.

Selasa, 26 Julai 2011

KENYATAAN RESMI
MANGSA SPRM
PEMBENTUKAN SURUHANJAYA SIASATAN DI RAJA UNTUK SARBAINI

Saya ingin menyokong permintaan keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed agar dibentuk sebuah Suruhanjaya Siasatan Di Raja bagi menyiasat kematian beliau ketika disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pendedahan Laporan Suruhanjaya Siasatan Di Raja bagi kematian mendiang Teoh Beng Hock ketika siasatan SPRM memperkuatkan lagi hujah agar siasatan bebas dan berwibawa dapat dibuat terhadap kematian Allahyharham Sarbaini.

Ini ditambah pula dengan pendedahan mendalam yang dibuat oleh Raja Petra Kamaruddin di dalam blognya.

Suruhanjaya Siasatan Di Raja Teoh Beng Hock telah mendapati pegawai-pegawai SPRM bertanggungjawab terhadap kematian mendiang.

Polis Di Raja Malaysia telah menolak sebarang tindakan terhadap tiga orang pegawai SPRM yang dinamakan di dalam Laporan Suruhanjaya Siasatan Di Raja Teoh Beng Hock, Hishamuddin Hashim, Mohamad Anuar Ismail and Mohd Ashraf Mohd Yunus memandangkan polis menganggap mereka tidak menyalahi sebarang undang-undang dan bergantung kepada siasatan dalaman SPRM. Pun begitu SPRM hanya menggantung ketiga-tiga individu tersebut.

Sebenarnya mereka boleh disiasat di bawah Seksyen 304 dan 304A Kanun Keseksaan iaitu homisid salah yang tidak terjumlah kepada kesalahan membunuh (culpable homicide not amounting to murder) dan boleh dipenjarakan sehingga 20 tahun.

Balu Allahyarham Sarbaini, Maziah Manap juga mengadu bahawa laporan polisnya mengenai kenyataan pegawai SPRM Abdul Ghani Ali yang mengatakan kakitangan SPRM yang bertanggungjawab dalam kematian Allahyarham tidak disiasat sehingga ke hari ini.

Bagaimanakah pengumuman penubuhan Jawatankuasa Eksekutif Transformasi SPRM dapat mengembalikan imej dan kewibawaan SPRM apabila jawatankuasa tersebut dipengerusikan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM sendiri? Memandangkan isu ini isu serius yang sudah timbul berkali-kali, nyata sekali siasatan dalaman bukanlah penyelesaiannya. Seperti kata pepatah Inggeris, who will guard the guards?

Harus diingat permintaan untuk penubuhan Suruhanjaya Siasatan Di Raja Teoh Beng Hock juga memakan masa yang lama dan hanya selepas keputusan Koroner yang tidak muktamad dan tekanan politik barulah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersetuju dengan penubuhannya.

Saya juga berharap kerajaan dapat mengambil serius laporan-laporan Suruhanjaya-Suruhanjaya Di Raja yang ditubuhkan selama ini dan tidak menjadikannya hanya sebagai ‘public relations exercise’ yang akhirnya tidak dihiraukan seperti Suruhanjaya Di Raja Video Klip Lingam, Reformasi Polis dan kecederaan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika dalam tahanan polis.

Justeru, hanya siasatan yang bebas, telus dan adil dapat membersihkan nama Allahyarham Sarbaini yang difitnah selama ini serta memastikan satu lagi tragedi malang seperti Teoh Beng Hock dan Sarbaini tidak berulang.

NIK NAZMI NIK AHMAD
PENGARAH KOMUNIKASI PARTI KEADILAN RAKYAT
merangkap
AHLI DEWAN UNDANGAN SERI SETIA
RAKYAT JADI GERAM JADI MARAH


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Berdasarkan 51% undi 2008 menyokong PR dan 49% undi menyokong BN, dalam keadaan begini pun, BN masih boleh menguasai 140 drpd 222 kerusi Dewan Rakyat (Parlimen) dan 361 drpd 576 kerusi Dewan Negeri.

Kerusi Parlimen
PR = 51% = 82
BN = 49% = 140

Kerusi Dewan Negeri
PR = 51% = 215
BN = 49% = 361

Anda congak sendiri analisis sebegini akan kekuatan SPR dan Barua2 penjawat awam PRO-BN. Dengan 49% kekuatan undi, BN masih berupaya menguasai Putrajaya dengan 140 kerusi? Kalau nak diikutkan logik akal bodoh bangang gua la kan, sepatutnya kerusi BN = 111 dan kerusi PR = 111 (Mustahil kan?)

Sedarlah wahai penyokong/penghasut/ hooligans/bollocks PR, harapan kita pada PRU13 ini, jikapun sokongan BN merosot sehingga 35% pun, BN dipercayai akan tetap mampu memegang majoriti mudah 112 kerusi Dewan Parlimen. Dengan pertambahan pelik pengundi2 asing PATI dan undi2 POS serta undi2 zombie, dijangka sokongan untuk BN akan kekal bertahan di tahap 42%, yang mana congakan ini membolehkan BN masih menguasai lebih 125 kerusi parlimen.

Dijangka dengan penurunan sehingga 36% undi kepada BN dan 64% undi kepada PR, barulah BN akan tumbang! Itupun tumbang dengan begitu tipis sekali, mungkin hanya dibezakan dengan 1-3 kerusi sahaja. BN = 110 dan PR = 112. Perlu diingat, sebelum PRU dimulakan, BN telahpun mempunyai 9% undi di dalam tangan (undi hantu, undi POS, undi anak bini polis, tentera dan pegawai2 kerajaan dan mamat2 CEO / orang2 berpengaruh dalam tabligh [kenapa, tak percaya?]). Ini bermakna, setiap kali PRU, BN hanya memerlukan 30% sahaja undi untuk menang majoriti mudah dengan 112 kerusi.

Hah, apa nganga-nganga? Masuk tandas, bukak seluar dan pachucheng la.. apa lagi? Sampai mampos dan kiamat berulanag2 kali pun... PR atau pembangkang baru (jika ada kemudian hari) tak akan menang PRU di Malaysia.

Jika pilihanraya boleh mengubah apa2.. sudah tentu ianya diharamkan! Jelas slogan TT ini dapat dibuktikan dengan ilmu hisab ultra-dungu ini.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150248633591724&set=a.10150247037481724.329517.538911723&type=1&pid=7678892&id=538911723

http://www.facebook.com/photo.php?pid=7656876&id=538911723

PS: Jangan lupa matematika ini yer..