.

Isnin, 17 Oktober 2016

KELAB PALING EKSKLUSIF






Kartunis disekat ke luar negara, dakwa 'arahan polis'


Kartunis kontroversi Zunar disekat daripada meninggalkan negara ini, didakwa susulan “arahan polis”.
Katanya, beliau disekat daripada menaiki pesawat ke Singapura pada jam 3 petang ini oleh pegawai imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang.
Menurut Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ul-Haque lagi, beliau diberitahu terdapat arahan daripada polis.


saya mengucapkan
selamat datang
kepada saudara zunar

selamat masuk ke kelab
paling eksklusif di malaysia
ahli kelab paling rare
bukan kerana hutang
bukan kerana jenayah
bukan kerana bangkrap

saudara tony pua
telah dikeluarkan 
dari kelab ini
kini tinggal hanya 
orang beberapa

selamat datang
berbanggalah 
bila musuh menyerang
itu petanda baik
ertinya 
apa yang kita buat
menyengat bukan sia sia






------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Pretzel Dog, a sausage wrapped in a pretzel, is one of the reasons popular pretzel chain Auntie Anne's was not granted halal certification by Jakim.

Auntie Anne's quality assurance cum halal executive Farhatul Kamilah said the company has proposed a new name and is awaiting feedback from Jakim (before making a fresh application)

Jakim also instructed Auntie Anne's to apply for certification for its central kitchen, and to make separate applications for outlets according to zones to simplify the auditing process.

Farhatul said the initial application was for all 45 outlets in Malaysia.

Last month Rural and Regional Development Minister Ismail Sabri proposed that procedures for halal certification be relaxed for bumiputera-owned firms where all workers are Muslim, because such firms have limited capital to fulfill Jakim's stringent requirements.

Following this, the Malaysian Muslim Consumers Association (PPIM) urged a two-tier halal certificate to assist small traders who have difficulty meeting Jakim's requirements.

PPIM estimates that less than 20 percent of halal certificate holders are Muslim corporations due to this difficulty.

PPIM also opposed Rubber Industry Smallholders Development Authority (Risda)'s move to launch a halal logo specifically for Muslim-made products, saying the 'by Muslims' logo, said to help Muslim entrepreneurs make forays into halal markets locally and abroad, would cause confusion.

Rumusan: 1-nama pretzel dog tak halal, hot dog boleh makan, corn dog boleh jadi halal, hush puppies boleh pakai. 2-kalau satu permohonan kosnya 10ringgit, 2 kali mohon sebab yg pertama ditolak, kosnya 20ringgit, dan kalau 45 permohonan berasingan, kosnya 450 ringgit. 3-jakim berkuasa penuh dan mutlak, kalau dia tak suka nama kamu, kamu kena tukar nama, takkan dia pulak nak tukar polisi. 4-kadangkala ada la menteri bn yang cakap atau pandangan dua ada asas dan boleh diguna. 5-taraf halal ni rupanya ada 2 kelas, kelas elok dan kelas tak berapa nak elok. Agak aku la. Kena dapat confirmation dari penasehat, tak pun dari juruprihatin pada penasehat. 6-kapir harbi dalam malaysia rupanya pegang paling banyak sijil premium bsn yang dapat cabutan bertuah status halal menang bmw, mercedes tu, dan kapir harbi jugak pegang paling banyak sijil halal malaysia, 80% tu beb!! 7-produk ketuanan tak dapat nak diiktiraf halal dalam negara sendiri, sebab peniaga melayu semua miskin hina. 8-orang melayu malaysia ni semua buta hurop atau buta warna, tak reti beza antara ayat+logo certified halal by jakim, dengan ayat+logo product made by muslim.

Nazrio Dond DoLLa berkata...

Mungkin TT zunar kurang buat pahaLa, contoh lah aLamaK...bangun tidur Terus pahaLa, siang pahaLa maLam pahaLa, dekat tidur pahaLa dah tidur daLam tidur pun pahaLa bayangkan daLam jaga berapa Banyak pahaLa.... tuhan pun bangun berdiri ngatur mana syorga mana pintu...

Tanpa Nama berkata...

Sampai melancap pun dapat pahala jugak. Bestnya...