Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Rabu, 24 Disember 2008

SELAMAT MENYAMBUT MA'ULUDI -RASUL NABI ISA

Jam 10 pagi. Menunggu pemandu lalu teringat Isa dari Nazareth.

Di sini Tukar Tiub mengucapkan selamat menyambut Mauludi Rasul Nabi Isa(aws).

Dan Selamat terbuka - 2009

Jangan minum air tapai banyak sangat.





29 ulasan:

hafiz berkata...

sudah dua ribu sembilan tahun dia telah meninggalkan zaman. messenger ini dianggap tuhan oleh pihak ini dan dianggap rasul oleh pihak itu. Tuhan atau pun rasul, Isa ibn Maryam ini tetap seorang manusia legend dizamannya. sama seperti rasul2 terdahulu seperti solomon dan david. ya. setiap zaman ada magis tersendiri.

dua ribu sembilan tahun manusia bernama Isa ini meninggalkan zamannya. kurang lebih enam abad kemudian lalu muhammad datang membawa utusan baru. utusan Isa maupun utusan dari muhammad, mereka adalah messenger untuk kita ummat manusia. ayoh raikannya!

nizam berkata...

saya setuju. kita orang islam tak boleh ucap selamat hari natal buat orang bukan islam. haram. kalau ucap selamat tahun baru, boleh la kot. apa pun selamat sejahtera kepada seluruh umat islam di malaysia dan semoga tahun baru lebih baik daripada tahun ini.
harap-harap dapat kerajaan baru, hehe

shahrizalisme berkata...

Selamat Hari Natal kepada pembaca2 tukar tiub yang beragama Kristian...Enjoy!

Pinggir Kali berkata...

hang biaq betul, nabi isa tak pernah lahir 25 disember.. cuba yg baca kat wikipedia tu...

abu_burn berkata...

oi2...ckp pa nih???
kata2 bulih jatuhkan akidah...

but all up to you..(!?)

Mohammad Hariry berkata...

tima kaseh isham, atas nasihat di baris akhir entri ko nih... we all very moslem!

Tanpa Nama berkata...

Sekarang berapa kerat yang dapat menghayati ajaran murni Nabi Isa. Imej Nabi Isa telah diambil alih oleh bapak Santa Claus, bapak kapitalis lalu yang dirai kini adalah nilai-nilai konsumerisme dan materialisme tingkat tinggi. Pengaruhnya mula menyusupi hari besar agama lain seperti Islam, Buddha dan Hindu. Lihat betapa ligat paparan konsumerisme pada ketiga-tiga hari besar mereka kecuali amat sedikit yang betul-betul fahami apa itu bagi menghayati konsep korban, kesederhanan, keadilan, silratulrahim, keikhwanan. Yang tak tahu rai adalah golongan yang betul-betul miskin, golongan lain yang kebanyakannya akan gila babi meraikan konsumerisme dan kebendaan tetapi bertopengkan agama.

Tanpa Nama berkata...

Benar ke Nabi Isa (AS) dilahirkan pada 25hb. Disember? Saya permah menonton satu rancangan dokumentari keluaran national Geographic kalau tidak salah mengatakan Nabi Isa (AS) tidak mungkin dilahirkan pada tarikh 25hb Disember berdasarkan kitab-kitab lama dan kesan sejarah. 25 disember lebih merupakan tarikh perayaan orang-orang Pagan sebelum kehadiran agama Keristian dan mereka mengambil tarikh tersebut untuk merayakan hari kebesaran mereka walaupun sesudah kehadiran agama Keristian. Wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

25hb Disember bukan hari lahir Nabi Isa.Itu tarikh yang dibuat-buat.Jangan kita nak mengada-ngada.

ilovebudu berkata...

ha'ah jangan minum air tapai banyak sangat..hahaha..

selamat semuanya.kepada saudara isham juga semoga semuanya selamat selalu.

nowhere man berkata...

isyam melalut:Di sini Tukar Tiub mengucapkan selamat menyambut Mauludi Rasul Nabi Isa(aws).- betulke nabi isa as lahir hari tersebut?

Johan berkata...

Merry X'mas dan Selamat Taun Br..

LoveyAshLiecious berkata...

istilah-istilah yang jarang digunakan oleh masyarakat umum.
anda menbuatkan saya ingin membaca lagi.
selamat!

Tanpa Nama berkata...

MANA laa..dia dapat nama
Maulidur Rasul Isa

hehe...

lantak ko la sham.. sbb bijak sangat..macam M. nasir

hehe..

Tanpa Nama berkata...

aku cukup suka bila mat isham
mereka-reka term KFC sebagai
AYAM-BERSALUT AJINOMOTO..

mana dia dapat term tu aku pun tak tau..

kelakar la kau sham..

kalau KFC ada kat Bangla for sure ko sebat jugak.!

roslan_o berkata...

istilah dan tag: Mauludi Rasul Nabi Isa(aws) ,

ingin di bawa ketengah olh stgh2 pihak atas agenda terancang . Awas , jgn tergelincir ...

komen2 di atas membantu ..

Tanpa Nama berkata...

masalah utama penganut agama Islam di Malaysia TIDAK TAHU sebenarnya mengenai Kristianisi disebabkan larangan kerajaan sendiri menHARAMkan apa2 bentuk bahan ilmiah mengenainya..tidak seperti di Indonesia bahan ilmiah ini senang di perolehi.

25 Dis BUKAN hari lahir Nabi Isa..ia merupakan hari perayaan kesyukuran pagan bangsa rom purba yg mana maharaja rom akan memberi pengampunan kpd hamba atau banduan penjara ketika itu.

200 tahun selepas Nabi Isa diangkat ke syurga..pihak Vatican ketika itu telah secara simbolik mengiktiraf 25 sebagai hari kesyukuran penganut agama katolik dan simbolik sebagai hari kelahiran Nabi Isa..sama seperti rakyat M'sia merayakan Hari Jadi DYMM Agung.

Selamat Hari Natal Malaysia dan Dunia..

Tanpa Nama berkata...

masalah utama penganut agama Islam di Malaysia TIDAK TAHU sebenarnya mengenai Kristianisi disebabkan larangan kerajaan sendiri menHARAMkan apa2 bentuk bahan ilmiah mengenainya..tidak seperti di Indonesia bahan ilmiah ini senang di perolehi.

25 Dis BUKAN hari lahir Nabi Isa..ia merupakan hari perayaan kesyukuran pagan bangsa rom purba yg mana maharaja rom akan memberi pengampunan kpd hamba atau banduan penjara ketika itu.

200 tahun selepas Nabi Isa diangkat ke syurga..pihak Vatican ketika itu telah secara simbolik mengiktiraf 25 sebagai hari kesyukuran penganut agama katolik dan simbolik sebagai hari kelahiran Nabi Isa..sama seperti rakyat M'sia merayakan Hari Jadi DYMM Agung.

Selamat Hari Natal Malaysia dan Dunia..

shahrizalisme berkata...

Aku_Burn dan Nizam,

Sudahlah...

Bila pulak ucapkan Selamat Hari Natal (atau hari2 perayaan yang lain) blh rosakkan akidah? Ajaran siapa ini? Bila pulak hukumnya haram? Yang penting niat...kita nak ucapkan selamat (merayakan) hari tersebut supaya rakan2 non-muslim happy! Seperti juga mereka yang ucapkan selamat Hari Raya kepada rakan2 Muslim supaya kita happy! Ape yang rosaknya? ape yang haramnya? Tak kurang Islam atau melayu kita dengan mengucapkan 'selamat (merayakan)' kepada hari2 perayaan non-muslim!

Tanpa Nama berkata...

tukartiub ni untuk orang PKR,DAP, gerakan rakyat, badan bebas, sosialis dan komunis. orang PAS toksah nak banyak bunyik kat sini. gelincir akidah kepala bapak kau. kau takut gelincir akidah kau baca blog Nik Ajis ka Hadi Awang ka, lebai sudin keladi, sudah la.. tukartiub adalah ruang pembebasan minda, bukan ruang larang melarang !!

Tanpa Nama berkata...

Pihak gereja pun sedar akan penyelewengan ini, Nabi Isa tak lahir 25 december.. Sambutan 25 december tu cuma rentetan perayaan yg mereka sambut sebelum2 tu,( sebelum lahir Nabi Isa lagi..) Meskipun anda berbakat, berilham dan kreatif jgn kreatifkan perkara yg berkaitan akidah..
Salam hormat

Johan berkata...

woit roslan_o,lu leyh gi mampos arr! kah kah kah

trgelak gua baca komen2 kpd catatan ni..rmai btl manusia2 ignorant kat mesia ni ek..woit nizam,pesal haram ucap selamat ari natal lak??buke skit minda tu..da rmai da melayu bodoh,jgn trus bodokn dri sdri agi.. kahkahkah

amoker berkata...

Yalar, kalaulah betul Isa itu Nabi. Itupun kata kata seorang anak kurang 10 hari.

Bukankah nama Isa tu ditranslatekan kepada Isiah?

Joe Spana berkata...

Apa yg aku dapat tahu ttg 25hb December diistihar sbg tarikh lahir Nabi Isa (a.s) - adalah kerna kalendar masehi di mula start dari 1 A.D. sehinggalah kini (namun kebanyakkan negara Islam mcm Malaysia maseh tetap menggunapakai calendar masehi kapir punya - lebih drp calendar hijrah Islam punya... tapi dok kutuk bukan main lagi pasai dok terpengaruh la ... dok terikut2 segenap contoh kapir dari barat sana ... dok buat tak kesah plak kalau pasai yg ni?..... apa ka jadah semua ni?... cakap bukan main lagi .... perbuatan yg bercanggah ramai yg penganut Islam terikut2 ....)

Maksud A.D.(anno Domini (= in the year of our Lord) - kiranya selepas kelahiran Jesus Christ lah.

Period sebelum itu, penentuan tarikh sesuatu event (historical events) diselit dgn B.C. (Before Christ) dlm calendar mereka..... misalnya:

Siddhartha Gautama Buddha was born around 563 B.C. in Lumbini in the land of Northern India.

Jadi .... berbalik kpd kesah birthday Jesus Christ ni ... tarikhnya diambilkira dari tarikh 1st January of the year 001 A.D. (iaitu 01-01-0001)lah..... iaitu apabila tarikh calendar masehi mula2 start (when it starts its ball rolling).... Tarikh 1st January ini adalah sempena Jesus Christ di baptise ... iaitu upacara baptism diatas bayi yg baru lahir. Baptism ialah adat keagamaan dari turun temurun (oleh agama 'people of the book' = ahlil kitab)... hingga sekarang menjadi amalan (practice)bagi orang2 beragama Kristian dlm upacara penamaan anak2 kelahiran mereka (christen = give a name to)... pada kebiasaannya setelah tujuh hari kelahiran .... maknanya di hari ke-tujuh.
Kalau dalam istiadat orang2 beragama Islam (juga dari agama "people of the book") adat bercukur rambut serta memberi nama si bayi yg baru lahir (seminggu umur)adalah menjadi amalan keagamaan (people of the book)dlm menamakan anak2 mereka yg baru lahir juga. Begitu juga dgn cara adat baptism ... yakni seminggu (7 hari selepas kelahiran anak atau bayi itu ... dalam kes ini adalah Jesus anak Mary).
Jadi tarikh kelahirannya sudah tentu 7 hari sebelum 1-01-0001 A.D. sama juga dgn tarikh 25 December, 001 B.C. Tarikh ini hanya ditentukan selepas nama Jesus son of Mary dibaptisekan satu minggu selepas hari kelahiran beliau (Jesus).
Maka itulah tersebutnya dan begitulah adanya .....alkesahnya mula2 startnya tarikh calendar masehi bermula hingga kehari ini .... sampai orang2 beragama Islam pun (terutama di Malaysia)sama2 turut menggunapakai tarikh tersebut dalam apa saja baik disegi perkiraan umur anak2 orang2 Islam sendiri (umur kita adalah berdasarkan kiraan tarikh calendar masehi (bukan perkiraan dari kalendar Hijrah .... aneh ya?).

Bagaimana pula dgn mereka2 (muslim) dari negara2 Islam yg pure Islamic state ... adakah mereka2 ini mengikut calendar hijrah? Jika mengikut kalendar hijrah .... maka umur atau usia mereka2 ini adalah lebih tua disegi nombor jika dibanding dgn perkiraan dari calendar masehi.

Bayangkan dan fikir2kanlah.

Tanpa Nama berkata...

Isham kaki TODI..HA..HA..HA...

kakimakan berkata...

Hahahhaa...mati esok...lubang kubur masing-masing...

shahrizalisme berkata...

Isa

Kepada Nasrani Sejati by Chairil Anwar
November 1943



Itu Tubuh
mengucur darah
mengucur darah

rubuh

patah

mendampar tanya: aku salah?

kulihat Tubuh mengucur darah
aku berkaca dalam darah
terbayang terang di mata masa
bertukar rupa ini segera

mengatup luka

aku bersuka

Itu tubuh
mengucur darah
mengucur darah

kawan zulhazri anak buah ko berkata...

shamudin rais,

nabi isa mustahil dilahirkan pada winter lagi 25 dec...serjuk beb kat baitil laham tu..

ko jgn bangang nak ucap dan sambut thn baru mcvm org kristian yg buta fakta tu..

cuba bace buku2 dr ahmad syalabi..bila sebenarnye nabi isa lahir..,,

asri berkata...

sepatutnya jika benar tahun baru masehi sempena kelahiran nabi isa, mengapa tidak diberi penerangan tentang perjuangan nabi isa mengikut cerita dalam al-quran dan hadis oleh kerajaan islam umno selama 50 puluh memrintah negara sehingga ramai rakyat malaysia tersesat menyambut tahun baru mengikut kristian.........
sepatutnya penerapan kisah nabi isa perlu diterap kpd anak muda mudi supaya tidak tersorak2 dgn bedilan bunga api.
fikir2 lah kalau macam ini bagaimana kah anak cucu akan dtg dapat memahami jika tidak ada penerangan yang jelas drp pemerintah.