.

Rabu, 9 Ogos 2017

PRU14 - PAKATAN HARAPAN AKAN MENANG
MAHATHIR YAKIN 

PAKATAN HARAPAN

 AKAN MENANG


Pepatah Bugis ada mengatakan - kuasa juga datang dari hujung keris, selain dari hujung lidah dan hujung kemaluan.

Saya merujuk kepada pepatah Bugis ini kerana umum telah diberitahu bahawa  suami Rosmah Mansor yang bernama Najib ini berdarah Bugis. Si Najib ini juga  diberitakan beberapa tahun dahulu telah mendapat anugerah tertinggi Bugis - Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Sultan Abdul Jalil.

Justeru adalah sopan untuk saya merujuk kepada  pepatah Bugis apabila saya menulis tentang Najib. Juga  adalah beradab untuk saya terus menggunakan  gelaran Mappadulung kepada Si Najib ini.

Dalam tulisan tentang  Mappadulung kali  ini - saya hendak merungkai  dan mendalami tentang makna - kuasa datang dari hujung keris.  Kuasa dari hujung lidah dan hujung kemaluan telah  saya terangkan dalam tulisan yang lalu. 

Dalam memahami makna - kuasa  hujung keris ini wajib juga  saya kahwinkan pekara ini dengan pandangan Mahathir Muhamad bekas Perdana Menteri Malaysia. Ini kerana sosok yang bernama Mahathir ini amat lama berkuasa - 22 tahun. Pastilah Si Mahathir ini arif dan  lagi  bijaksana dalam hal kuasa menguasa. Amin.

Pada 21 Julai 2017 yang lalu portal MalaysiaKini telah melaporkan bahawa Mahathir amat-amat yakin tentang kemenangan Pakatan Harapan dalam PRU14. Tetapi mengikut fikrah Mahathir kemenangan ini akan ‘hilang’ kerana  Mappadulung akan menjalankan projek penipuan.

Laporan MalaysiaKini ini dipungut dari temubual Si Mahathir dengan Suthichai Yoon wartawan Siam yang juga Pengerusi Nation Multimedia Group Bangkok. 

Mengeluarkan kenyataan tentang Pakatan Harapan akan menang tetapi akan ditipu kepada media luar memberi makna yang mendalam. Kalau dianalisa  maka kita akan sedar bahawa Mahathir bukan bercakap sambil lewa. Mahathir bercakap kepada ‘Kepala Kumpulan Wartawan’. Mahathir yang bijak bistari dalam hal kuasa tahu apa yang dituturkan dan kepada siapa dia bercakap.

Untuk saya tanda dan maknanya amat jelas. Mahathir sedang memberitahu dunia luar untuk berwaspada dan jangan terperanjat apabila  Mappadulung kalah dalam PRU14. Juga dunia luar jangan buat buat tidak tahu tentang penipuan yang sedang dirancang dan akan dijalankan oleh suami Rosmah.

Hakikatnya media Siam ini telah diberitahu lebih awal akan ‘rancangan tipu’ Mappadulung. Media Siam ini juga akan menyebarkan berita ‘rancangan licik’ Mappadulung ini walau pun ini hanya bacaan politik dari Mahathir.

Berita temu bual  dengan wartawan Siam ini juga akan menjadi lebih jelas dan tuntas dengan meneliti apa yang telah Mahathir tulis lebih satu bulan awal dalam blog miliknya - Chedet.

Pada 22 Jun 2017 portal MalaysianInsight telah memungut tulisan dari  blog Mahathir ini dengan tajuk berita yang menggemparkan - Mungkin perintah darurat diistihar jika pembangkang menang PRU14 kata Dr Mahathir.

Kenapa Mahathir menulis sademikian? Mahathir bukan penulis pop. Dia juga  bukan penulis yang menggoreng  berita sensasi a la Raja Petra. Malah cara dan bahasa penulisan  Mahathir ini  terlalu konservatif - tidak cool dan  tidak counter culture. Justeru mengapa tetiba muncul berita DARURAT.

Pada hemat saya ‘ menipu’ dalam pilihanraya ini adalah satu pekara yang Mahathir sendiri pernah lakukan ketika berkuasa. Mustahil Mahathir yang bijak bistari ini tidak mengetahui hal ini. Mahathir bertarung dalam lima kali  piliharaya. Justeru Mahathir tahu segala selok belok penipuan yang telah dirancang dan  dilakukan oleh SPR.

SPR ini adalah budak suruhan yang amat setia kepada Presiden Parti United Malays National Organisation yang berkuasa. Dulu setia kepada Mahathir. Kemudian kepada Pak Lah. Dan hari ini kepada Mappadulung. Justeru tipu helah putar belit SPR ini semua dalam saku Mahathir.

Pepatah Orang Puteh berkata - It’s take a thief to catch a thief - hanya pencuri yang boleh menangkap penyamun. Hanya Mutu yang kenal  Maniam. 

Hakikatnya - apabila Mahathir menimbulkan pekara tipu ini kepada media bermakna ketika dia memimpin kerajaan dahulu  agenda tipu ini pasti sentiasa berada dalam kepala Mahathir.

Dalam hal ‘tipu undi ini’ tidak adalah sosok yang paling afdal untuk berlabon tentang cara dan teknik dan penipuan yang telah dijalankan oleh Mahathir untuk menang. Sila tanya Raja Orang Asli Gua Musang. Mungkin Awang ini boleh royak sikit.

Si Awang ini tahu sejarah Pemilihan Presiden Parti Ketuanan Melayu pada tahun 1987. Mustahil Raja Orang Asli Gua Musang ini terlupa surah ‘ kira sampai menang’ yang memastikan kemenangan Mahathir Muhamad.

Jangan anggap kita semua tidak tahu bahawa SPR menjalankan penipuan. Hishamuddin Rais telah berkali-kali menulis hal ini. Lembaga Bersih juga telah menimbulkan agenda penipuan ini.   Rakyat Malaysia tahu SPR memang menipu. Justeru apabila Mahathir membuka mulut ianya hanyalah mengsahehkan pekara yang diketahui umum.

Dalam tulisan 22 Jun 2017  diblog - Chedet -  Pengerusi Pakatan Harapan ini telah menyatakan bagaimana suami kepada Rosmah Mansor Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Sultan Abdul Jalil akan mengahalang Pakatan Harapan dari mengambil alih Putrajaya.

Pada hemat dan fikrah Mahathir Pakatan Harapan akan dihalang dari menubuhkan kerajaan baru. Mahathir dengan jelas  telah menunjukkan beberapa  kaedah yang mungkin diguna pakai oleh  suami Rosmah.

Mengikut pandangan Mahathir pilihanraya akan diistihar tidak sah. Piliharaya akan dibatal. Akhirnya Panglima Bugis Mappadulung Bugis ini akan menggunakan ‘darurat’.

DARURAT - inilah yang dimaksudkan kuasa datang dari hujung keris. 

Saya amat yakin apabila Pengerusi Parti Bersatu ini mengatakan kemungkinan Mappadulung akan menggunakan ‘ darurat’ - ini bukan omong-omong kosong. Ini suara dari  Yang Amat  Mulia Tun Dr Mahathir Muhamad mantan Perdana Menteri Malaysia. Si Mantan ini telah berkuasa selama 22 tahun - Perdana Menteri paling lama di Malaysia.

Mahathir bercakap dari suara hatinya. Mahathir bercakap dari pengalamannya. Mahathir bercakap dari stratiji yang dia sendiri lakar sekiranya Angkatan Perpaduan Ummah menang dalam PRU8 dimana PAS , Parti Rakyat dan  Semangat 46 bergabung dan kerjasama dengan DAP.

Stratiji ini juga pasti ada dalam benak Mahathir ketika dia berhadapan dengan PRU10. Ketika ini  ombak REFORMASi sedang meledak. Mata lebam si Anwar menjadi ikon kebencian Bani Melayu terhadap Mahathir dan United Malays National Organisation.

Tahun 1999 - tsunami Melayu meledak. Tapi Mahathir telah besedia. Dalam sakunya telah tersedia semuanya.

Saya juga yakin - saki baki stratiji ini masih ada tersimpan dalam saku penyokong dan kucu-kubu geng BTN Pak Dolah Badawi. Apabila Mahathir berundur  mustahil apa saja milik dan pandangan Mahathir dilupuskan. Mustahil ini berlaku. Saya yakin pasti fikrah dan stratiji kemenangan Mahathir masih boleh diguna pakai.

Kini Yang Amat Mulia Tun telah belot. Ini yang menimbulkan sakit hati yang maha sangat.  Ramai kuncu-kuncu Mappadulung merasa tidak puas hati atas pembelotan Mahathir ini.

Sebenarnya bukan hanya sakit hati. Apa yang paling menakutkan Mapapdulung ialah pembocoran taktik dan stratiji   penipuan yang memenangkan United Malays National Organisation dalam pilihan raya.

Mahathir telah melakukan satu pembelotan yang maha sangat. Sama setaraf dengan pembelotan yang dilakukan oleh Sang Rajuna Tapa di Singapura. Tentera Betara Majapahit telah berjaya menyerang Singapura kerana Sang Rajuna Tapa belot dengan membuka pintu Istana dan membakar beras simpanan tentera Singapura.

Sang Rajuna Tapa belot kerana puterinya Dang Anum difitnah dan disula oleh Sultan. Mahathir belot membuka rahsia penipuan pilihanraya yang sedang dirancang oleh Najib bukan kerana anak tetapi kerana Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Sultan Abdul Jalil sedang menjual negara ini kepada China Merah. Sedang menjual negara ini kepada Singapura Mappadulung menjual harta negara saperti kilang jana kuasa  TNB, tanah KTM di Singapura dan tanah lapangan terbang TUDM Sungai Besi kerana hutang 1MDB.

1MDB ini adalah skim cepat kaya  Najib anak beranak. Yang menjadi ironi - skim cepat kaya pemimpin Melayu Islam parti ketuanan Melayu ini dikendalikan oleh seorang lelaki China Tembam bernama Jho Low. Untuk Mahathir Muhamad ini jenayah besar Mappadulung.

Lalu persoalan timbul bolehkah hujung keris meneruskan kuasa  suami Rosmah. Bolehkan Mappadulung terus berkuasa?

Sebenarnya persoalan ini telah dijawab  oleh Yang Amat Mulia Tun Dr Mahathir. Apabila Mahathir memberitahu bahawa Pakatan Harapan akan menang. Ini bemakna Pakatan Harapan  akan menang dalam PRU14 ini.

Apabila Mahathir berkata Najib akan menipu dalam PRU14. Ini bermakna Mappadulunag akan menipu.

Apabila Mahathir berkata Mapapdulung akan menghalang Pakatan Harapan dari mengambil alih kuasa di Putrajaya ini bermakna  Pakatan Harapan tidak akan dapat kuasa.

Apabila Mahathir berkata Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Sultan Abdul Jalil akan istiharkan darurat apakah ini maknanya Najib akan terus berkuasa?  Tunggu minggu hadapan. (tt)
NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45---------------------------

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bila PH dah menang pru nanti tapi tak diiktiraf sah, di lancarkan pula akta darurat, masa tu rakyat wajib kepung putrajaya. Tapi persoalannya, berapa ekor jer yg berani turun tadah kepala kat senjata tentera? Ini malaysia la bhai, bumi melayu. Org melayu ni baik2 dan pemaaf, penakut pun ia juga. Dapat dedak seposen dua jer terus leher terkulai angguk2 setuju mcm batang pelir lepss pancut.

DatoPidi berkata...

Bro
Malam nie malam jemahat.
Malam permintaan.
Malam beracun yang dikurniakan pahala 70 kali darjah.
Habis tu cerita lu pasal "kuasa di hujung kemaluan" mcm mana ending nya?
Kalu ending nya berahi nak jugak aku try malam nie.

Nota-
Organ bujang Trang tang tang mcm hang, Tuhan tak lupa pasal fadilah malam jemahat, malam nie kalu lastik cicak bole dapat pahala yang sama jugak 70 kali darjah.