.

Rabu, 15 Jun 2011

APA SUDAH JADI?

APA SUDAH JADI DENGAN YUGI?


Para pembaca yang budiman : Aku rasa agak ramai para pembaca yang agak kabur tentang konsep dan falsafah Negara Kebajikan. Apabila parti Pas mengajukan Negara Kebajikan sebagai raison d'ĂȘtre /matlamat dan garis perjuangan parti ini kelihatan musuh utama rakyat Malaysia - United Malays National Organisation – menjadi sasau dan gaban.

Secara mengejut – tetiba – bengolan-bengolan dari United Malays National Organisation menjadi sasau dan mamai. Entah pelesit mana yang datang merasok. Dengan mengejut secara tetiba Mahathir Muhamad, Najib Razak , Nazri Aziz, Utusan Malaysia dan Perkasa meluahkan cinta berahi mereka terhadap para ulama Pas.

Aku perhatikan, tanpa segan silu mereka ‘frus menonggeng’ dan ‘tergolek dog’ menangis, merayu dan meraung apabila Negara Islam tidak lagi dijadikan ajenda politik oleh Pas. Dengan penuh sasau mereka ingin memelok dan mencium para ulama Pas terutama yang telah kalah dalam pemilihan baru-baru ini.

Cerita sedih ini menjadi lucu apabila Ibrahim Ali merasa kesucian agamanya tercemar apabila Pas mengajukan Negara Kebajikan. Zul Nordin tersedak hingga tercabut kopiah basinya apabila diberitahu bahawa Mohamad Sabu telah berjaya menduduki kerusi pucuk pimpinan Pas. Utusan Malaysia tidak putus putus air liur bergebang tentang bagaimana Pas telah menjadi kuda Dap.

Zum kali zoom. Gaban ya maikul gaban. Nampaknya kemunculan pimpinan baru dalam Pas ini telah menjadikan United Malays National Organisation kelam kabut dan sampar larau tak tentu arah tujuan. Ada bengolan yang meminta Pas meninggalkan Islam. Ada bengolan yang berkata Pas telah belot kerana meninggalkan Islam.

Lawak-lawak seram ini semakin menjadi-jadi. Aku terguling guling ketawa terbahak-bahak hingga tercabut tiga helai bulu hidung apabila terbaca berita tentang Mahathir Muhamad berfatwa dengan surah dan ayat-ayat Quran.

Bayangkan Mahathir Muhamad, kaki kelentong ini telah bersalin kulit menjadi seorang lebai. Lebai Mahathir ini telah mula berlabon dengan ayat-ayat Quran. Paling lawak ialah apabila Lebai Mahathir ini menerangkan kepada jemaah suraunya bahawa pimpinan baru dalam Pas ini adalah kemenangan untuk Bengali Karpal Singh. Macam mana si Bengali ini masuk dalam kes ini aku pun tak faham.

Aku perhatikan kempen anti Pas ini akan diteruskan. Kempen ini bertujuan untuk mengharu birukan Pas dan para penyokong Pas. Kempen yang berjangkan panjang ini bertujuan agar akan muncul tim serpihan ‘ulamak’ dalam Pas. Bengolan-bengolan dalam United Malay National Organisation akan pasang colok bernazar jika parti Pas retak dan pecah.

Kenapa ini berlaku?

Biar aku terangkan disini pensejarahan latar belakang agar kita semua dapat memahami realpolitik yang sedang berlaku dihadapan mata kita. Semuanya bermula pada malam kemenangan pilihanraya yang lalu. Ingat tak malam itu? Jangan lupa malam itu juga dikenali sebagai Malam Khir Toyo Membakar Fail di pejabat kerajaan Shah Alam.

Pada malam itu United Malays National Organisation melihat kekalahan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Kelantan. Kekalahan di Selangor adalah satu pukulan hebat. Negeri terkaya di Malaysia telah terlucut. Sesudah membakar fail-fail, Khir Toyo dengan cepat dan tangkas mula melakukan kerja-kerja jahat.

Khir Toyo memukul talipon. Beberapa orang pucuk pimpinan Pas telah dihubungi. Tujuan: untuk melahirkan apa yang dipanggil ‘kerajaan perpaduan’. Pekara ini bukan lagi rahsia. Apa yang aku tulis ini bukan fitnah. Semua telah terbarai. Semuanya telah diketahui umum. Apa yang aku lakukan ini hanya merakamkan sejarah ini secara hitam puteh untuk ingatan cucu cicit kita nanti.

Semenjak malam itu mimpi berahi United Malay National Organisation untuk kembali berkuasa di Selangor tidak putus–putus. Dalam masa yang sama beberapa bengolan Pas terus dirangsang oleh mimpi berahi untuk menjadi Menteri Besar dan meniduri jawatan menteri pusat jika kerajaan perpaduan dapat di wujudkan.

Benda yang dipanggil ‘kerajaan perpaduan’ ini di kenali juga dengan nama manjanya - YUGI. Ini bukan ‘ yugi - underground’ lingo musik anak-anak muda. Yu Gi ini bermakna Unity Government. Anasir-anasir yang menyokong Yu Gi dalam Pas ini terus bergerak. Di Selangor ianya amat aktif sekali hingga anasir Yu Gi ini berjaya menyingkirkan Saari Sungip dan Khalid Samad dari pucuk pimpinan Pas Negeri.

Selama tiga tahun bahtera Pas terumbang ambing akibat dari kerja-kerja jahat anasir-anasir Yu Gi. Dalam masa yang sama bengolan United Malay National Organisation terus ‘memukul talipon’ berhubung dengan anasir-anasir Yi Gi dalam Pas. Hubungan sulit terus dilakukan - cinta kaseh sayang mereka terus dibakar. Akhirnya gerak kerja anasir Yu Gi dalam Pas ini telah berjaya menggangu gugat kerja-kerja politik Pakatan Rakyat.

Nafsu dan berahi anasir Yu Gi ini terus dibelai dan diraba-raba untuk memastikan ianya terus keras dan tegang. Justeru pelbagai bentuk kenyaataan telah dibuat. Pucuk pimpinan United Malays National Organisation telah membuat kenyataan tentang betapa indahnya jika Melayu bersegama dengan Melayu. Betapa gah dan luasnya pancutan politik ketuanan Melayu jika Melayu dapat berpadu-padu dengan Melayu.

Aku tersenyum melihat bagaimana pada awalnya kenyataan dan jemputan dari bengolan United Malays National Organisation ini agak berlapik. Tetapi semua ni berakhir pada petang cuti Hari Krismas yang lalu. Pada petang itu satu pertemuan sulit dimana Najib, Muhyiddin, Nik Aziz dan Hadi Awang telah diadakan. Perjumpaan ini menjadi pacit apabila Nik Aziz minta diri berundur kerana alasan sakit pinggang.

Kesah Nik Aziz mengkantoikan projek Yu Gi ini menjadi bahak gelak ketawa dalam internet. Bayangkan kata-kata Nik Aziz dengan lorat Kelantan nya : Ambo tok seeh padu padu ni…Ambo minta diri dulu… Ambo nok gi hospital…’

Cuba bayangkan bagaimana rupa muka Najib dan muka Muhyiddin ketika Nik Aziz bangun dan beredar. Betapa sedih dan pilu rasa hati Abang Nasa apabila semua rancangan untuk menubuhkan ‘kerajaan perpaduan’ gagal. Mimpi Abang Nasa untuk menjadi menteri kabinet jatuh berderai derai tergolek-golek.

Sesudah petang Krismas itu jemputan untuk menubuhkan kerajaan perpaduan ini mula diajukan tanpa berlapik-lapik. Jemputan ini datang bertalu-talu. Semua bersuara menjemput Pas untuk mendirikan kerajaan perpaduan. Hinggakan Lokman Adam seorang jurufikir ulung United Malay National Organisation sendiri sanggup membuat jemputan secara terbuka di satu forum di Kota Bahru.

Nampaknya hanya Ummi Ufilda sahaja yang tidak menjemput Pas untuk berpadu-padu dengan United Malays National Organisation. Ini mungkin kerana Ummi tidak memahami makna Unity Government kerana ianya disebut dalam Bahasa Inggeris.

Cita-cita dan niat United Malays National Organisation untuk menubuhkan sebuah kerajaan perpaduan dengan Pas ini bertujuan untuk memastikan kerajaan yang ada sekarang akan terus berkuasa. United Malay National Organisation yang semakin terpencil dan terpinggir memerlukan tabung oxygen dari Pas.

Lalu gendang Ketuanan Melayu dimainkan untuk memanggil Melayu bertandak. Tetapi sayangnya, memukul gendang Melayu ini aku rasa telah membosankan. Selama 50 tahun gendang Melayu ini telah di pukul. Dari hari ke hari sambutan semakin hambar.Tak ramai anak muda dan berjongeng dan bertandak. Bukan sahaja gendang ini memekakkan telinga malah untuk anak anak muda gendang Ketuanan Melayu ini tidak dilihat cool.

Kini jelas, United Malay National Organsiation semakin hilang akal. Ini bukan lagi gila talak. Ini betul-betul jadi gila. Sejarah pilihanraya kecil memperlihatkan mereka kalah terok dan dilihat terdesak. Undi orang China dilaporkan akan seratus peratus akan pergi ke Pakatan Rakyat. Undi Melayu hanya datang dari warga emas dan Mak Cik Felda. Hanya ada satu berita baik untuk United Malay National Organisation. Pengundi India dari pimpinan Reezal Merican dan Abdeel Azeez masih tetap setia. Syukur.

Muktamar Pas yang baru berlalu dahulu bagitu bersejarah sekali. Ianya membawa perubahan lanskap politik yang hakiki. Aku berpendapat selesai sahaja muktamar Pas minggu lalu pintu Yu Gi telah tertutup.

Anasir-anasir Yu Gi jelas terpelanting dari pucuk pimpinan. Abang Nasa diberitakan menangis kerana telah ditikam oleh ‘geng’ sendiri. Syarikat Syabas pun tak ada peluang untuk mengucapkan syabas kepada Hassan Ali kerana Hassan Ali sendiri telah tercabut kuasa dari Selangor.

Untuk menyeronokkan cerita biar aku buka cerita Pontianak dan Dracula. Mengikut kesahnya, Count Dracula yang meracau sesudah mati hanya dapat dibunuh dengan tikaman salib. Legend Dracula ini tak jauh bezanya dengan cerita Pontianak Orang Melayu. Mengikut kesah cerita, Minah Pontianak akan berhenti menggangu kampong apabila tengoknya dipaku.

Tentu tuan pembaca yang budiman akan bertanya : Apa sangkut pautnya Pontianak dan Dracula dengan politik tanah air kita? Mari sini ambo nak royak. Dengar baik-baik.

Apabila Abang Mat Sabu menang dan menduduki tempat kedua dalam Pas maka ini samalah seperti paku akan akan memaku si Pontianak yang bernama Yu Gi. Pontianak Yu Gi yang meracau meroyan ini akan dikuburkan. Yang tinggal sekarang hanyalah pelesit tidak berjenjang yang bernama United Malay National Organisation.

Tak faham? Kalau tak faham tunggu minggu depan.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
di SUARA KEADILAN yang kini
dalam pasaran - sesiapa yang
ingin melanggan akhbar minnguan
ini sila pukul talipon:
03-22-72-40-45

APA PUNYA BAAAAHHHDI IMPOT KHAS BAAAAHHHnota:
choli ini disediakan
untuk memasukkan
semua orang sabah ke dalamnya
untuk dijadikan simpanan kekal
kah kah kah

PASTIKAN SABAH KEKAL SIMPANAN TETAP BN : LAJIM UKIM – berita hairan

KUALA PENYU, Sabah: Pemimpin dan ahli parti komponen Barisan Nasional (BN) di Sabah perlu meningkatkan momentum sedia ada bagi memastikan negeri ini kekal sebagai "simpanan tetap" BN pada pilihan raya umum akan datang.

Sehubungan itu, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sabah, Lajim Ukin, berharap isu yang menjejaskan kekuatan BN, termasuk tuntutan kerusi oleh parti kompenan BN untuk bertanding pada pilihan raya akan datang, tidak dibangkitkan atau dibincangkan secara terbuka dalam media.

"Sepatutnya tumpuan kita sekarang ialah memperkasa parti masing-masing di samping melaksanakan tanggungjawab kepada ahli dan parti," katanya.


Beliau berkata, walaupun setiap parti kompenan BN berhak menyuarakan pendapat serta pandangan mereka bagi menuntut kawasan yang bakal mereka tandingi, namun kenyataan terbuka melalui media boleh mengeruhkan suasana, sekali gus boleh menjejaskan momentum perpaduan BN yang sedia ada di negeri ini.

"Isu ini sepatutnya dibangkitkan dalam perbincangan tertutup dan ia akan diputuskan dalam semangat BN dan biarlah pucuk pimpinan BN memutuskannya," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BAAAAHHH...DULU SARAWAK PUN DALAM SIMPANAN TETAP…. kah kah kah..

kah kah kah…TAPI DAH BUNGKUS BAAAAHH…. kah kah kah…

kah kah kah…BAAA…. KESIAN BAAAHHH…. ORANG SABAAAAH…. kah kah kah..

kah kah kah…JADI SIMPNAN TETAP ORANG SEMENANJUNG BAAAAA…. kah kah kah..

kah kah kah… TERPERONYOOOK DALAM KOPEK BIK MAAMAAA…. kah kah kah..

kah kah kah…. KESIAN… APA JADI SABAH UNTUK SABAHAN…. kah kah kah…

kah kah kah…BAAAAAHHH…. APA PUNTA TUUUR BAAAA…. kah kah kah

kah kah kah.... COLIII BAU BUSUK BAAAAHHH..... kah kah kah


ORANG SABAH JUGA DI JEMPUT

KENYATAAN RESMI

BERJALAN UNTUK MASA DEPAN
Kenyataan Media Dewan Pemuda PAS Negeri Johor
Selasa 15 Jun 2011


PENIAGA KUALA LUMPUR UNTUNG BESAR SEMASA HIMPUNAN BERSIH 2

Ketua Penerangan UMNO Malaysia Ahmad Maslan telah menyatakan bahawa Himpunan Bersih 2 akan menyusahkan rakyat, penjaja, peniaga dan pemandu teksi. Beliau menyifatkan himpunan ini adalah ancaman kepada ekonomi negara khususnya industri pelancongan dan pelaburan asing.

Perkara pertama yang wajib difahami oleh Ahmad Maslan adalah himpunan aman tanpa senjata adalah dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Malaysia. Ini bermakna bahawa himpunan tanpa senjata adalah halal di sisi undang-undang negara. Semua warganegara Malaysia mempunyai hak yang sama untuk hadir dalam himpunan aman.

Peserta himpunan yang bakal hadir adalah seramai 300 ribu orang. Mereka datang daripada seluruh negara dengan membawa duit perbelanjaan masing-masing, sekurang-kurangnya RM100 seorang. Dalam masa 3 jam sahaja aliran tunai paling minima di kalangan peserta himpunan Bersih 2 adalah RM30 juta.

Mereka akan berbelanja seperti membeli makanan, minuman, pakaian dan lain-lain. Bukan semua mereka berkenderaan ke Kuala Lumpur. Sebahagian besar mereka menaiki kenderaan awam. Oleh itu perkhidmatan bas, teksi, LRT dan lain-lain akan mendapat pulangan yang berganda. Kenyataan yang menyatakan bahawa penjaja, peniaga dan pemandu teksi akan mengalami kerugian adalah hujah yang paling dangkal di abad ini.

Walaubagaimana pun semua pihak hendaklah saling hormat menghormati antara satu sama lain. Pihak kerajaan, Polis, Jawatankuasa Bersih 2, PERKASA, PERKIDA, parti-parti politik dan lain-lain pihak harus menghormati kebebasan yang dijamin oleh Perlembagaan. Sebagai contoh mengapa tidak pihak polis membuat reformasi dalam menguruskan peserta himpunan dengan meletakkan anggota polis di sepanjang jalan dari Jalan Chow Kit ke Istana Negara di mana Ketua Polis Negara memandu Pengerusi Bersih Datuk Ambiga ke Istana Negara. Di laluan yang lain pula Timbalan Ketua Polis Negara pula mengiringi Datuk Ibrahim Ali menuju ke Istana Negara.

Saya penuh yakin masyarakat negara ini khususnya anak muda sudah jauh terbuka minda mereka terhadap himpunan aman. Masyarakat sudah boleh menerima bahawa himpunan aman adalah suatu keperluan kepada negara demokrasi seperti Malaysia. Pelancong-pelancong yang hadir akan berpuas hati dengan keharmonian yang berlaku.

Seperti mereka melihat sambutan Maulidur Rasul S.A.W dan Thaipusam di Batu Caves. Pihak polis bekerjasama dengan penganjur bagi menjayakan aktiviti tersebut. Jika pihak polis bersedia membuat reformasi dalam menguruskan himpunan aman ini maka insya Allah tiada kekacauan akan berlaku dan pihak polis akan dihormati oleh rakyat dan masyarakat antarabangsa.

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Pemuda PAS
Negeri Johor

+6019-7285174

YAAAAA AMPOOOOON YAAAA DATUUUUUK
APA DIA?
TUNGGU 9 JULAI TENGOK SIAPA KUAT, PERKASA CABAR BERSIH 2.0
– minsider

Sambil mendakwa mempunyai sokongan 36 pertubuhan bukan kerajaan, Perkasa mengajak penganjur Himpunan Bersih 2.0 melihat sendiri siapa yang dapat menghimpunkan sokongan terbanyak pada 9 Julai ini.

Himpunan Bersih 2.0 menyasarkan penyertaan 300,000 peserta di ibu negara awal bulan depan untuk menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

Pertubuhan pembela Melayu itu berkata, pihaknya tiada pilihan kecuali untuk turun di jalan bagi berhadapan dengan Bersih 2.0 kerana “jika kita tidak lakukan, maka dunia akan menganggap bahawa mereka (Bersih 2.0) ada sokongan semua rakyat Malaysia.”

“Tunggu sehingga 9 Julai, kita akan lihat siapa ada sokongan terbanyak,” kata Ibrahim Ali (gambar) selepas perbincangan meja bulat dengan wakil pelbagai pertubuhan bukan kerajaan malam tadi.

Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini berkata, mereka bukannya mahu mencetuskan huru-hara sebagaimana didakwa oleh pengkritik tetapi mahu menunjukkan pihaknya juga rakyat negara ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


kah kah kah…. YAAAA AMPOOOON…. kah kah kah..

kah kah kah…YAAAA BAAAANNNNAAAAA…. kah kah kah..

kah kah kah….YAAAA GUUUUUDDDDYYYY…. kah kah kah..

kah kah kah….. APA PUNYA TUUUR…. kah kah kah

kah kah kah….ADALAH LEBIH BAIK BERSIH 2.0 CARI HARI LAIN…. kah kah kah..

kah kah kah… UNTUK MENGELKAN DARI HUJAN DAN BANJIR…. kah kah kah…

nota:
abang mat sabu
dan puan ambiga
tooolooong laaaaa
kah kah kah


INI BUKAN BERUDU


DUDE PALING COOL
SELAMAT ULANG TAHUN
SALUT!

lahir: 14 jun 1928
gugur: 9 oktober 1967

sosok paling cool
yang pernah melintas bumi ini
sosok paling chic
yang pernah berligar di kota kota
sosok paling trendy
yang pernah berselendangkan ak47

angkat secangkir air anggur
ancung kan tangan ke udara

salut untuk yang berani
putarkan internationale
turun ke jalan 9 julai!

LAGI PROJEK NAK TIPU MELAYU
SEMUA SOKONG BERSIH

KELUARGA SABBAINI TOLAK INKUES, MAHU PUTRAJAYA TUBUH SURUHANJAYA – minsider

Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed menolak keputusan Putrajaya mengadakan inkues, yang akan berlangsung bulan depan, bagi menyiasat punca kematian penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia itu.

Inkues itu akan diadakan dari 4 hingga 15 Julai ini dengan diketuai koroner Aizatul Akmal Maharani.

Anak lelakinya, Shahril Ahmad Sarbaini berkata, pihaknya lebih suka jika Putrajaya terus menubuhkan suruhanjaya diraja siasatan berbanding inkues.

Kata Shahril, keluarga itu percaya inkues yang mahu diadakan sukar untuk mengenal pasti punca kematian selain akan melambatkan proses menuntut keadilan.

“Memang itulah tujuan inkues diadakan... kami nak tahu jawapan kepada kejadian ini tapi kami merasakan suruhanjaya diraja siasatan lebih tepat sebab nampak lebih telus berbanding inkues.

“Kalau diadakan inkues, ia nampak macam buang masa, nanti akan jadi seperti kes Teoh Beng Hock... selepas inkues diadakan pula suruhanjaya diraja siasatan, jadi lebih baik diadakan terus suruhanjaya diraja ini,” katanya kepada The Malaysian Insider.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAHwoit…MACAM MACAM DI LAKUKAN UNTUK MENIPU… kah kah kah..

kah kah kah…LEPAS SATU SATU…. PUNTAU DAN KELINTAU…. kah kah kah..

kah kah kah…TIPU DAN LEBONG…. kah kah kah..

woit..YANG PELIKNYA…. MANA DIA PEJUANG MELAYU… klah kah kah..

kah kah kah…MANA DIA PERKASAM?.... kah kah kah..

kah kah kah…MANA DIA PENJIHAD MAT BISUL?.... kah kah kah..

kah kah kah…. MANA DIA NGO MELAYU?.... kah kah kah….

woit…. TAK KAN TAK BACA KES INI ?..... kah kah kah…

kah kah kah….. BUKAN DALAM BI … SEMUA DALAM BM…. kah kah kah…

woit….NAK TUNGGU TULIS DALAM BAHASA JEPUN KE?.... kah kah kah
KUNING TANDA PENYOKONG BERSIH

nota:
hanya ada satu soalan

macam mana seluar beng hock boleh koyak
kalau dia terjun dari tingakt 14?

pelik?

bukan saje seluar koyak
seluar dalam pun koyak

nota:
kalau koyak ertinya
badan beng hock di tarik
kerana itu selura bahagian
pungkok koyak

tak perli perabis duit
buat suruhanjaya ini dan itu
pandang saje seluar koyak ini
dah tahu jantan betina
kah kah kah

MANA DIA PEJUANG MELAYU
NOTA:


serangan akan sampai
yang di rancang dan
yang tidak di rancang

ini kerana dasar gerombolan
suka mengharamkan apa saje
suka tekan akhbar dan media
suka tipu orang kampong


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...MANA PERGINYA PENJIHAD....kah kah kah..

kah kah kah... MANA PERGINYA KETUANAN MELAYU.... kah kah kah..

kah kah kah...JELAS TAK ADA KEKUATAAN UNTUK MELAWAN... kah kah kah

nota :
hanya berani menipu kah kah kah


BEBAL LAGI BOROIBERSAMA DI JALAN RAYA

PAS TIDAK AKAN BEKERJASAMA DENGAN UMNO : MAT SABU – tiewnama

ALOR SETAR: PAS tidak sekali-kali akan bekerjasama dengan UMNO walaupun atas nama perpaduan Melayu kerana serik dengan permainan parti itu, kata Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu.

"Kita tidak mahu kejadian 1969 berulang kerana bertanding atas tiket Barisan Nasional dan mereka berjaya, kita ditendang keluar menjelang pilihan raya umum selepas itu.

"Pemimpin UMNO sekarang cuba berbaik dengan PAS...bila dihulur tangan, ku tampar tangan mereka," katanya semasa menyampaikan ceramah di Kompleks Pas Kedah di sini malam tadi.

Mohamad turut melancarkan kempen perhimpunan BERSIH 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil BERSIH 2.0) peringkat negeri Kedah.

Mengenai BERSIH 2.0 beliau berkata PAS akan menggerakkan seramai mungkin ahlinya menyertai perhimpunan itu bersama penganjur dan badan bukan kerajaan di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini.

"Saya mahukan perhimpunan ini bersih...kita tidak akan menimbulkan kekacauan atau menyebabkan kerosakan harta benda awam," katanya. - TIEWNAMA


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… TAK FAHAM FAHAM…. kah kah kah…

woit…PEKAK KE ?..... ATAU TULI?.... kah kah kah…

ksh kah kah….BANGANG ATAU BEBAL… kah kah kah

kah kah kah…INI ZAMAN ABANG MAT BUKAN ZAMAN MAT NASA… kah kah kah..

woit… ZAMAN BERPADU PADU DAH ABIS… kah kah kah…

kah kah kah… SEKARANG ZAMAN KE JALAN RAYA TELAH BERMULA…. kah kah kah…

DUIT ORANG RAMAI KENA TIPU LAGI
BUKAN CUTI-CUTI TAPI CURI-CURI
RM1.8 JUTA RINGGIT UNTUK LAMAN FACEBOOK
- mkini

Kementerian Pelancongan sekali lagi 'panas' apabila ahli-ahli parlimen hari ini membidas tindakan kerajaan yang membelanjakan RM1.8 juta bagi membina dan menyelanggara laman Facebooknya.

Anthony Loke (DAP-Rasah) berkata sebegitu banyak wang dihabiskan sebegitu sahaja untuk laman sosial yang boleh dibuat secara percuma.

“Semakan terakhir saya mendapati ada hanya 20,308 peminat di laman Facebook kementerian. Secara bandingan laman Facebook 'Visit Penang', yang mana kerajaan negeri Pulau Pinang tidak membelanjakan satu sen pun tetapi mendapat 100,000 peminat. Kenapa belanja RM1.8 juta?” soalnya semasa sesi soalan.

Loke berkata adalah sukar untuk mempercayai kononnya tidak ada sesiapun di kementerian itu yang mempunyai pengetahuan untuk mengemas-kinikan akaun Facebook sehingga kerajaan terpaksa memberikan kontrak kepada pihak ketiga.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit…INI BETUL TIPU ORANG RAMAI…. kah kah kah…

nota:
perhatikan
sekarang ini gerombolan akan merembat apa saje
ini mereka tahu kerana 9 julai ini rakyat akan turun
bila rakyat turun ke jalan raya barulah
kerja merembat harta rakyat ini berhenti

selagi gerombolan berkuasa
selagi itulah
harta orang ramai di sebat

nota:
jangan lupa baru baru ini
anak nak berancok pun pakai duit kerajaan


JANGAN LUPA 9 JULAI
CUTI CUTI MALAYSIA ATAU CURI CURI WANG MALAYSIA
– merdeka review

Perbelanjaan RM1.8 juta untuk membina dan menyelenggara laman Facebook Kementerian Pelancongan Malaysia cukup membeliakkan - buat mereka yang berlegar dalam dunia internet, sehingga satu laman bertajuk "Curi-Curi Wang Malaysia" ditubuhkan di Facebook sejurus khabar ini didedahkan.

Ahli parlimen Rasah, merangkap Ketua DAPSY Anthony Loke mempersoalkan Menteri Pelancongan Malaysia, Ng Yen Yen - mengapa kontrak RM1.8 juta diberikan kepada Impact Creations Sdn Bhd untuk menyelenggara lamanFacebook kementeriannya, sedangkan ia boleh dilakukan secara percuma?

Curi-Curi Wang Malaysia", sebagai sindiran kepada slogan "Cuti-Cuti Malaysia". Pengasas laman tersebut meninggalkan mesej pertamanya pada jam 6.03 petang tadi, dan telah mempunyai kira-kira 150 peminat pada 7.10 petang.

Antara komen yang ditinggalkan pada laman tersebut adalah desakan agar wang tidak dibazirkan dengan cara sebegitu, dan harus dikembalikan kepada rakyat.

INI BARU KILANG BUAT UBAT - BAHAYA SUDAH DATANG

LETUPAN LOJI NUKLEAR FUKUSHIMA

RADIOAKTIFZ: SYARIKAT PENGELUAR FARMASEUTIKAL DISITA - tiewnama

KUALA LUMPUR 14 Jun — Operasi sebuah syarikat pengeluar radio farmaseutikal di Selangor diberhentikan dan premisnya disita oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) untuk siasatan lanjut berikutan empat pekerjanya dikesan dicemari bahan radioaktif.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Maximus Johnity Ongkili berkata, pencemaran radioaktif dikesan AELB melalui Sistem Pemonitoran Sinaran Portal (RPM) pada 11.30 pagi pada 2 Jun lepas ketika keempat-empat pekerja tersebut datang ke AELB untuk berurusan dengan Bahagian Perlesenan.

"Bacaan cemaran pada seorang pekerja adalah melebihi 400 kali bacaan normal atau bacaan latar belakang (0.5 micro Sievert/jam adalah bacaan normal),” katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini, hari ini.

Katanya, empat pekerja tersebut telah melalui proses nyah-cemaran di mana tiga daripada mereka telah dinyah-cemaran di Pusat Kecemasan Radiologikal Kebangsaan di ibu pejabat AELB di Dengkil.

Seorang lagi pekerja yang terlibat secara langsung dalam tumpahan radio farmaseutikal telah dinyah-cemaran di Agensi Nuklear Malaysia, memandangkan terdapat kemudahan menakung air sisa radioaktif bagi memastikan sisa air takungan adalah selamat sebelum dibuang ke sistem perparitan biasa.

Katanya pada hari yang sama, pasukan dari AELB juga membuat pemonitoran di premis syarikat tersebut dan mendapati bacaan cemaran melebihi 100 kali bacaan normal.
"Kawasan yang tercemar telah disawar bagi memastikan pencemaran tidak merebak atau dibawa keluar,” katanya.

Berikutan itu, syarikat berkenaan juga diarah untuk meneliti semula prosedur kerja serta mengemukakan tindakan pembaikan yang perlu diambil bagi mengelakkan kejadian berulang. — TIEWNAMA


NOTA:
ini pengajaran untuk seluruh warga
ini ingatan kepada seluruh warga
ini ingatan kepda seluruh warga tentng bahaya radioaktif

lihat bagaimana radioaktif keluar mengancam umut
lihat bagimana radiosktif membawa malapetaka

nota:
warga gebeng jangan lupa 9 julai ini
bawa ke marahan ke jalan raya

NOTA:
bayangkan kalau malaysia ada loji nuklaer
pasti sudah lama kita semua ngelembonghangus
kah kah kah