.

Rabu, 29 Februari 2012

ANAK MUDA PELAJAR BANGUN MELAWAN

SEMUA KENAL - TAK PERLU KAWAD CAM8 MAHASISWA DIPANGGIL UNTUK SESI KAWAD CAM OLEH PDRM.

Petang tadi kira – kira jam 3 Petang , 8 Mahasiswa yang terlibat dengan Perhimpunan Kebebasan Akademik pada malam tahun baru 31 Disember yang lalu telah dihubungi oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi sesi kawad cam yang akan diadakan pada 29 Februari 2012 di Balai Polis Tanjung Malim, Perak.

Lapan aktivis Mahasiswa yang terlibat adalah Ahmad Shukri Bin Che Ab Razab yang bertindak sebagai Presiden Solidariti Mahasiswa Malaysia(SMM), Khalid Bin Mohd Ismath Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Haziq Abdullah Bin Abdul Aziz Presiden KAMI, Muhammad Safwan Bin Anang@Talib Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) , Adam Adli Pemimpin Legasi Mahasiswa Progresif , Ekhsan Bukharee Bin Badarul AKSI , Mohd Zaini Bin Mahd Ismail Aktivis Mahasiswa dan Muhammad Hilman Idham Bekas Presiden dan Pengasas KAMI.

Perhimpunan yang diadakan pada malam tahun baru itu sebenarnya adalah untuk mengulangi enam tuntutan Mahasiswa yang telah dikeluarkan oleh Gerakan Kebebasan Akademik (BEBAS) dan beberapa Persatuan Mahasiswa yang lain serta menuntut supaya pihak UPSI menggugurkan pertuduhan ke atas Pemimpin Legasi Mahasiswa Progresif (LMP) Adam Adli yang dikatakan menghuru-harakan ketenteraman awam serta mencemarkan nama universiti. Namun begitu , perhimpunan aman yang hendak diadakan berakhir dengan tragedi berdarah apabila Pemimpin BEBAS Muhammad Safwan Bin Anang@Talib telah mengalami kecederaan yang parah akibat dipukul. Selain itu , beberapa Mahasiswa lain juga turut tercedera.

Kes Himpunan UPSI ini mendapat perhatian serta liputan meluas termasuk daripada Bekas Mufti Perlis , Dr. Mohd Asri Zainal Abidin yang mengecam tindakan pihak Polis. Kes ini seolah – oleh tergantung dan tidak mencapai resolusi yang sepatutnya apabila Safwan yang telah dipukul tidak mendapat pembelaan sepatutnya.Ini yang kami tidak faham.

Selain itu, 8 Mahasiswa yang mendapat panggilan daripada PDRM itu berasa hairan apabila mereka yang dikenakan kawad cam sedangkan kes anggota Polis yang memukul Safwan Anang tidak mendapat sebarang jalan penyelesaian. Lord Denning yang terkenal pernah berkata bahawa “keadilan bukanlah sesuatu yang mampu dilihat, ia tidak terbatas oleh waktu tetapi kekal sampai bila – bila. Ia bukan produk intelek tetapi produk rohaniah insan. Justeru , Mahasiswa menuntut supaya supaya keadilan ditegakkan dalam kes ini bertepatan dengan Perkara 8(1) Perlembagaan Persekutuan bahawa semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang – undang.

Mahasiswa berharap supaya pihak Polis menjalankan kawad cam mengikut prosedur dan undang-undang yang ditetapkan kerana kami masih percaya bahawa pihak Polis merupakan harapan masyarakat untuk menjaga keselamatan dalam negara. Kalau bukan kalian, siapa lagi ?

KHAIRUL NAIM,
SETIAUSAHA AGUNG,
KUMPULAN AKTIVIS MAHASISWA INDEPENDEN (KAMI)
1 ulasan:

Stupid University berkata...

Kawad cam diadakan sebab ada anggota Polis UMNO terlondeh seluar semasa bertugas! Kah! Kah! Kah! Mereka nak tentukan siapa yang dah londehkan seluar anggota polis UMNO tersebut! Kah! Kah! Kah! Kah! Malulah sebab adik sedara tu kecik aje! Kah! Kah! Kah! Kah!