Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 12 Mac 2011

MARI BERKENALAN DENGAN SAEKOR KANG KONG




SAEKOR KANG KONG




SAMAN EKOR IKUT UNDANG UNDANG
– berita hairan - kelmarin

Tindakan polis mengeluarkan saman ekor dan menyenaraihitamkan pemilik kenderaan yang gagal menjelaskan saman selepas tiga bulan notis diserahkan adalah sah di sisi undang-undang, kata pakar Perlembagaan, Prof Dr Rohimi Shapiee.

Beliau yang juga pensyarah Fakulti Undang-undang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, setiap saman yang dikeluarkan polis atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dibuat mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Katanya, tindakan saman itu bertujuan memberi pengajaran kepada pemilik kenderaan supaya lebih bertanggungjawab dan berdisiplin ketika memandu.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan dakwaan pihak tertentu yang meminta mangsa saman ekor mengabaikan saman itu dengan alasan ia bertentangan dengan Perlembagaan

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


ini data kang kong :

PROF. DR. ROHIMI HJ. SHAPIEE
Tel : 603-8921 6325/5282
Fax : 603-8921 3452
E-mail : rohimi_s@hotmail.com
D.O.B : 3 Mei 1962


KELULUSAN :
- Ph.D University of Manchester, United Kingdom
- LL.B Universiti Malaya, Malaysia
- LL.M Monash University, Australia

PENERBITAN:
• Anisah Che Ngah; Rohimi Hj. Shapiee; Sakina Shaik Ahmad Yusoff; Rahmah Ismail & Shamsuddin Suhor (Pnyt.), Undang-Undang Malaysia: 50 Tahun Merentasi Zaman, Fakulti Undang-Undang, UKM Bangi, 2007.

• Rohimi Hj. Shapiee, Hak Asasi Manusia Generasi Ketiga: Hak Dunia Ketiga, Dewan Bahasa & Pustaka, Kuala Lumpur, 1996.

• Rohimi Hj. Shapiee, Third Generation Human Rights: Rights of the Third World, Dewan Bahasa & Pustaka, Kuala Lumpur, 1994.

• Anowar Zahid & Rohimi Shapiee, “Custom as a Source of Siyar and International Law: A Comparison of the Qualifying Criteria”, (American) International Journal of Civil Society Law, January issue 2010 [Diterima untuk penerbitan].

• Anowar Zahid Rohimi shapiee, “Considering Custom in the Making of Siyar (Islamic International Law)”, Journal of East Asia and International Law, volume 3, number 1 (Spring 2010) [Diterima untuk penerbitan].

• Harlina Binti Mohamed Onn & Rohimi Bin Shapiee, Peraturan Publisiti Dan Pengiklanan Dalam Profesion Guaman: Justifikasi Ke Arah Penilaian Semula, Jurnal Undang-Undang dan Masyarakat, Jil. 13, pp 96-114. (2009).

• Rohimi B. Shapiee, ‘The Prophet’s Negotiations and Treaties in the Seerah,” International Conference on the Seerah, Proceedings of The Institute of Contemporary Islamic Thought (ICIT) and Crescent International, Colombo, Sri Langka, 16-18 Jun 2000.

• Rohimi Hj. Shapiee & Associate Professor Dr. Mohd. Haflah Piei, Legal Aspect of the IMT-GT (Indonesia Malalysia Thailand - Growth Triangle) - Assessment of the Trade and Investment Laws, Prosiding Seminar UKM-Syiah Kuala, Aceh, 1995.

• Rohimi Hj. Shapiee. Alam Sekitar dan Penguatkuasaan Undang-Undang, Prosiding Simposium Sumber Alam Kebangsaan Pertama, UKMS, 1992, hlm. 90.

• Rohimi Shapiee, Kehakiman, ketuhanan. Rencana – Utusan Malaysia, Selasa 20 Ogos 1996.

• Rohimi Shapiee, Memperkukuh Siasah Melayu Era Baru. Rencana – Utusan Malaysia, Isnin 27 April, 1998.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..SATU BUKU HABUK TAK ADA TULIS… kah kah kah..

kah kah kah… STANDARD HANYA MENULIS UNTUK UTUSAN MELOYA SAJA… kah kah kah..

kah kah kah… TAHAP KANG KONG INI HANYA SANGGUP MENULIS UNTUK DEWAN BAHASA DAN PETAKA… kah kah kah…

kah kah kah… MENULIS PUN…BERKONGSI KONGSI…. kah kah kah…

kah kah kah… MACAM MANA JADI PROFESSOR…BUKU PUN TAK ADA TULIS… kah kah kah..

kah kah kah…INI MESTI TIKET BUMIPUTERA…. kah kah kah..

kah kah kah…INI MESTI TIKET KETUA CAWANGAN…. kah kah kah…

kah kah kah…KALAU KANG KONG…KANG KONG JUGA… TAK BOLEH JADI DAUN KETUM… kah kah kah

nota:
kalau pergi conference kat sri langka tu
tak payah masuk laa - nampak sangat
kang kong nya kah kah kah


17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

buat phd di uk, bukan sibuk buat tesis sibuk duduk puluh car boot sale mana nak pergi

Tanpa Nama berkata...

tt, saya pengunjung tt tapi laani pasai apaa jumpa content warning dulu pastu baru boleh buka pintu...leceh betui

Anti TELAN berkata...

Ikutlah doktor tulis buku 'A doctor in the house'...buku mengisahkan Keimanan dan ketakwaan seorang doktor BELIT & PUTAR ALAM...kah kah kah

Profesor kangkong ini kena tilis buku 'A Prof in the Buyung'...kah kah kah. Mengisahkan seorang Prof kerjanya KEMBANGKAN TELOR...kah kah kah..kah kah

Tanpa Nama berkata...

TARIK BALIK PHD DIA!

Pakwe berkata...

wei llb kat um wei...

harharhar

bukan universiti kome dulu ke??

harharhar

Tanpa Nama berkata...

Si Kang Kong tu tak kenal ke siapa TT.
Kan dah kena tibai.
Najib & Rosmah lagikan dia lanyak.
Nikan pula penulis buku yang kongsi2.
Kan dah ter Kang Kang.

Tanpa Nama berkata...

tuan tt,
biasa lah standard prof di malaysia,profesor jpa orang panggil,dapat prof kerana lama khidmat atau line betul bukan kerana akademik atau bijaksana.kat malaysia semua boleh
zmm

Stupid University berkata...

Harga PhD dari Sri Lanka... USD$850! Kah! Kah! Kah! boleh beli tiga! Kah! Kah! Kah! Dr. Dr. Dr. Kalinga Sdn. Bhd. Kah! Kah! Kah! Dr. Saman Ekor Lancau! Kah! Kah! Kah!

Tanpa Nama berkata...

woi prof kangkong!!!

memanglah ikut undang-undang.. tapiiiii undang-undang yang tak direstui dan disukai oleh rakyat Malaysia. Jadi klu dah tahun orang tak suka mengapa nak ditatang mcm minyak penuh. sepatutnya dengan kebijaksanaan ijazah phd tu cubalah fikirkan mcm mana perkara ni boleh selesai tanpa menyusahkan rakyat. tak tahu ke rakyat kuasa utama pemimpin dan pemegang kuasa hanya meminjam dari rakyat.. tak kan tak faham.. apa punya kangkung...

Non-Governmental Individual berkata...

MENULIS PUN BERKONGSI KONGSI... KAH KAH KAH!

TQ TT SBB HIGHLIGHT BENDA NI!!!!!

Tanpa Nama berkata...

seorang yang berani bukannya orang yang fotocopy gambar org lepas tu kutuk org tu. bang, itu nama dia pengecut. aku berani kerat jari kalau penulis blog ni di ajak untuk berhujah dengan prof rohimi ni, sure tak berani. prof bagi point, kamu kutuk tak berasas. at least prof rohimi ni bagi pandangan dia. nak terima atau tak, itu terpulang. tak terima pandangan org, bukan kutuk org tu. bagi la point of view korg. then, hujah la kat mana salahnya pandangan prof rohimi. tau2, nak hentam. tapi kenapa hentam? tak tau. sungguh budak kecik. pastu ada pulak penyokong yang wat statement "Si Kang Kong tu tak kenal ke siapa TT.Kan dah kena tibai.Najib & Rosmah lagikan dia lanyak.Nikan pula penulis buku yang kongsi2.Kan dah ter Kang Kang." sungguh budak kecik.

Syura Love You berkata...

TT,

Sila kenal dulu prof rohimi sebelum membuat apa-apa justifikasi yang amat kurang ajar. beliau cuma mengatakan apa yang tertakluk di sisi undang-undang. Tidak kira lah seseorang itu menerima atau suka undang2 itu atau tidak. Bagi penulisan artikel yang berkongsi tu, memang polisi ukm agar pensyarah2 membuat penulisan secara bersama. Sila siasat betul-betul sebelum membuat 'accusation'. Terima kasih.

Syura Love You berkata...

Ya, saya setuju dengan komen tanpa nama yg last sekali tu.cuba lah berhujah dgn prof rohimi tentang mana-mana undang-undang pun, beliau pasti dapat menjawab sampai kita sendiri akan ternganga mulut. he is indeed undeniably knowledgeable.

Tukar Profesyen La Wei berkata...

For someone who claims to be a writer of some sort, this article disappoints me. Enlighten us please why you call him Kang Kang la dude.. Seems there's no reason to say otherwise, have we? For all i know everybody is entitled to their own opinion. Then again, i blame myself for reading this comic.

Tanpa Nama berkata...

he is indeed undeniably knowledgeable.

kahkahkahkah
kahkahkahkah part backing berbunyi undeniably knowledgeable tambah indeed tu yg tak boleh tahan tu sampai nak terkincit ketawa kahkahkahkah!

tak terima pandangan org, bukan kutuk org tu. bagi la point of view korg. then, hujah la kat mana salahnya pandangan ****.

kahkahkahkahkahkahkahkah!
ini lagi tergolek aku jatuh kerusi baca statement merajuk macam nih.. statement merajuk ala2 datang dari tuanbadan atau kekasih tuanbadan yg merahpadam bila org yg disayang kena kutuk di khalayak ramai kahkahkahkahkah!

kalau bukan tuanbadan yg bagi statement ni, maka org ini pun sama kangkong macam tuanbadan yg dikutuk jugak kahkahkahkah

sebab apa? pinjam ayat org yg sama ni, tapi kenapa hentam? tak tau. kahkahkahkah
kalau nak tau sebab apa, bacalah semula "hentaman" yg telah dirungkai lebih dari 24jam sebelum engkau merahpadam menulis,
iaitu oleh Tanpa Nama 12 Mac 2011 6:03 PM !!!

tu pasal aku cakap kau pun sama kangkong, orang dah tulis terang2 kenapa kau (atau idola kau tu) di"hentam", tapi sayang kau still tak paham!

cuba kau pahamkan ini pulak, bagi lagi senang nampak:
kalau saddam hussein perkenal & luluskan undang2 dalam negara iraq bahawa sesiapa penganut syiah akan didenda, samada dengan hukuman mati menerusi gas beracun atau hukuman jadi hamba seumur hidup samada hamba seks atau hamba tenaga buruh, lalu pihak berwajib dalam negara iraq pun menguatkuasakan hukuman tersebut.
bukankah penguatkuasaan itu menurut undang2 negara? tapi adakah rakyat iraq tak ada yg akan menghentam penguatkuasaan itu, org2 yg menyokong penguatkuasaannya, serta org2 yg mencipta undang2 itu????

tak tau jugak jawapan kau??
bak kata bro tt, hantuk je kepala kau kat dinding loji nuklear 1malaysia nanti. kalau KERA BoNgok tak jadi buat loji nuklear, kau hantuk kepala kau kat dinding mejid kristal pun ok. kalau runtuh pun, jemaah yg akan terkambus tu penyokong KERA belaka kahkahkahkahkah

Tanpa Nama berkata...

kangkong ini cuma phm undang-undang tp tak phm masalah rakyat mmg dasar kangkong

Tanpa Nama berkata...

aku kesian kat si penulis blog ni. apa pencapaian kau smpai nk kutuk2 org? hebat sgt ke kau tu? knp tk letak gmbar kau, alamat ataupon jmpa face to face sndiri dgn prof. ak tau hang penakut sbb tu tlis kt sini. nmpak sgt perangai mcm sampah!!! try la buat secara public. AKU CABAR KAU, DEDAHKAN IDENTITI KAU SEKALI. :)))