Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Jumaat, 18 Februari 2011

SATU LAGI KES TEMBAK MATI




MARI BERKEMPEN




NOTA:
sila baca dua berita ini
cuba cari mana yang betul
siapa yang berkata benar


nota:
anak muda sila menjadi
ahli facebook ini
sama sperti di mesir
ianya bemula dari kempen facebook
hinnga first lady lari lintang pukang




MANGSA TEMBAKAN KEMPEN FACEBOOK
– harakah daily

Satu laman peminat Facebook atas nama 'Keadilan Untuk Allahyarham Sa'aid & Adik Ahmad Nizamudi'n dibuka dipercayai berkaitan kematian seorang lelaki dan anak saudaranya yang ditembak pegawai Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Pengkalan Kubor semalam.

Sehingga berita ini ditulis, laman Facebook yang meletakkan gambar kad pengenalan mangsa sebagai gambar profil itu kini mempunyai 1,329 pengikut.

Bagaimanapun tiada sebarang maklumat terperinci mengenai pengendali dan laman tersebut disertakan.

Melihat kepada entri terawalnya yang dimasukkan pada jam 4.08 pagi tadi, laman itu dipercayai baru dibuat hari ini.

Semalam, Ahmad Nizamuddin Mohamad, 19, cedera parah selepas terkena dua tembakan di rusuk kanan yang dilepaskan pegawai UPP yang didakwa ingin mempertahankan diri.

Nizamuddin ditembak selepas didakwa menyerang empat anggota UPP di perkarangan Hospital Tumpat ekoran salah faham berhubung punca kematian bapa saudaranya, Said Mat Hassan, 56.

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi, Sa'aid ditemui empat anggota UPP dalam sebuah kereta Kancil di tepi jalan di Kampung Wakaf Tin di sini pada jam 7.45 pagi dalam keadaan lemah, berwajah pucat serta mulutnya berbuih.

Katanya, anggota UPP itu turut menemui 20 guni beras siam dalam kereta berkenaan.

Menurutnya, melihat keadaan Sa'aid yang tenat, anggota UPP membawanya ke Hospital Tumpat untuk mendapat rawatan. Said disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital itu.

Bagaimanapun, khabar angin yang sampai ke pengetahuan ahli keluarganya termasuk Nizamuddin mengatakan Sa'aid meninggal dunia akibat dibelasah anggota UPP menyebabkan mereka bertindak menyerang penguat kuasa berkenaan pada pukul 9.20 pagi.

Ekoran tembakan itu, Nizamuddin dibawa ke Hospital Tumpat untuk mendapatkan rawatan, bagaimanapun dia terpaksa dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di Kota Baharu kerana keadaannya yang parah.

Sementara itu, dipihak keluarga Allahyarham pula mempunyai versi berbeza berhubung kejadian tersebut.

Menurut mereka, kematian mangsa akibat dipukul dengan teruk oleh empat anggota UPP terbabit.

Penjelasan versi keluarga itu juga turut dimuatkan dalam entri Facebook tersebut.

"Saksi (anak saudara mangsa) yang menyaksikan kejadian pukul hingga mati Allahyarham Sa'aid ditembak sebanyak 2 das tembakan.

"Sebutir peluru mengenai bahagian dada kanan dan sebutir peluru lagi mengenai perut sebelah kiri mangsa. kejadian berlaku sejam selepas Allahyarham Sa'aid di pukul sehingga mati," entri dalam facebook itu dipetik.

Anak sulung Allahyarham, Nik Suriani Sa'aid ketika ditemui Harakahdaily di kediamannya semalam turut melahirkan rasa kecewa dengan apa yang menimpa keluarganya.

Lebih mengecewakan ekoran bapanya dituduh penyeludup beras terbesar di Malaysia itu seperti dilapor beberapa media.

"Saya mahu keadilan diberikan kepada keluarga saya, bersihkan nama baik keluarga saya.

"Buktikan bapa saya penyeludup beras terbesar Malaysia, sedangkan beras yang dibawanya tidak sampai pun RM700 nilainya," katanya.

Kelmarin, kerajaan dan Polis Diraja Malaysia diminta menyiasat lebih terperinci berhubung kes kematian seorang peniaga beras, allahyarham
Said Mat Hassan, 56, termasuk anak saudaranya yang cedera parah terkena tembakan, Ahmad Nizamudi'n, 19.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa, berkata rakyat serta keluarga mangsa ingin
mengetahui punca sebenar kejadian sehingga berlakunya kematian serta tembakan terhadap Riduan.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika melakukan lawatan ke atas keluarga mangsa di Unit Forensik Hospital Daerah, Tumpat di
sini malam tadi.

Terdahulu beliau mengunjungi keluarga allahyarham di Kampung Bendang Pak Yong, dekat sini untuk mengucapkan takziah kepada keluarga
terbabit di atas apa yang berlaku.

Husam seterusnya berharap kerajaan melakukan siasatan secara adil serta tidak melindungi mana-mana pesalah dalam kejadian itu.

“Kita juga kesal bagaimana ianya boleh berlaku sehingga mengakibatkan kematian dengan kesalahan hanya menyeludup beras.

“Seorang lagi mangsa ditembak dua das hanya kerana tindakan ‘hilang sabar’ akibat trauma berhubung kejadian yang menimpa keluarga
mereka,”ujarnya.

Menurut Husam perkara itu (seludup beras) memang salah disisi undang-undang, namun amat tidak wajar mereka dihukum sedemikian.

Kejadian dikatakan berlaku kira-kira pukul 8.30 pagi setelah mangsa keluar dari rumah untuk meneruskan kerja hariannya sejak sekian lama
dengan berniaga beras.

Bapa mentua mangsa, Shafie Che Tah, 69, ketika ditemui berkata bagaimanapun menantunya itu akhirnya ditangkap polis Unit Pencegah
Penyeludupan (UPP).

“Dia dipukul hingga pengsan dan dipercayai meninggal dunia selepas itu. Anak saudara allahyarham (Riduan) pula mengamuk apabila melihat
sekumpulan UPP datang ke hospital.

“Saya diberitahu dia ditembak dua das dari pihak UPP dalam pergelutan itu,”ujarnya ketika ditemui.

Riduan kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab ll, Kota Bharu.


CARA BERITA DIOLH UNTUK TIPU MELAYU


ARKIB : 17/02/2011



REMAJA DITEMBAK
utusankelantan@utusan.com.my


TUMPAT 16 Feb. – Seorang remaja parah setelah terkena dua das tembakan ketika cuba menyerang anggota Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) yang dikatakan membelasah bapa saudaranya sehingga mati.

Kejadian berlaku pukul 9.20 pagi ini apabila remaja itu datang ke Hospital Tumpat (HT) di sini, bersama sekumpulan rakannya lalu bertindak menyerang empat anggota UPP yang berpakaian preman di sebuah kedai makan.

Berikutan itu berlaku pergelutan dan bagi mempertahankan diri, anggota tersebut telah melepaskan dua das tembakan yang mengenai remaja tersebut, Ahmad Nizamuddin Mohamad, 19.

Ketua Polis negeri, Abdul Rahim Hanafi berkata, sebelum kejadian, empat anggota itu telah menahan sebuah kereta Perodua Kancil dalam keadaan mencurigakan di Kampung Tin dekat sini hari ini.

Katanya, penahanan pukul 7.45 pagi itu dibuat setelah anggota-anggota terbabit mengesyaki kenderaan berkenaan membawa barangan seludup.

Tambahnya, kereta itu dipandu Said Mat Hassan, 56, yang merupakan bapa saudara Ahmad Nizamuddin.

“Menyedari dia diekori, Said melarikan diri dan ketika mengejar berlaku pelanggaran sehingga menyebabkan 4WD (kenderaan pacuan empat roda) UPP mengalami kerosakan.
“Bagaimanapun sebaik sahaja ditahan, anggota itu melihat mulut Said berbuih dan mukanya dalam keadaan pucat lalu dia dibawa ke HT untuk rawatan. Namun dia meninggal dunia sejurus sampai di hospital.

“Sejurus dibawa masuk untuk pemeriksaan, anggota-anggota itu keluar dan minum di kedai di hadapan hospital sementara pemeriksaan selesai,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Abdul Rahim, pada masa sama, lima buah kereta yang dinaiki sekumpulan lelaki datang ke kedai berkenaan dan terus menyerang anggota tersebut.

Katanya, tiga daripada anggota itu berjaya meloloskan diri.

“Seorang lagi iaitu anggota dari Jabatan Kastam Diraja Malaysia yang ditugaskan di bawah UPP terus dibelasah dengan cota dan sebagainya.

“Ekoran itu, anggota tersebut cedera di kepala dan bagi mempertahankan diri, dia melepaskan dua das tembakan dan mengenai Ahmad Nizamuddin di perut dan dada kanan,” katanya.

Menurutnya, remaja terbabit kemudian dibawa ke HT untuk mendapatkan rawatan sebelum dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu dan kini keadaannya dilaporkan stabil.

Dalam pada itu, katanya, hasil pemeriksaan di dalam kereta Perodua Kancil tersebut menemui 20 kampit beras yang dipercayai diseludup dari negara jiran.

Menurut Abdul Rahim, anggota UPP tersebut turut mendapat rawatan sebagai pesakit luar di hospital itu.



11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

20 GUNI BERAS YE. DALAM KERETA KANCIL YE. DUA BEG BESAR PAKAIAN BERODA PUN PAYAH NAK MUAT INIKAN PULAK 20 GUNI BERAS. WOII POLIS ! KALAU NAK MENIPU PUN AGAK AGAKLAH.

Tanpa Nama berkata...

Laporan utusan memang pukimak mak ko hitam... Pui!!!!

golok-jangok berkata...

Salam 1 Malesia - kkhaaaaak ttuihh!

PDRM - Polih Rajo Di Malesia, saloh siket tembok, saloh siket katok-pukol, kat luar mati, kat lokap pong mati.
kerjo gilo, kerjo bengong. berapo seng nyawo ghakyat. ghakyat tetap saloh, kera-jaey tetap betol!

alfatihah untok arwah Said Mat Hassan.

berito dari tt adolah berito pitnoh. tunggu berito soheh paling soheh dari utusan meloyo, berita hairan, TV3/4, radio tv monyek(RTM).
lepah tu kito tunggu kecek2 dari tok mudeng sembab & mat monggol,.. tttuih

Tanpa Nama berkata...

sekali lagi kita kalah diuji ketelusan. Sepatutnya kita membela rakyat dan undang-undang, bukan geng dan orang bawahan kita.
Alangkah indahnya, jika kenyataan begini dikeluarkan "Kami akan menyiasat semua pihak dan saya berjanji akan menyiasat secara telus dan profesional".
Dalam keadaan begini tiada apa yang kita nak dilindungi, kecuali pelindungan yang kita berikan akan menghakis kepercayaan rakyat kepada jabatan polis.
Kerana rakyat tahu bahawa senjata yang diberikan bukan untuk menembak rakyat sesuka hati.
Moto ini mesti diamalkan bersama dengan moto mesra rakyat : "KAMI BERSEDIA UNTUK MEMOHON MAAF JIKA KAMI BERSALAH".
atau moto ini "KAMI TIDAK AKAN UNDI UMNO"

cicit ngah layor berkata...

Tahniah Produa....Habih ghosak terok pacuan 4 roda biler berlanggor dgn kancil.Motokar tak ghosak,tapi pemandu mati.Kiter tunggu,dlm minggu ni akan ader keluor dr molot2 yg berkenaan yg mengaterkan arwah mengidap lemah jantong dan daghah tinggi utk tutup buku.Dunier Malaysia ni mcm2 bulih jadi.

Tanpa Nama berkata...

mmg xkan tau sapa ya betul...
org pakatan mestila kata harakah betul...
org gerombolan mesti la kata meloya betul...
yg tau hanya simati...

Tanpa Nama berkata...

DUA PULUH KAMPIT BERAS DALAM KERETA KANCIL??????
Amacam Produa??? INi peluang nak baik nak buat Iklan!!!!!!!!
Beli kancil!!!! Anda pasti berjimat kerana boleh bawak masuk 20 guni beras!!!!
Hebat... Kalau yer pun nak bercakap semak dulu fakta. Logik ke Kancil bawak 20 guni beras???
Dan kalau dah mulut berbuih macam mana boleh bawak kereta dan melanggar 4WD?
Hebat memang iklan percuma untuk Perodua Kancil.
Hebat sokmo Kancil. Boleh langgar 4WD dan boleh bawak 20 guni beras.

Tanpa Nama berkata...

jalankan siasatan dgn segara tubuhkan bdn bebas dan gantung kerja sementara utk anggota UPP yg terlibat, buat forensic ke atas allahyarham dan jangan lupa katakan tidak pada BN.....su

Tanpa Nama berkata...

celako la pemimpin zalim..mu wak nyaknyo ko rakyat mu tunggu la balasan nanti...rakyat kelate lamo doh tolok pemimpin zalim BN..mu ingat ore kg bodo ko nok cayo denga mu...tunggu la balasan mu...AYUH RAKYAT2 SEKALIAN TOK KIRO MU NI CINO KO MELAYU KO INDIA KO...KITO PAKAT2 TOLAK PEMIMPIN ZALIM MCAM NI...NYAWA RAKYAT X DOK NILAI DOH..BULIH KATO NAP2 TAHUN DENGAR CITO RAKYAT KENO TEMBOK..CELAKO MU PDRM..!!!

Tanpa Nama berkata...

kalu aku yg kena, aku pun akan tembok jugok

gila kau
cota inggap kat kepalo woi
baik aku tembok dulu
doh pocah kepalo nak tembok wat apo!
.............................
lagi satu
20 guni beras
itu sudah baik
itu menunjukkan kancil memang hebat
lebih hebat drp lori hino

lepas ni harga kancil akan naik
naik lebih tinggi dr harga bmw
..............................

macam mana org tak benci polis
macam mana tak pandang negatif
sebab polis suka main tembak2
tembak pulak bukan peluru air
kena kalu boleh padammmm!

Tanpa Nama berkata...

kejam!!!!..kejam!!!..mati kena pukul? ishhh...ape nak jadi nie...nik aziz nape x tolong?org mu kena tu?