.

Selasa, 25 Julai 2017

TAK PERLU PEGAWAI PAHALA
TAK PERLU

PEGAWAI 

PAHALA

setuju nak bagi zakat, bagi sendiri, tak payah wakil, mewakili, mewakilkan semua karut marut, semua makan keliling, tak.payah urus urus, buat olpejabat besar, oakai keta besaq,,, semua buang duit...bukan bad zakat tapi bayar zakat pada yang mengurus zakat...tak payah...jumpa irg tak ada makan bagi makan, tak ada pakaian bagi oakaian lagi senang....klepek kelepek kena hapuskan...kah kah kah on 
GAMIN TAK ADA MODAL LAGI
Delete | Not spam
Anonymous
on 7/13/17

---------------

1 ulasan:

Ramli Abdul Samad berkata...

Semasa kita kanak2 dulu tatkala indoktrinasi atau dogengan agama yang disemai oleh ibu-bapa atau cikgu2 agama kita termasuk fahaman bahawa ada malaikat2 yang ditugas sebagai mencatit kerja2 atau aktiviti setiap insan sama ada yang mengikut kehendak atau melawan tuntutan agama. Malaikat2 itulah sebenarnya yg selaku pegawai pahala. Malaikat2 itu kerja 24/7 jam saban hari kononnya mencatit apa saja langgaran moral atau patuhan kepada kehendak agama. Tapi tiada keterangan akan perihal itu di dalam al-Quran tapi telah digembar-gemburkan oleh hadis dan para penterjemah hadis itu akan bijak memberi tafsirannya tentang pegawai2 pahala itu.
Pegawai2 pahala/dosa itu bekerja dia alam maya, seorangpun tak boleh nampak dan munculnya pegawai pahala di alam nyata pula diberi kuasa oleh sebuah badan ata lembaga yg dapat kuasa dari Ketua Agama Negara serta dibayar gaji untuk menjalankan tugas2 sebagai pegawai agama. Jadi ada dua pegawai pahala, satu yg tak makan gaji dan dapat kuasa dari Tuhan/Allah atau tak dapat habuan apa2pun, yg satu lagi dapat gaji dan dapat mandat dari lembaga agama seperti JAKIM, JAIS dan manyak lagi. Jadi ada jenis dua kuasa pegawai pahala selari yg akan memantau umat manusia. Sebuah konsep dongeng menjadi realiti bagi umat untuk zaman pasca moden kini.