Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 2 Julai 2011

SELAMAT JALAN ORANG YANG BAIK




REST IN PEACE




PEREKA STADIUM MERDEKA MATI - berita hairan

KUALA LUMPUR: Pereka Stadium Merdeka dan Stadium Negara, Tan Sri Stanley Jewkes, meninggal dunia di Florida, Amerika Syarikat (AS), Jun lalu pada usia 97 tahun.

Kenyataan media Badan Warisan Malaysia, semalam, bagaimanapun tidak menyatakan punca kematian Jewkes yang meninggalkan seorang balu, Ella dan dua anak.

Jewkes berkhidmat dengan Public Works Department (PWD) atau Jabatan Kerja Raya, sehingga 1962 dan menubuhkan Unit Rekaan dan Penyelidikan untuk memastikan keberkesanan kerjaya kejuruteraan dan seni bina.

Beliau mereka bentuk Stadium Merdeka pada 15 Julai 1956 yang juga tempat perisytiharan kemerdekaan tanah air pada 31 Ogos 1957.

Selain kedua-dua stadium, beliau turut bertanggungjawab membina Taman Merdeka seluas empat hektar di utara Stadium Merdeka serta Menara Jam Merdeka.

Selepas meninggalkan perkhidmatan awam Malaya, Jewkes menyertai kumpulan perundingan antarabangsa di AS dan bekerja di lebih 70 negara serta institusi termasuk Bank Dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Jewkes bersara ketika berusia 75 tahun.

Almarhum Tunku Abdul Rahman ketika bertitah dalam program sempena perasmian Stadium Merdeka pada 30 Ogos, 1957, turut memuji usaha Jewkes dan petugasnya yang disifatkannya memiliki kemahiran perancangan dan kejuruteraan yang tinggi.

NOTA:

peace be with you brother
may your soul rest in peace – amen


NOTA:
ketika itu membuat bangunan bukan untuk kotrek
ketika itu banguan didirikan untuk bertahan

jenerasi muda akan bertanya apa dia - pwd?
ini bukan pelir wahab dempak

pwd ialah PUBLIC WORKS DEPARTMENT

badan yang menbanguan negara kita sesudah merdeka
bukan kontrektor kelas f
bukan kaum subcon

lihat bagaiaman stadium ini tegak berdiri
dan lihat bagaimana bangunan ini telah diselamatkan
oleh abdullah badawi

selamatkan dari apa?

dari diruntuhkan oleh seorang india
yang bermana kutty

jika sejarah menilai kembali satu peranan abdulah badawi
yang akan diingati untuk selama-lamanya ialah menyelamatkan stadium merdeka/negara


NOTA:

harimau mati meninggalkan belang
manusia mati meninggalkan nama

adious mon ami!


12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bangunan dedulu masih kukuh dan utuh bangunan sekarang tak sampai setahun cat dah pudar dan retak

adakah teknologi sekarang makin menurun nilai kualitinya?

yb berkata...

PWD sekarang ialah rumah kedua kontraktor kelas F.

Boleh keluar masuk sesuka hati. Boleh bagi arahan sesuka hati. Boleh lawan pegawai PWD sesuka hati.
Boleh paksa tandatangan sesuka hati.
Boleh buat segalanya sesuka hati.

Itu sebab ada dua KSU.
Masing-masing tak nak mengalah.

Tanpa Nama berkata...

ada jugak la Pak Lah kita punya telor ye....

takziah to the family of the late Tan Sri Stanley Jewkes

Tanpa Nama berkata...

Pereka Stadium Terengganu dah padam lum?

Tanpa Nama berkata...

Bro isham
Pergi ke kpg pandan malam tadi. Duduk kat belakang. Tak puas dengar ucapan kau tapi faham ramai bercakap dan masa sekejap. Ramai betul mat2 rambut pendek ada kat belakang-boring betul.

Apasal munkee yang bodoh dan bangang ini nama sama dengan…saya lahir dulu!

fr ex D, sg. buloh

Tanpa Nama berkata...

...yang paling-paling sedihnya, stadium yang runtuh itu pulak d negeri agong, raja-gopal-ketuanan melayu-ketuanan islam kita
...sampai bila lah kita akan kena tipu/belit dengan pandykutty???

BERSIH..TURUN SEMUA JANGAN TAK TURUN !!!

Cob Nobbler berkata...

Deep respect.

Tanpa Nama berkata...

.... kutty mati tinggalkan kari kepala ikan

Tanpa Nama berkata...

kontraktor-kontraktor kt m'sia nih Pak Cabok sebenar eh kebanyakannya.. Bangang la cite mudahnye.. Omputih design bangunan melambangkan kesenian depa, orag melayu nih design ikut kepala lutut depa.. langsung tak mencirikan kebudayaan kepelbagaian bangsa yg ade kt m'sia nih.. ade tuh mmg ade tapi boleh kire pakai jari kaki..

nak bercakap soal kukuh tuh, x boleh jamin laa. Risau bebenor..
tuh blom sebut soal kekemasan binaan tuh lagik.. adoi la.

tengok jalanraya kt m'sia nih dah laa...macam Lahanat.. berkudis,berkurap macam UMNO jugak.. tuih!.. Cukai jalan aku bayar la wooii!! Bodo punye menteri..pegi mati lagi elok la.

Oleh Man Pokken

badlis berkata...

bagus TT, sekurang2 nya anda tidak menafikan perbuatan betul oleh pemimpin.. w'pun mereka di pihak sana. bravo.

Tanpa Nama berkata...

Tunku Abd Rahman- BAPA kemerdekaan,Tun Abd Razak-BAPA kemajuan, Tun Husin Onn - BAPA penyatuan, Tun Mahathir - BAPA Permodenan, Tun Abdullah Badawi - BAPA mertua khairy Jamaludin, kah kah kah

saji berkata...

Anon 2 Julai 2011 11:24 AM

"Bangunan dedulu masih kukuh dan utuh bangunan sekarang tak sampai setahun cat dah pudar dan retak

adakah teknologi sekarang makin menurun nilai kualitinya?"

Bangunan kerajaan dedulu menggunakan sistem kontrak pembinaan Barat jenis Cost Reimbursement atau maksud Islamnya kontrak pembinaan al-Ijarah atau Melayu Upahan.

Bangunan kerajaan sekarang rata2 menggunakan sistem kontrak pembinaan Barat jenis Price-in-advance atau maksud Islamnya kontrak pembinaan al-Istisna' atau Melayunya Tempahan.

Bezanya, dari sudut Islam, kontrak pembinaan Upahan diharuskan oleh kesemua 4 mazhab Islam, tetapi kontrak pembinaan Tempahan tidak diharuskan oleh mazhab Hambali, Maliki dan Shafie atas alasan kesukaran untuk menentukan kualiti, kos dan tempuh siap ketika berakad.