Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 6 Oktober 2008

NAIK MELAMPAU : PIHAK BERKUASA DIGESA PANTAU HARGA BARANG DI PASAR BASAH SELURUH NEGARA – U.malayau

KUALA LUMPUR 5 Okt. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) digesa segera memantau harga barang keperluan di pasar-pasar basah seluruh negara yang didapati naik sewenang-wenangnya.

Walaupun mengalu-alukan langkah penguatkuasaan oleh kementerian di pasar raya-pasar raya besar, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menegaskan masalah lebih serius dengan harga naik melampau sebenarnya berlaku di pasar-pasar basah.

kah kah kah…. tiap kali barang naik nak di pantau…. pantau ni nak buat apa…. pantau ni nak tipu orang ramai supaya tak marah... pantau bukan bererti harga turun... jangan nak kelentong...kah kah kah...

pantau nak tunjuk menteri buat kerja... woit rakyat mahu bukan pantau tapi tapi mahu harga murah…. kah kah kah…. pantau tak ade guna… kaum kapitalis akan menaikkan harga barang-barang…. kapitalis cari untung maksima…. ini kerja mereka…

jawapannya bukan patau… fikirkan cara baru … kenapa kerajaan tidak membuat pasaran sendiri… pasar raya sendiri… kilang sendiri…kerajaan impot… kerajaan jual…. kerajaan kontrol harga…. kalau ada untung masuk kantung negara….bukan masuk saku towkay… kenapa kerajaan tak buat gedung macam tesco… buat gedung macam carrefour …. tak kan tak boleh fikir….pantau-pantau ni dah selalu dengar…. semua tak boleh pakai….. kah kah kah



21 ulasan:

Khun Pana aka johanssm berkata...

wang dah masuk poket anak saudara sendiri lah tu.

2000 house punya wife yang dibayar Rupiah Malaysia 1,500 sebulan dengan kontrat 1 tahun untuk pantau harga di pasar!
Utusan Meloya tak kasi tahu ke?

tak caya?..baca ni
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/25/nation/2110386&sec=nation

dan ni jugak, harap pembaca paham baca bahasa puteh.
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/24/nation/20080924124559&sec=nation

ketipangpayung.blogspot.com berkata...

betul komen dan cadangan tu. Apa jadi dengan Pernama? Apa jadi dengan Komart? One good way will be assigning mereka-mereka yang 'tera' dan dah atau akan pencen tu untuk turnaround this ailing companies.

kutucyber berkata...

Memantau patut tukar jadi memant*t!

Tanpa Nama berkata...

Mana boleh semua kerajaan buat sendiri. Ini macam ide Shamsiah Pakeh jer...
Lagipun tokeh tokeh Cina yang nak supply duit raya pada ketua Bahagian United Malay Organsations pun nak kutip duit jugak.

chekdenoor berkata...

Hari tu...bila minyak naik 70sen..... semua barang mulai naik..... Tapi...bila minyak dah turun..... harga barang tak turun-turun juga.....

So...salah sapa..... sebab tu kita rakyat marah sangat bila kerajaan naikkan minyak secara mendadak..... kesannyer... rakyat juga yang terpaksa tanggung......

yb4all berkata...

Saudara Isham

Ini selingan:

Alkisahlah di zaman dulu. Adalah seorang Mentari. Masa tu, masalah harga barang naik jugalah.

Mentari tu pun cakap benda yang sama "kita mesti pantau". Jadi, untuk buat pemantauan, Mentari pun setuju untuk melawat sebuah pasar basah.

Setelah pantau sana dan pantau sini, Mentari pun pilihlah Pasar Chow Kit.

Dengan itu, maka bermulalah persiapannya. Persiapan? Ya,
teruskan ke bawah jangan pandang atas:

So, belantara mentaripun sibuklah. Berlari lintang pukang. Maklumlah Mentari nak melawat. Bukan calang-calang orang. VVIP/S!

Apa belantara buat?

Ya, apa lagi, habis semua penyapu lidi dibeli.
Habis semua mop di chow kit dibeli.
Habis semua pewangi di chow kit dibeli.

Untuk apa? Inilah dia:

Malam sebelum hari lawatan. Belantara dikerah untuk mencuci seluruh pasar basah Chow Kit itu.
Ya, demi saya yang menurut perintah,seluruh pasar chow bersih digilap oleh belantara itu.

Maklumlah:
kenalah jaga pakaian dia
kenalah jaga kasut dia
kenalah jaga hidung dia
kenalan jaga mata dia

sesudahnya:

Pada hari lawatan. Mentaripun turun ke pasar. Tunjuk sana, tunjuk sini. Sengeh sana, sengeh sini. Tanya sana, tanya sini. 15 minit kemudian, cabut!.

Ya, yang untung siapa? Tentulah para peniaga di pasar itu.

Sebabnya? Ya, bukan sebab lawatan Mentari, tetapi, sebab pasar mereka bersih.

Setelah berkurun memantau, masalah pantau masih kekal hinggalah ke zaman ini.

Sekianlah adanya.

LensaPR berkata...

Lu caya gament bisnes ka. Bankrap nanti oi.

amanlegend berkata...

Salam..

Selagi dasar kapitalis menjadi amalan,puak ini akan terus membuat wang dan rasuah untuk kepentingan diri dan orang tertentu serta parti yang diperjuangkan.

Suntikan modal dari kerajaan pasti akan terjadi lagi apabila krisis ekonomi melanda.
KetidakAdilan kepada rakyat terang-terang belaku apabila wang pembayar cukai(rakyat)digunakan sewenang-wenangnya untuk menolong syarikat puak kapitalis ini daripada terus bankrup,padahal rakyat tak ada satu saham pun dalam syarikat kapitalis ini.

Apa yang Rakyat dapat?

Rakyatlah yang akan tanggung semua ini,Impaknya sampai 7 keturunan pun tak habis-habis..
Keadaan sekarang pun sudah jelas.. Semuanya berada dalam kesempitan,
tak kan nak tuggu sampai Rakyat merempat tinggal dalam kotak.?

Fikir-fikirkanlah saudara ku ..
Apa akan jadi pada Anak Keturunan
kita nanti..

Selamat..takbir!!

Ydiana berkata...

True! Action speaks louder than words!

pillkills berkata...

Bro,
dalam bajet 2009, sorang Lah telah memberitau kita bahawa 2008 dijangka budget defisit hanya pada kadar 4.8%. Lepas tu GDP for 2009 is 5.5%..aku musykil, dalam keadaan gawat dan recession ni, ko rasa 4.8% sure akan jadi 10%, dan GDP for 2009 akan jadi nehative 5.5%.Inflasi rate jangan diciter..8% pun dikata is manageable..
entahla...
Najib - having background in economics - boleh ke dia membetulkan damaged yg dibuat oleh LAH..
entahla...
2009 - akan jadi bertambah teruk..tapi kena bersikap positive..jadi..fasten your seat belt..

ahwin66 berkata...

daripada pantau..pantau..

kite terus SANTAU je orang KDPHEP <--(ye ke terms ni?)

Tanpa Nama berkata...

bunyi macam memiliknegarakan seluruh harta.. komunis

kerajaan beri kepada rakyat secara total.. sosialis

benarkan persaingan dalam bidang perniagaan.. dasar langit terbuka.. kapitalis

isham.. kau dalam golongan yang mana satu? aku rasa kalau kerajaan buat keputusan setiap minggu kerajaan akan hantar satu trolley bahan-bahan mentah ke setiap rumah.. mesti kau setuju..

letrik kerajaan tanggung.. air percuma.. apa yang rakyat kena buat.. undilah sosialisme.. pergi mati dengan kapitalisme.. tak usah kita bercakap pasal ...isme isme ni..

kamu pernah mentadbir negara? kamu tak pernah bukan.. ada peluang tadbir konsert protes.. kamu pergi menangis diatas pentas, bila juak kamu tunjuk ponggong.. kamu ada batu nak kah..kah..kah.. kan segala benda kerajaan sekarang buat?

satu masalah dengan sosialisme ini adalah.. mereka fikir mereka tahu segala-galanya.. dan ini termasuklah kau isham..

pro-kapitalis bertanggungjawab..

Tanpa Nama berkata...

setakat tulis kat blog jer boleh la, pas tu kutuk. kah kah kah kah. ilmu ekonomi mana yang akan setuju, semua kerajaan buat. kah kah kah kah..... ide komunis tu bunyi nyer. kah kah kah kah.

nak santau pulakkkk!!! tu la malayau. kah kah kah kah

kapitalis muda berkata...

kaum kapitalis naik harga barang sbb dasar sosialis yg menurunkan harga minyak..

FatimahIbrahim berkata...

Sama-samalah kerjasama nak buat. Pulih kan kembali. Kalau asyik nak duduk mengutuk tak kan kemana nama nya..

stone berkata...

sudah lah bro.... kutuk je la kebolehankau nie..

kah kah kah... naik meluat aku..
tapi nak buat macam mane... dah itu je kebolehan kau..

kalau buat filem tapi yang jadi rojak...
kalau buat konsert tapi yang jadi show tunjuk bontot... (mentang-mentang Nuar suka bontot... nak bodek Nuar la tu..)
kalau menulis kah kah kah je la.. mengalahkan orang sintok pulak tu

dulu buat artikel pasal agama... tapi mulut bau jack daniel...

dah la bro.... kalau setakat berani dalam blog je... mat rempit umno pun bole buat...

jadi la berani yang betul betul berani... bukan setakat celup-celup lari.....

isham bodo berkata...

kecoh la brader.
kalau setakat nak mengutuk je tak payah buat blog la.
kalau nak tolong buat la betul2.

lucas berkata...

yang korang nak bengang-bengang ni kenapa. tak suka janganlah masuk blog ni. Blog ni memang untuk orang bodo dan bangang. Aku memang bangang dan Hisham ni memang bodo dan bangang. Biar je lah kitaorang baca tulisan bangang abang hisham ni. Kalau nak rasa pandai pergilah baca blog mahadey tu. Aku pun pening baca blog dia. Baca blog brader Hisham ni relax je, bangang je rasanya. Biarlah dia buat filem jadi rojak ke atau jadi taik ke , korang peduli apa. Buat konsert tunjuk bontot pun korang apa hal nak bengang , dah kitaorang suka bontot. dah pergi jauh-jauh , nanti aku liwat baru tahu. kah kah kah kah kah kah

Farouk berkata...

Ada betul juga cadangan Bro tu.. Kenapa Malaysia tak buat hypermarket sendiri seperti Tesco dan Carrefour. Kalau ada, boleh buka kat luar negeri, pastu jual produk negara kita. Baru boleh untung...

kakimakan berkata...

Ulasla apa korang nak ulaspun..yang realitinya cuba korang gi tgk org meskin, yg pedptn 400 - 800.. Gaji diorg 800, tapi kena beli ikan sekilo 10.00. Org yg gaji 4ribu pun ikan dijual harga sekilo 10 ringgit gak kt deorg.
Tapi nilai 10 ringgit tu, org miskin rasa cam mahal dah..Org gaji 4000, gelak je setakat 10 ringgit tu.

saiful berkata...

mulala dulu dgn negeri2 pr..dok sembang saja nak buat apa
tak yah dok suka sgt dgn ekonomi mat saleh ni..
ekonomi islam yg terbaik dok ada..
ni melayu islam ka?