Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 25 Mei 2011

REALPOLITIK SEKALI LAGI




TUAN HAKIM YANG MULIA


Mahkamah Malaysia telah membuat keputusan bahawa Anwar Ibrahim wajib menjawab tuduhan yang diajukan oleh Saiful. Pelbagai reaksi telah saya baca. Ada yang berkata mahkamah tidak telus. Ada yang berkata mahkamah dipergunakan. Dan paling lawak datangnya dari beberapa pimpinan Parti Keadilan Rakyat sendiri yang menganggap Mahkamah Malaysia telah tidak berlaku adil.

Dari apa yang saya baca saya sini saya melihat jelas ada kejulingan. Ada kejulingan yang amat besar yang sedang dihadapi oleh ramai aktivis politik dalam PKR. Kejulingan ini juga terdapat dikalangan beberapa pimpinan PKR sendiri.

Kejulingan ini muncul hasil dari kegagalan memahami apa itu politik. Kejulingan ini menjadi buta jika gagal memahami hubungan antara politik dan ekonomi. Gagal memahami politikal ekonomi maka gagallah semua pembacaan dan analisa politik terkini.

Kejulingan pandangan politik ini telah juga mempengaruhi orang biasa – orang ramai yang bacaan dan analisa politiknya kurang. Ini menjadi bahaya besar. Bayangkan kalau tuan gurunya juling dan rabun bolehkah anak muridnya mendapat pencerahan.

Oleh itu untuk memahami apa yang berlaku sekarang mari kita kembali memahami salasilah politik Tanah Melayu. Pada satu ketika dahulu Tanah Melayu ini mengamalkan sistem feudal. Kunci dan asas sistem feudal ialah tanah sebagai punca ekonomi yang utama.

Dalam sistem ekonomi feudal semua kekuasan dimiliki oleh Raja dan kaum kerabat Istana. Kaum feudal ini memiliki dan menguasai semua tanah yang menjadi punca ekonomi pada ketika itu. Semua orang Melayu dan Orang Asal pada ketika itu tertaklok dibawah kuasa Raja dan Istana.

Untuk memastikan sistem feudal ini kukuh dan berkuasa – si Raja telah mengupah apa yang kita kenali sebagai panglima dan juak juak istana. Mereka inilah yang menjadi penguat kuasa dalam sistem feudal. Mereka menjadi pemungut cukai dan juga tukang pukul.

Sistem ekonomi feudal Melayu ini diubah oleh penjajah British yang memperkanalkan sistem ekonomi kapitalis. Kapitalisma sebagai sistem ekonomi telah lama berkembang di Barat. Negara-negara kapitalis Barat - Britain, Peranchis, Jerman, Italy, Portugal dan Sepanyol semuanya mencari tanah-tanah jajahan di Asia, Afrika dan Amerika Latin untuk menambah harta kekayaan negara mereka.

Di Tanah Melayu dengan licik British telah mengubah dari sistem Raja Mutlak kepada sistem Raja Berperlembagaan. Apabila Tanah Melayu dikatakan merdeka pada tahun 1957 dahulu, British telah meninggalkan sistem ekonomi kapitalis dan lembaga-lembaga aparatus yang menjalankan tugas untuk memastikan sistem ekonomi kapitalis ini bertapak dan berkembang maju di Tanah Melayu.

Semenjak tahun 1957 – Tanah Melayu meneruskan sistem ekonomi kapitalis dalam sistem Raja Beperlembagaan. Melalui Perlembaagan Tanah Melayu ini telah diwujudkan Parlimen sebagai lembaga pengubal undang-undang. Di wujudkan Lembaga Kehakiman untuk menjadi pereka dan pentafsir undang-undang. Untuk memastikan undang-undang ini dikuat kuasakan telah didirikan apa yang dipanggil Lembaga Kepolisian. Raja-Raja Melayu terus diwujudkan sebagai Raja Berperlambagan untuk mastikan timbang tara adil kepada warga anak semua bangsa.

Di canangkan keseluruh pelusuk negeri bahawa lembaga-lembaga ini memiliki rujukan sendiri. Lembaga-lembaga ini dikatakan bergerak bebas. Badan-badan ini bergerak sebagai neraca - mengimbang dan mengawal perjalanan tamadun moden. Lembaga-lembaga daulah ini diwujudkan untuk memastikan warga negara anak semua bangsa akan mendapat keadilan.

Tersenyumlah para pembaca sekelian. Ini bukan kerana saya membuat lawak. Sebenarnya apa yang saya tulis diatas adalah sandiwara politik dan perlembagaan yang ditinggalkan oleh British. Pada awal kelihatan lembaga-lembaga ini berfungsi seperti yang dicita-citakan. Tetapi lama kelamaan semuanya lupus.

United Malays National Organisation telah berkuasa lebih dari 50 tahun. Hasilnya lembaga-lembaga ini semua telah pudar dan tidak berfungsi seperti yang dicita-citakan. Semakin lama United Malays National Organisation berkuasa semakin mandul lembaga-lembaga ini

Justeru apabila Anwar Ibrahim dihadapkan ke mahkamah ianya bukan lagi mahkamah yang di terima oleh Tunku Abdul Rahman dari Bristish. Bangunan Mahkamah di Jalan Duta memang dilihat gah kerana ini adalah projek kroni. Mahkamah ini bukan indah khabar dari rupa tetapi tidak ada khabar dan langsung tidak ada rupa. Ini adalah mahkmah peninggalan Mahathir Muhamad.

Sultan Mansor Shah di zaman Melaka dahulu sekali gus menjadi : mahkamah, menjadi hakim dan menjadi pendakwa. Raja-raja di zaman itu tidak berselindung dan bersandiwara. Hari ini lembaga-lembaga daulah yang kita temui masih berselindung dan bersandiwara. Bersandiwara dengan tujuan untuk menipu orang ramai.

Orang ramai perlu diberitahu bahawa – hakim, polis, mata-mata, mahkamah, menteri – tidak ada hubung kait. Semua badan ini bebas bergerak. Anwar Ibrahim dibicarakan oleh Mahkamah yang bebas dan berwibawa. Siasatan dijalankan oleh polis dengan rapi dan berhemah. Hakim pula adalah seorang insan yang telus, jujur dan boleh dipercayai. Jangan ketawa – ini bukan pendapat saya. Inilah adalah lawak yang selalu kita dengar dalam kes perbicaraan Anwar Ibrahim.

Pada hakikatnya semua lembaga-lembaga daulah yang wujud hari ini – Raja, Mahkamah, Kehakiman, Akhbar, Polis, Mata-Mata – malah apa sahaja – semuanya tunduk dan mengikut arahan United Malays National Organisation. Malah kalau di zaman kesultanan Melayu dahulu, jika Raja Bersiong di Kedah zalim - orang Kedah yang dizalami ini boleh berpindah ke Kelantan. Hari ini tidak mungkin lagi. Kalau Sultan Johor zalim, suka ambil bini orang – rakyat boleh bangun melawan dan membunuh Sultan yang zalim ini. Ini tidak mungkin berlaku hari ini.

Kalau di zaman kesultaan Melaka dahulu yang menjadi penguat kuasa dan pemungut cukai hanyalah panglima dan juak juak Sultan. Hari ini dalam sistem kapitalis moden telah diwujudkan satu jabatan khusus untuk memungut cukai. Manakala untuk pertahanan tak perlu juak dan panglima lagi - telah ada bala tentera yang moden termasuk adanya kapal selam dari Peranchis.

Sebagai penguatkuasa - Lembaga Kepolisian dan mata-mata telah ditubuhkan. Polis dan mata-mata ini sama peranan nya seperti panglima dan juak Istana – menjadi kaki pukul. Apa yang berbeza dari zaman Sultan Mansor Shah ialah hari ini polis memiliki pakaian seragam dan tidak lagi menerima itik, ayam atau beras sebagai rasuah. Polis dan mata-mata hari ini menerima wang tunai.

Amat jelas bahawa semua lembaga-lembaga ini telah menjadi pekakas untuk memastikan United Malays National Organisation akan terus berkuasa. Lalu timbul persoalan - kenapa dan apa yang mengikat lembaga-lembaga dan sosok yang mewakili lembaga-lembaga ini? Kenapa mereka terus tunduk kepada kuasa United Malays National Organisation?

Bila persoalan ini timbul maka saya ingatkan kembali betapa pentingnya memahami politikal ekonomi. Apa yang mengikat lembaga-lembaga ini dengan United Malay National Organisations ialah kepentingan ekonomi. Polis, soldadu, mata-mata, pegawai kerajaan dan para hakim semuanya makan gaji. Mereka dibayar upah oleh kerajaan. Jelas, ekonomi mereka bergantung kepada kuasa yang ada pada United Malays National Organisation.

Jika telah dapat memahami apa yang saya tulis diatas maka amatlah mudah untuk memahami kes Anwar Ibrahim. Kita tidak perlu memiliki apa apa illusi, atau termimpi-mimpi akan keadilan. Atau seperti beberapa pemimpin PKR yang terperanjat dengan keputusan Mahkamah Jalan Duta.

Anwar disingkir oleh Mahathir Muhamad kerana Anwar mengganggu perjalanan ekonomi kapitalis yang dikepalai oleh Mahathir Muhamad. Mahathir dan kuncu-kucunya tidak lagi yakin kepada Anwar sebagai pembela dan penjaga kaum pemodal seperti Daim, Ananda, Vincent, Lim Goh Tong. Kaum pemodal yang menjadi kroni Mahathir sedang menghadapi krisis ekonomi pada tahun 1997/98. Anwar mengabaikan kepentingan para pemodal dan cukong ini. Ini kesalahan Anwar. Bontot Azizan atau Lubang Saiful ini hanyalah sandiwara.

Pada hemat saya apabila Anwar berjaya mengumpulkan tenaga dan membawa satu politik baru pada pilihanraya yang lalu – kaum pemodal dan para cukong yang dahulunya memusuhi Anwar merasa diri mereka dalam bahaya. Musuh-musuh lama Anwar berkumpul kembali. Mereka berkomplot untuk menetaskan Lubang Saiful sebagai stratiji baru. Kali ini Anwar Ibrahim wajib ditamatkan – politik dan terakhir ini dalam kes sabotaj kereta – membuktikan hayat Anwar juga wajib ditamatkan.

Pada ketika ini kita bukan lagi di zaman Sultan Mansor Shah – berRaja dimata dan berSultan dihati. Justeru, perlu ada sandiwara untuk meminggirkan Anwar dari orang ramai dan dari penyokongnya. Anwar sekali lagi di tuduh meliwat dan dibicarakan.

Sandiwara ini juga dipentaskan untuk memuaskan hati beberapa Ngo, badan hak asasi luar negara dan negara-negara luar yang berniaga dengan Malaysia. Sandiwara ini hendak membuktikan bahawa kita bukan lagi di zaman Sultan Mansor Shah. Tetapi hakikatnya kezaliman yang wujud sekarang lebih buruk lagi dari zaman Sultan Mansor Shah dahulu

Tuan Doktor, pegawai polis, mata-mata, hakim, peguam, Peguam Negara, Pendakwa Raya – semua ini adalah pelakon yang dibayar upah oleh United Malays National Organisation. Mereka semuanya menumpang hidup dengan kuasa United Malays National Organisation. Kenaikan pangkat, derajah kebesaran yang mereka dapati – mereka dipanggil Datuk dan Tan Seri - semuanya bergantung kepada United Malay Natyional Organisations. Mereka ini adalah aparatus dan pekakas dalam sistem ekonomi kapitalis.

Mereka akan dianggap gila dan sasau jika mereka berani melakukan sesuatu yang bertentangan dengan skrip yang telah ditulis. Hari ini para pelakon telah dilatih. Prop dan pentas telah disediakan. Mak Andam telah dilanggan. Babak akhirnya ialah Anwar Ibrahim akan didapati bersalah dan akan masuk ke penjara.

Saya berkata demikian seawal mungkin agar tidak ada sesiapa pun yang akan menganggap Mahkamah Malaysia ini adil dalm kes Anwar Ibrahim. Saya katakan bahawa Anwar Ibrahim akan dipenjara agar para aktivis dan pemimpin PKR lebih banyak membaca dan kurangkan berilusi. Ini bukan pandangan juling, bukan angan-angan atau mimpi-mimpi. Kasar bunyi cakap saya ini tetapi apa yang saya tulis ini adalah realpolitik.(TT)

nota:
tulisan ini telah disiarkan
dalam Suara Keadilan yang sekarang
dalam pasaran. Sesiapa yang ingin
berlanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon : 03-22-72-40-45

19 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Betul TT-gaya penceritaan TT sungguh mudah dibaca oleh semua golongan, tua atau muda; memudahkan orang memahami isu yang tercipta. Harap PKR dapat sebarkan salinan rencana ini untuk disebarkan di desa dan kota.

sri hartamas

Tanpa Nama berkata...

Tepat sekali syarahan tukartiub berkenaan subjek realpolitik sistem neo-feudal Melayu.Tak ada kuliah seperti ini dah di UM.Juak-juak Raja dulunya dipanggil budak-budak Raja perangai macam A.Rahim tu lah dalam banyak cerita Melayu.Sekarang kita ada budak-budak seperti Rahim Thambi dan Rahim No oh sama la tu den.Kalau sayangkan Melayu UMNO mesti disuntiktidurkan sekarang juga kalau tidak bangsa Melayu akan dipecacaikan selama-lamanya.Hidup tukartiub!

Tanpa Nama berkata...

tepat sekali thniah bro!

Hamba Rakyat berkata...

British bukan shj tukar Raja kpd Raja Berperlembagaan tetapi juga singkir Raja yg sah dan tukar kpd Raja yg tak sah supaya Raja terhutang budi kpd British. Itu la sebab ada cerita Lanun jadi Raja dan menantu Raja pun boleh jadi Raja walaupun Raja ada anak lelaki. Sebab tu Malaysia porak peranda diperintah Lanun dan Raja Palsu.

Tanpa Nama berkata...

terbaeekkkk laa TT..senang paham & paling penting ilmu/pelajaran brjaya disampaikan dgn mudah..skolah/media gerombolan tidak ajar perkara2 cmni kt anak2 kita, yg gerombolan ajarkan kpd anak2 kita ialah perkara2 yg kurang ajar supaya anak2 itu kekal bodoh..masa depan sekian rakyat terletak pada lobang jubor si saipol..kah kah kah..
system of a down

Tanpa Nama berkata...

salam,

kalau kita fikir logik, dgn semua daulah dipegang oleh bee end, bolehkah kita geng baik menang dlm pru 13 nanti?

boleh kalau...

1. semua jgn dok bising dlm blog saja-turun padang dan buktikan.

2.fakta di atas terutama sekali utk group middle class yg speaking english pi mai pi mai konon support pr, seperti yg boleh kita baca komen mereka contohnya dlm blog rpk msia today-tak pernah nampak muka kau org pun dlm demo besar2, balik2 muka yg biasa. guys,prove it.jgn kira duit business saja.

3.jadi, kesimpulannya, kalau semua org yg mau keadilan utk semua, turun padang dan lawan, maka cita2 dan impian tt dan kita semua akan tercapai.

en frr.

Hamba Rakyat berkata...

Rajagopala buat buat sedekah kat anak yatim yg ditimpa tanah tu supaya org ingat dia prihatin. sebenarnya di memang perihatin kpd anak singh yg bela lembu tu?

Hamba Rakyat berkata...

Makam Raja Palsu dikawal ketat 24 jam walaupun dah lebih 50 tahun dia padam. dia perasan ada org nak kencing atas makam dia. dimana ada nama raja palsu ni disitu ada gereja besar.tanda kautim baek punya.Lanun jadi Raja pun ada. Lanun ni dikenali juga sebagai Sampah Hanyut. Anak didik British. Tengok la paper Star ahad lepas. ada 2 org gaji British asuh anak keturunan sampah hanyut ni supaya jadi kafir.Sebab tu bila minum arak tak pernah cukup berapa tempayan pun.Rakyat diperintah oleh Lanun, Raja Palsu dan Sampah Hanyut. Agen British musnahkan Islam.

Hamba Rakyat berkata...

Raja sebenar yg korbankan harta mak bapak dia utk tegakkan Islam disingkir. Raja sebenar yg keturunannya ramai terbunuh termasuk utk aman kan negeri Kedah dan Malaya digulingkan. Kalau lawan dibunuh. London Treaty 1864 digunakan utk singkir Raja Sejati dan lantik Raja Palsu.Alasan utk singkir Raja Sejati kerana konon Raja Sejati rampas isteri org. Sama mcm konon Anwar tutoh belakang Saiful.Fakta sejarah ini ada di perpustakaan London dan Amsterdam. Mujurlah Kerajaan Indonesia kenang Raja Sejati.Terubat juga sedikit luka dihati.Tetapi luka nya terlalu parah utk sembuh.

Tanpa Nama berkata...

sejak baca blog kah kah kah ni, aku makin minat pulak dgn politik, suatu yg aku tak pernah ambil pusing sebelum ini.

makasih atas artikel yg buka mata dan minda.

LOT147 berkata...

Menyokong kesalahan adalah menindas kebenaran. Saidina Ali bin Abi Talib

Satu pencerahan yang mudah difahami. Kalau tak faham juga Kelamlah hati mereka

Kampong Kelawar berkata...

Cantik dan telus punya kupasan sejarah yang TT buat.Ringkas dan padat serta senang faham.Wa caya lu la bang Hisham.
Ada yang tak faham-faham lagi tentang bagaimana dan kenapa kezaliman mesti dilakukan ke atas Anwar.Baikla ikat kaki dengan batu bata terjun lubuk yang ada buaya.Bangang dan madak bona.Abehkan boreh jo.

Non-Governmental Individual berkata...

kah kah kah! mantap..! aku part

" Bangunan Mahkamah di Jalan Duta memang dilihat gah kerana ini adalah projek kroni. Mahkamah ini bukan indah khabar dari rupa tetapi tidak ada khabar dan langsung tidak ada rupa. Ini adalah mahkmah peninggalan Mahathir Muhamad. " kah kah !

DAN

" Anwar berjaya mengumpulkan tenaga dan membawa satu politik baru pada pilihanraya yang lalu – kaum pemodal dan para cukong yang dahulunya memusuhi Anwar merasa diri mereka dalam bahaya. Musuh-musuh lama Anwar berkumpul kembali. Mereka berkomplot untuk menetaskan Lubang Saiful sebagai stratiji baru"

kah kah kah!! terbaik ah,.,..

Tanpa Nama berkata...

aku akan melantik diri aku sebagai rajagopal 1 malaysia, siapa yang sokong dan angkat aku akan dinaikan darjatkastanya,kalau tak ikut aku, mereka akan menyesal sepanjang hayat..

Tanpa Nama berkata...

aduyai TT... puas aku baca.. ayat2 tulus mulus ini amat bernilai tinggi selepas al-kitab al-quran, hadis2 nabi, buku2 coretan para tabi'in2 dan ulamak2 muktabar.. dan kemudiannya diikuti dengan tulisan ini.. tulisan lu memang khazanah melayu mengalahkan sulalatus-salatin versi membodek raja2 bangang..

gua baca al-kitab al-quran pun, tak pernah terbahak2 ketawa cenggini.. sbb gua baca saja, paham entahla walaupun baca saja pun dah buleh pahala.. ini baca tulisan TT, tatau la pahala ni buleh ke tak.., tapi buleh paham.. aku ingat kambing dan ayam baca pun, tobat lillah dia pun buleh paham..

Tanpa Nama berkata...

Posting ini patut disebar lebih luas lagi supaya seluruh rakyat Malaysia baca dan faham perjuangan Anwar Ibrahim yang sebenar kenapa UMNO harus ditentang.

Sekiranya bro Isyam izinkan, saya ingin share posting ini di blog dotcom saya dan share kat facebook dgn kawan2 saya sejumlah lebih 4 ribu orang.

Tanpa Nama berkata...

Pendedahan yang direct macam ini bagus bro tt,
Tahniah kerana menggunakan bahasa yang mudah dan menarik,
Patut bro tt diberikan taraf sasterawan negara,
Malang sekali kerana tak 'sebulu' dengan pihak United,
Pelbagai cara dan strategi digunakan untuk kelirukan rakyat,
Terakhir adegan sodomi dan seks melampau..
Cuma rakyat tidak percaya
kah kah kah

awang berkata...

Anwar akan ke penjara lagi. pakatan menang anwar bebas hakim pulak masuk penjara. buat masa ni hakim kena jaga kesihatan elok elok jgn kena kanser macam paul. tak sempat nak dipenjarakan pula nanti. opppsss mahatahi pun sembuh lah cepat cepat jgn mati dulu.rakyat nak jumpa dlm mahkamah.

Tanpa Nama berkata...

kalau pemimpin PKR sendiri juling sebab tak suka membaca rakyat boleh mimpilah nak berkuasa. apa punya turr daa nilai politikus kita. lagi baik badut kampong jadi pak juak. tak payah nak pikir-pikir jika nak letup lembaga lanun-lanun tersebut baik dari mic atau mca. tt is a lone ranger who need real red indians to start the long march.the problem is we have real malay cahoots-cum-intellect reading meloya!..even as moslems, they have no pride. teringat Shahnon kata: mereka ini sudah diternakkan... p.s: sila sampaikan pesan tt hingga ke anak cucu jika sempat sebelum kamu ditukarganti dgn spesies lain yg lebih mulia, mungkin lebih zalim.