Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 8 Februari 2010

TAK HABIS HABIS MENIPU MELAYU




MALAON MENGULA GULA KAN ORANG MELAYU




KEJAYAAN KEMPEN KURANGKAN GULA DINILAI 4 BULAN LAGI – melayau

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan menilai keberkesanan kempen “Kurangkan Pengambilan Gula” yang sedang berjalan sekarang dalam tempoh empat bulan lagi.

Ismail Sabri Yaakob berkata, kempen yang mula dilaksanakan sejak awal Disember lepas masih belum lagi menampakkan kesan yang ketara.

"Selepas enam bulan kempen, kita akan jalankan bancian (tinjauan) dari segi kejayaan kempen ini. Setakat ini masih baru lagi,” katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan kempen itu bagi peringkat negeri Sarawak di sini hari ini.

Menurutnya kementeriannya serius untuk memastikan kejayaan kempen berkenaan yang dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Kesihatan dan beberapa badan bukan kerajaan.

Katanya, ini ditambah lagi dengan kebimbangan ekoran kedudukan Malaysia sebagai negara pengguna gula yang kelapan tertinggi di dunia selain menjadi negara yang mempunyai jumlah pengidap diabetes yang keempat tertinggi di Asia.

KAH KAH KAH

woit... MACAM MACAM CARA NAK MENIPU MELAYU... kah kah kah..

kah kah kah.... ADA KEMPEN LAAA... ADA KEMPANG LAAA... kah kah kah...

woit... RAKYAT NAK HARGA GULA MURAH.... kah kah kah...

woit... BUKAN NAK DENGAR KEMPEN... kah kah kah...

woit... KALAU NAK JAGA KESIHATAN RAKYAT... KENAPA HOSPITAL DISWASTAKAN.... kah kah kah..

woit... KALAU NAK JAGA KESIHATAN RAKYAT.... KENAPA HOSPITAL TAK BERI PERCUMA.... kah kah kah...

woit.. JANGAN LAAA ALIH ALIH CERITA... kah kah kah...

woit.... JANGAN LAAAA TIPU ORANG MELAYU... kah kah kah..

woit... JANGANLAH BODOHKAN ORANG MELAYU.... kah kah kah..

sila baca data ini:


DATA DARI WORLD DIABETES DAY

Diabetes burden by Regions:

The regions with the highest comparative prevalence rates are North America, where 10.2% of the adult population have diabetes, followed by the Middle East and North Africa Region with 9.3%. The regions with the highest number of people living with diabetes are Western Pacific, where some 77 million people have diabetes and South East Asia with 59 million.

India is the country with the most people with diabetes, with a current figure of 50.8 million, followed by China with 43.2 million. Behind them come the United States (26.8 million); the Russian Federation (9.6 million); Brazil (7.6 million); Germany (7.5 million); Pakistan (7.1 million); Japan (7.1 million); Indonesia (7 million) and Mexico (6.8 million).

When it comes to the percentage of adult population living with diabetes, the new data reveal the devastating impact of diabetes across the Gulf Region, where five of the Gulf States are among the top ten countries affected. The Pacific island nation of Nauru has the world’s highest rate of diabetes, with almost a third of its adult population (30.9%) living with the disease. It is followed by the United Arab Emirates (18.7%); Saudi Arabia (16.8%); Mauritius (16.2%); Bahrain (15.4%); Reunion (15.3%); Kuwait (14.6%); Oman (13.4%); Tonga (13.4%) and Malaysia (11.6%)




5 ulasan:

nek ti berkata...

Menteri 1Malaysia kaki bodek, cakap aje pandai...bukan nak keluar duit pun kalo cakap...kunun buat kerje, kempen sana kempen sini, ingat kempen tu free ke, pakai duit jugak. Duit sapa? Duit UMNO? Lu fikir la sendiri...

shahmetal berkata...

nak tanya TT, statement yg hang buat tu ada betulnya, tapi hang paste dari world diabetes, jelas menunjukkan malaysia ranking no 10 dunia. no10 dlm dunia bukan main2 bro.

PENGUNDI UNDI ROSAK berkata...

wakakaka..malaysia ada ranking ke? peduli apa.gula naik harga makanan yang pakai gula akan naik.ni bukan pasal kencing manis saja.ini meliputi hampir semua keperluan makanan kita.


orang yang dapat kencing manis sebab tabiat pemakanan yang buruk dan jgk selalu membuat senyuman yang manis macam siti umnoliza.

shahmetal berkata...

@PENGUNDI UNDI ROSAK: ko mmg la dulik ape. akal pendek. kahkahkah. mmg ni isu harga gula naik. tp TT sndri yg paste artikel tu pehal. mcm membodohkan statement sndri. xpayah paste blh tak? hehe

Tanpa Nama berkata...

e2 sbb nk tunjuk lu kyataan...
sbb lu sbgai rakyat lu ad hak utk mendapatkn kenyataan bkn janji dnperbandingan....
tp kenyataan...
brooo