Rabu, 16 Februari 2011

LAWAK DARI JALAN DUTA
BUKTI DALAM TANGAN INI
nota:
you all mintak mak bagi bukti
apa punya kelas nyah ni..
ni mak genggam bukti
very the very ...
segengam air mani smapai kering
dalam tangan mak
nayh tak caya?
apa punya kelas.. nyah ni kah kah kahKES LIWAT ANWAR : BEKALAN ELEKTRIK TIBA TIBA PUTUS - meloya

Perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim ditangguhkan sehingga pagi esok setelah bekalan elektrik yang terputus secara tiba-tiba pagi tadi masih belum pulih petang ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


kah kah kah…INI KONSPIRASI….kah kah kah..

kah kah kah…KONSPIRASI TERATAS... TERTINGGI… kah kah kah…

woit… INI MESTI AJEN SAIFOOL PUNYA KERJA…. kah kah kah

kah kah kah… SAJA NAK BERGELAP…. NAK RABA BONTOT SAIFUL… kah kah kah…

kah kah kah… NAK KELUAR KAN PLASTIK … DARI JUBUR …kah kah kah..

kah kah kah… DARI JUBUR NAK MASUK KE MULUT….SEBAGAI BAHAN BUKTI… kah kah kah…


SATU RANCANGAN ZIONIS
JANGAN LUPA

PEMANDULAN MESIR


Pada 28 September 1970 Dia diberitakan wafat. Matilah seorang nasionalis Arab. Maka menangislah seluruh warga Mesir. Menangislah seluruh warga Arab. Radio Republik Mesir hanya menyiarkan ayat-ayat Quran. Hanya Umi Kalthum perawi Mesir yang kedengaran di radio membawakan shaer dan qasidah tentang perjuangan bangsa Arab.

Dataran Tahrir - dataran yang itulah – muntah ruah dengan manusia. Berpuluh ribu warga Mesir berduyun- duyun ke jalan raya untuk menyatakan selamat tinggal kepada seorang lelaki Arab. Lelaki ini - Gamel Abdel Nasser saorang sosialis, saorang nasionalis – pemula sejarah moden dunia Arab sama seperti Bung Karno untuk dunia Melayu.

Anwar Sadat – ketika itu Naib Presiden dari Parti Sosialis Nasional telah dilantik untuk menggantikan Nasser. Anwar Sadat juga datang dari kumpulan Free Officers Movement yang telah merampas kuasa pada tahun 1952 dan menjadikan Mesir sebuah republik.

Ketika Anwar Sadat mula duduk di kerusi Presiden, Perang Dingin sedang bergolak dengan hangat. Timur Tengah sedang panas membara. Kuasa imperialis Amerika sedang diguddam. Bala tentera Amerika – kuasa yang terkuat dalam dunia ini sedang sedang senak digasak oleh gerila pembebasan rakyat Indo-China. Zionis Israel anak piliharan Amerika adalah musuh utama rakyat Arab.

Di waktu ini juga Soviet Union masih tegak memimpin rakyat dunia untuk bangun menentang kuasa imperialis Amerika. Republik Mesir adalah kawan baik Soviet Union. Tentera Mesir dilatih dan dibekalkan senjata oleh Russia dan Eropah Timur. Senjata-senjata tercanggih Soviet Union semuanya dibekalkan kepada Mesir yang dilihat sebagai pemimpin negara-negara Arab yang lain.

Anwar Sadat pada awalnya tidak memiliki ketrampilan saperti Nasser. Malah dijangkakan sosok yang bernama Sadat ini mungkin duduk di kerusi Presiden untuk sementara sebelum muncul seorang lagi pemimpinan Arab seunggul Naseer. Anggapan ini salah. Sadat merancang dengan licik.

Tiga tahun sesudah menjadi Presiden Mesir, Anwar Sadat bersama Hafeez Al-Assad dari Syria telah menyerang Israel. Ini berlaku di bulan Ramadan 1973. Perang Ramadan ini memeranjatkan Israel. Tentera Mesir telah berjaya menerbus masuk dan memecahkan tembok Bar Lev. Ini ialah kubu dan tembok pertahanan tentera Israel yang dibuat di sebelah Timur Terusan Suez. Bar Lev di heboh heboh sebagai wilayah yang tidak mungkin dapat dibolos. Wilayah ini asalnya telah dirampas oleh Isreal dari Mesir pada perang tahun 1967.

Hampir dua minggu perang berterusan sehingga Majlis Keselamatan Bangsa Bangsa Bersatu memaksa perang dihentikan. Dua kuasa imperial – Amerika dan Soviet Union – hampir bertelagah. Amerika menyokong Israel. Soviet Union menyokong Mesir. Dunia ketika itu tegang.

Perang Ramadan ini mengubah rupa bentuk dunia Arab. Kekalahan pada tahun 1967 kini telah dibalas. Ketika perang ini juga gerila-gerila Palestin yang telah berkampong di Lebanon telah bergerak cergas menyerang Israel dari Selatan Lebanon. Tentera zionis kelihatan telah dipukul hebat. Malah dari segi saikoloji apabila tembok pertahan Bar Lev dapat ditembusi maka semua pertahanan zionis Israel tidak lagi selamat. Mitos tentang kekebalan Israel punah ranah. Mitos tentang kecekapan tentera Israel terbongkar. Arang yang terconteng di muka Mesir dan Arab telah dibersihkan.

Anwar Sadat yang dahulu dianggap ‘ budak kemetot’ kini dinobatkan sebagai wira baru untuk dunia Arab. Sadat telah berjaya mengalahkan bala tentera Israel. Hafiz al-Assad Presiden Syria juga turut sama menerima julangan dari warga Arab.

Paling memeranjatkan ialah tindakan solidariti bersama rakyat Mesir dari al-Malik Faizal. Raja Saudi ini telah mengarahkan semua pam, saluran, talian, laluan dan tangki minyak dihentikan. Tidak ada setitik minyak yang mengalir keluar dari Saudi Arabia. Langkah al-Malik Faizal ini menggemparkan dunia kapitalis. Harga minyak mentah melonjak naik. Dari sinilah munculnya sejarah petrodolar dan kuasa Opec. Disinilah bermulanya kesah kekayaan negara negara Arab pengeluar minyak.

Tetapi kaum zionis dan kaum pemodal terus merancang. Setahun kemudian al-Malik Faizal ditembak mati oleh anak buahnya yang baru balik dari Amerika Syarikat. Si pembunuh ini telah ditafsirkan tidak waras. Tetapi kematian raja Saudi ini dilihat sebagai satu konspirasi untuk memastikan tidak ada lagi raja atau emir atau pemimpin Arab yang berani melakukan tindakan yang menentang kepentingan imperilais dan kaum pemodal. Pembunuhan Faizal adalah langkah untuk menakutkan pemimpin Arab dan pemimpin negara Dunia Ketiga yang lain agar jangan berani ‘ngelencong’ dari dasar pro Amerika dan pro Israel.

Sementara itu di Mesir Presiden Anwar Sadat semakin menampakan belang politiknya. Dengan penghormatan yang telah diberikan oleh rakyat Mesir dan warga Arab, Sadat telah menjadikan dirinya lebih berani. Sadat perlahan-lahan meninggalkan dasar ekonomi sosialis Naseer. Kuasa dan harta kekayaan telah mula mengkaburi mata Sadat. Dalam masa yang sama jarum Amerika dan zionis telah mula merasok Anwar Sadat.

Dengan alasan Soviet Union enggan memberikan senjata senjata terbaru dan tercanggih, Sadat mula rapat dengan Amerika. Ketika ini seorang zionis bernama Henry Kessinger telah melihat bahawa Sadat boleh dimasukan ke dalam saku Amerika. Maka bemulalah apa yang dipanggil ‘ diplomasi ulang alik ‘ – Kessinger berulang alik antara Cairo dan Tel Aviv untuk menyediakan pentas agar dua musuh ketat ini dapat duduk semeja dan berunding.

Ini sebenarnya ialah perancangan licik kaum zionis untuk memisahkan Mesir – negara Arab terkuat - dari perjuangan Arab Palestine. Rancangan telah dibuat untuk memandulkan Mesir dari memainkan peranan sebagai pemimpin negara Arab. Satu ketika dahulu pernah menjadi kata-kata klise : buku ditulis di Mesir, di cetak di Lebanon dan di baca di seluruh bumi Arab. Inilah hakikat penghormatan yang diberikan kepada Mesir pada satu ketika dahulu. Ini kerana Mesir ada gudang dan sarang pemikir Arab manakala Lebanon hanya penuh dengan kaum pedagang.

Akhirnya kaum zionis dan imperialis Amerika berjaya dengan projek memandulkan Mesir. Perjanjian antara Mesir dan Israel ditanda tangani oleh Anwar Sadat dengan Menachem Begin bagai pihak Israel pada thun 1978. Jimmy Carter sebagai Presiden Amerika telah menjadi saksi. Ini dinamakan Perjanjian Camp David.

Perjanjian damai antara zionis Israel dengan Mesir ini membawa implikasi yang maha dalam. Ianya menusuk ke jantung dan nadi perjuangan rakyat Palestine. Mungkin ramai yang kurang sedar bahawa PLO itu ditubuhkan di Mesir atas dorongan Presiden Nassser. Di zaman Naseerlah PLO memulakan slogan : berjuang hingga menang. Kini perjuangan rakyat Arab menentang zionis Israel telah tempang.

Dari segi ekonomi Sadat memulakan apa yang dipanggil dasar ‘infitah’. Infitah adalah dasar penswataan dan keterbukaan. Mesir mula dibuka kepada kaum pemodal antarabangsa. Banyak syarikat kepunyaan negara kini di swastakan. Dengan perlahan-lahan tentera yang dibangunkan oleh Nasser sebagai perjuang Arab kini dirasuah dan di beli oleh oleh Sadat. General dan ketua tentera mula menjadi CEO, pengarah syarikat atau peniaga. Israel yang dahulunya dilihat sebagai musuh kini menjadi rakan niaga.

Dasar Sadat ini ditentang oleh kaum kiri, parti Ikhawan dan parti lama Anwar Sadat sendiri. Parti Islam terus menjadi sasaran kerana Ikhwan Muslimin atau Parti Muslimin Adik Beardik ini dibaca oleh Sadat sebagai penentang tegar dasarnya. Kaum komunis dan kaum kiri Mesir juga menerima pukulan hebat dari Sadat. Penentang-penentang Sadat ini banyak yang berakhir dalam penjara dan diseksa.

Kaum kapitalis, kaum pemodal, imperialis Amerika dan Israel merayakan Sadat. Sadat diperlihatkan sebagai contoh pemimpin Arab yang berani membawa perubahan untuk rakyatnya. Lubang-lubang Sadat - lubang atas dan lubang bawah kembang kempis kerana julangkan ini. Pembelotan dan kezaliman Sadat ini sentiasa diperhatikan dengan rapi oleh rakyat Mesir dan Palestine. Kritikan dari pemimpin Arab yang melihat Sadat belot dari perjuangan Arab telah tidak diendahkan oleh Anwar sadat.

PLO dan perjuangan rakyat Palestine menerima pukulan yang terok. Tanpa sokongan Mesir PLO kini menghadapai banyak masalaah. Tekaan terus dikenakan kepada PLO dan orang-orang pelarian Palestine. Wilayah selamat PLO di Lebanon juga berakhir. Perjuangan gerila Palestin makin terdesak.

Anwar Sadat kini merasa bahawa dirinya telah diterima sebagai salah seorang pemimpin dunia yang unggul. Sadat mendapat hadiah Nobel. Dia disambut dengan permaidani merah di Rumah Puteh dan di Tel Aviv. Media barat juga mengangkat-angkat Sadat hingga ke awan. Media Barat juga tidak jujur. Medua Barat tidak melaporkan tentang penjara Sadat yang penuh dengan tahanan politik.

Semuanya berubah pada pagi 6 – Oktober 1981 apabila Lefternan Khalid Islambouli dari kumpulan Jihad Islam menembak mati Presiden Anwar Sadat. Presiden Sadat ketika itu sedang menyaksikan perarakan tentera untuk mengingati hari tentera Mesir berjaya melintasi terusan Suez dan memecahkan tembok Bar Lev Israel pada Oktober 1973. Di hari yang bersejarah itu Anwar Sadat dibunuh. Anwar Sadat digantikan pula oleh Hosni Mubarak. ( TT)

nota:
Akan disambung bahagian ketiga
minggu hadapan.

nota:
Tulisan ini telah disiarkan
dalam Suara Keadilan minngu ini

KAUM BURUH BERSATULAH!!!SABIT-TUKUL TANDA BERANInota:
hayunkan tangan
ancungkan ke langit
kaum buruh
kamu membuat dunia!!!


MEF TETAP TOLAK GAJI MINIMUM, DAKWA TIDAK PRATIKAL - minsider


Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) masih kekal dengan pendiriannya menolak gaji minimum dan berharap kerajaan tidak akan mengambil langkah terburu-buru dalam melaksanakan dasar itu.

Kerajaan dijangka mengumumkan dasar gaji minimum muktamad pertengahan tahun ini.
Meskipun persekutuan itu turut sertai sesi makmal anjuran Kementerian Sumber Manusia bagi mendapatkan input terbaru, yang berakhir semalam, pihaknya telah menekankan semula pendirian tidak menyokong dasar gaji minimum sama sekali.

“Pendirian kami tetap sama, tidak berubah. Kami masih berharap kerajaan tidak akan melaksanakan dasar gaji minimum,” kata Pengarah Eksekutif MEF Shamsuddin Bardan kepada The Malaysian Insider hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

nota:
karl marx kata:
kaum kapitalis ini akan menggali kuburnya sendiri

ini adalah contoh terbaik
dan membuktikan bahawa memang betul
kaum kapitalis ini sedang menggali kubur sendiri

adalah baik dalam kedaaan sekarang agar kaum pemodal ini
terus berkeras dan berdegil

ini akan membakar semangat kaum buruh
malah kalau pun ada gaji minima
bukan bermakna keuntungan yang lain dapat
dirasakan oleh yang bekerja dan yang membanting tulang

diharapkan tuntutan gaji minima ini akan terus ditolak
dan lebih baik lagi kalau gaji buruh buruh ini
dipotong

naikan lagi kemarahan kaum buruh


kaum buruh bangun dan melawan
tidak rugi apa apa
kecuali rantai penindasan terputusMANA SURAT BERANAK?
DITEMUI JUGAnota:
di india ada dobi
kerjanya membasuh
di india ada chetti
kerjanya meminjamkan duit
di india ada kutty
kerjanya menipu
kah kah kahOPS LALANG: KIT SIANG TERUS CABAR MAHATHOR KEMUKA BUKTI
-minsider

Sambil mendakwa Mahathir Mohamad memilih untuk menjadi “mangsa amnesia” tiga tahun lalu, Lim Kit Siang menasihatkan bekas perdana menteri agar “berusaha keras” untuk mengingati kembali dakwaan bahawa pernah ada pertemuan “mengejutkan” dengan pembangkang sebelum Operasi Lalang 1987.

Dalam kenyataan ketiganya berhubung pandangan Mahathir menyentuh operasi itu yang membawa kepada tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Lim berkata, bekas presiden Umno dan bekas menteri dalam negeri itu memang terkenal dengan sikapnya memilih untuk menjadi “mangsa amnesia kerana sebab-sebab politik” ketika sesi inkuiri suruhanjaya diraja berhubung isu klip video V.K. Lingam pada Januari 2008 apabila mengatakan “saya tidak boleh ingat”.

Mahathir memilih untuk berkata “saya tidak boleh ingat” bagi soalan-soalan penting yang dikemukakan oleh suruhanjaya.

“Adakah mungkin beliau ada menemui anggota pembangkang dan memberi jaminan tidak akan ditahan, tetapi beliau tidak ingat wajah-wajah mereka kecuali saya atau di bila, di mana atau siapa lagi di pihak dia yang hadir atau pihak kepada pertemuan itu?” kata beliau.

“(Oleh itu), Mahathir harus tampil dengan saksi-saksi pertemuan,” kata Lim dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… TAK PERLU MINTA BUKTI ITU… kah kah kah..

kah kah kah…MINTA BUKTIKAN SIAPA AYAH FIRAUAN INI…jkah kah kah..

kah kah kah..MINTA BUKTIKAN SIAPA NAMA PENUH AYAH FIRAUN INI…kah kah kah…

kah kah kah… MANA SALASILAH KELUARGA FIRAUN INI…. kah kah kah..

kah kah kah… DARI BENUA MANA KAUM KELUARGA FIRAUN INI DATANG… kah kah kah…

kah kah kah… MANA GAMBAR AYAH FIRAUN INI…. kah kah kah…

kah kah kah… MALAON INI NAMA PENUH NYA APA?.... kah kah kah…

kah kah kah…MACAM MANA MALAON INI BOLEH JADI MELAYU… kah kah kah…

woit… BUKTIKAN SURAT BERANAK….TUNJUK PADA ORANG RAMAI...kah kah kah…

MACAM MACAM PUNYA GILA
TERIKAT BERIKATnota:
ni pasal nak bodek orang india
brickfld jadi little india
balai polis brickfeild
rumah keluarga polis habis hilang

cukong china juga yang kaya
kah kah kah

INTERLOK : BIAR PANEL BEBAS KAJI PINDAAN, KATA MIC - minsider

G. Palanivel meminta semua pihak berhenti membuat sebarang kenyataan berhubung buku teks Interlok sehingga panel bebas mengkaji bentuk pindaan yang sesuai mengenainya.
Panel itu yang ditubuhkan Kementerian Pelajaran dan dianggotai lapan orang yang terdiri daripada pakar bahasa, ahli akademik, sasterawan, wakil Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) serta wakil masyarakat India, akan mula bersidang esok.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas tindakan 59 orang, termasuk anggota Hindraf dan Parti Hak Asasi Manusia (HRP), yang menaiki kenderaan secara konvoi di empat negeri bagi membantah pengunaan novel itu sebagai buku teks komponen sastera (KOMSAS) bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia di Zon 2 iaitu di Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor dan Negeri Sembilan.

nota:
ini kerja gila
ini kerja pandir
ini kerja sia sia

sebuah nobel
sebuah cerpen
sebuah sajak
sebuah shaer
sebuah lukisan
sebuah arca
adalah kerja tuan pengarangnya

novel bukan ditulis oleh satu jawatan kuasa
novel adalah garapan seorang seniman


sang penulis lah yang bertanggung jawab
ke atas garapan seninya


jawatan kuasa tidak boleh menilai sesuatu kerja seni
sebuah kerja seni yang telah selesai digarap
semuanya terpulang kepada orang ramai
sebuah kerja seni akan dilihat dari pelbagai sudut
macam orang buta melihat gajah
ada yang indah
ada yang comot
ada yang gagal
ada yang cantik
ada yang suka
ada yang benci
ada yang jelak
pada kerja seni yang sama

kepelbagaian pandangan ini
bergantung kepada siapa yang melihat keraja seni ini
orang yang melihat/membaca/mendengar kerja seni ini
memiliki pengalaman – kelas - pembelajaran – ilmu – falsafah
yang berbeza beza – justeru memiliki pandangan pada objek yang sama
tetapi berlain yang dilihat

tak suka rasa mee hailam
masak mee sendiri
cipta satu masakan mee yang baru

kalau tak suka intelock
sila tulis interfuck
kalau tak suka interfuck
tulis intersuck
nak tahu intersuck tanya saifoool – kah kah kah

LAWAK DARI JALAN DUTA

MASUK DAN GIGIT
nota:
tunggu lama lama nak buat apa
masuk terus gigit
cakap melawan

kalau tunngu sampai pancut
bukan melawan namanya
itu namanya menelan
kah kah kah


DOKTOR DAKWA SAIFUL MELAWAN KETIKA DILIWAT
- mkini

Perbicaraan kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan pemeriksaan balas terhadap ketua unit kemalangan dan kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Khairul Nizam Hassan.
Dr Khairul Nizam merupakan individu yang bertanggungjawab menjalankan pemeriksaan ke atas pengadu – Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Dalam keterangannya pada Isnin lalu, Dr Khairul Nizam memberitahu mahkamah bahawa beliau telah mengambil sampel daripada mulut Saiful kerana pemuda itu mendakwa telah dipaksa melakukan seks oral.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit… BANGANG PUNYA CERITA…kah kah kah…

kah kah kah…. BILA PUNAI DAH KERAS….kah kah kah…

kah kah kah… MASUK DALAM MULUT…. GIGIT LAAA…. kah kah kah..

kah kah kah…. GIGIT SAMPAI PUTUS….. kah kah kah…

kah kah kah...NAK BERSILAT BUAT APA.... kah kah kah..

kah kah kah…. TAK KAN TAK ADA GIGI…. kah kah kah…

kah kah kah…. KALAU TINGGAL GUSI PUN…. PUNAI KERAS PUN BOLEH PUTUS…. kah kah kah….

kah kah kah…TAK KAN TAK BIASA KENA ISAP…kah kah kah…

kah kah kah…. TAK KAN NAK TUNNGU SAMPAI PANCUT….. kah kah kah…

BERITA BERGAMBAR
NORA DI KUALA LUMPURnota:
pagi ini nora akan dibawa
dari penjara kajang ke mahkamah
jalan duta
apa tuduhan belum jelas

undang undang digunakan untuk menindas
undang undang digunakan untuk merompak
harta rakyat !!!

nota:
kezaliman berada dimana mana
kejahantan wjud di mana mana
kemungkaran ada disana sini

tunisia mesir yemen
bahrain tehran kuala lumpur
semua sama - pemerintah zalim
pilihanraya menipu!!!


INI PEREMPUAN ARAB BANGUN BERJUANG

BUKAN ZAMAN ABU NAWAS
BERKOMPANG BERKOMPITnota:
ucapan selamat menyambut
mauludul rasul muhamad
kegembiraan berkompang
kegembiraan berkompit

MAULIDUR RASUL : 1500 GURU KAFA AKAN TERIMA RM100
– harakah daily

Kesemua 1,500 guru Kafa akan diberikan RM100 sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Pulau Pinang bertemakan “Wasatiyyah (Kesederhanaan) Tonggak Kecemerlangan Ummah.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, bayaran RM100 one-off itu akan melibatkan perbelanjaan RM150,000 dan akan dicadangkan olehnya kepada mesyuarat Exco Khamis ini.

Pada tahun lepas, katanya kerajaan negeri telah memberikan RM100 one-off kepada guru-guru Kafa sempena perayaan Awal Muharaam.

Tambahnya, buat kali pertama juga dalam tahun 2010, semua guru Kafa telah diberikan RM250 duit raya menyambut Hari Raya Puasa.

"Pembayaran ini dapat dibuat kerana kerajaan negeri mengamalkan perbelanjaan berhemah; urustadbir CAT yang cekap, akauntabel dan telus; serta kempimpinan integriti, bersih dan bersih daripada rasuah.

"Kejayaan ini diakui bukan sahaja oleh Laporan Ketua Audit Negara 2008 dan 2009 yang memuji lebihan Bajet paling besar sebanyak RM88 juta pada 2008 dan RM77 juta pada 2009 tetapi juga oleh badan anti-rasuah antarabangsa terunggul Transparency International," ujarnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

NOTA:
kita wajib mengalu alukan langkah ini
ini membuktikan bahawa pentabiran pakatan rakyat di tanjung
memiliki dana
ini membuktikan bahawa pentabiran pakatan rakyata di tanjung
tidak rasuah
ini membuktikan bahawa pentabiran pakatan rakyat di tanjung
tidak boros

TETAPI AWAS

ini bukan cara pentabiran moden
ini bukan zaman khalifah harun aminulraseed
tabur dinar sana
tabur dinar sini

gerombolan beri duit
pakatan beri duit

kelihatan amat patronising

bukan beri duit sedekah
tetapi putuskan lingkaran setan
agar tidak menjadi peminta sedekah

bukan beri buah durian
tetapi beri tanah agar boleh durian di tanam

bukan beri ikan
tetapai beri tanah untuk kolam ternakan ikan

apa yang wajib dilakukan ialah pekerja
tak kira kerja apa pun memiliki gaji minima
gaji yang dapat menyara kehidupan dengan selesa