Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Sabtu, 21 Julai 2012

LAGU NEGARA KU DAN BENDERA WAJIB DI GANTI





MULA KIBARKAN BENDEAR INI




Sebenarnya bendera Indon diciplak dari bendera Netherlands merah,putih dan biru. Bendera putih merah ni wujud kerana rakyat Indon buang warna biru sebagai sindiran dan ejekan kepada Belanda takde kena mengena dengan majapahit atau simbol rakyat nusantara merah darah rakyat putih hati rakyat ini semua datang kemudian. Kenapa nasionalis melayu semasa zaman dahulu gunakan bendera merah putih ini kerana mendapat inspirasi dari perjuangan rakyat indon.

Jadi rakyat indon pun tak boleh bangga dengan bendera sang saka merah putih sebab ianya bukan inspirasi rakyat indon tapi diciplak dan dimodified dari bendera Indon Under Dutch colonialism, every administration used the Netherlands (Red-white-blue) flag. The flag of Indonesia was prohibited.

To symbolize the intention of forcing out the Dutch, the Indonesian nationalists and independence movement tore apart the Dutch flag. They tore off the bottom third of the flag, and separated the red and white colors from the blue color. The famous flag toring incident called "Hotel Yamato incident" happened in 1945 on top of Hotel Majapahit in downtown Surabaya, where young Indonesian revolutionaries tore the blue part of the Dutch flag flown in the hotel to change it to the Indonesian flag in the lead up to the Battle of Surabaya.

INI BENDERA BARU KITA



The main reason was because blue in the Dutch flag was understood as standing for the "blue blooded" aristocracy of Kingdom of the Netherlands. Conversely, the red color represented the blood shed in the War of Independence, while the white could be understood to symbolize the purity of the Indonesians.[9] Sumber wikipedia
By Anonymous on NEGARA JANGAN CIPLAK BENDERA DAN LAGU on 7/20/12

Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Terang_Bulan "The song was composed by Pierre-Jean de Béranger (1780–1857), a French lyricist. It became a popular French melody, and was prominent on the island of Mahé in Seychelles. The song's popularity spread across the Indian Ocean and reached as far as Maritime Southeast Asia early in the 20th century.

In 1901, it was presented as the Perak State Anthem during the installation ceremony of King Edward VII. In the 1920s, an Indonesian, Bangsawan, made the debuted the song in Singapore. The melody became popular among the people and was given the name Terang Bulan (Bright Moon), becoming a Malay evergreen, played at parties and cabarets in the 1920s and 1930s. Since Malaysia independence, it was prohibited from being played as a popular melody, as any such use is proscribed by statute.

LIHATV DAN DENGAR TERANG BULAN DAN NEGARA KUKU



" "The Sultan of Perak, during his exile in Seychelles, was aware of the song's popularity. When Sultan Idris Murshidul’adzam Shah, the Ruler of the State of Perak, represented the Malay Rulers of the Federated Malay States at the installation ceremony of King Edward VII in 1901, his protocol officer was asked what his state anthem was. Realizing that his state did not possess an anthem, in order not to appear backward in front of his hosts, proceeded to hum the aforementioned tune, thus 'creating' the state anthem of Perak." "The tune of Terang Bulan was adopted as Mamula Moon song by Felix Mendelssohn & His Hawaiian Serenaders in their album Paradise Isle in 1947."
By Fakta bukan auta on NEGARA JANGAN CIPLAK BENDERA DAN LAGU on 7/20/

KALAU PILIHANRAYA TIPU



NOTA:
bersedia kalau pilihanraya tipu
kalau gerombolan tipu
kalau spr tipu

kita wajib ke jalan raya!





5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku x kisah pun kalau bendera dengan lagu malaysia ni ciplak punya. ada apa hal? semua benda dalam dunia niada ciplak sikit2.kecoh la lu.

Tanpa Nama berkata...

Lagu kebangsaan kita merujuk kepada intonasi melodi dari ferancis :D

Sementara bendera kita diciplak dari bendera Syarikat Hindia Timor

Mohon Jangan Jadi Bangang berkata...

Apa punya bangang lu ni TT. Baru dapat internet ke ?

Bendera dgn lagu ni dah berkurun punya isu lu baru nk kecoh.

Faizal Zainol berkata...

@merujuk kenyataan :
#Mohon Jangan Jadi Bangang
21 Julai 2012 4:15 PTG

untuk pengetahuan saudara,

TT dah lama bangkitkan isu ini,
cuma sekarang ini disensasikan semula agar dapat perhatian dan tindakan dari pihak kerajaan dan juga rakyat.

ini artikel terdahulu yang pernah TT keluarkan pada tahun 2008

http://tukartiub.blogspot.com/2010/08/internet-dan-youtube-mengubah-negara-ku.html

saya juga pernah respon isu ini melalui artikel saya.

http://faizalzainol.blogspot.com/2007/11/tukar-segera-irama-lagu-kebangsaan.html

Tanpa Nama berkata...

kecoh lah lu TT, biasalah dalam dunia semua peniru, dan kitapun boleh juga menjadi peniru dan mestilah bangga menjadi bangsa peniru.
betul ker begitu?
sampai sekarang gerombolan talibarut anjing penjajah begitu sayang dgn tuan penjajah mereka.kahkahkah
pencacai umno apco haramjadah ni ada saja menyibok kat blog TT.
kalau berani tayangkanlah di tivi dan dgrkan di radio kerajaan lagu asal Memula Moon.
hanya radiobangsarutama berani langgar
kahkahkah