruh Itali, Tunisia dan Aljeria menjadi tanah jajahan Peranchis dan Mesir jatuh ke tangan British. Syria dan Lebanon dipengaruhi oleh Peranchis. Bristih mewujudkan keluarga Saud pada tahun 1932 di Semenajung Arab. Iraq dan negara Telok dipecah pecah untuk tujuan – pecah dan perintah. British, sebagai kuasa kolonial telah mengadu domba satu negara Arab dengan yang lain.

Kolonialisma wujud hasil dari perkembangan kapitalisma. Latar belakang kolonialisma ialah pasaran dan pemasaran. Kuasa imperialis dan kaum pemodal memerlukan bahan mentah dari negara tanah jajahan. Negara kolonial juga mahu mereka yang di jajah menjadi pembeli dan pengguna produk yang telah dibuat. Hukum dan syarat ini tidak pernah berubah.

Pada tahun 1938 - dunia Arab berubah – minyak telah di temui di Saudi Arabia. Penemuan minyak di Saudi ini telah menjemput banyak syarikat-syarikat minyak dari luar negara untuk mencari gali. Akhirnya minyak bukan hanya terdapat di Saudi malah telah ditemui di Negara Telok, Iran, Iraq, Libya, Mesir dan Aljeria. Emas hitam telah membawa kekayaan tetapi dibelakang kekayaan ini ialah bencana dan malapetaka.

Sesudah penemuan minyak, sistem ekonomi kapitalis telah menjadikan bahan bakar petrolium ini sebagai bahan asas untuk mengembangkan sistem ekonomi kapitalis. Petrolium menjadi bahan yang amat stratejik. Pengkaji sejarah akan mengetahui bagaimana Perang Dunia Ke Dua meletup berpunca dari perebutan bahan bakar petrolium ini.

German telah dipinggir kerana kalah dalam Perang Dunia Pertama. German tidak memiliki sebuah pun telaga minyak dan telah ketingalan dalam perlumbaan untuk menaklok tanah Arab. Ekonomi German tidak mungkin berkembang tanpa minyak. Hitler mengambil keputusan untuk melancarkan perang.

Justeru apabila perang pecah Hitler telah mengarahkan agar dibuat satu kereta – Volkswagen - yang tidak menggunakan air agar dapat menyeberang padang pasir untuk merampas telaga-telaga minyak di negara-negara Arab yang dimiliki oleh British.

Justeru bahan bakar petrolium inilah yang menjadi hukum dan syarat yang menjadikan suasana di Tumur Tengah terus hangat dan menggelodak semenjak 60 tahun ini hinngga ke hari ini.

Sesudah Perang Dunia Kedua tamat, kuasa imperial British telah mengalami kemerosotan ekonomi. Kuasa British kini sama seperti kuasa Ottoman dahulu, telah mati pucuk. Negara-negara tanah jajahan telah menuntut kemerdekaan. India – tanah jajahan terkaya British telah merdeka tahun 1947. Di Tanah Melayu Parti Komunis Malaya telah mengangkat senjata memburu kuasa imperialis Britsih bermula pada 20 Jun 1948. Di Kenya gerakan Mau Mau pada tahun 1952 telah juga mengangkat senjata melawan British. Kuasa imperialis Bristish dipukul hebat. Keadaan British ketika itu sama seperti kuasa imperialis Amerika yang sedang di pukul oleh rakyat Iraq dan Afghanistan sekarang.

Kuasa imperial British amat licik dan berpengalaman dalam menjajah. British memiliki strateji berjangka panjang. Justeru pada tahun 1948 British telah bersekongkol dengan kuasa imperialis baru – Amerika Syarikat – untuk mendirikan apa yang dipanggil Israel - di bumi Palestine.

Israel sebenarnya telah ditanamkan ke dalam dunia Arab. Tujuan penubuhan negara Israel ini adakah untuk memastikan satu pengkalan tentera yang tesusun rapi akan terus menerus wujud di Timur Tengah. Pengkalan tentera ini bertujuan untuk menjaga dan mengawal telaga minyak. Israel akan menjadi mata-mata dan soldadu kepada kuasa imperil Anglo-Amerika.

Isreal telah dipersenjatai oleh kuasa imperial Anglo-Amerika. Hari ini Isreal bukan sahaja memiliki bala tentera terbesar dan tercanggih malah memiliki bom nuklear. Semua ini untuk memastikan negara negara Arab pengeluar minyak tidak akan berani melakukan seperti apa yang telah dilakukan oleh Presiden Nasser - memilik negarakan Terusan Suez pada tahun 1956 dan Raja Feisal - menutup aliran minyak dari di ekspot pada tahun 1974.

Dari strateji berjangka panjang kuasa imperial Anglo-Amerika telah menjadikan semua negara Arab ini sebagai tanah jajahan baru. Negara-negara Arab ini menjadi pelanggan untuk kuasa imperial Anglo-Amerika. Pemimpin mereka wajib dipersenjatai dan diwar warkan sebagai pemimpin yang berkaliber. Dalam masa yang sama Israel sebagai ‘ hantu’ akan terus menakut nakutkan negara negara Arab ini. Apabila negara Arab takut maka tidak dapat tidak negara Arab akan membeli senjata dari Britain atau Amerika atau Peranchis.

Selama 40 tahun inilah strateji yang telah dilakukan oleh kuasa imperialis. Mereka memunggah minyak dan gas dari negara Arab. Hasil duit minyak dan gas ini akan digunakan oleh negara Arab untuk membeli senjata. Senjata ini dikatakan untuk mempertahankan diri dari Israel.

Kuasa Anglo-Amerika mendukung terus negara-negara Arab ini. Amerika atau Britain tidak pernah sekali pun berani mengkritik Saudi Arabia walau pun saban minggu ada kepala yang dipancung di hadapan masjid sesudah sembahyang Jumaat. Segala bentuk pencabulan hak asasi berlaku di Sausi Arabia. Tetapi Amerika , Britain dan negara Eropah tidak amabil pot. Pencabulan hak asasi hanya dilihat berlaku di Iran kerana Iran tidak mahu menjadi barua Amerika.

Manakala rejim Mubarak adalah contoh budak suruhan Amerika yang amat setia. Amerika telah bersekongkol dengan rejim Mubarak untuk menahan dan menyeksa pejuang dan para mujahid Mesir. Senjata-senjata yang dibeli ini terbukti bukan untuk melawan Israel tetapi untuk menindas rakyat sendiri. Rejim-rejim Arab ini menjadi lembik dan tunduk kepada semua kehendak kuasa Anglo-Amerika. Justeru bila Amerika menyerang Iraq semuanya menganggukkan kepala tanda bersetuju. Hari ini tidak ada lagi negara Arab yang berani bersuara tentang Palestine.

Kenapa rejim Arab ini tunduk dan takut ? Jawapannya cukup senang. Ini kerana kesemua rejim Arab ini tidak memiliki mandat dari rakyat. Dari Moroko hingga ke Negara Telok – pemimpin , sheikh dan malikul negara negara Arab dinaikan keatas tahta bukan kerana sokongan orang ramai tetapi kerana didukung oleh kuasa imprialis Anglo-Amerika. Malah keluarga diraja Saudi dan Jordan sendiri diwujudkan oleh British.

Memang betul ada setengah negara, seperti Mesir, Jordan, Irag atau Syria telah mengadakan pilihanraya – tetapi semuanya sandiwara untuk menipu orang ramai. Bayangkan 97.6% menyokong Mubarak atau Basheer Al-Assad apabila pilihanraya di jalankan. Pembuangan undi kadang kala sampai ke 85%. Angka-angka ini menakjubkan untuk menjadi lawak seram.Manakala warga Arab di Telok dan di Saudi Arabia langsung tidak tahu apa itu memilih perwakilan.

Apa yang jelas disini kontradiksi utama ialah diantara warga Arab dengan rejim rejim Arab yang telah menjadi pekakas Amerika dan Israel. Penentangan warga Arab ini juga bermakna mereka menentang Amerika dan rejim zionis Israel. Amerika dan zionis Isreal selama ini selesa apabila warga Arab ini tidak bersuara dan tidak berani menyuarakan tuntutan adil rakyat Palestine. Semua ini akan berubah.

Walau pun tidak dilihat satu tanda apa pun untuk menyatakan bahawa tunjuk-tunjuk perasaan ini ialah untuk Palestine. Tetapi dalam ruang lingkup yang luas tunjuk perasaan ini bersifat anti-imperialis dan anti-zionis. Ini kerana rejim yang di lawan itu semuanya barua kepada imperialisma Anglo-Amerika dan zionis Israel. Melawan Mubarak , Ben Ali, Bani Saud, Al-Makhtoum sama seperti melawan kuasa Amerika dan zionis Isreal.

Hukum dan syarat yang memangkin pejuangan ini semakin jelas apabila dunia luar dapat membaca tuntutan dan langkah langkah yang akan diambil setelah Mubarak, atau Ben Ali berundur. Kita akan lihat satu kontradisi baru akan muncul. Kuasa imperial Anglo-Amerika akan memastikan rejim zionis Isreal selamat. Kuasa imperial juga akan memastikan aliran minyak tidak terputus.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam suara keadilan minngu ini
sila dapatkan di pasaran

bahagian akhir minggu depan

PERLU BERSYUKUR
SATU GERAKAN TERSUSUNnota:
ini rupa bulu bulu
yang telah bersatu
untuk menjadi satu gerakan

budraf adalah
satu gerakan
yang akan mengancam negara
jika tidak di lawan!!!BULU ANTARA BANRANG DIRAMPAS DARI LOKAP D9
– mkini

Seorang bekas pegawai polis memberitahu dia dan pasukannya telah merampas beberapa barang kes di lokap Cawangan Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.

Supritendan Amidon Anan, 60, saksi ke-15 pendakwaan memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini antara yang dirampasnya adalah sehelai rambut, sehelai tuala 'good morning' dan sebatang berus gigi.

Amidon adalah bekas ketua bahagian siasatan tempat kejadian (CSI) Makmal Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur daripada tahun 2005. Beliau bersara pada Ogos 2008.

Katanya, pemeriksaan di lokap berkenaan dilakukan berikutan arahan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner II, Ku Chin Wah.

Katanya, di D9, terdapat satu lokap dan satu sel.

"Ia dikunci dan dikawal oleh dua polis. Apabila saya tiba konstabel Adnan Safril membuka lokap itu dan saya masuk ke dalam sel itu yang juga dikunci.”

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…NASIB BAIK KAWALAN KETAT…. kah kah kah

kah kah kah…KALAU TIDAK BULU AKAN MENGATUR STRATEJI BERSAMA TUALA GOOD MORNING…. kah kah kah..

kah kah kah…BULU AKAN MERANCANG UNTUK LARI… kah kah kah..

kah kah kah… BAYANGKAN DUA PENJENAYAH INI KALAU TIDAK DIKAWAL….SATU BALAI AKAN DISERANG…. kah kah kah

kak kah kah… SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA KITA WAJIB BERSYUKUR… kah kah kah..

kah kah kah… KITA PATUT BERTERIMA KASEH… kah kah kah..

kah kah kah... HIDUP KITA TANPA DIGANGGU BULU.... kah kah kah..

kah kah kah... KALAU TIDAK SIANG BULU.. MALAM BULU... HIDUP BERBULU BULU...kah kah kah.

kah kah kah… BERBANDING DENGAN NEGARA LAIN YANG BANYAK BULU BERTERBANGAN…. kah kah kah..

kah kah kah…KALAU TIDAK AKAN WUJUD BUDRAF DALAM NERGARA KITA…. kah kah kah..

kah kah kah… BADRAF LEBIH BAHAYA DARI HINDRAF… kah kah kah

nota:
sesudah membaca ini
sila raba dalam seluar
sama ada bulu masih ada lagi atau tidak
kah kah kah


budraf: bulu badak action force
kah kah kah


BEREBUT NAK JADI MELAYUINI DIA PARA PANGLIMA
nota:
perjungan siapa lebih melayu dari melayu?

atau siapa lebih melayu dari eeee
kah kah kah
PAKIDA NAFI PASANG KAIN RENTANG HENTAM PERKASA- mkini

Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) Jasin hari ini membuat satu laporan polis menafikan pihaknya terbabit dalam pemasangan kain rentang yang menghentam Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

Kain rentang itu tertera lambang Pekida dengan tulisan 'PERKASA baru setahun jagung, jangan nak jadi hero Melayu, sini Melaka bukan Kelantan'.

Laporan itu dibuat oleh Pengerusi Pekida Daerah Jasin, Abdul Rahim Abu di balai polis Merlimau kira-kira jam 12.30 tengahari tadi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… INI SUDAH HEBAT…. kah kah kah..

kah kah kah …PUKIDA LAWAN PUKISAM…. kah kah kah…

kah kah kah…. APA AKAN JADI PADA KETUANAN MELAYU…. kah kah kah

kah kah kah…. APA AKAN JADI DENGAN GUP GAO GIP…. kah kah kah..

kah kah kah… APA AKAN JADI DENGAN PEWARIS KENTUT ALAM… kah kah kah..

kah kah kah…. APA AKAN JADI PADA PEWARIS KERETA TERPAKAI…. kah kah kah…

ANAK DARA SUNTISENYUM MAK JANDAnota:
ada tak datuk mengaku datuk
ada tak ada phd mengaku doktor
ada ee mengaku melayu
semua ini ok lagi

yang paling teruk
ada janda mengaku anak dara sunti
kah kah kahHANYA ROSMAH TAHU DIA PENIPU ATAU TIDAK – harakah daily

“Sama ada benar Rosmah seorang penipu atau tidak, hanya dia tahu kebenarannya,” kata Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Beliau menyatakan demikian sebagai membalas kenyataan Rosmah Mansor dalam laporan “Rosmah: I don't look like a liar, do I? ” dalam portal Malaysiakini pada 27 Februari (Ahad) yang dilihat sebagai suatu kenyataan membangga diri yang melampau dan menunjukkan bahawa sebenarnya Rosmah kini dalam tekanan dan ketakutan apabila semakin hari semakin banyak kebenaran didedahkan Pakatan Rakyat.

Katanya, secara statistik kebanyakan penipu, pembunuh, pengebom mahupun perogol tidak kelihatan seperti seorang penjenayah sekalipun.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ampang menambah, kebanyakannya berperwatakan mesra dan penampilan yang boleh dipercayai, sebelum akhirnya segalanya didedahkan.

“Saya juga ingin mengemuka suatu bukti, yang mampu menjawab pertanyaan Rosmah, adakah beliau seorang penipu?” soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Katanya lagi, pada Mac 2010, 3 orang wanita Sarawak telah menyerahkan petisyen dan Laporan Pasukan Petugas Penan secara peribadi kepada Rosmah dalam usaha untuk mendapatkan ihsan sokongannya selaku isteri PM bagi bersama membela hak wanita dan kanak-kanak Penan yang telah dianiayai dan menjadi mangsa rogol oleh pembalak yang tidak bertanggungjawab.

Jelas, ujarnya respon Rosmah ketika itu bahawa beliau berjanji akan mengambil perhatian terhadap isu ini bersifat politik semata-mata, kerana sehingga kini setelah setahun tiada satu tindakan pun yang diambil oleh beliau bagi menyelesaikan masalah itu.

Beliau juga mempersoalkan mengapakah peruntukan yang terlalu melampau, iaitu sebanyak RM24 juta boleh diluluskan buat Sidang Kemuncak “Anak Hari Ini, Pemimpin Hari Esok” walhal masalah Penan ini tidak diselesaikan lagi.

Katanya, peruntukan RM24 juta yang dibazirkan itu mampu digunakan untuk membina lebih 50 buah sekolah di kampung-kampung luar bandar Sarawak dan mampu digunakan selama 20 tahun buat tujuan pendidikan kanak-kanak Sarawak.

“Sehubungan itu, saya mendesak agar segera disiasat ketelusan pengaliran kedua-dua dana ‘istimewa’ ini, dan menggesa agar peruntukan RM111 juta buat Permata dapat disalurkan sedikit buat Kumpulan Sokongan Penan untuk disalurkan buat pendidikan anak-anak Penan khasnya, dan anak-anak Sarawak amnya,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit… I DON’T LOOK LIKE A LIAR..DO I?.... kah kah kah..

kah kah kah…OH NO…NO... YOU LOOKS GREAT..kah kah kah...

kah kah kah...YOU LOOKS LIKE JAMBAN TERSUMBAT….. kah kah kah

kah kah kah… OH NO… YOUR FACE LOOKS LIKE YOUR ARSE… kah kah kah…

kah kah kah..OH NO… YOUR FACE LOOKS LIKE JUBUR SAIFOOL…. kah kaha kah…

kah kah kah …. OH NO… YOUR ARSE LOOKS LIKE YOUR FACE… kah kah kah..

kah kah kah... OH NO... YOU LOOKS LIKE A SWEET ANAK DARA SUNTI....JUST LIKE UMMI .. kah kah kah..

kah kah kah... YOU ARE A REMBAU VIRGIN...kah kah kah..

kah kah kah...WHAT IS A REMBAU VIRGIN?... kah kah kah..

kah kah kah... FIRST 300 NOT COUNTED... kah kah kah...

SATU LAGI PROJEK TIPU RAKYATPELANCARAN SUDAH SEDIAnota:
yang belum siap
ialah lampu suluh jalan
untuk menuju ke matahari
kah kah kah
SEKOLAH SATU SESI SESUAI DENGAN NEGARA :MUHYIDDIN
-meloya

Muhyiddin Yassin berkata, adalah menjadi matlamat kerajaan untuk melaksanakan sistem persekolahan satu sesi kerana ia lebih sesuai untuk pembelajaran di negara ini.
Muhyiddin berkata, bagaimanapun beberapa perkara berkaitan kemudahan infrastruktur dan penambahan tenaga pengajar perlu diselesaikan pihak kerajaan terlebih dahulu sebelum sistem itu dapat dilaksanakan sepenuhnya.

"Walaupun baik, tapi untuk mencapai sasaran itu ianya melibatkan pelbagai perkara, infrastruktur, tenaga pengajar dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perjumpaan dengan warga pendidik di Sekolah Menengah Kebangsaan Kerdau di sini, hari ini.

Beliau berkatam objektif kerajaan ialah untuk melaksanakan sistem persekolahan satu sesi supaya aktiviti kokurikulum dapat diadakan pada waktu petang.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… DARI PILIHANRAYA TAHUN 1974…. DAH DENGAR INI… kah kah kah…

kah kah kah…DARI ZAMAN KHIR JOHARI DULU DAH JANJIKAN INI… kah kah kah..

kah kah kah…TIAP TIAP KALI PILIHANYAR RAYA…JANJI KAN INI… kah kah kaj…

woit… CUKUPLAAA TIPU MELAYU…. kah kah kah..

kah kah kah…MELAYU DAH BANYAK BODOH…. kah kah kah..

kah kah kah… BERILAH JANJI BARU PADA MELAYU…. kah kah kah…

kah kah kah… JANJIKAN ANAK ANAK MELAYU AKAN NAIK KE MATAHRI… kah kah kah..

kah kah kah….. TAPI KENA BUAT ROKET YANG ADA LAMPU… kah kah kah…

kah kah kah… KERANA NAIK KE MATAHARI WAKTU MALAM…. KALAU SIANG PANAS… kah kah kah…


NOTA:

TT ini pantun aku,
kau pula kena jawab,

Balak ditebang buat kayu,
Kapal dilautan terkena badai,
Mamak hitam menipu melayu,
Tanah dan tubuh semua tergadai.


Oleh kalbunUMNO pada PROOOT PREEEET DARI SAEKOR EEE pada 11/02/24

INI JAWAPAN:
balak ditebang buat kayu
kayu canang dipagar bambu
mamang mamak tipu melayu
melayu bangang senang ditipu

PADAM LAH SEORANG LAGI YBSEDANG MENUNGGU SEBELUM APRILnota:
seorang yb yang berkorban
ialah seorang yb yang padam
dalam jawatan

seorang yb yang jujur
ialah seorang yb yang padam
dalam jawatan

seorang yb yang hina
ialah seorang yb yang pencen
kah kah kah11 LAGI PERKAMPONGAN WIFI AKAN DIWUJUDKAN –berita hairan

TEMERLOH : Sekurang-kurangnya 11 lagi perkampungan wifi akan akan dibina di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau menjelang akhir tahun ini bagi memberi kemudahan perhubungan internet kepada penduduk di kawasan ini.

Rais Yatim, berkata bagi keseluruhan Pahang pula, sebanyak 300 perkampungan Wifi akan diwujudkan bagi menampung keperluan perhubungan internet rakyat di negeri ini menjelang akhir 2011.

“Perkampungan wifi ini amat bererti di bagi rakyat di kawasan Kerdau kerana kita akan wujudkan sekurang-kurangnya 11 lagi di kawasan Kerdau dan di seluruh 300 bagi keseluruhan negeri Pahang.

Nota:
ketika pilihanraya kecil sebuah kawasan di negeri yang dulunya zaman kegemilangan sultan tapi hari ini takde sultan, datanglah sang pemimpin parti pemerintah berkempen untuk membeli undi penduduk kawasan di situ. Sang pemimpin bangang ini telah melawat kampung Bengong.

"jika tuan-puan undi kami, akan kami hadiahkan wi-fi area yang laju." kata YB itu.

penduduk kampung terpegun kekaguman. "wow! Senanglah kita nak ke KL nanti. Naik wi-fi cepat sampai."

"kelajuannya mencapai 52,428,800 kilobytes." sembang YB itu lagi.

orang kampung ternganga. mereka berbisik sesama sendiri."laju sangat tuh, gayat! Mahu sampai ke Israel."

"Sebab ia mempunyai 50 gig." tambah YB ini lagi.

"patutlah laju, gigi gear dia banyak." sorak penghulu kampung kekaguman.

"Dengan teknologi itu, tuan-tuan bolehlah melayari internet!"

mak cik guru tadika seronok." Kapal layar pun ada, wow!"

YB tersebut menambah lagi," Bolehlah tuan-tuan buka akaun facebook nanti!"

"wow! kena buka akaunlah...bagus ni! Dulu ada ASN, ASB." Haji Din bersuara.

Dan parti tersebut menang pilihanraya kerana rakyat yang berkualiti telah mengundi mereka.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


(idea asal: Raja Bad Hakim Shah)

BODOH MACAM DOLAH BADAWIBODOH KENA TIPUnota:
madey kena tipu lee liong sik
dolah kena tipu chan kong choy
semua ini tak ada kelas
kena tipu oleh cukong

lagi tak ada kelas
penduduk merlimau
kena tipu gerombolan
betul cekai tak ada kelas
kah kah kahTEKUN : PEMIMPIN UMNO TIPU PENDUDUK MERLIMAU
– harakah daily

Tidak kurang 700 penduduk di kawasan Dun Merlimau, di sini, kini telah menjadi mangsa penipuan pemimpin Umno BN, apabila mereka dijanjikan pinjaman Tekun berjumlah RM3,000 tetapi kemudian mulai menjauhkan diri daripada mereka.

Lebih menyedihkan lagi, mereka turut dikenakan bayaran RM25 setiap seorang, tetapi tidak pula dikeluarkan resit bayaran sehingga menyebabkan mereka terasa jelas tertipu kemudiannya.

Seorang penduduk di kawasan itu, Ismail Abdul Rahman, 77, menjelaskan, perkara itu telah berlaku sejak 26 Februari lalu sebaik selesai proses penamaan calon bagi PRK Dun Merlimau yang akan berlangsung 6 Mac ini.

Menurut beliau, pemimpin Umno itu sememangnya dikenali oleh mereka yang terbabit dan mereka tidak menyangka akan ditipu sedemikian mudah, lebih-lebih lagi ketika Umno BN sedang terdesak untuk mendapat undi daripada orang ramai pada pilihanraya itu nanti.
Katanya, setelah mengutip wang itu, pemimpin Umno terbabit kini sudah amat jarang kelihatan, malah mereka seperti melarikan diri daripada mereka yang terbabit, manakala pinjaman Tekun sebanyak RM3000 yang dijanjikan itu pula tidak diperolehi oleh mereka.

"Sehubungan itu, mereka yang terbabit bercadang untuk membuat laporan polis sekiranya pemimpin Umno itu tidak memulangkan kembali wang RM25 yang dikutip daripada mereka itu," katanya ketika ditemui.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… PADAN MUKA… ORANG CAKAP TAK PERCAYA…. kah kah kah…

woit… DAH 50 TAHUN KENA TIPU…. TAK SEDAR SEDAR…. kah kah kah..

kah kah kah…NAK BUAT LAPORAN POLIS BUAT APA…. kah kah kah..

kah kah kah…POLIS ITU PUN GEROMBOLAN YANG PUNYA… kah kah kah…

kah kah kah…. LEBIH BAIK…CARI DAUN KECUBUNG…. kah kah kah…

kah kah kah…ATAU DAUM KETUM…. REBUS MINUM AIR… kah kah kah…

kah kah kah…KEMUDIAN KETUK KEPALA SENDIRI…KERANA BODOH….kah kah kah..