Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Ahad, 1 Mac 2009

KERAJAAN ADA HAK BATALKAN PERJANJIAN KONSESI




Itu desakan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negara ini yang mahu supaya kerajaan bertindak sedemikian.

Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Muhammad Sha'ani Abdullah berkata, semasa perjanjian itu dibuat, FOMCA dan beberapa NGO lain tidak bersetuju dengan isi kandungannya yang lebih memihak kepada syarikat pemilik konsesi.

"Lebuh raya adalah kemudahan awam. Tidak sepatutnya ia diswastakan dan kemudian dikenakan tol.


kah kah kah…. INI TEPAT …kah kah kah…

woit…. INILAH TUNTUTAN ORANG RAMAI…. kah kah kah…

woit… KONSESI INI ADALAH KERJA MADEY NAK KAYAKAN KRONI…kah kah kah…..

woit…. MILIK NEGARAKAN JALAN RAYA… BEBASKAN WARGA DARI TOL…kah kah kah



2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mana boleh batalkan konsensi,kerajaan nanti terpaksa membayar gantirugi kepada sykt ini yang berjumlah berbilion ringgit,kita tidak boleh membatalkan perjanjian sewenang wenangnya dalam keadaan krisis sebegini.Apa yang boleh kita buat untuk membantu rakyat ialah dengan memanjangkan lagi tempoh bayaran balik pada sykt konsesi pada satu tempoh dimana cicit kita juga terpaksa membayar Tol disebabkan kebodohan moyangnya dalam membuat keputusan.Negara kita merupakan negara yang mempunyai kadar Tol yang terendah di dunia.woit,lupa pulak nak tambah satu satunya negara yang mempunyai Tol yang terbanyak di dunia dan kesesakan trafik yang tak dapat diselesaikan di Bandaraya walaupun pelbagai jaringan lebuhraya dan Terowong yang tak berapa pintar(Hujan kalu tak boleh lalu) dibina tak dpt selesaikan masalah trafik.Usaha lanjut untuk menyelesaikan masalah trafik ini ialah dengan menghubungkan jaringan lebuhraya yang ada dengan beberapa lagi lebuhraya bertol(mesti mau Tol mar!lu ingat free ker mau bikin jalan)untuk mengurangkan kesesakan di jalan raya,rakyat perlu membayar Tol kerana inilah ERTI sebuah negara membangun dimana rakyat harus membayar secara ansuran selama berpuluh tahun(mungkin dilanjutkan sekiranya orang bising sangat) untuk mengecapi nikmat sebagai Negara Maju.Sememangnya inilah Matlamat kita iaitu rakyat wajib terlibat secara langsung membayar kos projek2 Mega untuk masa depan yang lebih Chemerlang,Ghemilang & Therbhilang menerusi kaedah Demokrasi Terpimpin pilihan rakyat,justeru itu janganlah mengeluh bila ada kenaikan Tol kerana inilah pilihan kita dan Perjanjian dengan Syarikat juga adalah untuk kepentingan Rakyat seadanya,bukankah kita dah lali dengan apa jua kenaikan???Mereka ni sume hangat@ tahi ayam jerr,seminggu dua tu redalah,nak tak nak kenaikan akan diteruskan juga,penangguhan hanya sampai hujung tahun ajer itupun kejaan terpaksa membayar pampasan dlm tempoh tersebut,kenaikan tetap akan dilakukan seperti Perjanjian,ini merupakan perkara biasa kerna kjaan amat prihatin kepada kehendak rakyat jelata dan rakyat seperti biase mudah lupa(makan banyak kari kepala ikan ler ni)dan alpa terhadap apa yg berlaku lalu nak tak nak terima jerlah kenaikan nak wat camne ini adalah krisis global bukan kat Msia jer tau satu dunia terjejas ekonominya tahulah pemimpin kita menyelesaikannya(sedutan borak kosong dekat kedai kopi di sebuah kampung),lalu diiakan oleh pemborak lain sambil menghirup kopi yang dah lama sejuk-Teradisi Pemberla Rakiyat.Satu jer korang kena ingat walau ape ppun terjadi our fundamental is still damn strong and we may not be directly affected by the crisis(lalu meloponglah pemborak lain mendengarnya)-Hasil nukilan rakyat marhaen yang mudah lupa

SUKJ berkata...

Oitt...bukan perjanjian konsesi tapi PERJANJIAN KORUPSI? HAHA..