Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 26 Oktober 2008

KERAJAAN PULAU PINANG LANGGAR SEMANGAT PERLEMBAGAAN - melayau

KUALA LUMPUR 25 Okt. Kerajaan Persekutuan digesa menimbangkan untuk membawa kerajaan negeri Pulau Pinang ke muka pengadilan kerana membenarkan pemasangan papan tanda nama jalan dalam pelbagai bahasa di kawasan tapak warisan di Georgetown.

Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya (UM), Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, kerajaan negeri itu perlu dikenakan tindakan di bawah Akta Hasutan kerana secara terang-terangan melanggar semangat perlembagaan dan undang-undang negara.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja Gabungan Penulis Nasional (Gapena) berkata, undang-undang dan perlembagaan meletakkan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan dan bahasa-bahasa lain boleh digunakan dan dipelajari bukan secara rasmi oleh individu dan kaum-kaum.


kah kah kah….. nak tanya sikit kang kong ni... di KLIA tu ada banyak bahasa …. ada guna bahasa mandrin… ada guna bahasa peranchis…. ada guna arab… ada guna bahasa inggris… tak nak saman ke…. kah kah kah…

nama KLIA ni cakap bahasa apa ni…. kah kah kah…. KLCC tu bahasa apa?...kah kah kah ….PRECINT di putra jaya tu bahasa apa… kah kah kah…. KL CENTRAL tu cakap bahasa apa….. kah kah kah… tak nak di bawa ke pengadilan ke….kah kah kah

dalam drama melayu rtm tu ada cakap… you… i…. so… tu cakap rojak apa…. tak melanggar perlembagaan ke ?.... kah kah kah

memang laaa guna banyak bahasa kerana ramai orang luar nak baca….. kang kong betul laaa…. ni mesti kang kong lulusan sintok.... kah kah kah...

nak tanya sikit..... betul ke kang kong ni melayu…. nama pun suspek sikit macam dari india.... kah kah kah… jangan jangan kang kong ni juga macam madey kitul nak buat kacau…. kah kah kah

gapena??? benda apa gapena ni??…. kah kah kah… gapena ada kedai gunting rambut… gapena ada kedai mesin jahit…kah kah kah…persatuan jenis penulis apa ada kedai sewa …. kah kah kah… nak menulis … menulis aje laaaa… tulis buku …. tulis nobel…. persatuan nak buat apa…. nak ampu bodek….kah kah kah…

napa tak lawan masa madey suruh buat maths dan sains dalam bahasa inggeris…. kah kah kah kah…. kecut telok… kah kah kah




15 ulasan:

cucupakkasim berkata...

bravo..!! cantikkk..!!
memang ini orang samdol..
kah..kah..kah..

Tanpa Nama berkata...

Memang professor kang kong otak beku la brother.
Mati lah kita kalah perang.
Dah lah general kang kong beli helikopter mahal dan terchanggih, ada professor fikir macam UMNO. Lingkup lah kita brother kalah perang lagi.

Tanpa Nama berkata...

Tukar tiub basikal apakah agama kamu. Pasal apa dulu hang lari dari MALAYSIA.

master berkata...

Ntah ape daa. Bodoh punye kang kong.

Kalau nak mengampu pun, jangan la menampakkan diri tu bodoh.

fudzail berkata...

Jangan lupa Palace of Justice dan bajet yang diperkenalkan madey!
Juga dengar kabar Ayah Pin sudah turun dari langit kerana mahu sama-sama berkempen untuk pemilihan ameno dalam peralihan kuasa, mungkin dia PM ke 6!
http://1426.blogspot.com/2008/10/ayah-pin-turun-ke-bumi-untuk-pemilihan.html

Pyanhabib berkata...

kangkong tidak sedar diri, jahanam! itu depan nama itu apa kejadahknya? gelaran `profesor & doktor' datang dari bahasa longkang mana?
itu `united malays national organisation' bahasa menatang apa? berani sentuh itu `united'?

Tanpa Nama berkata...

Sdra,

Terdapat satu fasal dalam perlembagaan negara ( saya tak mahir perlembagaan ) memastikan hanya bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam pendidikan - bertujuan mewujudkan perpaduan kaum/nasional.

Bila Madey gunakan BI bermekna kerajaan sekarang sudah melanggar perlembagaan selain dari mengkianati perjuang orang Melayu. Itupun kalau Madey melayu...

kalau di Thailand mereka ada, mahkamah perlembagaan yg akan menghadapkan kerajaan/PM kemahkamah jika melanggar perlembagaan.

Dr Mahathir sudah lama terpenjara jika dia jadi PM di Thailand.

Sekarang, kerajaan Bn memang sedang dalam situasi telah dan masih /sedang `merogol` perlembagaan negara.

Mari kita saman ketrajan persekutuan, biar kita tengok siapa yang lebih parah. Gapena sepatutnya `menyuluh` muka mereka di cermin.

Adnan M

Tanpa Nama berkata...

kah kah kah, nampaknya tiub professor kangkong ini dah nak kena ditukar. Kah kah kah. Apa cam towkey tukar tiub? Nak tukar ke atau campak aje kedalam longkang?

Tanpa Nama berkata...

ooohhhh ya terlupa....
baru teringat...

kebanyakan profesor itu
sedang berkempen menonjolkan diri memasing.....

khabarnya..
melobi utuk jawatan
ketua pengarah DBP ?

adnan M

Saiful berkata...

ada datuk ma..mau jaga itu datuk..telo mamak dia...cam ni leh jadi prof..mesti kat um tu bercambah kroni dia bawak jadi kakitangan..tak caya sapa2 yg terer jadi spy pi selidik..nak tau la ni u kat msia ni dah penuh dgn kroni2 masing..
abih la ..baik baca buku ajaq anak2sendiri..
dan mamak madey tu apa hal..tua2 ni baik la p kwn dgn tok guru..buat amal2 kebajikan kat rakyat yg susah..bagi baik nama tu..mesin rumput kat masjid ka..byk2 pi mekah ka..tlg budak2 melayu yg mmg dah tercicir 6 tahun kebelakang disebabkan sains ngan maths dlm inglish ..
kalu la kita leh memerintah..yee..apa akan jadi pada msia..

Tanpa Nama berkata...

Kalu mengguna modus operandi berfikir cara 'ketuanan melayu' 'social contract' otak tetap jam tak boleh berfikir, habis nak keluar otak aden mendengar profesor kang kung mengulas sesuatu. Apa jua isu berkait dengan bahasa profesor kang kung kasi malu besar pada rakyat. Hujah dan pemerhatian profesor kang kung kasi otak kitapun bolej 'jammed'.
Apa hubungkait guna bahasa bukan melayu untuk memudahkan dengan melanggar semangat Perlembagaan? Tak ada hubung-kait langsung.

gogol berkata...

ape punye keling ntah..
lpas ni panggil 'mama besar' je la.kang kne saman.

Pro Fess Sir berkata...

alamak, bangsat tu mcm mana dapat jadi professor? professor tadika kah...? kalu sendiri bodoh, sendiri tau cukup..buat apa nak beritahu seluruh dunia...malu la....malaysia ada professor mcm ni....nasib baik anak ku pandai sikit..darjah 2 lebih pandai dari dia...
kalu nak cari pasal, buka bontot tarok cacing dalam la....ni kita panggil cari pasal.....
bodoh...
makin hari makin banyak kang kong nak memalukan diri(ingat tak buka mulut takut org anggap dia bisu)....why? malaysia tak cukup malu lagi kah?

habis la....malaysia.

Tanpa Nama berkata...

BRO, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling, is among the umno Cronnies inclusive of SHARIZAT'S HUSBAND TRYING TO SELL THE UNIVERSITI MALAYA KAMPUS, the KLING at the back of his name is not only the mamak name, but actually it is the sound of MONEY, KLING,KLING,KLING, ITU CASH REGISTER BERBUNYI, PROFESSORRI DATUK DR. ZAINAL INI CARI PROMOTION LAH BANG, DIA MARAH, SEBAB SHAH RUKH KHAN SUDAH JADI LATUK, SEKARANg zainal kling kling ini cari title MADYA, DAN TAN SRI LAH, JANGAN LAH YOU KETUK DIA TU, 'CARI MAKAN' KATA BAK, PEPATAH UMNO. Kalau tak sound macham mana orang umno nampak dia, so kena soundlah, ketuanan sintok, gabena tu cari FUNDING DAN GRANT DARI KERAJAAN, NAK BUAT CUTI KAT PHUKET CUTI, SMBIL BELAJAR....korek korek sikit.

tampa nama berkata...

Letak banyak2 bahasa dekat situ, esok biar orang tengok papan tanda macam papan nak mengajar bahasa. Esok orang nak mencari nama jalan, pening kepala nak mencari bahasa yang diorang paham. Bagus2, kangkung tak kangkung la..