Nurul Izzah Aidilfitri

selangorku 1

.

Isnin, 27 Jun 2011

PUISI DAN SHAER



NOTA


anak anak muda
lahirkan suara kamu
lirikan hati kamu
gariskan harapan kamu
lakarkan berahi kamu

dalam sebuah puisi
yang mendobrak kezaliman

NYANYIKAN SATU LAGU PERJUANGAN



PAK SAMAD : PUISI SUDAH JADI SENJATA - mkini

Sasterawan negara A Samad Said berkata, siasatan polis yang dijalankan ke atasnya hari ini menunjukkan puisi telahpun menjadi "satu senjata" dan bukan lagi satu hiburan semata-mata.

Dalam pada itu, beliau turut menyuarakan rasa sedih ke atas tindakan polis yang menjalankan siasatan ke atasnya di bawah Akta Hasutan, sedangkan puisinya itu mengandung niat "murni."

"(Sasterawan) yang ingin rakam keadaan yang buruk (disiasat) dengan penuh prasangka, itu menyedihkan saya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
i rest my case
my lord... opsss
i've nothing to say


SENJATA MACAM INI KE?



11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Warna kuning pun dah gemuruh lagi puisi haruss kah kah kah semua kasi bersih apo la

Tanpa Nama berkata...

Warna kuning pun dah gemuruh lagi puisi haruss kah kah kah semua kasi bersih apo la

cicit ngah layor berkata...

Berpuisi salah..berkartoon pon salah.kahkahkah.....Lamer2 esok,juai satay pon jadi salah sbb lidi satay tajam...bulih jadi senjater bahayer.Saper2 yg simpan lidi satay bulih dituduh ader niat ndak melawan agong.kahkahkah....Macam2 ghagam manusier ngokngek ni.

Tanpa Nama berkata...

tu le namanya temadun sebuah bangsa ternakan. di dunia lagi sudah dipatahkan tengkuk dan dibutakan matanya. apakah shahnon,usman dan seangkatan tdk menyatakan sedemikian dlm karya mereka? setdknya pak samad bukan sastrawan pembodek! ngape tak cabar diambil balik gelaran? yes, the pen is still mightier...ps: mereka tdk perjuangkan nak runtuhkan umnoo tapi nak runtuhkan kejahilan where education is the tool and the gun and poetry is the bullet. what we see now were conspiracies and excuses of the losing elites in the peoples' mind. cannot imagine how patriotik were rais, kangkong keling and hishamudin when they could't even read pak samad's poetry in the light of justice for their own race. sejarah akan dilakar bukan tentang pentualang atau pengkhianat bangsa tapi pemuka milayoo yg hebat berlojika dan menyedut tangan drp pemikir yg tahu dosa tapi cuba dinafikan.

Cob Nobbler berkata...

I got my weapon,my only weapon I called poetry - Tim Armstrong,Rancid band Punk nama lagu Arrested In Shanghai.

MadeyBersiong berkata...

makin lama makin kejam & bangsat tindakan2 puak gerombolan ni..takpa..lagi kejam lagi bagus, lagi panas darah yang sedang menggelegak..bila sampai waktu, darah rakyat dah naik ke kepala, lu jangan tekincit gerombolan.

Tanpa Nama berkata...

Pak Samad is one cool dude. That's all I got to say~

Tanpa Nama berkata...

bro.... lagu "Impian Anak Jalanan" karya M Nasir... sgt sesuai di jadikan lagu background utk sesiapa yg mahir mengedit video klip... "kau mampu patah kan sayap ku...kau mampu tambatkan kedua kaki ku, tapi kau tak akan dapat...mematahkan semangat ku utk hidup... " ..cuma jgn lepas ni M Nasir pun kena tuduh kominis sudah la...

Tanpa Nama berkata...

semakin ditekan
semakin digempur
semakin marah
semakin mengancam
gerombolan sudah tiba masa
good bye to you

Tanpa Nama berkata...

UNGGUN BERSIH – A.SAMAD SAID
Semakin lara kita didera bara —
Woe accrues roasted we by the heat
kita laungkan juga pesan merdeka:
We lauded also reminder of merdeka
Demokrasi sebenderang mentari
Democracy bright as the sunlight
sehasrat hajat semurni harga diri.
Of hope sincere a pride so white
Lama resah kita — demokrasi luka;
Ages we fidgeted – democracy bled
lama duka kita — demokrasi lara.
Ages we crinched – democracy dead
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
Bumptious democracy we exhort
suara bebas yang utuh, kita idami!
Tall freedom of voice we resort
Dua abad lalu Sam Adams berseru
Hailed Sam Adams last two centuries
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
At boston tea poured into blue seas
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
Need no luscious boisterous hurray
diperlu hanya unggun api yang syahdu.
Just an enlightened fire rekindles
Kini menyalalah unggun sakti itu;
Now rekindle that sacred fire
kini merebaklah nyala unggun itu.
Now spread the rekindled fire
— samadsaid.wordpress.com

Tanpa Nama berkata...

Mata pena lagi tajam dari mata pedang.