.

Khamis, 16 Februari 2017

BUKA BISNESS BARUBETUL KE

BERITA INI?

Ambil upah baca doa satu eksploitasi agama

KOTA BHARU – Perkhidmatan Valet Doa atau mengambil upah membaca doa di Masjidil Haram yang diuruskan oleh sebuah syarikat perniagaan dalam media sosial disifatkan sebagai mengeksploitasi ajaran agama.

Mufti Kelantan, Tuan Haji Mohamad Shukri Mohamad berkata,ini kerana promosi menggunakan doa-doa dengan mengenakan bayaran adalah satu tindakan yang tidak wajar.

WOIT TOK AJI

APA BEZANYA

DENGAN 

UPAH HAJI

DENGAN

AYAM TERAPI

SAJE TANYA

KERANA NAK

BUKA BISNES

BOOKING

BIDADADRI----------------

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ooooo.. patut la orang Melayu mati dibacakan Quran. Boleh bangun dan sihat semula.

Tolonglah telan saja komen saya ini. InsyaAllah, borkhatnya ado.

Sham J Johor berkata...

Menteri agama Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) dan enam pihak lagi disaman Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN).

Pengasas Mohd Yusoff A Bakar dan Ahmad Fazli Hashim memfailkan saman RM20 juta itu atas dakwaan salah laku dan usaha menuntup yayasan itu.

Pihak plaintif mendakwa Yapeim menggunakan dana PEMANGKIN untuk menaja program Jamil ke Eropah, Amerika Syarikat dan program-program Yapeim di Ausralia.

Defendan-defendan lain dinamakan adalah anggota lembaga pemegang amanah PEMANGKIN Shahlan Ismail, Mohd Yusof Abd Rahman, Mokhtar Abd Razak, ketua pengarah Yapeim yang juga ketua pegawai eksekutif Abibullah Samsudin, pengarah undang-undang Yapeim Sharina Ramli dan bekas setiausaha syarikat itu Normala Embi.

Plaintif-plaintif mendakwa Yapein dan defendan-defendan itu bertindak bersama untuk menjadikan PEMANGKIN tidak aktif, digulung secara rahsia tanpa memaklumkan atau dibincangkan dengan pengasas-pengasasnya.

Mereka juga mendakwa terhadap usaha menutup kelemahan, salah laku dan salah tadbir oleh sesetengah defendan seperti laporan media berkaitan PEMANGKIN.

Tahun lalu NGO diasaskan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat (NOW), mendakwa Jamil menggunakan dana PEMANGKIN untuk bermain golf dan membeli-belah.

Jamil menyaman pengarahnya Akmal Nasir, tetapi ia kemudian ditolak oleh Mahkamah Tinggi.