.

Rabu, 3 Disember 2008

DARI TOK PEKONG KE MELAWATI

Saya masih teringat lagi majlis perasmian pergabungan Parti Keadilan dengan Parti Rakyat di Dewan Perhimpunan Cina pada 3hb Ogos 2003. Tiga hari sebelum majlis perssmian, Kumpulan Teater Bukan Teater telah di minta untuk memberi persembahan yang mengintpretasi makna dan tanda pergabungan. Tiga hari? Iya, kami hanya diberi masa tiga hari sahaja.

Kumpulan Teater Bukan Teater tidak menolak. Kami lakukan persembahan kerana kami di bayar dengan harga yang bagitu mahal sekali - kami di bayar dengan api dan semangat perjuangan.

Saya juga masih teringat Kongres Pertama Parti Keadilan Rakyat pada bulan Disember 2003 di sebuah Tok Pekong di Ipoh. Iya, di sebuah Tok Pekong, bukan di dewan hotel atau gedung mesyuarat yang mewah tetapi di sebuah Tok Pekong. Pada bulan Disember itu saya telah memastikan diri saya ke Ipoh untuk bersama sejarah.

Ketika di Ipoh saya dapat merasakan ombak dan semangat juang membakar terus. Apabila Kongres pertama PKR di adakan di rumah sembahyang Cina maka implakasinya cukup dalam. Inilah tanda-tanda permulaan retaknya konsep Ketuanan Melayu. Inilah juga tanda keberanian sebuah parti politik untuk memulakan politik baru – politik yang bukan berasaskan sokongan bangsa atau agama.

Di Tok Pekong ini jugalah Anwar Ibrahim untuk pertama kalinya berkemungkinan untuk hadir sama setelah bebas dari penjara.

Saya ke Kongres PKR bukan sebagai anggota parti. Saya ingin melihat siapa yang datang. Saya sebenarnya tidak mengenali ramai para pemimpin parti sama ada gedebe nasional mau pun gedebe dari negeri atau bahagian. Untuk saya mereka ini tidak penting. Apa yang ingin saya lihat ialah muka dan rupa betuk rakyat mana yang datang ke Kongres.

Ada satu pekara yang wajib saya perhatikan. Saya hendak melihat apakah ramai anak anak-anak muda yang turut sama merayakan kongres ini. Untuk saya ini adalah kunci. Kekuatan satu satu gerakan – gerakan apa sahaja pun jika tidak ada anak muda yang meminatinya pasti gerakan ini akan gagal. Dalam semua pejuangan merebut kuasa politik tanpa anak muda tidak mungkin ruyung dapat dipecahkan. Sejarah dan pengalaman menjadi guru kita yang terbaik

Pagi Sabtu 29 Novemeber 2008 ini saya ke Shah Alam. Saya amat jarang meninggalkan bilik di hari Sabtu terutama diwaktu pagi. Pagi itu saya memaksa diri saya bukan untuk mendengar ceramah dan ucapan yang gah-gah dari para politkus. Saya datang untuk mencari ambience dan suasana. Saya hendak melihat suasana PKR dan Pakatan Rakyat satelah berjaya menawan 5 buah negeri.

Bila saya melintasi pintu gerbang di sebelah Universiti Malaya dan meninggalkan Wilayah untuk memasuki Petaling Jaya Selangor saya mula ternampak bendera, banting dan iklan Kongres. Hebat. Sepanjang Lebuh Raya Peseketuan hingga ke Stadium Melawati iklan-iklan terpasang di sepanjang jalan untuk menjemput sesiapa sahaja datang merayakan Kongres Parti Keadilan Rakyat.

Selangor negeri terkaya di bawah Pakatan Rakyat telah menjadi Tuan Rumah. Kerajaan Selangor telah menyediakan abang-abang berbaju hijau dari pasukan Rela untuk membantu keselamatan. Pekerja majlis Shah Alam yang beruniform siap sedia mengarahkan para tamu. Saya jangka tidak mungkin ada sesiapa yang akan tersesat mencari tempat Kongres walau pun untuk pertama kali turun ke Shah Alam. Persediaan kelihatan lumayan dan tesusun.

Nah… ini amat jauh sekali dengan apa yang berlaku di Ipoh. Di Ipoh dahulu para polis trafik ditugaskan untuk menyaman sebanyak mungkin apa sahaja yang bergerak. Malah ketika para wakil bersidang polis trafik telah datang untuk menyaman kereta yang terletak di pinggir jalan. Polis bersenjata pula tercacak disana sini bukan untuk mengawal tetapi hadir untuk memberi tekanan dan menakut-nakutkan orang ramai yang datang ke Tok Pekong. Di Shah Alam semuanya berbeza.

Ketika saya masuk ke dalam stadium seorang politikus sedang berucap. Sambil memasang telinga mata saya ingin melihat siapa yang datang. Saya tidak ambil pot muka-muka siapa yang duduk di atas pentas atau siapa yang duduk di barisan hadapan. Mereka ini semua pastilah para gedebe.

Apa yang ingin saya lihat ialah orang yang duduk di bawah pentas. Saya kagum apabila melihat rakyat biasa yang memenuhi stadium di pagi Sabtu itu. Mereka tidak berbatik lengan panjang seperti budaya gerombolan. Mereka juga tidak berdasi dan bertali leher. Majoriti dalam stadium adalah rakyat biasa yang mukanya sering saya temui di pehentian bas, di warung-warung atau di pasar malam.

Yang lebih mengkagumkan ialah kepelbagian bangsa-bangsa yang hadir. Untuk saya ini bukan kongres Melayu, bukan kongres Cina, bukan kongres Islam, bukan kongres India, Dayak, Iban atau Kadazan. Kongres di Stadium Melawati dihujung minggu akhir November ini jelas memperlihatkan ke Malaysian - kongres rakyat Malaysia - rakyat biasa.

Saya tidak nampak muka Mak Datin atau muka Minah cun a la Umi Ufilda yang datang berbedak dan bergincu. Atau Mak Datin yang datang dengan tas tangan Prada atau lelaki gendut berbaju batik bercincin besar seperti Ahmad Ismail dari Bukit Bendera. Tidak juga ada kelihatan bentuk Abang Zak yang memakai kaca mata hitam Gucci.

Saya senang hati apabila melihat bahawa Parti Keadilan Rakyat masih lagi dimiliki oleh rakyat Malaysia. Parti muda ini masih dalam keadaan selamat belum menjadi barang dagangan - masih belum lagi ( sic).

Bila sesi persidangan berhenti rehat saya menebeng di tepi pintu untuk memerhatikan muka-muka yang berkongres dengan lebih rapat. Ada Mak Cik berbaju kurung, Pak Cik bersongkok berbaju Melayu, Nyonya dan Amoi memakai gown, wanita India bersari, Pak Lebai dan Punjabi yang berserban rapi. Ada juga yang memakai baju batik berlengan panjang, saya menganggap mereka ini seperti tersalah masuk Kongres.

Di luar stadium pula makanan telah disediakan. Tidak lagi nasi bungkus seperti di Ipoh. Kini mereka yang berkongres dan sesiapa sahaja yang datang mencari ambience seperti saya akan di pelawa makan. Ada masakan Melayu, ada masakan India, ada masakan Cina dan ada masakan sayuran untuk yang tidak memakan hidupan – malah ada banyak pilihan.

Makan tengah hari ini bertambah lumayan kerana satu kumpulan pemusik terus menghibur para tamu dengan lagu-lagu keroncong untuk merehatkan kepala sesudah mendengar ucapan-ucapan dari para pemimpin.

Ketika saya hendak beratur mengambil makanan , saya melintasi satu khemah khusus dengan empat meja besar. Kipas angin terpasang ligat. Sudu dan garpu tersusun rapi. Terhidang indah di meja ini ialah makanan yang pastinya untuk para gedebe.

Saya hairan kenapa para gedebe ini tidak beratur sama seperti orang biasa untuk mengambil makanan. Nampaknya hegemoni budaya gerombolan United Malays National Organisation itu telah menyerap. Ada garis pemisah yang amat jelas diantara para gedebe dengan orang biasa. Lalu saya teringat beberapa minit tadi pemimpin parti telah berucap mengatakan bahawa kemenangan 8 March yang lalu adalah kerana sokongan rakyat bukan kerana kekuatan dan jentera parti.

Nampaknya menyuarakan retorik politik baru ini cukup enteng tetapi melakukan budaya politik baru ini masih amat jauh dari hati para gedebe. Mungkin mereka tidak memahami politik baru juga wajib membawa budaya baru yang bukan budaya feudal.

Setelah makan saya meleser untuk melihat gerai-gerai jualan. Tidak banyak yang menarik. Malah hanya ada satu dua gerai yang berstatus keilmuan menjual buku yang lainnya hanyalah warung-warung biasa yang menjaja khazanah Reformasi yang sering saya temui di ceramah-ceramah besar.

Anak muda ? Mereka kelihatan berkeliaran. Ini seakan-akan pesta untuk mereka. Malah ada yang agak terlalu muda untuk tahu apakah yang sedang berlaku di dalam stadium. Mungkin kerana becuti sekolah, ada anak-anak sekolah kelihatan menjual beg biru untuk dibawa pulang sebagai tanda kenang-kenangan ketika berkongres di Stadium Melawati.

Lalu timbul persoalan - apakah api dan semangat perjuangan masih membara? Jawabnya iya dan tidak. Ketika mendengar ucapan pemimpin di dalam stadium masih ada laungan reformasi kedengaran. Tetapi laungan REFORMASI tidak mengegarkan stadium. Mungkin kerana Angkatan Muda sedang sibuk mengisi borang melamar kerja atau mengisi borang kontrek dari 5 kerajaan Pakatan.

Kongres tahun hadapan saya bercadang untuk datang lagi kerana saya ingin bertanya apakah Angkata Muda telah mendapat pekerjaan atau telah mendapat kontrek. Jika telah mendapat ‘yang diminta’ pasti tidak ada lagi laungan reformasi.(TT)
POLITIK WANG : UMNO SEDIA TERIMA IDEA - melayau


KEMAMAN 2 Dis. - UMNO sedia menerima sebarang idea atau cadangan daripada pelbagai pihak untuk mengurangkan masalah yang dihadapi parti itu terutama yang melibatkan soal politik wang, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO berkata, cadangan berkenaan sama ada daripada ahli UMNO sendiri atau bukan ahli boleh digunakan untuk melakukan perubahan yang diperlukan bagi memperkasakan parti itu.

kah kah kah…. ini betul betul desprate… kah kah kah…. ini betul betul nazak... kah kah kah

kah kah kah...nak cari idea?... betul ke ni?… kah kah kah…

kah kah kah…. cukup senang kalau hendak selesaikan hal rasuah dalam gerombolan…. kah kah kah….

kah kah kah...tak perlu banyak modal…. tak perlu fikir jauh sangat…. kah kah kah…

kah kah kah.... beri amaran.... kah kah kah...SESIAPA YANG DI DAPATI RASUAH AKAN TIDUR SEKATIL DENGAN BIK MAMA….. kah kah kah…… jamin 100% tak ada yang berani ambil rasuah… kah kah kah...

kah kah kah.... kalau degil juga ...BIK MAMA AKAN HIMPIT... kah kah kah...

kah kah kah .... masih lagi degil.... KENA SERKUP HANTU KOPEK..... kah kah kahUMNO PECAT ZAHID IBRAHIM - melayau


KUALA LUMPUR 2 Dis. Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dipecat daripada UMNO berkuat kuasa serta merta ekoran beberapa tindakan beliau yang bertentangan dengan etika parti termasuk menghadiri perhimpunan parti pembangkang.

Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang bermesyuarat malam ini juga turut menggantung keanggotaan Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan, Datuk Zahar Hashim selama tiga tahun kerana membuat kenyataan mengkritik parti
.

kah kah kah… gerombolan kelam kabut… kah kah kah … banyak anggota gerombolan sudah cabut lari…. kah kah kah…

kah kah kah…. memang pun zahid hendak di pecat…. kah kah kah…. gerombolan kena perangkap samar…. kah kah kah…tu pasal zahid pergi ke KONGRES PKR DI SHAH ALAM…. naikalaa nama dia sebagai satu satunya menteri yang di pecat kerana menentang ISA…. kah kah kah….RAIS TIDAK SETUJU PPSMI - melayauKUALA TERENGGANU 2 Dis. - Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim hari ini tidak bersetuju dengan langkah kerajaan meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana ia mendatangkan kerugian dalam usaha pembinaan negara bangsa.

Beliau berkata, dalam tempoh persekolahan peringkat rendah, asas-asas budaya bangsa harus tertanam pada diri kanak-kanak dan bukannya penekanan terhadap aspek-aspek lain.

Katanya, walaupun kanak-kanak Melayu belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris, tetapi yang mendukacitakan, pelajaran yang sama tetap diajar dalam bahasa Mandarin di sekolah Cina.


kah kah kah… woit ayah entot entot dah berani lawan towkay… kah kah kah…

kah kah kah…. kalau nak kempen …. kah kah kah… cik gu dan cik gi dah tak ada dalam gerombolan…. kah kah kah…. konkrektor kelas F apa tahu hal pelajaran… kah kah kah…. cari kontrek bolehlaaaa…. kah kah kah…

jeng jeng jeng…. nanti bila mahafiraun menyalak semua tutup mulut…. kah kah kah…

kah kah kah…PPSMI ini projek gila mahafiraun… tunggu… tunggu …. mahafiraun akan menyalak….kah kah kah…. semua kecut teloq…. kah kah kah...TIGA MUNKEE 3 KEPALA LUTUT

SK DAN SJK KEKAL – NAJIB - melayau

PUTRAJAYA 2 Dis. - Kerajaan tetap berpegang kepada prinsip Penyata Razak 1956 yang memberi hak kepada semua kaum untuk mengikuti pembelajaran di sekolah kebangsaan (SK) atau sekolah jenis kebangsaan (SJK).

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, setakat ini tiada tempoh masa diberikan untuk membuat sebarang perubahan dalam sistem pendidikan negara termasuk mewujudkan sekolah satu sistem.


TERBUKA KEPADA CADANGAN - melayau


KUALA LUMPUR 2 Dis. - Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, cadangan mewujudkan hanya satu sistem pendidikan berteraskan semangat kebangsaan bagi menyatupadukan rakyat harus mengambil kira kehendak semua pihak.

Katanya, ia cadangan yang baik tetapi boleh menimbulkan polemik serta mungkin ditentang oleh sesetengah pemimpin kaum.

Menurutnya, jika sistem sekolah aliran seperti Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil (SJKC dan SJKT) dihapus, ini bermakna kaedah sekolah bantuan agama kerajaan (SBAK) juga perlu dilenyapkan.

''Bukan saya tidak setuju, tetapi perkara ini sudah dibangkitkan sejak merdeka dan ia belum selesai.

''Namun, saya terbuka kepada apa jua cadangan'' katanya.


MUKHRIZ TIDAK AKAN TARIK BALIK CADANGAN -melayau

KUALA LUMPUR 2 Dis. - Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir menegaskan, beliau tidak akan menarik balik kenyataannya berhubung cadangan agar diwujudkan hanya satu sistem pendidikan di negara ini.

''Saya tidak nampak apa yang saya cakap itu salah kerana kita menyentuh soal perpaduan. Adakah tarik balik ini bermaksud kita tidak mahu kepada perpaduan?

''Sedangkan setiap hari saya dengar dalam Dewan Rakyat ini, kita sentiasa bercakap mengenai soal perpaduan, tetapi setakat cakap saja, retorik semata-mata, tetapi tidak mahu melakukan sesuatu, saya ingat ia langsung tidak bermakna," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.


kah kah kah… 3 munkee ada 3 kepala lutut…. kah kah kah… mat mongol cakap lain… kah kah kah…. munkee lidah kontot cakap lain…. kah kah kah…. firaun kecik cakap laian…. kah kah kah… yang mana satu yang betul ni... kah kah kah

woit…. abislaaa negara…. abislaaaa sistem pendidikan negara… kah kah kah…. hancus… lebus…. kah kah kah….

kah kah kah…. macam mana nak pimpin rakyat.... tiga kepala lutut pun tak sama…. kah kah kah….

kah kah kah... ni betul betul nak tipu melayu.... nak bodohkan melayu... kah kah kah