.

Jumaat, 5 November 2010

KASSIM BABA DAN 40 ORANG PENYAMUN LAGI
GUA KASSIM BABAnota:
dalam gua ini
ada banyak harta karun
ada saham
dan ada banyak kontrek
untuk jual agama kah kah kah

MENYANGGAH TULISAN DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN

1. Biro Pemahaman Dan Pemantapan Agama (BIPPA), PKR, ingin menyatakan bahawa serangan-serangan peribadi pelbagai bentuk dan pendekatan terhadap DSAI bukanlah sesuatu yang memeranjatkan. Hal ini berlaku kerana beliau dilihat sebagai pemimpin yang berupaya membawa perubahan ke atas sistem pemerintahan negara. Mereka yang mahu mempertahankan status quo akan menggunakan pelbagai kaedah tidak bermoral semata-mata mahu menjejaskan kredibiliti beliau.
2. Adalah jelas bahawa DSAI mempunyai kewibawaan dan keupayaan membina muafakat politik nasional dengan pewujudan gagasan Pakatan Rakyat sebagai alternatif kepada Barisan Nasional yang dilihat semakin hilang relavansinya dalam realiti politik negara masa kini.

3. Keberkesanan kepemimpinan seseorang itu tidak boleh diukur dari segi usia semata-mata. Hakikatnya kepemimpinan itu hendaklah dilihat dari segi karisma, amanah, keberanian, kegigihan dalam perjuangan menegakkan keadilan, kebenaran dan kesejahteraan rakyat, mengenepikan kepentingan peribadi dan keluarga, kesediaan berkorban, memiliki kebijaksanaan (hikmah) dan ketahanan fizikal. Inilah antara sifat yang dimiliki dan dihayati oleh DSAI sebagai pemimpin yang diiktiraf dan dihormati oleh kawan dan lawan dalam dan luar negara.

4. Komitmen DSAI ketika diberi peluang memimpin negara adalah terbukti dengan rekod kecermelangan. Kepemimpinannya terserlah dan diterima dalam dan luar negara sejak awal 1970an. Beliau istiqamah (consistent) justeru kepemimpinannya untuk memimpin rakyat dan negara terutama disaat negara sedang mengalami krisis kepercayaan tetap diperlukan. Persoalannya sekarang: Kenapa beliau diminta berundur?

5. Pada hemat BIPPA yang patut berundur ialah kepimpinan negara sekarang yang telah terbukti tidak berupaya mengangkat martabat rakyat dan negara dengan kemiskinan rakyat yang masih berleluasa di Sabah, Sarawak dan Semenanjung, masalah rasuah yang semakin membarah, keruntuhan moral (akhlak) dan pelbagai penyakit sosial yang semakin kronik, penyalahgunaan kuasa yang berwewenang, hutang negara yang semakin bertambah, track rekod kerendahan moral dan akhlak yang diketahui umum, terjejasnya imej negara di peringkat antarabangsa dan ketakutan pelabur-pelabur asing melabur di Malaysia.

6. Seruan Dr Mohd Asri Zainul Abidin pada hakikatnya adalah manifestasi suara ketakutan pimpinan negara terhadap fenomena kebangkitan rakyat.

7. Akhirnya, sebagai seorang ilmuan Muslim sewajarnya beliau patut lebih berhati-hati dalam memberi pandangan supaya tidak menjejaskan kredibiliti dan kewibawaannya sehingga menyebabkan audien hilang hormat.


Dr Muhammad Nur Manuty
Pengerusi
Biro Pemahaman & Pemantapan Agama (BiPPA), PKR
4 hb Oktober, 2010


DI KLUANG HARI SABTU INIUNTUK RENUNGAN KITA SEMUA
:

pilihanraya ini kalau boleh mengubah apa-apa
pasti pilihanraya ini telah lama di haramkan !TERANGILAH - BERSINARLAHnota:
bawalah cahaya kebenaran
bawalah cahaya kegembiraan
terangilah gelap yang menakutkan
terangilah hati yang gundah
bergembiralah anak semua bangsa


tim tukar tiub
mengucapakan selamat menyambut hari cahaya
khususnya kepada yang beragama hindu
juga
kepada seluruh umat manusia agar
kita semua mendapat cahaya kebenaran
ketika kita bertempur
melawan kejahatan dan kezalimanTUKAR TIUB DI KLUANG SABTU ESOKATURCARA PROGRAM

2.30-4.00 ptg Pameran
- Kenderaan Klasik
- BMX
- Pakaian Bundle

4.00- 5.00 ptg Klinik
- Baju Rakyat
- Graffity Art
- Fotografi

5.00-6.30 ptg Film Screening:
- “GADOH - Aku Anak Bangsa Malaysia”

6.30-7.15 mlm Sesi Bual Bicara - Ulasan Filem “GADOH”
- Ah Chong dan Fazleena

7.30-8.15 mlm Live Performance 1:
- Jalan Terus by Nik Binjidan

8.30-9.00 mlm Sembang Tepi (Intro): Skema VS Stylo
- Isham dan Nur Fazleena


9.00-9.30 mlm Live Performance 2:
- Okestra Kaki Kayuh

9.30-10.00 mlm Sembang Tepi (wrap-up): Skema VS Stylo
- Isham dan Nur Fazleena


10.00-11.30 mlm Live Performance 3:
- Pak Samad
- Alternative Band Club (ABC)
- Voice of FELDA
- Band Kota Tinggi

nota:
tukar tiub dengan minah cun kah kah kah

nota:
tukar tiub akan muncul di slot
jam 8.30 malam - bertemu disana
sebelum itu ke kedai kopi
di stesen kereta api

KES TEOH BENG HOCK
CARA TEOH MEMBUNUH DIRI
nota:
mahkamah telah diberitahu
bahawa teoh telah mencekik dirinya
sendiri

untuk meyakin kan hakim
pihak sprm telah menunjukkan cara
teoh mencekok lehernya sendiri
dengan menggunakan tali leher kah kah kahIO TAK TOLAK PEGAWAI SPRM MUNGKIN SUSPEK - mkini

Pegawai penyiasat kes kematian setiausaha politik exco negeri Selangor, Teoh Beng Hock memberitahu mahkamah hari ini bahawa beliau tidak boleh menolak kemungkinan beberapa pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai suspek dalam kes tersebut.

Ini kerana seorang saksi, yang juga pegawai SPRM, telah melihat mereka di tingkat 14 di mana Teoh disoalsiasat sehingga awal pagi 16 Julai tahun lalu, iaitu pada hari yang sama, Teoh ditemui mati.

JENG JENG JENG
JENG JENG JENG
JENG JENG JENG


nota:
ini kes siasat sampai mati
kes ini sahaja di panjang panjang kan
agar orang ramai lupa

tetiba satu hari ini nanti
akan keluar keputusan koroner
akan keluar kenyataan yang mengatakan
bahawa teoh beng hock betul betul telah mati
kematian dibuktikan kerana teoh todak bernafas lagi
juga mayat teoh telah ditanamkan

tetapi apa yang menyebabkan teoh mati
walah wu alam bissawab
sebab kematian tidak diketahui
mungkin teoh cekik lehernya sendiri kah kah kah

tak percaya?

sila tunggu kah kah kah


SEBELUM KE JALAN RAYA - DATANG KE SINI DAHULU
SEMUA DI JEMPUT DATANG
nota:
kita telah saksikan
penipuan dan beerat sebelah spr
di dua pilihanraya kecil - batu sapi
dan galas

kita telah marah - jangan marah sahaja
tapi tidak melakukan apa apa

datang ke majlis ini buktikan
kemarahan anda sebelum kita
semua turun ke jalan raya sekali
lagi kah kah kahJEMPUTAN PELANCARAN BERSIH 2.0
BERSATU DAN MELANJUTKAN REFORMASI PILIHAN RAYA


Kami, jawatankuasa induk BERSIH 2.0 ingin menjemput anda/organisasi anda untuk bersatu bersama-sama kami dalam melanjutkan usaha ke arah pilihanraya bersih dan adil. Banyak lagi yang perlu dilaksanakan dan BERSIH 2.0 memerlukan sokongan dan bantuan anda dalam memastikan misi Malaysia yang demokratik menjadi realiti.

BERSIH 2.0 percaya hanya menerusi pilihanraya yang bersih dan adil sahaja seseorang warganegara mampu mengenalpasti hala tuju mereka dan berharap pihak yang dipertanggungjawabkan dalam melaksanakan sesebuah pemilihan itu bertindak dengan telus dan berkesan. Perjalanan untuk reformasi pilihanraya adalah ranjau dalam proses demokrasi, termasuk kedaulatan undang-undang dipulihara, hak asasi manusia dilindungi, urustadbir baik dan pengelastarian di dalam pembangunan Negara.

Sebagai waraganegara kita boleh menjadikan impian ini satu kenyataan. Isu-isu utama dalam reformasi pilihanraya termasuk:

1. Pembersihan sepenuhnya senarai pemilih bagi memastikan sebarang penipuan disisihkan dan senarai pemilih yang penuh dengan integriti.

2. Penggunaan dakwat kekal (seperti yang dijalankan di Indonesia dan India) bagi menghalang pengundian berganda.

3. Reformasi dalam pengundian pos dengan memansuhkan senarai pemilih yang berasingan yang sedia ada bagi pengundi-pengundi pos dan juga untuk menjadikannya sistem yang lebih fleksibel bagi semua pengundi – di dalam mahu pun di luar Negara , dengan alasan munasabah untuk memilih untuk menjadi pengundi pos.

4. Akses media yang bebas dan adil untuk kesemua parti yang bertanding, termasuk: (a) akses bebas terhadap media milik kerajaan terutamanya televisyen dan radio; (b) akses pembayaran (iklan politik) adil di dalam media swasta; dan (c) peruntukan di dalam hak untuk menyerang balas terhadap kesemua parti yang bertanding dan wakil-wakil yang bertanding yang sebelumnya mendapat liputan negatif di dalam laporan-laporan berita.

5. Tempoh kempen minima 21 hari

6. Amalan-amalan adil dan professional dalam persempadanan kawasan supaya mengurangkan pembahagian yang tidak adil (malaportionment, gerrymandering) yang seterusnya menyebabkan pembahagian kerusi dan undi yang tidak seimbang.

7. Pendaftaran otomatik untuk semua pengundi yang layak.

8. Pengurangan kelayakan umur pengundi dari 21 tahun kepada 18 tahun.

9. Reformasi dalam urusan kewangan pilihanraya bagi memastikan ketelusan dan menghadkan kecenderungan terhadap politik wang.

10. Pentadbiran yang tidak berat sebelah di semua peringkat kerajaan sebelum, selepas dan semasa pilihan raya umum atau kecil, untuk badan perundangan di peringkat persekutuan dan negeri.

11. Memperjuangkan hak semua pelajar berumur 18 tahun ke atas untuk mengambil bahagian dalam politik di dalam dan di luar kampus.

BERSIH 2.0 menghargai sumbangan yang dicurahkan oleh kumpulan awal BERSIH dengan agenda reformasi mereka. BERSIH 2.0 kini dilancarkan sebagai gabungan kumpulan masyarakat yang tidak berpartian. Ia merupakan sebuah gerakan rakyat biasa yang ingin memastikan hak kepada pilihanraya yang bersih dan adil seperti yang dijamin oleh undang-undang. Undian dan suara kita mestilah diutamakan.

Butir-butir pelancaran seperti berikut:

Tarikh : 10 November 2010 (Rabu)
Masa : 8.30 mlm. – 10.30 mlm.
Tempat : Dewan Sivik PJ, Jalan Yong Shook Lin, Petaling Jaya.

Sila panjangkan jemputan kepada ahli-ahli dan rakan anda ke pelancaran Bersih 2.0. Untuk maklumat lanjut, sila berhubung dengan Nurul di 03-77844977.

Yang benar,
Dato’ Ambiga Sreenevasan
Pengerusi Ahli Jawatankuasa IndukPELUANG DATANG HANYA SEKALIADA CHAN MUKA TEMBAM MASUK AKHBARnota:
kalau tak ada berita karut ini
sampai dunia kiamat pun muka
tembam ini tak akan masuk media
inilah satu satunya peluang
untuk si muka tembam kah kah kah


KETUA PUTERI UMNO KUALA KRAI DISERANG KETIKA RAYU UNDI - melayau

Ketua Puteri UMNO Kuala Krai, Suzaini Adlina Mohd. Shukri, cedera diserang seorang wanita dipercayai anggota parti lawan ketika sedang merayu undi di Sekolah Kebangsaan Cina Gua Musang di sini dalam pilihan raya kecil Galas hari ini.

Dalam kejadian 11.30 pagi itu, Suzaini Adlina, 37, diserang dari arah belakang oleh wanita itu yang menggunakan tiang bendera menyebabkan beliau cedera di dahi dan hidung.

"Ketika itu peraih undi parti lawan berada di sebelah kanan dan saya berada di sebelah kiri, dan apabila datang seorang pengundi, saya turut bersama dengan anggota wanita parti lawan mengiringi pengundi tersebut ke pusat pengundian.

"Secara tiba-tiba saya diserang daripada belakang dari arah belakang. Dia mengetuk saya dua kali dan apabila saya berpaling ke arah penyerang itu, sekali lagi saya diserang,” katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah Gua Musang.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SIAPA MENYERANG MINAH TEMBAM INI?.... kah kah kah..

kah kah kah… PENYERANG INI TAK ADA KELAS… kah kah kah..

kah kah kah… KALAU MINAH INI CUN OKAY JUGA… kah kah kah..

kah kah kah… INI MINAH TEMBAM…. KENAPA SERANG?.... kah kah kah..

woit… LAAA BILA TENGOK MUKA … BUKAN KITA SIMPATI… KITA TAK ADA SELERA NAK MAKAN…. kah kah kah..


LAGI KRITIKAN TERHADAP PEMILIHANKRITIKAN DARI PUCUK PIMPINANnota:
tak kan kenyataan ini juga
dianggap cuba meruntuhkan parti
selalu dituduh orang bukan ahli
parti ingin merosakkan parti kah kah kah

tapi yang megeluarkan kenyataan
ini bukan sahaja orang parti
tetapi pemimpim pkr semndiri
kah kah kah


JAWATANKUASA PEMILIHAN PARTI (JPP) 2010 MESTI TELUS & ADA INTEGRITI

Proses pemilihan Parti KEADILAN telah bermula pada 29 Oktober 2010, namun apa yang kita harapkan untuk memperolehi satu sistem pemilihan yang adil dan telus daripada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) semasa mengendalikan proses pemilihan amatlah mendukacitakan.

Kita juga pernah menyuarakan bantahan sebelum ini, dalam peringkat proses pencalonan dan pemilihan cabang terhadap JPP, disebabkan banyaknya berlaku masalah dan ketidakseragaman dalam melaksanakan syarat dan peraturan pertandingan yang sepertimana yang ditetapkan oleh JPP itu sendiri. Secara jelasnya, walaupun terdapat banyak bantahan yang telah dikemukakan, sehingga kini tidak ada apa-apa tindakan dan keputusan yang diambil oleh jawatankuasa tersebut, walaupun terdapat syarat dan peraturan tidak yang secara jelas tidak dipatuhi.

Permasalahan ini terus berlarutan sehingga ke proses Pemilihan Majlis Pimpinan Pusat yang sedang berlaku dan akan berakhir pada 21 November 2010 nanti, ketelusan terhadap JPP ini terus dipertikaikan oleh pelbagai pihak, dengan beberapa insiden, salah laku yang telah berlaku secara jelasnya, dimana terdapat kaedah pengendalian tidak bersikap profesional dan bersifat condong sebelah pihak. Ini termasuk, soal penjumlahan undi yang diumumkan tidak konsisten, terutamanya keputusan yang melibatkan kedudukan Jawatan Timbalan Presiden.

Justeru, bagi memastikan kelangsungan perjuangan parti yang berlandaskan keadilan untuk semua, kami mohon supaya status JPP ini digantung dan proses pemilihan parti ditangguhkan sehingga kita yakin sepenuhnya badan atau Jawatankuasa Pemilihan ini mengambil tindakan yang proaktif membaiki kelompangan yang ada. Tindakan ini perlu, supaya ianya tidak akan menimbulkan pelbagai masalah dalam proses Pemilihan Parti 2010 seterusnya.

Kami juga telah menyiapkan satu memorandum cadangan bagi penambahbaikan JPP untuk diserahkan kepada Presiden KEADILAN dan Pengerusi JPP.

Kami juga menegaskan, bentuk tindakan yang kami lakukan ini adalah kerana kami meletakkan kepentingan parti itu di atas, malah juga untuk menjaga keharmonian dan kepentingan parti ini. Hasrat baik pendekatan parti untuk memberi kuasa memilih kepada kepada setiap anggota pastinya tergugat dan terhalang, sekiranya badan atau jawatankuasa yang dilantik tidak dapat berperanan dengan sebaiknya. Kita tidak mahu anggota parti sendiri ditipu dan dizalimi oleh kerana kepentingan pihak tertentu, sepertimana apa yang kita perjuangkan untuk memberi keadilan untuk semua. Suara anggota akar umbi mestilah dikembalikan dalam KEADILAN.

“KESINAMBUNGAN PERJUANGAN”
“KEMBALIKAN SUARA RAKYAT”

MUSTAFFA KAMIL AYUB
Naib Presiden Keadilan
Calon Timbalan Presiden Keadilan