Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 15 November 2008

PPSMI TIDAK JEJASKAN BAHASA MELAYU - melayau

PUTRAJAYA 14 Nov. - Kebimbangan pihak tertentu terhadap kemungkinan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik (PPSMI) akan menjejaskan pencapaian pelajar dalam penguasaan mata pelajaran Bahasa Melayu (BM) dan bahasa ibunda adalah tidak berasas.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, keadaan tersebut terbukti apabila nilai Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) untuk Bahasa Melayu dan bahasa ibunda dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) meningkat secara signifikan.


kah kah kah…. mana dia dewan bahasa dan petaka?.... bila nak nak saman munkee lidah kontot kerana melanggar pelembagaan 152 …. kah kah kah…

kah kah kah…. mana dia gabungan pelajar melayau semenanjung ….kah kah kah…. bahasa melayu tidak di hormati.....kah kah kah

kah kah kah mana dia gapenang?....kah kah kah….. napa tak meloncat dan menjerit…..kah kah kah…bahasa melayu dah terhapus…. kah kah kah..... tak ada pun kenyataan akhbar...kah kah kah

mana dia gabungan graduan melayu muda…. kah kah kah…. bila nak saman munkee lidah kontot kerana tak pakai bahasa melayu…. kah kah kah…

samanlah …kah kah kah….dulu berani saman kerajaan pakatan di pulau pinang bila banyak pakai bahasa bukan bahasa melayu untuk nama jalan….. kah kah kah kah….

kah kah kah…..pejuang bahasa melayu?.... kah kah kah……mana dah ilang....kah kah kah ......pooooraaaaaaah…. kah kah kah…. telor kecut takut dengan mahafiraun….. kah kah kah



11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

diri ini meraba mencari punca sumber walaupun terang benderang...

- lepas nie kena belajar sains n math dalam bahasa jepun plak kut...

pornstar berkata...

mana dia org tua kerepottt yg beriye2 nk bogel dpn SUK Selangor tu..geli jek..dah tua kerepot nk mogok bogel..kalo awek takpe gak..ni dah tua bkedut2..tgkap gmbar best tu..pstu ugut sebarkn kat intenet..kompom malu gilee..
kah kah kah..sronok tul aku..padan muka kena bahan kaw2..

Tanpa Nama berkata...

Berita tak gumbira.. jumlah pelajar dari luar kuala lumpur mendapat 5A turun (macam petai masak jatuh ketanah)saperti kefahaman saya satelah membaca "berita harian "semalam.

Sekolah terbaik di Kota Bahru, cuma memperolehi lebih kurang 30 pelajar mendapat 5A berbanding lebih 50 trend sebelum ini .Begitu juga sebahagianya di bandar kecil . Kita tidak tahu selagi statistik tidak diperhalusi akibat penukaran pengunaan bahasa ingeris sebagai medium pembelajaran. nasib orang melayu . Menteri pendidikan ini cuma komen mengenai prestasi dan pencapaian bahasa malaysia dikalangan pelajar melayu yang bercakap melayu dirumah 100%satelah pengunaan bahasa ingeris dan bukanya prestasi dan pencapaian anak-anak melayu keselurohanya.- alangden

Tanpa Nama berkata...

saya tidak membantah jika perlaksanaan PPSMI dalam UPSR tapi nak berbulu bila kerajaan masih lagi nak menipu prestasi UPSR yang sebenar. Kononnya prestasi semakin meningkat walaupun penggunaan BI dalam Math dan Science tapi soalan UPSR tetap dalam dwi bahasa kalau x de bahasa Melayu confirm result teruk. Itu pun apa saya lihat macam mana murid yang selama ini maths n science tak pernah lulus sepanjang tahun ni dan markah mereka paling tinggi pun 40 itu pun jarang berlaku tetapi keputusan UPSR masih mampu dapat C. Dan ada juga pemeriksa kertas sains UPSR pun hairan sebabbya tahun ini adalah tahun yang paling teruk dia tanda kertas sebab tak ada murid yang boleh score (mungkin sbb sekolah tu tak cemerlang), nak bagi markah kesian pun tak de point nak bagi. Tup-tup prestasi meningkat. Bukan sikit saya buat perbndngan, tapi banyak sekolah juga saya bandingkan student yang lemah. Bukan saya tidak suka bila pelajar yang lemah lulus walaupun dapat B atau C, tapi memikirkan nasib mereka bila masuk menengah nanti macam mana...sebab kualiti budak yang dapat 5A pun belum tentu 5A dalam nilai yang sebenar. huhuhuhu...kerajaan memang penipu...sanggup menggadaikan masa depan pelajar demi kepentingan nama mereka sendiri. Patutlah budak zaman sekarang walaupun graduan U tapi tiada kualiti spt dulu.

Fa-T berkata...

mungkin dalam BAHASA JAWI.. ahahha kejap2 bahsa melayu.. kejap2 bahasa inggeris.. bahasa jawi mane.. dah senyap... ahaha tergelak aku

3viLXeIjI berkata...

aPeR lA pUnyE NgOk sTatEmEnt nI..mEnTeRi2 PutAr aLaM sUme BiEn Nih..KlU JmP UlAr dGn mEntErI BiEn TgH JlN,pUkUl mEnTeRi BiEn dLu..kAhkAh!!

Tanpa Nama berkata...

bro..
bkn dewan bahasa dan petaka la..
tapi ,dewan bahana dan petaka..baru la jadi..kah..kah..kah..kah!
lu boleh muntah ijau kalo bukah blog madey firauntua...dia punye penjilat bontot dan penjilat telor ramai ooo..mcm nabi org melayu plak..kahkahkah..sgt maksum...

Tanpa Nama berkata...

Biasalah tu.., bila nak umum keputusan sebutlah yang baik-baik je; yng tak baik tu soroklah. Kalau tak caya, kita cabar Kementerian dedahkan analisa pencapaian tiap sekolah.. kita nak tengok sorok ke tak sorok...!

Green Lady under Big Tree berkata...

Bahasa Melayu, pada Dewan Bahasa Pustaka dan musibat2 yang lain, hanyalah sesuai untuk diletakkan di tepi-tepi jalan, untuk anjing tongkat kaki semasa kencing.

Pada pandangan GPMS dan geng mereka, BM tidak layak digunakan oleh UMNO, DAP, PWTC, KLCC, KLIA dan lain lain.

Menteri2 pun ramai ada inferiority complex serta linguistic confusion ini

Begitu hina Bahasa Melayu pada pandangan mereka. Hipokrit sungguh.

Nasib baik ada PKR dan PAS, menggunakan Bahasa Melayu baasa kebangsaan untuk nama parti.

Tanpa Nama berkata...

Hidup Melayu, Hidup Melayu, Hidup Melayu...........................
Kepala bapak dia nak Hidup Melayu kalau Hidup macam bangkai bernyawa..............
Mahafirun tu bukan Melayu Ori, anak lelaki kepada Kutee sepupu samy Vellu dan Ananda Krisnan. Atuk sama, mak lain. Bodoh Melayu UMNO ikut cakap mamak sorang ni.

Tanpa Nama berkata...

Kalau pelajaran dah dipolitikan cam nilah, confirm berani kerat..graf untuk setiap matapelajaran diturunkan bagi menampakkan pencapaian cantik.Bayangkan untuk A 70% dan gagal D@E 25% Gila ke ape ni UMNo